Piczman 27.04.2010 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2010 Robi się ciepło, wreszcie przestanę może puszczać ciepło z bufora w podłogę. Sprawdzę parę rzeczy i opiszę, chodzi o cwu ,,, Po zimie stwierdzam że buforek to był dobry pomysł. Polecam dla wygody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jesionki 29.04.2010 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2010 Witam! Ponawiam znowu prośbę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu. Czy ktoś z szanownych Panów ma jakąś koncepcję jakie urządzonko wstawić na nitkę nr 1 w celu ominięcia ładowania bufora przy piecu kondensacyjnym, jeśli temperatura w buforze w okolicy wężownicy będzie niższa niż zadana. Wężownica dodatkowo nie będzie chłodziła obiegu grzewczego. Bufor będzie ładowany tylko przez kominek z płaszczem wodnym, który z kolei po przekroczeniu zadanej temp będzie wspomagał piec gazowy, który się wyłaczy. No i czy jest to dobre rozwiązanie? Może inaczej - ekonomiczne? Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelkie uwagi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
out 29.04.2010 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2010 tak na szybko. da się na kilka sposobów np zawór 3d . trzeba troszkę przerobić układ. po co dwie pompy na bufor ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jesionki 29.04.2010 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2010 tak na szybko. da się na kilka sposobów np zawór 3d . trzeba troszkę przerobić układ. po co dwie pompy na bufor ? Święta prawda przeoczyłem. Można jeszcze dodać na dole wężownicę dosolara. Dziękuję za uwagę i czekam na więcej. 3D to jest zawór czrerodrożny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zlp 29.04.2010 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2010 Kupiłem właśnie buforek. Ok. 1,5m3, z dołu i z góry i jeszcze z boku odkręcane dekle. Wydaje mi się idealny do tego celu. Zastanawiam się nad wpięciem go w powrót do pieca kondensacyjnego. Piec będzie miał za zadanie rozprowadzić gorącą wodę jak do tej pory czyli w podłogówkę i grzejniki, a jeśli zajdzie potrzeba podgrzać do zadanej temperatury. Taka jest moja idea, nie wiem jeszcze czy tak się na pewno da podłączyć do pieca. I co z wodą użytkową. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 29.04.2010 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2010 3D to jest zawór czrerodrożny ? Nie. 3d to zawór trójdrożny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
out 29.04.2010 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2010 Kupiłem właśnie buforek. .... tak mi się nasuneło. z tych co widziałem to głównie mają po 3 stopy. wynika to z tego że 3 punkty zawsze będą mieć wspólną płaszczyznę. i nawet jak będzie coś nie równo będzie stać stabilnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jesionki 01.05.2010 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2010 (edytowane) Ponownie przemyślałem sprawę i zrobiłem nowy schemat. Czy układ będzie działał poprawnie i czy dla kominka 24kW wystarczy bufor 450L. Piec gazowy (kondensacyjny) nie będzie ładował bufora, całość sterowana sterownikiem Euroster UNI2 i sterownik pokojowy. Edytowane 1 Maja 2010 przez jesionki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 01.05.2010 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2010 Jeśli kominek z PW będzie oddawał nominalnie 24kW do obiegu wody to ten bufor masz za mały. Przy ładowaniu od 10oC do 90oC bedzie miał pojemność niecałych 42kWh, Przy wychłodzenie bufora do temperatury 30oC i powtórnym ładowaniu będzie wstanie z akumulować już tylko 31,5kWh, a to znaczy że po 1,5 godzinie palenia masz nabity bufor na max. Nawet uwzględniając jednoczesny rozbiór ciepła to paląc w takim kominku musisz patrzeć na zegarek, bo inaczej może zdarzyć się jakaś przykrość. Właściwie to zaraz po rozpaleniu musiałbyś myśleć już o wygaszaniu. Poza tym wydaje mi się ze kominek 24kW to trochę za mocny do domu o powierzchni 160m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jesionki 01.05.2010 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2010 Poza tym wydaje mi się ze kominek 24kW to trochę za mocny do domu o powierzchni 160m2 Tak masz rację, zagalopowałem się!!! Będzie to kominek 19kW, gdzie moc obiegu wodnego to 16,7kW. Jak wygląda bilans dla tego modelu? Dom będzie miał ok 218 m kw (ogrzewane), z czego ok 25 m kw. to garaż, wiatrołap i kotłownia. Te pomieszczenia będą miały niższe temperatury, ale również ogrzewane. Zastosuję również rekuperator z wymiennikiem obrotowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 01.05.2010 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2010 To dalej dużo.Chyba że dom będzie średnio izolowany i rozbiór ciepła podczas palenia będzie spory.Bez określenia zapotrzebowania na ciepło trochę ciężko dobrać moc Kominek z PW o mocy nominalnej 16,7kWBufor 450lPojemność bufora bez zmian.Czas ładowania od 30oC do 90oC poniżej 2 godzin (1h 50min) bez rozbioru ciepła.Wartość opalowa drewna to około 15kJ/kg czyli ~ 4,2KwhŻeby więc nabić bufor do 90oC potrzebujesz spalić około 7,5kg drewna o wilgotności poniżej 20%.Przy takiej pojemności bufora, i takiej mocy kominka nie jest to nawet jeden pełen załadunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jesionki 01.05.2010 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2010 Dzięki za odpowiedź. Jakiej wielkości bufor byłby właściwy?Czy pompy obiegowe na obu strefach podłogówki są potrzebne, czy wystarczą pompy na obiegach pieca i bufora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 02.05.2010 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 Tak masz rację, zagalopowałem się!!! Będzie to kominek 19kW, gdzie moc obiegu wodnego to 16,7kW. mozesz podac model kominka z plaszczem? albo chociaz producenta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jesionki 02.05.2010 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 mozesz podac model kominka z plaszczem? albo chociaz producenta? Kominek firmy Lechma model PL-200 Exclusive SP (Szyba Prosta), lub PL-190 Standard 19kW. Nie wiem jeszcze czy będzie to model do układu zamkniętego, czy otwartego, ale z chłodnicą płaszcza wodnego, komorą zamkniętą (dolot do komory spalania od dołu sterowany przepustnicą), szyber automatyczny i szyba pyrolityczna. Oczywiście zabezpieczenie termiczne i zawór bezpieczeństwa to obowiązek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 02.05.2010 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 Dzięki za odpowiedź. Jakiej wielkości bufor byłby właściwy? Czy pompy obiegowe na obu strefach podłogówki są potrzebne, czy wystarczą pompy na obiegach pieca i bufora? Pojemność zbiornika buforowego wynika z mocy kominka. Minimum 50l/kW, zalecane 80l/kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.05.2010 08:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 Tona lub więcej wychodzi...Taka beczka fi 80 o wysokości ze 2m. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jesionki 02.05.2010 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 (edytowane) Tona lub więcej wychodzi... Taka beczka fi 80 o wysokości ze 2m. Adam M. Panie Adamie bardzo proszę się przyjrzeć czy układ zgodny z tym schematem zadziała. Link do instrukcji sterownika: http://www.euroster.com.pl/index.php?pokaz=pokaz&id_produktu=48. Link do bufora: http://www.stalko.com/produkty,bufor-ciepla---pojemnosc-500-litrow-z-gorna-wezownica-miedziana.,6,22.html (w przypadku kiedy nie będzie solarów). Praca w układzie "B"lub "C". Z góry dziękuję i pozdrawiam. Edytowane 2 Maja 2010 przez jesionki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jesionki 02.05.2010 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 (edytowane) Wpadło mi jeszcze jedno do głowy! Gdyby urządzenia pracowały w jednym obiegu zamknięty, czyli kominek bufor (bez wężownicy) i układ pieca. Czy nie był by to sprawniejszy układ? Jeżeli chodzi o ładowanie bufora to byłby on pod kontrolą sterownika (dławienie kominka) przy osiągnięciu zadanej temperatury. Chodzi raczej o zgromadzenie nadmiaru energii podczas rozpalenia kominka niż celowe ładowanie do "obucha". Edytowane 5 Maja 2010 przez jesionki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.05.2010 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 "Jeżeli chodzi o ładowanie bufora to byłby on pod kontrolą sterownika (dławienie kominka) przy osiągnięciu zadanej temperatury. Chodzi raczej o zgromadzenie nadmiaru energii podczas rozpalenia kominka niż celowe ładowanie do "obucha". " Logika! Czyli zakładamy niewydolność i kiepskie działanie tego sterownika i robimy mu "protezę " z tego bufora?PO CO?Dać lepszy sterownik!I... czyścić ten komin do obłędu! Ze 2 razy w tygodniu! (Zaczęli robić całkiem fajne buforki... ) Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jesionki 02.05.2010 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 Logika! Czyli zakładamy niewydolność i kiepskie działanie tego sterownika i robimy mu "protezę " z tego bufora? PO CO? Dać lepszy sterownik! I... czyścić ten komin do obłędu! Ze 2 razy w tygodniu! Adam M. Panie Adamie proszę o podpowiedź bo nie jarzę haha. Czemu protezę? Jaki lepszy sterownik? Czemu? ten jest kiepski? Ma Pan jakiś konkretny na mysli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts