brachol 09.05.2010 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2010 acha i jeszcze jedna sprawa gdzie umieściliście sterowniki od kominka i kotła gazowego oraz gdzie umieścić czujniki temperatury do sterowania robię teraz elektryke i chciałbym porozkładać kable przed tynkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KOGUT 09.05.2010 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2010 chce uniknąć chorób z przyczyn zalegania wody w zasobniku (2 osoby tylko)Mam tylko podłogówke w domu\; nie wiem jak sensownie zrobić pod to układ mieszający pod 230m2 podłogówki i jaką pompe użyć do mieszania wody w tej podłogówce (1.9km rury 16) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 09.05.2010 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2010 Moje naczynie jest za małe! Instalacja radzi sobie bez niego, ale wszystko zależy ile miejsca jest do górnego dekla od najwyżej umiejscowionego króćca. Póki poziom wody nie spadnie poniżej niego wszystko jest OK. A naczynie kiedyś zmienię,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu12 09.05.2010 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2010 (edytowane) witam mam pytanie przy podlaczeniu pieca na wegiel z buforem musi byc zamontowany zawór tv 60stopni który niedopuszcza do zimnego stortu pieca czy mozna go nie stosowac Edytowane 9 Maja 2010 przez ryniu12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KOGUT 09.05.2010 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2010 http://www.youtube.com/watch?v=p_IyYtx5_mImożna komentować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.05.2010 16:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2010 No, teraz to już nie zmarznie! A z tym piecem...To jakby osobny temat.Tak prowadzić ten kocioł, żeby stale był ciepły.Dobrze ponad 50stC.Są sposoby... Dla pieca stałopalnego to każdy bufor jest mały...Im większy tym dla podłogówki większy zapas.W większym łatwiej i lepiej/sprawniej/wydajniej da się przepływową CWU zrobić. A w handlu bufory są jakie są...To są tacy, co sobie robią "na miarę".Taniej (zwykle) nie jest, ale jest dobrze. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.05.2010 16:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2010 Można, w bardzo dobrze ocieplonym domu, było te rury dać znacznie szerzej.Mniejsze opory przepływu by były. (mniej metrów by było)Jak się uprzeć - to też zadziała.Tragedii tu nie widzę.Rozwiązanie typu "overkill" - tak!Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KOGUT 09.05.2010 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2010 (edytowane) przesada ? tylko podłogówka w domu! "Jak się uprzeć - to też zadziała." - co to znzczy"Tragedii tu nie widzę" - co jest nie tak ? Edytowane 9 Maja 2010 przez KOGUT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu12 09.05.2010 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2010 ale jakie sposby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.05.2010 17:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2010 Amerykańcy sobie takie coś ukuli...Żeby zabić muchę wystarczy gazeta.Jak zastosujesz 20kg młotek - to masz overkill...SKUTECZNE (choć są i inne sposoby). Podłogówka dobrze zrobiona to taka, co i grzeje i świeci ciepłem.NIGDY (nawet we wściekłe mrozy) nie przekracza 28stC!W dobrze ocieplonym domu można tak ułożyć rurki, żeby taki warunek był spełniony przy rozstawie i co 25cm.To się liczy... są sposoby, programy, różne podejścia... wychodzi co ile cm trzeba...Jak dasz gęściej - to metrów wychodzi więcej. A darmo nie dają...Te pętle, to mam nadzieję masz PORÓWNYWALNEJ długości?Nie stosuje się raczej dłuższych niż 100mb.Dla "przewatowanej" podłogówki wyjdzie mocniejsza pompka...Trzeba będzie sporo zimniejszą wodę w nią pchać...Szacuję, że zwykle około 25 do 30 stC.Jak Ty tym piecem tyle wyżeźbisz bez naprawdę sporego bufora?Długi czas pomieszkasz w kotłowni... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.05.2010 17:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2010 (edytowane) ryniu12Podmieszanie, sprzęgło wodne, laddomat...Dwa obiegi przy kociołku.Jeden - kontrolowany - z wyjścia na wejście i króciutki i ten drugi - domu.Adam M. To czytałeś?http://forum.muratordom.pl/showthread.php?147321-Piec-100-bufor%C3%B3w-i-grawitacyjne-zabezpieczenie&p=3692960#topA.M. Edytowane 9 Maja 2010 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu12 09.05.2010 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2010 normalnie przepraszam cie nierozuniem p iec bedzie podlaczony do bufora 1000 litrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.05.2010 18:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2010 Bufor dobry...Zadbaj o temperaturę spalin (odpowiednio ciepłych) to zapomnisz o kominie i problemach z nim.Trzymaj ten kociołek tak na 60-80stC. (raczej 80stC)Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu12 09.05.2010 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2010 przeczytalem zobaczylem schemat teraz rozumiem ale niewiem czy mam racje ? gdyby zastosowac zawór tv 60 stopni mozna wyeliminowac wyciaganie cieplej wody z bufora po wygasnieciu w piecu, jak myslis? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 09.05.2010 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2010 ja u siebie planuje kominek z PW chyba jakis Makroterm 10 lub 14 kW do tego kocioł gazowy za jakiś czas do tego dojdą solary ale to troche później. Dom do ogrzania 110 m z poddaszem ocieplenie 18 cm welna na scianach i na poddaszu 30 cm wełny. I tak się zastanawiam czy bufor 500 l nie będzie za mały (większy za bardzo nie wejdzie). Może ktoś się wypowiedzieć w tej kwestii? ktoś podpowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bresland 09.05.2010 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2010 http://www.youtube.com/watch?v=p_IyYtx5_mI można komentować Czy mi się zdaje, że w niektórych miejscach - na przejściu rurek przez dylatację - nie ma rur osłonowych? Jeżeli mam rację, to czy nie powinno ich tam być (przynajmniej 50 cm długości)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.05.2010 05:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 ryniu12Gdzie ten zawór?Co ma robić? bracholPrzemyślałeś moc tego kominka?Jaki masz salon, że chcesz pchać w niego te 14kW !Całe 110m2?RAZ tylko w nim zapalisz...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 10.05.2010 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 mam taką zagwozdkę:ze względu na wymiary otworów drzwiowych nie wsadzę do piwnicy nic szerszego niż 80cm, wysokość pomieszczenia (215) ogranicza mnie do powiedzmy do 185cm wysokości zbiornika, no i to przy buforze walcowym daje raptem 930l pojemności, trochę mało, myślałem o 1500-2000l (powierzchnia podłogi=podłogówki ~150m2), wstawić dwa trochę droga inwestycja, no i pojawiła się myśl o buforze prostopadłościennym, taki o wym. 0,8x1,2x1,85m daje już 1775l pojemności, zajmie mniej miejsca, koszt chyba niższy (koszt blachy, pospawalibyśmy sobie sami), tylko zastanawia mnie jak rozwiązać w takim buforze kształt i położenie wężownicy do c.w.u. i ew. solara?jak myślicie lepszym rozwiazaniem jest postawienie dwóch walców czy jednego prostopadłościanu w tej sytuacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.05.2010 11:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 Łatwiej i prościej jest z dwoma walcami.Prostopadłościan też dla ludzi.Właśnie teraz taki stawiam...Ale...Koniecznie trzeba go pospinać, bo się z niego walec zrobi, jak mu się tej wody napuści...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu12 10.05.2010 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 to jest zawór trójdrozny termostatyczny zamontowany w niejscu gdzie na twoim schemacie jest trójnik 45stopni tylko pompka jest jak w ukladzie wymuszonym gdy temperaryra wzrosnie ponad 60 stopni to powoli sie otwiera i pobiera troche wody z zasilania i troche z powrotu bufora dzieki temu do pica powraca zawsze woda o temperaturze 60 stopni i odwrotnie po wypaleniu sie wegla w piecu temperatura spada ponizej 60 stopni zamyka sie i woda krazy w malym obiegu ne wyciagajac cieple wody z bufora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts