Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dobrze sie rozumiemy, tez to przechodzilem. Jesli zadziała dgy na kotle bedzie wiecej od powrotu do kotla to fajnie, wyciagniesz z kotla ciepelko, dobrze jakbyc mial mozliwosc wylaczenia max temp, u mnie bylo max 80st C (dla CWU) ale dalo sie wylaczyc ta opcje. u mnie pompka startuje przy 40, delta 10, po wygaszeniu nawet nastepnego dnia zalaczy sie jak wykryje zimny powrot a na kotle jest ponad 40. Dodam ze jeden czujnik mam na kotle a drugi na dole bufora przy króćcu powrotu na kocioł

Już wszystko działa super dzięki za pomoc. Nurtuje mnie teraz kwestia zaworu trojdrożnego czy jeśli jest na temp.50' a chce tak jak w twoim 40' to czy zawór nie odcina całkowicie powrotu od kotla?

Nie mam zaworu 3D, ale jesli ci sie pompka zalaczy wczesniej to zawor bedzie na krotkim obiegu, dopiero po przekroczeniu 50 zawor zacznie otwierac dlugi obieg. Udało ci sie ustawić ST-409n tak, aby działał jak różnicówka?

Tak udało mi się z tym, że temp. maks jaką mogę ustawić to 80' z tym, że jest jeszcze funkcja zabezpieczenia kotła i dzieki niej mogę dobić do 90'. W Tech dostałem inf. , że nie ma możliwości ustawić wyższej niż 80'

KOCHANI FORUMOWICZE,

już dwunasty raz dzieci z Ogniska Marymont przygotowały prace na aukcję. Są w tym roku też prace Tajemniczej Forumowiczki, które przesłała kartki do Ogniska.

Zapraszamy do licytowania.
Dzieci wiedzą, że my nie zawodzimy. M
ieć pod choinkę prace dziecka - t
o podnosi na sercu, to radość, to prawdziwe święto...

Aukcja trwa do 17 grudnia do godziny 22. A w poniedziałek wysyłamy prace.

http://forum.muratordom.pl/showthrea...-dzieci-zobacz
http://forum.muratordom.pl/showthrea...-Tu-licytujemy

Pozdrawiam
a014.gif

Witam. Boryka się z problemem który polega na rozładowaniu bufora przez kocioł. Przy instalacji założyłem zawór zwrotny klapowy, jednak po 20 godzinach od wygaśnięcia, kocioł nadal ma temperaturę niewiele niższa od bufora. Pompa włącza się przy 70 stopni a do tej temperatury układ dziala grawitacyjne. Uważałem że zawór klapowy zamontowany w poziomie na zasilaniu bufora nie domyka się więc przylutowałem do klapki podkladke, jednak niewiele to pomogło. Dodam, że przy zamknięciu zaworu 3 droznego na pozycję 1, kocioł utrzymuje temperaturę znacznie niższa niż Bufor, jednak również ewidentnie pozyskuje ciepło z akumulatora. Proszę o poradę jak mogę zatrzymać proces powrotu ciepła do kotła jednocześnie przy zachowaniu bezobslugowej pracy oraz przy zachowaniu ukladu przy grawitacji.

Zawór wymienie, jednak nie wiąże z tym wielkich nadziei. Co to jest szyber? Zdjęcia nie potrafię dodać z telefonu niestety. Może istnieje jakiś elektrozawor lub inne urzadzenie likwidujące mój problem? Zawór że sprężyna raczej nie otworzy się grawitacyjnie?

Dodałem zdjecie tutaj https://zapodaj.net/5ebee3b690622.jpg.html

https://zapodaj.net/13de0d6d09886.jpg.html13de0d6d09886.jpg.html

Edytowane przez jarekpolak

Zawór wymienie, jednak nie wiąże z tym wielkich nadziei. Co to jest szyber? Zdjęcia nie potrafię dodać z telefonu niestety. Może istnieje jakiś elektrozawor lub inne urzadzenie likwidujące mój problem? ]

Nie mam teraz czasu poszukać, ale kilka stron wcześniej pisałem o zaworze z siłownikiem, który planowałem założyć, ale nie doszło do skutku. Zamykałem ręcznie zawór kulowy, a teraz grzeję prądem, więc już mi takie rozwiązanie nie potrzebne. :)

Zawór z mosiężna klapka na której jest przykrecona gumowa uszczelka. Dawałem już podkladke pod uszczelkę żeby dolegala ale wtedy nie zamykala się do końca i dołem była szczelina. Wczoraj znowu bufora nagrzany, podłogowka nie chodziła od poniedziałku a dziś rano już jedynie 40 stopni zostało. Nie mogę zamykać ręcznie kulowym nawet jeśli to założę bo łatwo zapomnieć o otwarciu przy rozpalaniu i zamknięciu po wygaszeniu.