Piczman 29.01.2010 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 nie wpadłem na to żeby zrobić zdjęcie Takie cudo i zdjęć nie zrobiłeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundi73 29.01.2010 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 no nie zrobiłem mogę tylko napisać że była to miedziana wężownica a ten radiator napewno nie był nawinięty tylko wyglądało to tak jakby był frezowany i stanowił jedną całość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 29.01.2010 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Puściłem wodę wcześniej przestawiając mieszacz na 60 C więc nie ograniczał temp. w żaden sposób. Oto wynik po 5 minutach od odkręcenia kranu na max : http://img39.imageshack.us/img39/7416/zdjcie030s.jpg Chyba komentować nie muszę !!!? No ja bym to skomentował tak: Udowodniłeś, że Twoja wężownica w Twoim buforze umie nagrzać maks 4 litry/minutę. Sorry, że tak sceptycznie do tego podchodzę, ale ja nigdy nie wątpiłem, że dla takich przepływów jest to wystarczające (nawet gdzieś w okolicach początku tego wątku to liczyłem). Pytanie co by było przy poborze ponad 10 litrów na minutę (albo nawet bliżej 20), czyli napełnianiu wanny równoczesnym z prysznicem i myciem garów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 29.01.2010 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 No to mnie zmobilizowałeś Wyniki w Poniedziałek ,,, Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁL 01.02.2010 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Bufor, Bufor itp ... Doszedłem do porozumienia z moim sterownikiem i sprawa wygląda: Moja istalacja wygląda następujące: - Piec Heatmatix 18kW - Bufor Immergas Duo Sis 900/200 (700l wody technicznej 200CWU) - Moduł Immergas niska / wysoka temp (sprzęgło) - Ogrzewanie podłogowe 90m2 zasilanie 35* powrót ~30,5* - 2 grzejniki (Garaż i łazienka) zasilanie z buforu 65* Do tego nieogrzewana góra 115m2 ale dach ocieplony wełną. Podsumowując: Kocioł ---> Zasilanie bezpośrednie na bufor ---> Z buforu zasilanie na modół wysoka/niska temperatura ---> Stąd Podłogówka grzejniki i powrót: Podłogówka, grzejniki ---> Modół wysoka/niska temperatura ---> Bufor ---> piec I teraz robiłem dwa tryby pracy bez PID temp. na dworzu około -5*, w domu 22*: Czyli temp nastawiona 75* kocioł ładuje bufor i wyłańcza się. Następnie rozbiera bufor. Czas ładowania buforu z 44* do 75* 3H - zużycie pelletu 100% mocy = 4,4kg x 2,5 = 11kg Bufor starcza na około 6,5h po czym temperaturana na buforze wynosi 44* i piec się włącza i tak cały czas spalanie 11kg x 3=~33kg/dobę A teraz tryb z PID, temp. na dworzu około -5*m, w domu 22*: - temp na piecu 65* pozostałe parametry bez zmian. PID ogranicza moc palnika na 20% i tak chodzi 24h/dobę, zużycie pelletu 4,4kgx24hx0,2=~22kg I jak się ma bufor ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igo 01.02.2010 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Robiłeś takie próby w tych dwóch trybach pracy czy to tylko teoretyczne obliczenia? Jakie chciałeś mieć korzyści z zainsalowania bufora w Twojej instalacji? Jedyne korzyści które mi przychodzą do głowy to dłuższa praca w mocy znamionowej.....ale wtedy wydłuży się też praca w mocy minimalej z mniejszą sprawnością, więc skutek może nie być jednoznaczny. Bufor nie wszędzie ma uzasadnienie ekonomiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbiegulec 01.02.2010 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Bufor, Bufor itp ... Doszedłem do porozumienia z moim sterownikiem i sprawa wygląda: Moja istalacja wygląda następujące: - Piec Heatmatix 18kW - Bufor Immergas Duo Sis 900/200 (700l wody technicznej 200CWU) - Moduł Immergas niska / wysoka temp (sprzęgło) - Ogrzewanie podłogowe 90m2 zasilanie 35* powrót ~30,5* - 2 grzejniki (Garaż i łazienka) zasilanie z buforu 65* Do tego nieogrzewana góra 115m2 ale dach ocieplony wełną. Podsumowując: Kocioł ---> Zasilanie bezpośrednie na bufor ---> Z buforu zasilanie na modół wysoka/niska temperatura ---> Stąd Podłogówka grzejniki i powrót: Podłogówka, grzejniki ---> Modół wysoka/niska temperatura ---> Bufor ---> piec I teraz robiłem dwa tryby pracy bez PID temp. na dworzu około -5*, w domu 22*: Czyli temp nastawiona 75* kocioł ładuje bufor i wyłańcza się. Następnie rozbiera bufor. Czas ładowania buforu z 44* do 75* 3H - zużycie pelletu 100% mocy = 4,4kg x 2,5 = 11kg Bufor starcza na około 6,5h po czym temperaturana na buforze wynosi 44* i piec się włącza i tak cały czas spalanie 11kg x 3=~33kg/dobę A teraz tryb z PID, temp. na dworzu około -5*m, w domu 22*: - temp na piecu 65* pozostałe parametry bez zmian. PID ogranicza moc palnika na 20% i tak chodzi 24h/dobę, zużycie pelletu 4,4kgx24hx0,2=~22kg I jak się ma bufor ciepła? Moim zdaniem zastosowanie bufora do kotła, który pozwala płynnie regulować moc albo uruchomić się w każdej chwili mija się z celem. Przechowywanie ciepła wiąże się nieuchronnie ze stratami. Jednak nie mogą one osiągać poziomu ponad 30 % jak w Twoim przypadku. No i słupki sie trochę nie zgadzają. 3 godziny palenia i 6,5 rozładowania to razem 9,5 h i to razy 3 = 28,5 h a więc sporo więcej niż 24 h. Zużycie peletu wziąłeś jak widzę z danych znamionowych kotła odczytując moc chyba ze wskazań sterownika (stąd 4,4kgx24hx0,2=~22kg). Przy takich pomiarach wypadało by zmierzyć faktyczne zużycie. Pozdrawiam:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁL 01.02.2010 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Próby robiłem w ostatnim tygodniu. Każda próba trwała około 24h więc są to jak najbardziej pomiary rzeczywiste. W tej chwili nie wiem co o tym myśleć. Zastanawiam się czy pozbywając się bufora nie spalał bym jeszcze mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁL 01.02.2010 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Bufor, Bufor itp ... Doszedłem do porozumienia z moim sterownikiem i sprawa wygląda: Moja istalacja wygląda następujące: - Piec Heatmatix 18kW - Bufor Immergas Duo Sis 900/200 (700l wody technicznej 200CWU) - Moduł Immergas niska / wysoka temp (sprzęgło) - Ogrzewanie podłogowe 90m2 zasilanie 35* powrót ~30,5* - 2 grzejniki (Garaż i łazienka) zasilanie z buforu 65* Do tego nieogrzewana góra 115m2 ale dach ocieplony wełną. Podsumowując: Kocioł ---> Zasilanie bezpośrednie na bufor ---> Z buforu zasilanie na modół wysoka/niska temperatura ---> Stąd Podłogówka grzejniki i powrót: Podłogówka, grzejniki ---> Modół wysoka/niska temperatura ---> Bufor ---> piec I teraz robiłem dwa tryby pracy bez PID temp. na dworzu około -5*, w domu 22*: Czyli temp nastawiona 75* kocioł ładuje bufor i wyłańcza się. Następnie rozbiera bufor. Czas ładowania buforu z 44* do 75* 3H - zużycie pelletu 100% mocy = 4,4kg x 2,5 = 11kg Bufor starcza na około 6,5h po czym temperaturana na buforze wynosi 44* i piec się włącza i tak cały czas spalanie 11kg x 3=~33kg/dobę A teraz tryb z PID, temp. na dworzu około -5*m, w domu 22*: - temp na piecu 65* pozostałe parametry bez zmian. PID ogranicza moc palnika na 20% i tak chodzi 24h/dobę, zużycie pelletu 4,4kgx24hx0,2=~22kg I jak się ma bufor ciepła? Moim zdaniem zastosowanie bufora do kotła, który pozwala płynnie regulować moc albo uruchomić się w każdej chwili mija się z celem. Przechowywanie ciepła wiąże się nieuchronnie ze stratami. Jednak nie mogą one osiągać poziomu ponad 30 % jak w Twoim przypadku. No i słupki sie trochę nie zgadzają. 3 godziny palenia i 6,5 rozładowania to razem 9,5 h i to razy 3 = 28,5 h a więc sporo więcej niż 24 h. Zużycie peletu wziąłeś jak widzę z danych znamionowych kotła odczytując moc chyba ze wskazań sterownika (stąd 4,4kgx24hx0,2=~22kg). Przy takich pomiarach wypadało by zmierzyć faktyczne zużycie. Pozdrawiam:). Zużycie na PID-ie jest 100% rzeczywiste. Zasyp 200kg = 9 dób bez dosypywania pelletu = 200kg/9 = 22kg kiedy nie podchodziłem moc palnika równa 20%. Co do ładowania buforu to 2,5h tam wkradła się pomyłka. Ale po tych testach mam spore przemyślenia co do bufora i kotła na paliwa stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbiegulec 01.02.2010 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Próby robiłem w ostatnim tygodniu. Każda próba trwała około 24h więc są to jak najbardziej pomiary rzeczywiste. W tej chwili nie wiem co o tym myśleć. Zastanawiam się czy pozbywając się bufora nie spalał bym jeszcze mniej W Twoim przypadku zapewne mniej ale chyba nie o 30 %. Pozdrawiam:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 01.02.2010 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 A jeśli jest tak że bufor masz lipny, bo źle ocieplony,a piec ustawiony na mniejszą moc, daje większą sprawność,bo piec też jest lipny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 01.02.2010 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 I jak się ma bufor ciepła? Bufor służy przede wszystkim do magazynowania energii wytworzonej tańszym kosztem (II taryfa dla prądu) i oddawania jej wtedy kiedy jest potrzebna, lub do odbioru nadmiaru mocy z kotła stałopalnego. W Twoim przypadku się nie sprawdza bo sam kocioł pozwala regulować tą moc w zależności od potrzeb. Na bezobsługowości też nic nie zyskujesz, bo jak piszesz dokładasz raz na 9 dni. W Twoim przypadku zasadność jego posiadanie będzie dopiero jak będziesz miał układ biwalentny z jeszcze innym źródłem ciepła, np w postaci solaru. IMHO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teves 01.02.2010 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Z tego wynika, że kocioł jest znacząco bardziej sprawny przy mocy 20% niż podczas ładowania bufora większą mocą, zasługa regulatora PID? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teves 04.02.2010 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Nie mogę odszukać a pilnie jest mi potrzebne - może ktoś wie lub pamięta gdzie tego szukać - sondy pomiarowe (takie gilz) wkręcane w bufor. W insbudzie nie mają ale jeszcze jakieś inne źródło przewinęło się przez forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalwdowski 04.02.2010 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Może takie ? lub takie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teves 04.02.2010 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Zbawco wielkie dzięki o tych właśnie myślałem. Tyle ze ten z insbudu jest na 1/2" a ten z compitu na 3/4" a ja mam wspawane króćce na 1/2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelus 04.02.2010 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Hej... a takie? http://thermoplus.pl/katalog/termostaty/w-obudowie/wpr-90ga.html Niby cały termostat.. ale wkręcany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teves 04.02.2010 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Szukam samych tulejek osłonowych bo chcę tam umieścić czujniki od sterownika. W insbudzie będą za jakieś 2 tyg. ale mi się nie uśmiecha wymieniać zład w środku zimy.Może da się to zrobić z nypla mosiężnego i kawałka rurki miedzianej, pokombinuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalwdowski 04.02.2010 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 http://turbokominek.eu/mut/studzienki.html 1/2"do wyboru do koloru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Quercus 05.02.2010 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Czy może mi ktoś odpowiedzieć jaka jest różnica w przenikalności cieplnej między miedzią a nierdzewką? Jaki to będzie miało wpływ na oddawanie ciepła przez wężownicę c.w.u. w buforze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts