adam_mk 19.11.2018 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 Dzis dalszy ciag lutowania,zostawilem tak jak na poczatku bylo rozrysowane-"zatwierdzone".Ten piec bedzie tylko ten sezon z buforem pracowal.W przyszlym sezonie juz piec na pelet wiec i sie przerobi i poprawi. Czy odzysk odzysk lub ponowne wykorzystanie ksztaltek miedzianych jest szczegolnie problematyczne? Czy mozna taka ksztaltke podgrzac i np obrocic? Czujniki temperatury beda w rurkach miedzianych przymocowanych do plaszcza bufora jak na zdjeciu za pomoca opasek. Czy takie opaski pod wplywem rozprezania i kurczenia sie bufora nie opadna?Cisnienie bedzie stale bo to obieg otwarty ale temperatura -skoki moga wplynac na obluzowanie opasek?[ATTACH=CONFIG]422080[/ATTACH] Pare zdjec z postepu prac. [ATTACH=CONFIG]422081[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]422082[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]422083[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]422084[/ATTACH] Dzis tez napelnilem bufor woda.Pod koniec tygodnia bede wpinal to pod piec. Zalaczenie pompy piec-bufor na ile ustawic?Moze byc np na 55C? Pompa sie wylaczy jak w piecu zgasnie tj o 5 stopni nizej nie wlaczenie pompy-czyli na 50C. wszystko lutowane na cynę da się odzyskać przy odrobinie uporu i wprawy. Opaski przyklej taśmą klejącą do kominków. Wytrzymuje 350stC (tak na nie pisze). Regulacje, ustawienia zrób "doświadczalnie". Odpal, ustaw i zobacz co jest. Jakby co - skoryguj. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 19.11.2018 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 obejscia na powrocie bym nie robił, przeleje sie przez bufor i ochrona powrotu zostanie, obejscie na zasilaniu po prawej wpiołbym przed 3D aby moc regulowac temp, a przy braku prądu otwierasz 3D recznie[/quote Gdybym obejscie wpial przed zawor 3d to moglo by sie narobic klopotow.Zakladajac ze mam w domu za cieplo.Sterownik pokojowy zamyka zawor 3d i w tym momencie wylaczaja napiecie.Piec sie gotuje nie majac odbioru ciepla. Choc patrzac na pierwotny schemat-taki jest juz zrealizowany to na krotkim obiegu powrot z kaloryferow wchodzi przed filtr przed pompa.A to juz sporo ogranicza przeplyw. Ja te obejscia zrobilem na wypadek awari bufora.(co mysle raczej nie nastapi) Jeszcze raz zerknolem na schemat i moim zdaniem czy obejście przed czy po podmieszanie będzie tak samo działało w obu przypadkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 22.11.2018 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 ...czy jest sens w ogóle u mnie robić ten bufor ... Oczywiście, że jest SENS i to nawet nie ma co się zastanawiać. Wybieraj okrągły bufor w postaci beczki. Sprawność twojego palenia na teraz to max 20%. Jak założysz bufor 1000 litrów i nagrzejesz go do 90*C. Czas palenia twoim piecem to ok 4-5 godzin, to masz 3 dni grzania w domu. No chyba, że masz duże straty ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 22.11.2018 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 Czas palenia twoim piecem to ok 4-5 godzin, to masz 3 dni grzania w domu. No chyba, że masz duże straty ciepła. Na 3 dni to raczej nie starczy - dom słabo ocieplony, a na dodatek grzany grzejnikami (czyli wysoką temperaturą) więc pojemność cieplna bufora będzie mocno ograniczona. Główny zysk będzie w znacznej oszczędności paliwa z tytułu podniesienia sprawności spalania. Tak czy owak raczej warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 22.11.2018 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 Bufor z CWU, czy też bojler zasilany z bufora to w sumie ten sam efekt - rzadsze palenie z większą sprawnością. Częstotliwość palenia będzie zależała głownie od zużycia CWU, no i strat samej instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam1974 22.11.2018 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 Odpowietrzenie bufora mam zrobione jak na zdjeciu; Rurka miedziana 15 pod katem poprzez zawor na odpowietrznik.Zawor po to by po odpowietrzeniu zamknac doplyw wody do odpowietrznika by przypadkiem sie nie zawiesil i nie upuscil wody z obiegu. Odpowietrzenie powinno sie dac do rury wzbiorczej ale takiej nie posiadam.Czzy rozwiazanie jak na zdjeciu bedzie dobre?Tasma kominkowa juz zabezpieczylem opaski rurek czujnikow przed ewentualnym obsunieciem. Polaczenia zostawilem jak na poczatku bylo rozrysowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slak 22.11.2018 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 Co to za płyta jako obudowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam1974 23.11.2018 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2018 Obudowa jest zrobiona z blachy trapezowej.Instalacje z buforem uruchomie.sprawdze czy wszystko jest ok to i zabuduje do konca i zasypie perlitem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam1974 24.11.2018 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2018 Dlaczego w piecu przy moim polaczeniu woda sie gotuje a na czujniku z pieca mam np 70-76stopni.Nie jest to typowe mocne gotownie ale slychac jak bulka podczas wlaczonego nadmuchu do pieca czy to przy otwartych drzwiczkach.Jesli nadmuch wylacze lub zamkne drzwi to bulkanie ustaje wiec to nie jest powietrze z instalacji. Ponadto po bulkaniu-gotowaniu odpowietrznik bufora wypuszcza powietrze. Czy moze zawor ochrony kotla zle wpiety? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam1974 24.11.2018 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2018 Zawor ochrony jest raczej dobrze skierowany bo teraz sorawdzalem. Przykrece go na 50 C to za nim mozna chwycic powrot do pieca. Jexli odkrece go i dam 70 to juz temperatura powrotu czuc ze wyzsza. Ale problem gotowania zostaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam1974 24.11.2018 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2018 Czy tak sie zachowuje tasma kominkowa podgrzana do 80 stopni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 25.11.2018 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 Zawor ochrony jest raczej dobrze skierowany bo teraz sorawdzalem. Przykrece go na 50 C to za nim mozna chwycic powrot do pieca. Jexli odkrece go i dam 70 to juz temperatura powrotu czuc ze wyzsza. Ale problem gotowania zostaje. Pompa na 3bieg i jakieś foto jak to polaczyles przy kopciuchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neokuba22 25.11.2018 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 Dlaczego w piecu przy moim polaczeniu woda sie gotuje a na czujniku z pieca mam np 70-76stopni.Nie jest to typowe mocne gotownie ale slychac jak bulka podczas wlaczonego nadmuchu do pieca czy to przy otwartych drzwiczkach.Jesli nadmuch wylacze lub zamkne drzwi to bulkanie ustaje wiec to nie jest powietrze z instalacji. Ponadto po bulkaniu-gotowaniu odpowietrznik bufora wypuszcza powietrze. Czy moze zawor ochrony kotla zle wpiety? kocioł wypoziomowany? długo bedzie odpowietrznik wypuszczac zanim woda sie odgazuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam1974 25.11.2018 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 (edytowane) Pompa na 3 biegu.Kociol wypoziomowany.Zreszta to jest stary kociol i jak nim grzalem mocniej to nigdy problemu z gotowaniem nie bylo.Gdy nadmuch ustaje to i nie gotuje się,nie bulka. Jak bulka w kotle to po chwili w buforze odpowietrznik puszcza powietrze.Bufor zalany kilka dni do tylu.Wczoraj wpiety w obieg.Z z calej instalacji CO woda minimalnie spuszczona(ok 18litrow)Zdecie wiekszej rozdzielczosci ponizej w linkach. https://zapodaj.net/66b0c2e0d0f18.jpg.html https://zapodaj.net/faa9aa0de9537.jpg.html https://zapodaj.net/2003feaca4050.jpg.html https://zapodaj.net/822abc41b2a61.jpg.html Edytowane 25 Listopada 2018 przez Adam1974 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 25.11.2018 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 (edytowane) Rury fi 28? Piec ile ma kw?wygląda jakby był za mały przepływ może pompa jakaś używana i nie daje rady ja zawsze rury daje min.5/4cala.instalacjia napewno odpowietrzona pompka powinna byc wogole nieslyszalna podczas pracy. Edytowane 25 Listopada 2018 przez romano78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam1974 25.11.2018 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 (edytowane) Rury fi 28 .Na takich rurach piec 12 kW chodzil prawie 10 lat.Pompke kupilem uzywana.Moja pompka na wyjsciu na kaloryfery pracuje nieslyszalnie .Tą kupioną uzywke w obwodzie piec-bufor lekko slychac. Edytowane 25 Listopada 2018 przez Adam1974 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bullineczka 25.11.2018 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 Takiej właśnie użyłem z własnej studni podaną przez hydrofor (wioska zabita deskami). Pracuje od połowy 2015 i nadal tworzy poduszkę. Ciekawy jestem jak długo jeszcze i czemu aż tak długo. Woda w studni dobra do spożywki. A może piec podgotowuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bullineczka 25.11.2018 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 Odpowietrzenie bufora mam zrobione jak na zdjeciu; Rurka miedziana 15 pod katem poprzez zawor na odpowietrznik.. [ATTACH=CONFIG]422261[/ATTACH] . Wywal ten odpowietrznik i pociągnij rurkę do naczynia wzbiorczego na samą górę. Miałem tak jak Ty i po roku przerabiałem. Teraz problem nie istnieje, odpowietrza się w 100% automatycznie a tak to kapanie syczenie itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bullineczka 25.11.2018 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 (edytowane) Pompa na 3 biegu.Kociol wypoziomowany.Zreszta to jest stary kociol i jak nim grzalem mocniej to nigdy problemu z gotowaniem nie bylo.Gdy nadmuch ustaje to i nie gotuje się,nie bulka. Jak bulka w kotle to po chwili w buforze odpowietrznik puszcza powietrze.] Wina kotła podgotowuje miejscowo, pompka na 3 biegu może paradoksalnie szkodzić daj na 1 i obserwuj. Pomoże wolne palenie. Olej tą ochronę powrotu, pal na grawitacji. Sprawdz moje posty, temat przerabiałem, okazało się że wada fabryczna tak zachwalanego tutaj, I generacji MPM-a. Ogólnie bardzo podobną masz instalację do mojej, też m.in. blacha i perlit Edytowane 25 Listopada 2018 przez Bullineczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam1974 25.11.2018 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 (edytowane) Wywal ten odpowietrznik i pociągnij rurkę do naczynia wzbiorczego na samą górę. Miałem tak jak Ty i po roku przerabiałem. Teraz problem nie istnieje, odpowietrza się w 100% automatycznie a tak to kapanie syczenie itp Jak wspominalem w tym roku pale jeszcze smieciuchem.W przyszlym mam zamiar juz palic w piecu na pelet. Teraz to zrobilem(zabudowalem bufor) by zobaczyc jak sie to zachowuje,wylapac bledy.Z pewnoscia i odpowietrzenie pociagne lub raczej wepne w rure ktora pojdzie do naczynia wzbiorczego(Tyle ze u mnie troche poleci to w poziomie) Poza tym ja jak nie robilem nic z centralnum to nie musialem nigdy odpowietrzac kaloryferow itp.Odpowietrzylem na poczatku i zapomnialem Edytowane 25 Listopada 2018 przez Adam1974 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts