neokuba22 09.12.2017 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 W takim razie ja mam naczepe od TIRa na maluchu bo zawór różnicowy mam 6/4 a reszta rur kocioł-bufor 5/4 Dodam ze obejscie z zaworem kupilem uzywke, gdzie tez bylo w poziomie x lat........ i działa nadal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAGBA 10.12.2017 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Dobrze sie rozumiemy, tez to przechodzilem. Jesli zadziała dgy na kotle bedzie wiecej od powrotu do kotla to fajnie, wyciagniesz z kotla ciepelko, dobrze jakbyc mial mozliwosc wylaczenia max temp, u mnie bylo max 80st C (dla CWU) ale dalo sie wylaczyc ta opcje. u mnie pompka startuje przy 40, delta 10, po wygaszeniu nawet nastepnego dnia zalaczy sie jak wykryje zimny powrot a na kotle jest ponad 40. Dodam ze jeden czujnik mam na kotle a drugi na dole bufora przy króćcu powrotu na kocioł Już wszystko działa super dzięki za pomoc. Nurtuje mnie teraz kwestia zaworu trojdrożnego czy jeśli jest na temp.50' a chce tak jak w twoim 40' to czy zawór nie odcina całkowicie powrotu od kotla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neokuba22 10.12.2017 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 (edytowane) Nie mam zaworu 3D, ale jesli ci sie pompka zalaczy wczesniej to zawor bedzie na krotkim obiegu, dopiero po przekroczeniu 50 zawor zacznie otwierac dlugi obieg. Udało ci sie ustawić ST-409n tak, aby działał jak różnicówka? Edytowane 10 Grudnia 2017 przez neokuba22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAGBA 10.12.2017 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Nie mam zaworu 3D, ale jesli ci sie pompka zalaczy wczesniej to zawor bedzie na krotkim obiegu, dopiero po przekroczeniu 50 zawor zacznie otwierac dlugi obieg. Udało ci sie ustawić ST-409n tak, aby działał jak różnicówka? Tak udało mi się z tym, że temp. maks jaką mogę ustawić to 80' z tym, że jest jeszcze funkcja zabezpieczenia kotła i dzieki niej mogę dobić do 90'. W Tech dostałem inf. , że nie ma możliwości ustawić wyższej niż 80' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neokuba22 10.12.2017 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Ten sterownik ma funkcje grzania bufora, na niej tez nie masz mozliwosci podniesc wyzej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta M 11.12.2017 01:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 KOCHANI FORUMOWICZE, już dwunasty raz dzieci z Ogniska Marymont przygotowały prace na aukcję. Są w tym roku też prace Tajemniczej Forumowiczki, które przesłała kartki do Ogniska. Zapraszamy do licytowania. Dzieci wiedzą, że my nie zawodzimy. Mieć pod choinkę prace dziecka - to podnosi na sercu, to radość, to prawdziwe święto... Aukcja trwa do 17 grudnia do godziny 22. A w poniedziałek wysyłamy prace. http://forum.muratordom.pl/showthrea...-dzieci-zobacz http://forum.muratordom.pl/showthrea...-Tu-licytujemy Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAGBA 11.12.2017 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Posiada taką funkcję ale jest to glownie skierowane do źródła ciepla nad którym mamy 100% kontrole czyli glownie elektryczne. W przypadku piec na paliwo stałe i bufor pozostaje funkcja CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 12.12.2017 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 Witam. Boryka się z problemem który polega na rozładowaniu bufora przez kocioł. Przy instalacji założyłem zawór zwrotny klapowy, jednak po 20 godzinach od wygaśnięcia, kocioł nadal ma temperaturę niewiele niższa od bufora. Pompa włącza się przy 70 stopni a do tej temperatury układ dziala grawitacyjne. Uważałem że zawór klapowy zamontowany w poziomie na zasilaniu bufora nie domyka się więc przylutowałem do klapki podkladke, jednak niewiele to pomogło. Dodam, że przy zamknięciu zaworu 3 droznego na pozycję 1, kocioł utrzymuje temperaturę znacznie niższa niż Bufor, jednak również ewidentnie pozyskuje ciepło z akumulatora. Proszę o poradę jak mogę zatrzymać proces powrotu ciepła do kotła jednocześnie przy zachowaniu bezobslugowej pracy oraz przy zachowaniu ukladu przy grawitacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 12.12.2017 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 Docieplić kocioł i wstawić szyber odcinający do komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neokuba22 12.12.2017 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 podaj schemat swojego układu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sieno26 12.12.2017 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 Też borykałem się z tym problemem ale mam już to za sobą. Kupiłem innej firmy zawór klapowy i teraz trzyma ładnie także też polecam obejżeć swój bo są różne zawiasy klapy i niektóre nie domykają się... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 12.12.2017 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 (edytowane) Zawór wymienie, jednak nie wiąże z tym wielkich nadziei. Co to jest szyber? Zdjęcia nie potrafię dodać z telefonu niestety. Może istnieje jakiś elektrozawor lub inne urzadzenie likwidujące mój problem? Zawór że sprężyna raczej nie otworzy się grawitacyjnie? Dodałem zdjecie tutaj https://zapodaj.net/5ebee3b690622.jpg.html https://zapodaj.net/13de0d6d09886.jpg.html Edytowane 12 Grudnia 2017 przez jarekpolak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 12.12.2017 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 Kocioł jest ocieplony jednak ciepło jest wewnątrz i ucieka w komin. Gdyby ogrzewalo jedynie kotlowniento w zimie bym z tego powodu nie płakał bo tam też powinno być ciepło gdy się nie pali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 12.12.2017 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 Zawór wymienie, jednak nie wiąże z tym wielkich nadziei. Co to jest szyber? Zdjęcia nie potrafię dodać z telefonu niestety. Może istnieje jakiś elektrozawor lub inne urzadzenie likwidujące mój problem? ] Nie mam teraz czasu poszukać, ale kilka stron wcześniej pisałem o zaworze z siłownikiem, który planowałem założyć, ale nie doszło do skutku. Zamykałem ręcznie zawór kulowy, a teraz grzeję prądem, więc już mi takie rozwiązanie nie potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neokuba22 13.12.2017 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 ja mam ustawiony tak, trzyma juz 1,5 roku tylko klapka jest odchudzona a pod gumke dałem podkładke. Grawitacja tez sobie daje rade. Jesli masz mosiezna klapke bez gumki to one tak mają ze nie trzymają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 13.12.2017 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 Kocioł jest ocieplony jednak ciepło jest wewnątrz i ucieka w komin...i Potrzebny jest szyber odcinający w kanale kominowym lub odcinający ten kanał po paleniu. No i szczelne drzwiczki w piecu mile widziane. Obsługa ręczna lub "automatem". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 13.12.2017 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 Zawór z mosiężna klapka na której jest przykrecona gumowa uszczelka. Dawałem już podkladke pod uszczelkę żeby dolegala ale wtedy nie zamykala się do końca i dołem była szczelina. Wczoraj znowu bufora nagrzany, podłogowka nie chodziła od poniedziałku a dziś rano już jedynie 40 stopni zostało. Nie mogę zamykać ręcznie kulowym nawet jeśli to założę bo łatwo zapomnieć o otwarciu przy rozpalaniu i zamknięciu po wygaszeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neokuba22 13.12.2017 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 W takim razie najlepiej ustawic zawor blizej pionu. Chyba ze za grubą podkladke dales i za duzo gumke odpychalo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 13.12.2017 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 Nie mam miejsca żeby dac zawór pionowo. Rura jest pochylona około 2 stopnie od poziomu i tylko na tym odcinku mogę działać. Teraz klapka jest obciążona stalowa podkładka m 12 , jednak ciepła woda nadal wraca do kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neokuba22 13.12.2017 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 Masz mozliwosc obrócic zawor 3D poziomo, wtedy zyskasz na roznicy wysokosci, którą wykorzystasz na pochylenie ZZK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts