Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam uruchomiłem we wtorek moją instalacje z buforem i nie wiem czy to normalne ,puszczając 35do40stopni w podłogówke od trzech dni , temperatura w domu 15stopni czy to dobry wynik, na ścianach 18cm styro 8cm w podłodze w stropie nad parterem 4cm poddasze nieogrzewane i nie ocieplone jeszcze (wcześniej dom nie był niczym dogrzewany była w nim temperatura na poziomie od 0 do minus 2)

Drugi problem jaki mam to sterowanie pompkami obydwie pompki ta która ładuje bufor i ta która puszcza z bufora na podłogówke są podpięte to tego samego sterownika wbudowanego w piec i na tym sterowniku jest regulacja temperatury pracy pompki w przedziale od 40 do 60stopni wychodzi wiec na to ze gdy ustawie temperaturę pracy pompki na 40stopni to gdy temperatura na piecu spadnie do 39stopni wyłącza sie pompka ładująca bufor ale jednocześnie wyłącza sie pompka która puszcza wode z bufora w podłogówkę,chyba hydraulik poszedł na łatwiznę bez drugiego osobnego sterownika chyba sie nie obejdzie :roll:

Przymierzam sie jeszcze do ocieplenia bufora wstepnie go ociepliłem wełna z folia aluminiową 4cm mam jeszcze zamiar zrobic formę z cienkiej blachy lub wykładziny linoleum i zalać pianką może ktos wie jaka pianka bedzie dobra , jakiej firmy może ma ktoś namiary gdzie mogę taką kupić. Pozdrawiam

Witam uruchomiłem we wtorek moją instalacje z buforem i nie wiem czy to normalne ,puszczając 35do40stopni w podłogówke od trzech dni , temperatura w domu 15stopni czy to dobry wynik,

Całkiem przyzwoity, albo i bardzo dobry :) u mnie zajmowało to znacznie więcej czasu.

W jakim rozstawie masz rurki w podłogówce?

Co do sterowania to jakieś nieporozumienie chyba, jak ten bufor ma być rozładowywany jak pompka nie działa?

romano78

Z opisu mi wychodzi - że nie masz tam bufora, tylko beczkę na wodę 40stC.

Piec ma grzać bufor do około 80stC lub lepiej (jak potrafi).

Podłogówka ma brać z tego bufora tyle - ile potrzebuje.

Dwa zupełnie niezależne układy!

Dom wyziębiony i MOKRY.

Tych ton wody w ścianach i wylewkach w 15 minut nie zagrzejesz.

Na oko wynik dobry.

Są takie pianki. Dla Ciebie niedostępne! (chyba, że się mylę).

Gdybyś miał firmę osprzętu samochodowego nie pytałbyś o pianki tylko wykonał to, co na 3 zmiany w firmie robisz.

Pytasz o pianki - to nimi nie pracujesz!

Nie kupisz beczki 100l żeby jeden bufor jakimi 3 litrami sobie zaizolować.

Pianka z puszki wiąże przyłączając cząsteczkę pary wodnej.

Pod blachą, linoleum, inną szczelną przeponą, NIGDY nie zwiąże!

Nie wierzysz - sprawdź.

Zmień podejście albo zleć za kilka tysięcy... :cry:

Adam M.

Są takie pianki. Dla Ciebie niedostępne! (chyba, że się mylę)......

Pianka z puszki wiąże przyłączając cząsteczkę pary wodnej......

Adam M.

Są piany dwuskładnikowe więc do wiązania nie potrzebują nic z otoczenia. Są powszechnie dostępne.np tu: http://www.hanpolbudowlane.pl/chemia-budowlana-piany-poliuretanowe.html

To ze bufor ma mieć osobne sterowanie to wiem, z tym nie bedzie najmniejszego problemu (osobny sterownik)

Dzisiaj testowałem wężownice cwu i niestety kicha okazuje sie ze róznica między wodą w buforze a wodą która leci z kranu jest od około 10 do 15stopni czyli wychodzi na to a żeby mieć wodę o temperaturze takiej a żeby się w niej wykąpać w buforze musi byc conajmniej 60stopni, po wyżej tej granicy woda leciała taka jak trzeba non stop moża by pewnie całą wanne nalac (niestety jeszcze nie posiadam)

Tak więc wydaje mi sie ze utrzymywanie wody w buforze powyżej 60stopni jest trochę beż sensu skoro poniżej tej granicy podłogówka pociągnie jeszcze kupe czasu ,ponieważ piec mam wypasiony i ma on sterowanie dwoma pompkami wiec chyba dołożę jeszcze osobny zbiornik do cwu :roll:

romano78

Tą pompę do podłogówki to odłącz od sterownika i podłącz do sieci przez wtykę.

Ona ma pracować od Września do Kwietnia. Mniej więcej ,,,

W sezonie grzewczym cały czas !!!

Co do drugiej to przestaw termostat/sterownik na 60-90 :)

"ponieważ piec mam wypasiony"

Tu akurat to bez znaczenia :roll:

A co z tą wężownicą cwu ?

Za krótka ? :o

Dzisiaj testowałem wężownice cwu i niestety kicha okazuje sie ze róznica między wodą w buforze a wodą która leci z kranu jest od około 10 do 15stopni czyli wychodzi na to a żeby mieć wodę o temperaturze takiej a żeby się w niej wykąpać w buforze musi byc conajmniej 60stopni,

No to wszystko jest o.k. masz w buforze 50 lejesz 40 co w zupełności wystarcza. Chociaż wychodzi tu pewna wyższość zasobnika - masz 40 lejesz 40. Trzeba się jedynie zastanowić czy brać do podłogówki z samej góry czy troszkę jakieś 100l zostawiać dla c.w.u.

witam,czytając temat wpadłem na taki oto pomysł.

chodzi o ogrzewanie domu 200m2.rysunek dużo wyjaśni

http://img403.imageshack.us/img403/952/26301350.jpg

moje pytanie to jaka powinna byc pojemnośc takiego zbiornika,jaka powinna być moc grzałki,jaka temperatura w zbiornkiu i czy to wogule ma sens :D

do zasilania grzałki będzie wiatrak lub nawet trzy jak będzie taka potrzeba,mam do tego warunki i środki kwestia tylko czy to będzie działać

Piczman a te twoje 49,5stopni to przy jakiej temperaturze bufora bo ja tyle osiągnąłem dopiero chyba przy 65, też przy otwartym zaworze mieszającym na full

a jeśli chodzi o ten sterownik to ustawiam go na 80stopni (max na moim piecu) gdy osiągne tą temperature na buforze przestawiam go na 60stopni o to ci chodzi?

mpoplaw: sprawdzałem też zaraz za buforem przez dotyk przy 40 czy przy 50stopniach w buforze z początku płynie chyba tyle ile jest w buforze ale pózniej już chłodniejsza przy 60 i powyzej płynie juz raczej cały czas taka sama moze dlatego ze płynie wtedy wolniej w wężownicy poniewaz zawór mieszający puszcza wtedy juz więcej zimnej wody z sieci.a może przy wyższej temperatyrze działa lepiej ten przeciw prąd który ma usuwać schłodzoną wode :roll:

Teves ja mam właśnie zasilanie podłogówki poniżej tej wężownicy, i to pewnie sporo powyzej 100l dzisiaj rano w całym zbiorniku miałem około 35stopni ale to dlatego ze pompa ładująca od pieca wyłączyła sie dopiero przy 40stopniach ona chyba własnie tak namieszała

Są takie pianki. Dla Ciebie niedostępne! (chyba, że się mylę)......

Pianka z puszki wiąże przyłączając cząsteczkę pary wodnej......

Adam M.

Są piany dwuskładnikowe więc do wiązania nie potrzebują nic z otoczenia. Są powszechnie dostępne.np tu: http://www.hanpolbudowlane.pl/chemia-budowlana-piany-poliuretanowe.html

Dzięki a nie wiesz ile bym musiał zamówic takich pianek na zbiornik 600l ty masz chyba podobny i jaka jest u ciebie róznica temperatur miedzy buforem a wodą lecącą z kranu coś mi sie wydaje że będę musiał dołożyc wiecej wężownicy, a może coś sknociłem zamieściłbym fotki ale jeszcze się nie nauczyłem mogę wysłać komuś na e mila może ktoś by je zamieścił :roll:

samir

Rozumiem, że pracowałeś tymi piankami...

Te, faktycznie, mają bardzo długi czas startu.

30 sekund!

Można se poszaleć....

Ja miałem dostęp do pianek z czasem życia 11 sekund. (od startu do stwardnienia).

Tyle, że łatwe to to nie będzie.

No, i to sposób "ostateczny".

Zrób i zapomnij na wieki!

O poprawkach tu nawet pomyśleć się nie da!

catfish

Dziwnie to jakoś zaprojektowałeś.

CZEMU ciśnieniowe CO?

CO to daje? (poza komplikacją i znacznym podrożeniem wykonania).

Czy zadziała? - TAK.

Ale da się i prościej i taniej. W układzie otwartym.

Pojemność bufora zależy od zapotrzebowania na magazynowanie ciepła i temperatury bufora.

Im mniejsze zapotrzebowanie na "zapas" tym temperatura może być niższa lub bufor mniejszy.

Jak moc grzałki?

Taka, żeby Ci wiatrak nie stanął! :lol: :lol: :lol:

Wynika z mocy dysponowanej (wiatraka).

Adam M.

Dzięki a nie wiesz ile bym musiał zamówic takich pianek na zbiornik 600l ty masz chyba podobny i jaka jest u ciebie róznica temperatur miedzy buforem a wodą lecącą z kranu coś mi sie wydaje że będę musiał dołożyc wiecej wężownicy, a może coś sknociłem zamieściłbym fotki ale jeszcze się nie nauczyłem mogę wysłać komuś na e mila może ktoś by je zamieścił :roll:

W moim przypadku poszło sześć zestawów przy grubości ok.7 cm (nie wszędzie wyszło równo). Lecz jest alternatywa jeśli chodzi o ocieplanie zbiorników i nie tylko. Jeden z kolegów z forum przysłał mi coć takiego: http://alufox.pl/ wykorzystano tu zasadę bariery cieplnej ze względu na wszystkie rodzaje rozprzestrzeniania się energii cieplnej. Tą zasadę też w swoim buforze zastosowałem ale z grubością to jestem daleko w tyle :D

Jeśli chodzi o mój wymiennik c.w.u to mogę brać prysznic przy 40 st.C w zbiorniku oczywiście z jednego punktu i przy prędkości coś ok. 3,5l/min (38st.C na końcu)

Wklej zdjęcia z opisem bo z tego niewiele wynika(zdjęcia rurze są złudne). Widzę potrójną wężownice, która jakby była płaska, zamontowana jakieś 30cm poniżej górnego dna i do tego bez górnego talerza. Z tego wymiennik przepływowy to będzie kiepski :(, ale niecha się autor pomysłu wypowie bo znów dostanę opiernicz ze się na fizyce nie znam.

Wklej zdjęcia z opisem bo z tego niewiele wynika(zdjęcia rurze są złudne). Widzę potrójną wężownice, która jakby była płaska, zamontowana jakieś 30cm poniżej górnego dna i do tego bez górnego talerza. Z tego wymiennik przepływowy to będzie kiepski :(, ale niecha się autor pomysłu wypowie bo znów dostanę opiernicz ze się na fizyce nie znam.

:D Spoko Taves masz jak najbardziej rację weżownica c.w.u bez obu talerzy nie będzie wymiennikiem przeciwprądowym. Szkoda bo na zdjęciach widać obiecującą robotę lecz chyba niedokończoną.