chris1 13.12.2017 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 Witam buforowiczówMam okazję kupić w dobrych pieniądzach takie oto urządzenie COMPACT P http://serwer1634207.home.pl/kreator2/data/documents/M131PL_Compact-P_Dane=2B_techniczne=20L.pdf I zastanawiam się czy da radę to ożenić z buforem tak aby podgrzewać w nim wodę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 13.12.2017 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 Witam. Jak myślicie zadziała ten system,czy coś poprawić? Dodam tylko że instalacja grzewcza budynku wymaga wysokich temp.jak grzejniki,konwektory,przypodłogowe listwy grzewcze,i.t.p. Czekam na uwagi,później napiszę dlaczego nie ma potrzeby montowania zaworu 3 d. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_1609 13.12.2017 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 Witam.Nadszedł czas na budowe bufora raczej sprzegła hydraulicznego :/ z uwagi iz mam mało miejsca ;/ powiedzmy 100 cm na 120 cm a zbiornik bedzie walcowy nie wiem czy lepiej zrobic mniejszy zbiornik srednicy 70 cm i wysoki na 200 cm co da pojemnosc 770 litrów i ocieplic po 15 cm ( z dwoch stron moge wiecej) czy zbiornik 80 cm na 200 cm czyli jakis 1 tys litrów ale wtedy z dwoch stron bedzie tylko po 10 cm ocieplenia :/ w całym domu podłogówka zapotrzebowanie na ciepło w przeciętny zimowy dzien wychodzi jakie 3,2 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 13.12.2017 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 ... czy lepiej zrobic mniejszy zbiornik srednicy 70 cm i wysoki na 200 cm co da pojemnosc 770 litrów i ocieplic po 15 cm ( z dwoch stron moge wiecej) czy zbiornik 80 cm na 200 cm czyli jakis 1 tys litrów ale wtedy z dwoch stron bedzie tylko po 10 cm ocieplenia :/ w całym domu podłogówka zapotrzebowanie na ciepło w przeciętny zimowy dzien wychodzi jakie 3,2 kW. To zależy gdzie będzie stał bufor. Czy ciepło przenikające ocieplenie będzie stratą, czy nie. Chociaż przy 10 cm wełny ( 2 x 5cm Ursa 0,033) dość mocno grzeje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_1609 14.12.2017 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 Bufor bedzie stał w kotłowni ciepło w osatecznosci nie bedzie strata bedzie grzało kotłownie ewentualnie garaż, ale w lecie bedzie strata jak bedzie bufor pracował tylko na ciepła wode. A moze lepsze ocieplenie było by 5 cm wełna i potem całosc zabudowana płyta warstwowa z wypełnieniem PU 5 cm . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 18.12.2017 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 Wstawiłem dodatkowy zawór zwrotny klapowy na zasilaniu bufora więc są już dwa obciążone podkladkami stalowymi a kocioł po 10 godzinach od wygaszenia nadal ma 40 stopni. Morał? Tak jak podejrzewałem niewiele to pomogło. Teraz w głowie świta mi pomysł żeby wstawić jakiś zawór z kapilara do komina aby po przekroczeniu powiedzmy 80 stopni w kominie otwierał się a po ostygnięciu komina się zamknął. Istnieje na rynku coś takiego o średnicy 1 1/4 ??? Jest szansa że będzie to dzialac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neokuba22 18.12.2017 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 Po 10 godz 40 st, a u mnie jest ponad 60 i wiem ze zawor trzyma (zamykam dopływy powietrza), chcesz miec pewnosc ze nie trzyma to zamknij zawór zasilania po wygaszeniu, otwórz wszystkie drzwiczki aby sie kocioł wystudził a nastepnie otworz zawor i patrz czy sie znow nagrzewa kociol. Jesli dałes drugi zawor tak samo w poziomie, to marne szanse ze uzyskasz jakis efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 18.12.2017 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 Zawory na sucho są zamknięte więc w wodzie też powinny takie być. Dopływ powietrza otwiera miarkownik ciągu dlatego kocioł powinien wystygnac dosyć szybko. Istnieje zawór o dużej średnicy z kapilara do komina? Muszę coś z tym zrobić żeby układ nie wymagał obsługi z wyjątkiem rozpadania i odkładania drewna bo żona tego nie ogarnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neokuba22 18.12.2017 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 Na sucho moze sie domykają ale w wodzie klapka robi sie lżejsza............ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamad0000 21.12.2017 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2017 Czy ktoś z was wie gdzie znajdę wyłącznik który wyłączy mi pompę gdy temperatura powrotu będzie do kotła będzie wyższa niż temperatura na piecu czyli piec zacznie wygasac. Teraz mam bufor nagrzany góra 85 stopni dół 80 stopni 2 tys litrów i wczoraj siedziałem do 22:30 by opał się wypalił. Pilnowałem by wyłączyć ja ręcznie. Opał wypalił się praktycznie do zera i dopiero zaczęło spadać z 85 stopni włączyłem i tyle. Przydało by się coś co wyłączyło by pompę gdyby na piecu było o stopień mniej lub równo niż na powrocie czy jak kto woli na dole bufora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neokuba22 21.12.2017 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2017 (edytowane) Cos takiego http://allegro.pl/termostat-roznicowy-pompa-solarny-sterownik-modul-i6645744368.html?reco_id=8d37e3e3-e628-11e7-b655-246e9680c9a8 albo http://allegro.pl/tech-sterownik-st-21-cwu-n-sterownik-do-pompy-cwu-i7087131936.html tylko trzeba go przelaczyc w tryb D5 aby wyłączyc prog wyłączania pompy Uzywam go i sprawdza sie swietnie, jak czujnik wykryje na powrocie (dól bufora) zimniejsza wode niz w kotle to sie zalacza pompka, na chwile obecna nawet po 20 godz po wygaszeniu pompka wyciąga z kotła ciepło. Edytowane 21 Grudnia 2017 przez neokuba22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.12.2017 08:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2017 Termostat nastawny (z gałką) do bojlera, uniwersalny, załatwia sprawę.Są termostaty różnicowe... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 21.12.2017 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2017 Chyba wiem co może być powodem poboru ciepła przez kocioł. Pompy z podlogowki pobierając wodę z 2/3 wysokości pompuja na 1/3 wysokości bufora i ruch wody może otwierać zzk bądź nie otwiera ich a woda krąży małym obiegiem przez zawór 3d. Tyle że tego poprawić już się nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neokuba22 21.12.2017 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2017 a jak wylaczysz pompy podlogówek to kocioł sie nie grzeje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 23.12.2017 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 na chwile obecna nawet po 20 godz po wygaszeniu pompka wyciąga z kotła ciepło. Skad cieplo w kotle po 20 godzinach? Jeśli takie jest to chyba z bufora więc nie zyskujesz a odzyskujesz część strat. Przy wyłączonych poglogowkach po paru ładnych godzinach kocioł stygnie. Teraz np. podłogi nie chodzą od wczorajszego wieczoru, bo w domu utrzymuje się prawie 22, bufor ma 58,51,42 A w kotle 25. Choć w kotłowni 16 a dopływ powietrza otwarty przez miarkownik. Wychodzi na to, że pompy na rozdzielaczach pchają wodę do kotła. Być może za szybko chodzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 23.12.2017 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 Kocioł warto potraktować jako część bufora. Jeśli będzie posiadał izolację, oraz zaizolowane dobrze łącza ze zbiornikiem i brak chłodzenia po skończonym paleniu przez wędrujące powietrze, to będzie częścią bufora zwiększającą jego pojemność. No i po co z nim walczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neokuba22 23.12.2017 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 A stąd ze w kotle jest 160L wody, ok 150 kg cegly szamotowej i ponad 200 kg blachy, co daje dosc duza akumulacje i sens stosowania termostatu roznicowego, jesli to cieplo zostanie odzyskane do 40 st (prog pompy) to kociol stygnie powoli (po 2 dniach jest ok 30st) mimo ze bufor ma wyzsza temp. Nie walcze z kotlem a poszedlem na wspolprace Masz polaczone zasilania i powroty kotla i podlogowki przed buforem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 23.12.2017 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 Dół kotła jest w najniższym miejscu, więc tam powinno być najzimniej "z natury".1 kg wody kumuluje tyle co 4 kg cegły lub 10 kg stali.Najważniejsze znaczenia ma wiec woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neokuba22 23.12.2017 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 cegłe zastosowałem bardziej w celu podniesienia temp spalania w komorze dopalającej a w kom załadunkowej dla szybszego przejscia w tryb zgazowywania, nie rozpalam na krotkim obiegu (bo go nie ma) i pozniej dokładam opal a od razu załaduje do pełna i odpalam prosto w palnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 23.12.2017 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 Witam. Też tak mam,kocioł wagi ok. 400 kg.,ale wody mało ok 50 l. i mocy tysz ino 10 kw. Temp, kotła w sezonie grzewczym nie spada poniżej 35 st.,obecnie po ok. 20 godz.od wypalenia wsadu,kiedy cieplej powyżej 10 st. po 36-40 godz.wtedy palę co 3 dzień całodobowo. Może ktoś pofatyguje się i skrytykuje moją instalację,post nr.15066,jakoś nie ma chętnych,mistrz też się chyba obraził. To nie bajki funkcjonuje od kilku miesięcy nadzwyczajnie dobrze,chętnie opowiem dlaczego,jeśli są chętni. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts