Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chyba odpuszcze sobie skraplacz PC wewnątrz bufora. Po pierwsze nie jestem pewny tej "zdobycznej" wężownicy a za mało czasu na dokładne testy a po drugie nie za bardzo wiem jak to wszystko wewnątrz baniaka zamonotować. Musiał bym chyba najpierw zamontować wężownice CWU, potem lejek z nałożonym skraplaczem PC (trzeba by wejść do środka zamontowanej wężownicy) a na końcu wężownice solarną. Ktoś z doświadczeniem pewnie nie takie cuda wyprawiał ale jak na pierwszy raz chyba lepiej nie będe cudować za wiele.

Tematu skraplacza PC z bezpośrednim chłodzeniem (grawitacyjnym) z bufora nie odpuszczam i tu moje pytanie który z poniższych rozwiązań będzie lepsze?

Osobno skraplacz i grzałki elektryczne czy wszystko razem takie all-in-one?

bufor z PC.jpg

Założenie jest takie:

- w okresach przejściowych +lato działa PC na CWU w taniej taryfie +ewentualne solary i w skrajnych przypadkach grzałki elektryczne tylko w taniej taryfie

- zima; tania taryfa następuje i PC startuje, dogrzewa baniak ile da rade przez jakiś czas (dobrany w przyszłości doświadczalnie) jeśli PC nie wyrobiła z dogrzaniem baniaka do określonej temperatury w okreslonym czasie startują wszystkie grzałki z pełną mocą tak aby zapas ciepła wystarczył na następną dobe.

Czy to zadziała na grawitacji?

W końcu po roku obudowałem bufor płytami gipsowymi :) Jako, że obecnie nie mam jak sprawdzić jaki jest spadek temperatury w ciągu 24h bez odbioru ciepła, to mam takie pytanie. Zmierzyłem temperaturę płyt termometrem na podczerwień. Temperatura wody w buforze od połowy do góry 74 - 76*C, temp. w pomieszczeniu (na wysokości 2 metrów i tam też mierzyłem temperaturę płyt) to 18.6*C Temperatura obudowy bufora jest o 2*C wyższa w miejscach, gdzie ocieplenie ma około 25cm do 5*C w miejscu, gdzie są zawory mieszające, i wyjście rur na CO - tam na rurach jest 3 cm wełny.

Czy to dobry wynik? Zostawić to tak, czy próbować jeszcze coś poprawić.

Bufor zamontowany, pale dopiero od miesiąca i mam problem z ciśnieniem w układzie. Walczę z tym o poczatku i nic nie wychodzi. Wszystko wyglada tak: jak jest na piecu 20*C i na buforze też 20*C to ciśnienie jest 0.8 bara. Jak mam 60 na piecu i buforze to jest już 1.6 bara. Jak grzeje mocniej tak do 80~85 to wtedy ciśnienie rośnie do 2.4 a nawet więceji to wtedy zaczyna wywalać mi wode przez zawor bezpieczeństwa... po wygaszeniu pieca i wychłodzeniu wszystkiego do okolo 20-30*c ciśnienia w piecu brak ( wskazówka pokazuje 0 bar. )
Bufor zamontowany, pale dopiero od miesiąca i mam problem z ciśnieniem w układzie. Walczę z tym o poczatku i nic nie wychodzi. Wszystko wyglada tak: jak jest na piecu 20*C i na buforze też 20*C to ciśnienie jest 0.8 bara. Jak mam 60 na piecu i buforze to jest już 1.6 bara. Jak grzeje mocniej tak do 80~85 to wtedy ciśnienie rośnie do 2.4 a nawet więceji to wtedy zaczyna wywalać mi wode przez zawor bezpieczeństwa... po wygaszeniu pieca i wychłodzeniu wszystkiego do okolo 20-30*c ciśnienia w piecu brak ( wskazówka pokazuje 0 bar. )

Zbyt małe naczynie wzbiorcze ;)

Naczynie powinno być wystarczające jeśli masz zawór przed naczyniem to zamknij popusc srubunek przy naczyniu i sprawdź manometrem powinno być chyba koło 1at.Jeśli membrana była by uszkodzona to po wykreceniu zaworka powinna się lać woda.

Naczynie rozebrane i dobrze „rjarek” mówisz przepona uszkodzona. Rozerwana praktycznie w pół. Zmuszony jestem zamówić nową.

Czy dobrze bedzie jak naczynie bedzie na 1 bar a układ z wodą na 0,8. Można przyjać takie wartości ?

Witam,

Czy w instalacji wykonanej według tego rysunku przy założeniu że naczynie wzbiorcze (ocieplone!) jest na nieogrzewanym poddaszu

Na zewnątrz temperatury -15, -20

W buforze jako źródło ciepła włączone są grzałki

Czy podczas dłuższej nieobecności mieszkańców powiedzmy dwa tygodnie

Naczynie nie zamarznie?

97abbd74416a.jpg

Edytowane przez chris1

Jeśli chodzi o ciśnienia wstępne i robocze to proponuję zasięgnąć wiedzy w instrukcji a nie wymyślać :rolleyes:

http://www.reflex.pl/files/file_add/download/156_2016_06_reflex_instrukcja_pdf.pdf

Egon2000 im niżej kociołek (naczynie z grzałkami/skraplaczem) tym łatwiej o grawitacje. Osobiście bym nie komplikował i zrobił "all-in-one" ;)

tomno Polecam poszukać płyt pur/pir. Sam mam tak ocieplony bufor, jeszcze nie wykończony i na kamerze termowizyjnej jest niewidoczny. IMO 2K to sporawo.

chris1 Jak naczynie jest nad pomieszczeniem ogrzewanym, to nie izoluj go od niego. Ociepl tylko górę i boki. Możesz też połączyć naczynie poniżej poziomu wody z rurą bezpieczeństwa, za pomocą trójnika i zaworu kryzującego 1/2". Po odpowiednim ociepleni zbiornika straty będą pomijalne.

tomno Polecam poszukać płyt pur/pir. Sam mam tak ocieplony bufor, jeszcze nie wykończony i na kamerze termowizyjnej jest niewidoczny. IMO 2K to sporawo.

Nie za bardzo mam jak to zrobić sztywnymi płytami :(

Może matą ISOBOOSTER T1. Tanie nie jest, ale mógłbym upchnąć ją pod płytami GK na całej powierzchni i skleić łączenia.

Warto?

A pod GK, lub zamiast niego? Później zaciągnąć klejem/gipsem. Ja za buforem, nawet sylikat w ścianie zewnętrznej zastąpiłem taką płytą pur ;) Co do tej maty, to niestety nie mam doświadczenia.

Witajcie,

jestem tutaj nowy. Mam pytanie czy grawitacja zadziała w załączonym schemacie (syfon na powrocie z bufora) i czy laddomat będzie dobrze podłączony jak na schemacie czy musi on działać non stop i czymś innym go wysterować ?

Schemat instalacji C.O..jpgSchemat elektryczny.jpg

Schemat elektryczny.jpg

Edytowane przez grzesiek1209

Grawitacja puki co działa zawsze;) Jeśli chodzi o obieg grawitacyjny w instalacji wg tego schematu to jestem prawie pewny, że będzie działać tak do 2/3 pojemności cieplnej bufora, choć należy to traktować jako sytuacje awaryjną.

Pompę laddomatu podłączamy jak pompę kotłową i ma ona działać wtedy, gdy ładujemy bufor (palimy w kotle).