Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

TERMOIZOLACJA

Robię bufor/bojler około 300L z 2 wężownicami wys 120cm, śr 54cm. Niestety mam bardzo mało miejsca na termoizolację.
Zastanawiam się nad wykorzystaniem Aluthermo Quattro Jest to termoizolacja refleksyjna, co w przypadku wysokiej temperatury bojlera wydaje się być tym bardziej skuteczne. 
W karcie technicznej znalazłem informację, o montażu do +80*C. Jako, że bojler będzie podłączony do panela solarnego, obawiam się, że może zdarzyć się przekroczenie tej temperatury. Pomyślałem więc, by dać najpierw wełnę mineralną np. 5 cm (λ0,035 bo taką mam), następnie owinąć całość tym Aluthermo, a od zewnątrz na kwadratowo zabudować grafitowym EPS λ0,031 8cm. Narożniki wewnątrz styropianu wypełnić pianą z pistoletu.
Co o tym sądzicie?

W dniu 18.05.2025 o 18:05, tomno napisał:

...Niestety mam bardzo mało miejsca na termoizolację ... Pomyślałem więc, by dać najpierw wełnę mineralną np. 5 cm, następnie owinąć całość tym Aluthermo, a od zewnątrz na kwadratowo zabudować grafitowym EPS λ0,031 8cm. Narożniki wewnątrz styropianu wypełnić pianą z pistoletu.
Co o tym sądzicie?

Wcale nie masz mało miejsca, skoro 5cm + 8cm i chcesz robić na kwadratowo. Piana "z pistoletu" w dużych przestrzeniach zupełnie się nie sprawdza. Zanim stwardnieje porobią się w jej wnętrzu wielkie dziury.

W dniu 21.05.2025 o 21:03, gondoljerzy napisał:

Wcale nie masz mało miejsca, skoro 5cm + 8cm i chcesz robić na kwadratowo. Piana "z pistoletu" w dużych przestrzeniach zupełnie się nie sprawdza. Zanim stwardnieje porobią się w jej wnętrzu wielkie dziury.

Wełna 5 cm rozwarstwiona na pół i ściśnięta trochę folią, więc pewnie poniżej 2cm. Na to Aluthermo + styropian 0,031 2 x 5cm. Piana natryskowa Polynor.

Gorzej będzie z rurami oraz z tyłu przy rozdzielaczu tam chyba dam 2x Aluthermo i 5 cm styropianu. Na górę styro 3 (może 4)

x 5cm

IMG_20250524_164058.jpg

IMG_20250524_163339.jpg

Pierwsze grzanie na próbę. Grzałka 6kW. Na początku był problem, gdyż podczas napełniania początkowo wlałem wodę z glikolem i inhibitorem, a gdzieś od połowy sama woda. Na początku nie chciał ruszyć przepływ grawitacyjny -był lekki, ale w drugą stronę. Dopiero zagrzanie wody w kotle do prawie 90*C ruszyło poprawnie wodę. Podczas grzania woda w kotle utrzymywała temperaturę 50*C, a bufor ładował się taką temperaturą od góry, z warstwowym rozkładem. Jak już zrobię całość ocieplenia, to zobaczę ja będzie grzała się całość. 

Zużył 6,8 kWh. Woda w kranach cieplutka. Na razie jest duża strata, ale jeszcze nie ocieplone. Czujnik (33,3) jest w 3/4 wysokości, drugi czujnik na samej górze.

Screenshot_20250601_135952_org.supla.android.jpg

Screenshot_20250601_140023_org.supla.android.jpg

Screenshot_20250601_140117_com.tuya.smart.jpg

Edytowane przez tomno

Próba szybkiego grzania. Działa super. Jako, że to w domku rekreacyjnym, to bardzo zależało mi na tym, by grzało szybko i można było grzać niewielką ilość. Grzałka załączona na około 10 min, zużyła 0,9 kWh i można już szybki prysznic brać 😁 Woda z kranu cieplutka płynie.

Screenshot_20250603_230801_org.supla.android_edit_962055842250594.jpg

Screenshot_20250603_230806_org.supla.android_edit_962037992330805.jpg

Screenshot_20250603_223141_com.tuya.smart_edit_962550226910414.jpg

• 4 weeks później...

Super zrobione tomno.

Znalazłem kiedyś podobną skrzynkę na złomie na 6 grzałek . Pochodziła chyba z "fermentowni", czyli dużego zakładu.

Cześć,

Mam trochę niestandardową sytuację i proszę o podpowiedź.

Obecny układ:
Mam kocioł gazowy kondensacyjny, do którego przez sprzęgło są podłączone dwa obiegi (podłogówka i grzejniki), każdy ma swoją pompkę obiegową.
Do podłogówki jest dodatkowo manualny zawór trójdrogowy, obecnie niewykorzystywany (na podłogówkę i grzejniki idzie woda o takiej samej temperaturze). Grzejniki są głównie w piwnicy (tam wystarcza 14-15 stopni w pomieszczeniach) + łazienki (niewykorzystywane). Podłogówka wszędzie poza piwnicą.
Zarówno pętle podłogówki i grzejniki są zamykane/otwierane automatycznie na podstawie temperatury w danym pomieszczeniu. Pompy obiegowe i kocioł też są sterowane automatycznie.

Są trzy kwestie, które sprawiają, że chcę do tego układu dołożyć mały bufor 120l (Termica Z120PC z ośmioma króćcami):
1. Gdy otwiera się tylko jedna pętla/grzejnik, kocioł nie jest w stanie nagrzać pomieszczenia, bo wyłącza się po minucie (moc minimalna 4,5 kW). Ma ustawioną histerezę na 8 stopni w górę, żeby choć chwilę pogrzał wodę. Taka praca też raczej mu nie służy.
2. Mam fotowoltaikę na starych zasadach, z której zostają mi ok. 3 MWh na zimę. Chcę do układu dołożyć grzałkę, żeby zaoszczędzić trochę na gazie.
3. Być może za 10-15 lat gaz zostanie zastąpiony prądem (pompa ciepła lub jeszcze coś innego).

Planowany układ:
W miejsce sprzęgła wskakuje wspomniany bufor. Grzałka w buforze będzie miała dzienny limit, ile prądu może zużyć na dogrzewanie. Dodatkowo będzie ograniczenie temperatury wody w buforze do 42 stopni (bardziej takie przerośnięte sprzęgło magazynujące trochę energii). Tutaj zastanawiam się nad dwoma wariantami podpięcia elementów do bufora.

https://i.ibb.co/zYbkRrK/bufor.png

Na rysunku są ponumerowane króćce w buforze. Rysunek jest paskudny, jeśli potrzeba czegoś lepszej jakości, odsyłam do https://www.fuego.pl/media/products/7fdddca48797ca9ad24d1e3bc85a978d/images/thumbnail/large_termica-z120-150-pc.png

Peirwszy wariant, który najbardziej mi pasuje, to:
1, 2 - zasilanie podłogówka/grzejniki
3, 4 - jedno puste, drugie zasilanie kocioł
5, 6 - powrót podłogówka/grzejniki
7, 8 - grzałka i powrót do kotła

Mam tylko co do niego wątpliwości, ze względu na zaburzenie przepływu wody (nie będzie wirowała w całym zbiorniku w jedną stronę).

Drugi wariant, który mniej mi się podoba:
2 - puste
1, 3 - zasilanie grzejniki/podłogówka
4 - zasilanie kocioł
5 - grzałka
7 - powrót kocioł
6, 8 - powrót podłogówka/grzejniki

W ten sposób grzałka będzie grzała trochę mniejszą powierzchnię, ale przepływy będą w jednym kierunku.
Pytanie, czy różnica w uwarstwieniu będzie aż tak drastyczna, by w tym specyficznym przypadku warto było się w ogóle nad tym zastanawiać?

Ewentualnie czekam na komentarze, czy to w ogóle ma sens. Z góry mówię, że mam kocioł kondensacyjny i nie ma opcji, żebym cokolwiek grzał do 50 stopni lub więcej.

• 2 weeks później...

Witam

czy na połączeniu wężownicy miedzianej (do przepływowego grzania CWU) z buforem konieczny jest twardy lut? Czy można to zastąpić np złączka zaciskowa conex przykręconej do wcześniej wspawanej mufy do bufora? Stosował ktoś takie rozwiązanie? 

W dniu 1.07.2025 o 18:12, mkowalski8 napisał:

...Tutaj zastanawiam się nad dwoma wariantami podpięcia elementów do bufora.

https://i.ibb.co/zYbkRrK/bufor.png

Peirwszy wariant, który najbardziej mi pasuje, to:
1, 2 - zasilanie podłogówka/grzejniki
3, 4 - jedno puste, drugie zasilanie kocioł
5, 6 - powrót podłogówka/grzejniki
7, 8 - grzałka i powrót do kotła

Mam tylko co do niego wątpliwości, ze względu na zaburzenie przepływu wody (nie będzie wirowała w całym zbiorniku w jedną stronę).

Drugi wariant, który mniej mi się podoba:
2 - puste
1, 3 - zasilanie grzejniki/podłogówka
4 - zasilanie kocioł
5 - grzałka
7 - powrót kocioł
6, 8 - powrót podłogówka/grzejniki

W ten sposób grzałka będzie grzała trochę mniejszą powierzchnię, ale przepływy będą w jednym kierunku.
Pytanie, czy różnica w uwarstwieniu będzie aż tak drastyczna, by w tym specyficznym przypadku warto było się w ogóle nad tym zastanawiać?

Ewentualnie czekam na komentarze, czy to w ogóle ma sens. Z góry mówię, że mam kocioł kondensacyjny i nie ma opcji, żebym cokolwiek grzał do 50 stopni lub więcej.

Kolejność podłączenia nie ma wpływu na wirowanie zładu w buforze, tylko odpowiednio dobrane kierunki wygięcia dopływów i odpływów wody.  Czy bufor Termica ma takie rozwiązania? Jednak, gdy nie masz kilku różnych źródeł zasilania bufora w ciepło i same różnice temperatury w buforze będą nieduże, czy warto walczyć o wirowanie zładu? Ja bym sugerował możliwie największy bufor, skoro tak niska delta temperatur. 

W obydwu swoich pomysłach na podłączenie planujesz zasilanie z kotła na pozycjach 3 lub 4?  Dlaczego nie kocioł na 1, a odejście do CO z 2 (lub odwrotnie)? Żeby uzyskać jak najszybsze podanie podgrzanej wody do układu?  Zazwyczaj kocioł jest podpinany: ciepła woda z kotła najwyżej bufora i zimna z bufora z samego dołu do kotła.    

Jeśli dokładasz grzałkę, to czy grzałkę też ustawisz na 8 stopni histerezy?  Bo jeśli na więcej, to sprawdź czy dotychczasowy układ regulacyjny jest gotowy na wyższe temperatury. 

• 1 month później...
W dniu 11.07.2025 o 13:56, WBO123456 napisał:

Witam

czy na połączeniu wężownicy miedzianej (do przepływowego grzania CWU) z buforem konieczny jest twardy lut? Czy można to zastąpić np złączka zaciskowa conex przykręconej do wcześniej wspawanej mufy do bufora? Stosował ktoś takie rozwiązanie? 

Warto wypróbować ten sposób. W kolektorach cieczowych się sprawdza.

• 2 weeks później...

Cześć!

Prośba o ocenę pomysłu na system: 

• Całorocznym budynek rekreacji indywidualnej 48m2 parter + antresola (średnie dobowe zapotrzebowanie to 45kwh, zmniejszy się po ociepleniu ścian,
  • Główne źródło ogrzewania dobrze zaizolowany kominek z płaszczem wodnym, 3 szyby, 10kw do wody, płaszcz 20l,
  • Automatyczna przepustnica Tatarek / Tech (ze sterowaniem pompami)
  • Ogrzewanie podłogowe zatopione w 20 centymetrowej płycie fundamentowej izolowanej XPS - również 20cm + 2x kaloryfer na antresoli
  • Bufor ciepła ok 1000l możliwie dobrze docieplony (odległość 10m od kominka)
  • Spięty z buforem dwupłaszczowy bojler CWU z grzałką i zaworem 3d na wyjściu

Strategia na grzanie jest następująca:

•  Chciałby możliwie wydłużyć okresy między paleniem,
  • Palę co 2 - 3 dni za to długo (cały dzień) ładując na maxa bufor od 28 stopni (zasilanie podłogówki) do 95 stopni co daje ok 90kwh + Bojler (tania energia)
  • W okresie między paleniami bojler obsługiwany jest z grzałki elektrycznej, w przyszłości PV także bufor obsługuje jedynie ogrzewanie i mogę go całkowicie rozładowywać, 
  • W buforze również grzałka w razie choroby czy wyjazdu na dłużej, może kiedyś tania pompa ciepła aby zwiększyć cop

W planach był bufor z miedzianą wężownicą, niestety przy wężownicy nie mogę tak nisko zejść z temp. Na buforze (do poprawnego działania wężownicy cwu potrzebuję ok 50 stopni, przez co radykalnie skraca mi się czas między paleniami).

Jakie wady i zagrożenia widzicie przy tego typu systemie?

Dziękuje i pozdrawiam!

Witam po długiej przerwie, lato już prawie za pasem więc można cokolwiek napisać gdyż w tym sezonie w końcu zainstalowałem  solary do swojego buforka. W sumie ok 20 kW mocy grzewczej. Bufor 1800l ale i tak od czerwca do przedwczoraj 4 z 10  solarów były zasłonięte bo temperatury były znaczne. Ale do rzeczy. 2 dni w tygodniu trochę słoneczka i wody CWU pod dostatkiem. Jedyne co mnie zmartwiło to to że niestety z całym szacunkiem dla Pana Adama MK, lejek nie działa.... I to nie tylko u mnie, bo drugi bliźniaczy bufor u kuzyna zachowuję się tak samo. Wcześniej na grzałkach były robione próby i nagrzewa się tak samo czyli pooowoli od spodu. Poza tym wszystkie inne pozytywne aspekty bufora na 5+.  Powodzenia boforro maniacy.

35 minut temu, awaria09 napisał:

....Jedyne co mnie zmartwiło to to że niestety z całym szacunkiem dla Pana Adama MK, lejek nie działa.... I to nie tylko u mnie, bo drugi bliźniaczy bufor u kuzyna zachowuję się tak samo. Wcześniej na grzałkach były robione próby i nagrzewa się tak samo czyli pooowoli od spodu. Poza tym wszystkie inne pozytywne aspekty bufora na 5+.  Powodzenia boforro maniacy.

Jak konkretnie ten lejek zrobiłeś? Jeśli chodzi o grzałkę, to zewnętrzna sprawdza się super jeśli chodzi o nagrzewanie od góry.

Po trochę ponad 2 miesiącach użytkowania bufora/bojlera (kilka postów wyżej). Straty ciepła przy średniej temperaturze (z 4 czujników) 43st.C to około 0,5 - 0,6 kWh/dobę. Wężownice miedziane rozprowadzają trochę ciepło w dół, więc musiałbym dłuższy okres nie użytkować, by dokładnie policzyć.

W dniu 24.08.2025 o 19:48, LuKinu napisał:

Cześć!

• Bufor ciepła ok 1000l możliwie dobrze docieplony (odległość 10m od kominka)
  • Spięty z buforem dwupłaszczowy bojler CWU z grzałką i zaworem 3d na wyjściu

Jakie wady i zagrożenia widzicie przy tego typu systemie?

Dziękuje i pozdrawiam!

Miałem podobnie tj bufor 1350l z kotłem 12 kW, do tego podłączone 2 bojlery po 140l, ale szybko je odłączyłem. Ogrzewał mieszkanie 80m2 na poddaszu. Paliłem co 2-5 dni. Później zamontowałem grzałkę 6kW.
7 lat temu zamontowałem w mieszkaniu klimę i od tej pory bufor stoi nieużywany. Mam plan go zdemontować, bo dużo miejsca zajmuje. Bufor na ogrzewanie zużywał 4-4,5 MWh/sezon. Klima zużywa 0,8 - 1 MWh/sezon.
Domek rekreacyjny 5x7m wys 6m również ogrzewam klimą.

Jedyną zaletą systemu bufor z kotłem jest to, że w razie braku prądu wystarczy małe zasilanie awaryjne i w domu jest ciepło, poza tym same wady. No i jeszcze możliwość grzania w domu poniekąd niezależnie od palenia w kotle tz. byle w buforze była odpowiednia temperatura.

Edytowane przez tomno
W dniu 24.08.2025 o 19:48, LuKinu napisał:

Cześć!

Dziękuje i pozdrawiam!

Witam.

Z tego co zrozumiałem, to plaszcz kominka grzeje bufor 1000l, ten zaś grzeje plaszcz bojlera , w którym jest cwu.

Osobiście zrobiłbym to tak, ale nie daję gwarancji, bo chyba tego nikt jeszcze nie "trenował", więc do dyskusji : płaszcz kominka połączyłbym z płaszczem bojlera, czyli ciepła rurka z kominka do górnej płaszcza bojlera. Taki kład pozwala spalić "trochę" i zagrzać cwu a jeśli palić "cały dzień", to nagrzeje się też i bufor.

Wężownica miedziana "mile widziana" w bojlerze jak i grzałka do prądu i pv. W bojlerze "mile widziana" druga wężownica do kolektora wodnego...a jej druga część w buforze.

Czy to herezje hydrauliczne ???

Mam podobnie jak napisałem ...ale nieco inaczej.

Zamiast bufora jest kupa cegieł(2 tony) i bojler 150l z miedzianą do cwu i wężownicą od kolektora cieczowego. Naczynie wzbiorcze otwarte jest za sufitem o poj. 20 l. Obecnie wymieniam je na  zbiornik ocieplony 100l, do którego być może podłączę kaloryfer. A kto zabroni ???

W dzisiejszych czasach jak paliwem jest też SŁOŃCE, to można spróbować niekonwencjonalnych rozwiązań,których wcześniej nie "trenowano".

Dopowiem tylko,że bojler z płaszczem lub bez, powinien w tym układzie być ponad buforem.

Naczynie, o którym wspominam, że zamieniam na zbiornik 100l będzie połączone z właściwym zbiornikiem za pomocą dwóch przyłączy, czyli z dołu i góry, co zapewni cyrkulacje grawitacyjną. Pomieszczenie góry jest ocieplone max dobrze.

Wszystko jest w trakcie montażu, więc dopiero późną jesienią będzie można policzyć wady i zalety. Prawdopodobnie do kręcę do tego zbiornika jeszcze naczynie, by nie mieć powietrza w tym 100l zbiorniku. Wtedy oczywiście tylko jedne przyłącze będzie potrzebne.