szwedii 18.05.2021 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2021 Pan Adam napisał że będzie ok, są głosy że może być różnie, ja sam mam także wątpliwości czy przy trzech panelach cis z tego będzie jeżeli chodzi i górę bufora i zabezpieczenie cwu, wpis romano78 mało mówi bo nie wiem czy ma wężownice do dolara na dole i lejek, czekam na Bajcika i jego realizację jeżeli jest przekonany, mamy prawie takie same bufory i założenia co do solarów czyt. trzy panele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.05.2021 18:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2021 Trzy panele (cieczowe) po około 2m2 to grzałka około 6kW w pełnym słońcu.Mało to nie jest...10 godzin dnia po 6kW = 60kWhTrudno jest pobrać w CWU 60kWh dziennie.To się powinno składać, akumulować, nawet jak nie codzień będzie pełne słońce cały czas.Zwykle są to procesy dość wolnozmienne, a ludziska niecierpliwe som, i kcom JUŻ!A tu poczekać trzeba ze trzy słoneczne dni na wystabilizowanie się podaży i popytu. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 19.05.2021 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2021 Prawdę mówiąc, to praktykowałem w sezonie ciepłym wodę w zbiorniku tylko taką, by dało się myć talerze czy głowę. "Niedoinwestowany" solar taką opcję da radę zapewnić a w ciepłe słoneczne dni, to nawet da więcej. Osobiście też powoli realizuję "niedoinwestowany" czyli na wyraźnie ciepłe dni, ale jestem dopiero w połowie, gdyż dopiero szykuję miejsce na solar. Reszta jest już dawno gotowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MatiC2 25.05.2021 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2021 WitamOstatnio analizując projekt przyszłego domu myślałem nad ogrzewaniem. Jestem nastawiony na gruntową pompę ciepła. Jednak w domu ma być jeszcze kominek, i tak sobie pomyślałem że żeby nie przegrzewał mi salonu będzie to kominek z płaszczem wodnym. Więc żeby akumulowac energię z kominka planuje wykonać bufor ciepła, myślę nad 2500Litrow. Oczywiście pompa ciepła również wpięta do bufora. Dom 120m² parter ogrzewany podłogówką+ maty kapilarne, podpiwniczony (piwnica bez ogrzewania) oczywiście z rekuperacja. Pytanie mam jak pogodzić grzanie CWU? Myślałem dac pompę ciepła Powietrzną do CWU z bojlerem 300L i postawić tak żeby chłodziła jedno z pomieszczeń w piwnicy (z warzywami, przetworami). Myślałem że lepiej może dac wezownice w buforze, jednak w kominku palone będzie żadko, glownie chce ohrzewac pompa ciepla która będzie ustawiona na 45°C. Jak dla mnie do CWU to trochę mało. Robić przepływowe grzanie w buforze i pompa ciepła ustawić na wyższy parametr (np 55°C Ale to już COP leci na dol) czy moze CWU grzac innym źródłem ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 25.05.2021 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2021 czy moze CWU grzac innym źródłem ciepła? Czytając ten teks można "osiwieć". Dom 120m² Mam gruntową pompę ciepła od 11 lat i przy większej powierzchni rachunki za prąd są na poziomie 3000 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.05.2021 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2021 Czytając ten teks można "osiwieć". Mam gruntową pompę ciepła od 11 lat i przy większej powierzchni rachunki za prąd są na poziomie 3000 zł. Mozna osiwieć, w innym wątku wspominasz ze masz cyt. "Ja mam kocioł zgazowujący MPM DS 14 kW na drewno i węgiel który jest dotowany przez program Czyste Powietrze." Po co pompa na dodatek gruntowa i kocioł na paliwo stałe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 25.05.2021 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2021 @MatiC2 miej sobie PC, i jeśli trzeba to malutki kominek bez płaszcza i bez bufora. Będzie pan zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 26.05.2021 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2021 Po co pompa na dodatek gruntowa i kocioł na paliwo stałe? Wszystko chcesz wiedzieć - mam kilka domów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MatiC2 27.05.2021 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2021 Mozna osiwieć, w innym wątku wspominasz ze masz cyt. "Ja mam kocioł zgazowujący MPM DS 14 kW na drewno i węgiel który jest dotowany przez program Czyste Powietrze." Po co pompa na dodatek gruntowa i kocioł na paliwo stałe? Pompę od dawna zakładałem gruntową, Chcoiaz nie wykluczam zmiany (jeszcze przed montażem oczywiście) na powietrzną. Wiem że pompy gruntowe są już praktycznie niespotykane w nowobudowanych domach. Kominek ma być źródłem rekreacyjnym, nie będzie pracować codziennie. A żeby nie przegrzewał mi salonu to zamierzam wpiąć go w bufor, żeby magazynowa energię z niego. I teraz przemyślałem I do CWU zrobie bojler 300L grzane pompa ciepła, najprościej i najtaniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MatiC2 27.05.2021 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2021 @MatiC2 miej sobie PC, i jeśli trzeba to malutki kominek bez płaszcza i bez bufora. Będzie pan zadowolony Nie przegrzwa się salon w momencie pracy kominka? Nie zakladam palić w nim latem, ale już tak w deszczowy wrześniowy wieczór tak, A wtedy jeszcze te 10kW z kominka to dla domu dużo będzie (ocieplenie według WT2021). I z tego względu chciałem go do bufora dorzucić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MatiC2 27.05.2021 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2021 Czytając ten teks można "osiwieć". Nie umiem tłumaczyć, teraz przeczytałem to 2 raz i widzę brak ładu i składu. Mam gruntową pompę ciepła od 11 lat i przy większej powierzchni rachunki za prąd są na poziomie 3000 zł. I to mnie cieszy, dlatego zamierzam pompę ciepła jako główne źródło ciepła. Jaką ma Pan pompa? Kominek byl by rekreacyjnie uruchamiany. Przemyślałem I CWU będę grzał bojlerem podpiętym pod pompe ciepła. A na wszelki wypadek zrobię wezownice w buforze, koszt to jest Ale lepiej to zrobić na początku niż 3 razy rozcinać baniak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 27.05.2021 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2021 Jaką ma Pan pompa? Buderusa. CWU będę grzał bojlerem podpiętym pod pompe ciepła. Moja pompa ma wbudowany zasobnik C.W.U. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 28.05.2021 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2021 Ja z innej beczki. Mam do sprzedania bufor, wykonany przez @Adam_mk, średnica 75 cm, wysokość 210 cm, wężownica miedź 2x25 m z wyjściem na cyrkulację plus dolna wężownica 15 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ravcio1 31.05.2021 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2021 Witam Czy jest na forum ktoś z okolic Rawy Mazowieckiej kto ma bufor i zna hydraulika który jest obeznany w temacie. Niestety tych co ja znam to jak wypowiadam słowo bufor to albo nie wiedzą co to albo twierdzą że mi on nie potrzebny Pozdrawiam Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wacio1967 01.06.2021 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2021 Po rocznym zastanawianiu się jak obniżyć koszty ogrzewania wymyśliłem rozwiązanie.Od początku żeby było jasno.Domek 127m2. Powierzchnia ogrzewana 96m2. Kocioł kondensacyjny 24kWDo 2019 na dole podłogówka (OP), u góry grzejniki.Od 2019 wszędzie OP i rachunek za gaz 3000PLN na rok. Co roku więcej o 400 PLN. Okazuje się że piec przewymiarowany się zrobił i teraz za to muszę płacić. Bardziej skręcić się go nie da.Po głębokich przemyśleniach jest decyzja. Zakładam bufor z grzałkami, a piec zostaje na rok, lub dwa "w razie czego". Nie zamierzam grzać bufora piecem.Mam założone PV 3,6 kW, co zaspokaja moje potrzeby i zostaje dodatkowo 1 kW do odebrania od Taurona. Dokładam dodatkowe 2,4 kW offgrid, które będą zasilać grzałkę 2kW w buforze non stop do 90 stopni. Takie coś oczywiście tylko w lecie i okresach przejściowych. Druga grzałka (3x2kW) będzie się włączała jak PV 3,6kW będzie za dużo oddawać do Taurona. Jak tego będzie brakować (a na pewno będzie brakować w sezonie zimowym), to grzałka będzie pracować w taniej taryfie.Bufor 500 litrów z wężownicą CWU. W lato CWU za free, w okresach przejściowych też powinno być za free, ale to się okaże w praktyce. Zima wiadomo, będą koszty.Na chwilę obecną za gaz i prąd płacę 4900. Po tych innowacjach za prąd powinienem płacić około 1500 PLN na rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wacio1967 01.06.2021 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2021 Ja z innej beczki. Mam do sprzedania bufor, wykonany przez @Adam_mk, średnica 75 cm, wysokość 210 cm, wężownica miedź 2x25 m z wyjściem na cyrkulację plus dolna wężownica 15 m. Jaka pojemność i cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 01.06.2021 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2021 Niestety tych co ja znam to jak wypowiadam słowo bufor to albo nie wiedzą co to albo twierdzą że mi on nie potrzebny Może mają rację. Do czego ten bufor?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wacio1967 01.06.2021 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2021 Może mają rację. Do czego ten bufor?. Bufor jest do tego, aby obniżyć rachunki z 3000PLN na 1500 PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ravcio1 02.06.2021 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2021 No wiecie jak to jest że nie potrzebny to mówią Ci co nawet dobrze nie wiedzą jak bufor działa i nie spytają co chce dokładnie tylko takie nastawienie że nie potrzebny A już mówię jak to jest. Mam piec kopciucha. Dom z dawnych lat z grzejnikami. W ostatnich czasach ocieplone ściany i strop. Widać że zapotrzebowanie na ciepło spadło i dom się wolno wychładza. Dlaczego bufor.: - Nagrzałbym sobie go wyższą temperaturą na piecu, piec by wygasł a ja miał zapas ciepła na jakiś czas. Np. w mało mroźne dni. Jak ciągle się grzeje to w nocy robi się za gorąco. A jak zgaśnie nocą to rano przydałoby się trochę ciepła. Gdybym miał bufor zagrzałby się wieczorem jakby było zaciepło zawory na grzejnikach by je odcięły bez ryzyka że wszystkie się wyłączą a nie wygaszony jeszcze piec się zagotuj. Rano z bufora by się dom podgrzał a może by i do wieczora ciepła w nim starczyło. To jedno. - Mam PV założoną specjalnie z zapasem. W okresy przejściowe jesień wiosna podgrzałbym sobie bufor grzałkami i kopciucha nie rozpalał. Gdyby mi zapasu prądu z PV brakowało jest jeszcze opcja grzania w drugiej taryfie. Myślę że chyba nie kombinuje źle ale Wy macie doświadczenie więc oceńcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 02.06.2021 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2021 Myślę że chyba nie kombinuje źle Mam piec kopciucha. Dom z dawnych lat z grzejnikami Bardzo dobre rozwiązanie. Brakuje Ci tylko dobrego kotła zgazowującego i głowic termostatycznych na grzejnikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts