romano78 16.01.2018 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 "jakies"? bierzesz temperatury z kolektora czy faktycznie wpływające i wypływające z wymiennika? u mnie było ładnie ale nie cały dzien wiec nabiło 8kwh przy buforze ciepłym rano ok 60. Masz juz dołożony drugi bufor? To dlatego że był ciepły mniej uzyskałes u mnie zwykle rano jest poniżej 40 dodatkowo gdy do dołu gdzie jest wezownica dotrze temperatura 30 stopni załącza sie pompa co i jest podawane na wezownica ok 25 stopni z powrotu podlogowki ostatnio miałem przepływ 8lmin i średnio podgrzewane o jakieś 10stopni i chyba większy przepływ jest korzystniejszy przy puszczaniu na bieżąco w podłogi a czujniki mam na wyjściu z kolektorow i na wejściu nie w buforze czy na wezownica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neokuba22 16.01.2018 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 (edytowane) Ja to rozumie, ze jak cieplejszy bufor to spada moc a za razem uzyskana energia. Z czujnikami chodzi mi o to ze na przesyle sa straty, dlatego wazne aby do obliczen brac pod uwage to co wpływa do wymiennika i wypływa, a nie to co gdzies tam na kolektorze (analogicznie do cieplomierza), czasem zamykalem zasilanie bufora z wymiennika solarow i dawalem prosto na CO, wtedy uzyski byly wieksze Edytowane 16 Stycznia 2018 przez neokuba22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 16.01.2018 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Przy8lmin straty są niezauważalne poza tym rury idą przez dom więc te straty i tak zostają w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 16.01.2018 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Witam. Też musiałem wybrać,perlit czy wełna ze względu na nośność starego stropu,wybrałem wełnę i nie żałowałem izolacji,w sumie bufor 1000 l.otulony ok. 14 m 3 wełny,najcieńsze miejsce ma ok.50 cm.,najgrubsza izolacja to góra ok.75-80 cm.,foli alu+płyty osb nie liczę. Okta,oblicz jakie to straty Adam, ja nie wierzę w parametry izolacyjne materiałów o małym ciężarze właściwym. Pytanie do użytkowników wężownic z naczyniem przeponowym tego typu https://allegro.pl/listing?string=REFLEX%20naczynie%20przeponowe%208%20L%20c.w.u.%20(niebieskie)&order=m&bmatch=ss-base-relevance-floki-5-nga-hcp-uni-1-3-1003 Co jakiś czas dopuszcza wodę chyba żeby ciśnienie wyrównać nawet kiedy nie pobieram,czy to normalne ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 16.01.2018 22:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 "Adam, ja nie wierzę w parametry izolacyjne materiałów o małym ciężarze właściwym." Znaczy - ołów najlepszy! Ciężki, tani, dostępny... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 17.01.2018 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 myślałem że wyjedziesz z piaskiem zaizoluj baniak ołowiem i powiedz nam czy taniej od perlitu ten jest sporo cięższy od styropianu,wełny, jednak ma kilkakrotnie gorszą izolację weź na przykład matę ceramiczną,kilka razy większa izolacja niż cegła szamotowa,ale im wyższa temp. tym gorzej to wygląda dla super lekkich izolatorów,chyba tego nie trzeba tłumaczyć,wsadź do kotła jako izolator komory dopalającej to się przekonasz,kupa kasy i o dupę potłuc natomiast w niskich temp. ujemnych jak najbardziej spełniają rolę,problem w tym że w baniaku nie ma lodu. Co z tym naczyniem przeponowym? tak ma być,czy coś nie szczelne? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof1985 17.01.2018 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 WitamPotrzebuje sterownik ktory bedzie załączał mi pompę do podlogowki. Sterownik z pieca nie jest do konca dopracowany poniewaz odstawia pompę po przekroczeniu 55*C na buforze. Czy taki sterownik jak tech st-21 byłby dobry czy polecieć w coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 17.01.2018 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Gość (link na poprzedniej stonie) wykonujący zbiorniki zaproponował mi wężownicę 30mb DN 16 ansi 304L (nierdzewka) w cenie 1150zł Zbiornik 650-800 L. Mam dwa pytania czy to nie za długa wężownica i czy nie lepsza byłaby miedź ? Ceny miedzi ma takie: Cu fi 22 45zł/mb; Cu fi 18 41zł/mb; Cu fi 15 37zł/mb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okta 17.01.2018 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Co z tym naczyniem przeponowym? tak ma być,czy coś nie szczelne? Pozdrawiam. A kiedy dokladnie, w jakiej sytuacji, jakich parametrach ciśnieniowych dopuszcza? I co to znaczy, że dopuszcza? Gdzie dopuszcza? Ile dopuszcza? Jak często? 8l na wezownice to sporo. U mnie wezownica fi18x25m co daje ok 10l pojemnosci a dalej przy zmianie z 20 na 90st objętość wzrasta o pół litra. Naczynie przeponowe mam 3l tego samego typu. Wzrost cisnienia z 2.7 do 3.2 bar i nazad przy wychladzaniu. Przy naczyniu 8l roznice w zmianach ciśnień powinny być jeszcze mniejsze. W sam uklad wezownicy dopuszcza wodę stale zaklad komunalny. @miedziannik możesz szczegółowo opisać co, gdzie,jak, etc z tym dopuszczaniem... pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 17.01.2018 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 pandzik,mi też to proponował,ale u mnie woda ekstremalnie twarda=podłoże skała wapienna efekt,narzekanie po kilku latach=mniejszy przepływ,kamień,tym bardziej karbowana szybko zarasta,więc jeśli woda twarda nie masz innego wyjścia jak miedź,druga zaleta najszybsza wymiana ciepła,jedyną wadą jest cena Okta, dziwne jest to że słyszę np. po godzinie gdy jestem w pobliżu kiedy nigdzie nie było poboru wody,krótkotrwały szybki pobór jak przy odkręceniu kranu na full,tak myślę teraz może to i sprawa wodociągów=ciągłe wahania ciśnienia,pewnie na wsi tak robią,rzadko mamy całe 5 barów,przeważnie 3 w lecie często spada poniżej 2 barów,trzeba nocami prać i zmywarkę włączać bo je szlag trafia,polska rzeczywistość,stołeczni pewnie nie wierzą. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 17.01.2018 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Czy ja wiem czy cena jest duża. fi18 z miedzi (41zł za mb) razy 30m daje 1230zł. Za nierdzewkę chce 1150. To już żadne pieniądze. Wolę z miedzi. Tylko czy 30m jest potrzebnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 17.01.2018 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 miedziannik Ty chyba nie masz zaworu zwrotnego na wejściu do domu.Sprawdź to, bo...Ciśnienie skacze w sieci, TWOJE naczynie przyjmuje porcję ciśnienia, licznik zużycia robi skok do przodu...Ciśnienie w sieci spada, woda się cofa - a licznik NIE! Jak masz cuda z zasilaniem to załóż ten zawór (powinien być przeciwskarzeniowy, który jest zwrotnym) a za licznikiem reduktor ciśnienia, którym ustabilizujesz ciśnienie w domowej instalacji. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 17.01.2018 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Zawór antyskażeniowy jest zawsze wymagany. Nie wiem jak ci @miedziannik odebrali instalacje. Tylko że przed licznikiem nie za. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 17.01.2018 21:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Za licznikiem to reduktor ciśnienia... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktl 18.01.2018 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Panowie, przez Was wielki baniak będzie stał u mnie w domu więc pozwolę sobie zadać tutaj pytanie Próbowałem w osobnym temacie ( tutaj ) ale nie cieszył się popularnością Czy wkład z deklarowaną mocą 5,5 kW "na wodę" ma szansę przysłużyć się na grawitacji buforowi grzanemu elektrycznie ? Jakich temperatur mogę się spodziewać na wyjściu z płaszcza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okta 18.01.2018 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Okta, dziwne jest to że słyszę np. po godzinie gdy jestem w pobliżu kiedy nigdzie nie było poboru wody,krótkotrwały szybki pobór jak przy odkręceniu kranu na full,tak myślę teraz może to i sprawa wodociągów=ciągłe wahania ciśnienia,pewnie na wsi tak robią,rzadko mamy całe 5 barów,przeważnie 3 w lecie często spada poniżej 2 barów,trzeba nocami prać i zmywarkę włączać bo je szlag trafia,polska rzeczywistość,stołeczni pewnie nie wierzą. Pozdrawiam. No wyżej częściowo zostało odpowiedziane dlaczego może się tak dziać ale i tak proponuję pozamykać zawory odcinające zaraz za licznikiem i zaraz za wyjściem ężownicy z bufora, sprawdzić ciśnienie w wężownicy (chyba, że tam nie masz pomiaru) i nagrzać bufor na full. Sprawdzić czy ciśnienie wzrosło a potem po wychłodzeniu bufora czy wróciło do stanu sprzed grzania. Jeśli będzie mniejsze to dziura. Założenie jest też takie, że można to sprawdzić jeśli w buforze panuje podczas ładowania/rozładowania ciśnienie niższe niż w momencie zamknięcia zaworów przed i za wężownicą. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 18.01.2018 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Witam. dzięki za odpowiedzi pandzik kiedy instalacja była podłączona,lata 80-te chyba o zaworze antyskażeniowym nikt nie w komunie nie wiedział,albo brakło na stanie montaż przed licznikiem? jak to sobie wyobrażacie?,to sprawa wodociągów,mam z dworu starą ocynkowaną rurę calową,chciałem żeby wymienili i nie wymienią,dopiero jak będzie cieknąć,taki jest porządek w tym kraju zawór zwrotny jest w odległości ok. 7 m.od wejścia wężownicy do baniaka,pozostał po bojlerze,więc nie w tym problem,reduktor tysz jest za licznikiem,ustawiony na 6 bar,więc redukować nie ma co,ale nigdy nie widziałem na manometrze więcej niż 5,2 i to bardzo rzadko,przeważnie mamy ok.3 bary. Okta nie mam manometru na wężownicy,ale mogę zamontować,tylko sprawdzanie zajmie 2 dni,czy zamontować drugi bezpośrednio przed naczyniem przeponowym,wiadomo że spadek ciśnienia będzie spory z reduktora z manometrem do naczynia będzie ze 20 m.,połowa fi 22,połowa fi 15 myślę żeby zamknąć zawór z wężownicy i sprawdzać ciśnienie na obu manometrach,będą od siebie oddalone nie więcej niż 1 m.,co ty na to Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.01.2018 21:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Cuda opowiadasz...Ustaw ten reduktor na 3 bary na sztywno i poobserwuj co się dzieje.Nic tym nie zepsujesz skoro przeważnie masz 3 bary, a naprawić możesz. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okta 19.01.2018 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 Okta nie mam manometru na wężownicy,ale mogę zamontować,tylko sprawdzanie zajmie 2 dni,czy zamontować drugi bezpośrednio przed naczyniem przeponowym,wiadomo że spadek ciśnienia będzie spory z reduktora z manometrem do naczynia będzie ze 20 m W przypadku dziury w wezownicy chodzi o to aby zamknąć doplyw o odplyw do niej i poobserwowac zmianę ciśnień wewnatrz tego ukladu. Jest dziura, cisnienie spadnie jak w buforze panuje mniejsze. Przy układach zamkniętych trzeba te próbę przemyśleć ale rzadko sie zdarza, aby w ukladzie zamknietym cisnienie w buforze bylo równe cisnieniu w wezownicy. Jeśli bedziesz mial cisnienie w buforze mniejsze niz w "zakorkowanej" wezownicy to woda z niej szybciutko przedostanie sie do buforka i spadek cisnienia gwarantowany. W ukladzie otwartym przez kruciec przelewowy po pewnym czasie zaczela by sie przelewac woda wiec latwo to sprawdzić. Podgrzanie i wychlodzenie bufora ma na celu wykazanie, ze uklad "zamknięty" wezownicy i naczynia wzbiorczego mie ma dziury i, ze maczynie jest prawidlowo dobrane czyli, ze cisnienie wzrośnie do zakladanych granic i potem wroci do poczatkowego pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 20.01.2018 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2018 Witam. Cuda w jakim znaczeniu najpierw sprawdzę szczelność wężownicy,zanim zacznę dławić i tak przydławione ciśnienie,napełniałeś kiedyś wannę do kąpieli 3 barami,no dzisiaj w sobotę było całe 2,3,można w między czasie grzybów nazbierać ,dobrze że mam małą wannę 160 cm. przy whirpoolu bym mnie chyba szlag trafił Okta,dokładnie tak zrobię wstawiam manometr i zamknę zawory dopływu i odpływu z bufora,jeśli dziura będzie spadek ciśnienia,druga rzecz to samo naczynie nie jest do instalacji przepływowej,nie wiem czy to ma znaczenie,do tego jest to http://www.reflex.pl/produkt/refix-dd.html chciałem ale nie było,tylko na zamówienie,sprzedawca twierdził że takie jest dobre, wszyscy te biorą Za kilka dni zdam relację. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts