ryniu12 10.05.2010 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 mam jeszcze jedno pytanie bardzo wazne dlamnie, mam komin murowany nie taki stary , na sciankach jest tak jagby smola czy trzymajac na piecu 80stopni z buforem on z czasem sie wyczysci ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 10.05.2010 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 Łatwiej i prościej jest z dwoma walcami. Prostopadłościan też dla ludzi. Właśnie teraz taki stawiam... Ale... Koniecznie trzeba go pospinać, bo się z niego walec zrobi, jak mu się tej wody napuści... Adam M. a w prostopadłościanie jak realizuje się wężownice cwu? zwinięta tak jak w zbiornikach okrągłych i umieszczona jakoś centralnie pośrodku w górnej części bufora czy też jakieś prostokątne udziwnienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.05.2010 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 Będę zwijał kółko, a potem je spłaszczę, żeby w ten prostokąt wlazło...Elipsa się zrobi.Katów prostych wyginał nie będę.Reszta - bez zmian.Lejek taki trochę kwadratowaty wyjdzie...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 11.05.2010 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 r brachol Przemyślałeś moc tego kominka? Jaki masz salon, że chcesz pchać w niego te 14kW ! Całe 110m2? RAZ tylko w nim zapalisz... Adam M. mi też sie wydaje dużo więc pewnie dam 10 kW bo mniejszych nie ma a pewnie zysk z płaszcza wodnego będzie mniejszy a salon mam ok 30 m (razem z otwartą kuchnia) ale w sumie cały dół jest otwarty poza lazienką z kotłownia co daje powierzchnię jakies 60 mkw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 11.05.2010 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 mam jeszcze jedno pytanie bardzo wazne dlamnie, mam komin murowany nie taki stary , na sciankach jest tak jagby smola czy trzymajac na piecu 80stopni z buforem on z czasem sie wyczysci ? Dla tej smoły znaczenie ma temperatura spalin i ich wilgotność.Na wylocie z komina spaliny nie powinny mieć mniej jak 50*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r7m8 12.05.2010 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 Łatwiej i prościej jest z dwoma walcami. Prostopadłościan też dla ludzi. Właśnie teraz taki stawiam... Ale... Koniecznie trzeba go pospinać, bo się z niego walec zrobi, jak mu się tej wody napuści... Adam M. Mam zamiar taki właśnie prostopadłościenny postawić u siebie, ale to kwestia przyszłości. Może w przyszłym roku uporam się z tym. Pasował by u mnie dokładnie taki jak opisał edde tzn. 0,8 x 1.2 x 1.85 m. Jak takiego "klocka" pospinać, jak gęsto i z czego zrobić stężenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 12.05.2010 17:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 Dziury na wylot w obu ściankach i jakie pręty poprzez na wylot.Potem pospawać je ładnie.Patrząc na ściankę - kilka, na różnych wysokościach i w miarę równomiernie.Pręt zbrojeniowy jest dość dobry...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 12.05.2010 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 a powiedzcie czy dobrze kombinuję z buforem chciałbym mieć taki system:kominek z PW + kocioł gazowy + za jakiś czas solary + bufor (myślę że jakieś 500 l bo wiele więcej nie wejdzieMa to grzać 3 pętle podłogówki (razem jakieś 35-40 m2) + grzejniki dla pozostałych 80 m2W buforze chciałbym zrobić tak:na dole wężownica i do niej podłączony solarna dole wejście z kominka bezpośredniogdzieś w połowie wysokości podłączenie kotła gazowego tak żeby nie grzać w razie czego całego bufora gazemna górze bufora wężownica do przepływowego grzania CWUdobrze tak będzie? czy jakoś inaczej zrobić ten bufor?Wiem że w przypadku grzejników bufor jest mniej opłacalny jednak z uwagi na chęć posiadania i używania kominka myślę że jest niezbędny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 12.05.2010 21:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 Wydaje mi się - że kompletnie tego układu nie rozumiesz!Chcesz mieć bufor (pojemność cieplną) - ale taki, żeby nie miał pojemności cieplnej!Chcesz mieć przepływową CWU, ale niech się sprawnie odbywa w decymetrze3 zładu i nie protestuje!Bo?Bo na więcej to miejsca nie wymyślisz!Wiesz, ze bufor przy kotle stałopalnym to bezpieczeństwo - i chcesz je mieć.Ale warunek: Ma się zmieścić w pudełku zapałek a działać tak, jakby zajmowało hangar dla samolotu! To se neda! Pane! Przemyśl sprawę...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olorider 12.05.2010 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 A ja mam takie pytanie, na jakiej wysokości bufora wpiąc podkowę od kuchni kaflowej.Robię bufor tysiączkę, 2m wysoki. Ta kuchnia to dodatkowe źródło ciepła, będzie na parterze, bufor w piwnicy.Zasilanie wiadomo na górze bufora, a powrót? Rura 1 cal będzie dobra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 12.05.2010 23:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 Rura 1 cal będzie dobra.Zwłaszcza, że tu w grawitacji to tego nie zapuścisz i pompka konieczna. (także zaworek zwrotny, dodałbym pompce termostat).Powrót z samego dołu bufora (cały, mam nadzieję, chcesz wykorzystywać...).Podkowa żeliwna sporo znosi. Lepsza od stali.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 13.05.2010 05:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 To se neda! Pane! Przemyśl sprawę... Adam M. a co byś zaproponował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.05.2010 05:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 Jak bufor i wsparcie solarne (bo to razem pasuje) to jak największy.Bez kaloryferów, sama podłogówka.Kocioł gazowy jest tak łatwo sterowalny, że bufora nie potrzebuje, a są takie, co robią CWU i CO (dwu-funkcyjne).Coś trzeba wybrać.Pół tego i pół tamtego to pół niczego... Zupełnie nie potrafię zrozumieć - co tak bardzo ludziom przeszkadza w jakiej tonie gorącej wody stanowiącej spory zapas ciepła "do wzięcia" na "pstryk".Gryzie ich i spać im nie daje, że tam gdzieś sobie to stoi i czeka... Kocioł gazowy da się z tym sprzęgnąć.Grzać tę chałupę? - Tak!Ale jak już grzać - to tak, żeby całej fabryki do tego nie trzeba było robić i to jeszcze podwójnej. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 13.05.2010 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 no tak ale ja nie moge zrobić podłogówki bo będę miał deski na legarach a w takim przypadu podłogówka się nie sprawdzi a co do grzania tony wody to nie mam przeciwwskazań tylko nie bardzo mam miejsce żeby zmieścić taki bufor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeti 13.05.2010 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 Mam dylemat. Znalazłem na złomie rury o odpowiedniej średnicy na bufor tyle że pocięte na kawałki 190 cm a ja potrzebuję 240 cm. Co sądzicie o dospawaniu brakujących 50 cm z innego kawałka ? Wytrzyma taki spaw ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 13.05.2010 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 A czemu miałby nie wytrzymać?Dennice też są przecież spawane.Kwestia zrobić to porządnie.Z tego co pamiętam, wytrzymałość połączenia spawanego to 0,8 wytrzymałości materiału litego.Dla bezpieczeństwa i uspokojenia sumienia dałbym "przedłużkę" od góry.Będą wtedy występowały znacznie mniejsze siły parcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 13.05.2010 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 Wytrzyma, obróć tylko tak żeby był wyżej niż niżej. Moja rura miała taki spaw ! Ważna jest szczelność też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olorider 13.05.2010 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 Rura 1 cal będzie dobra. Zwłaszcza, że tu w grawitacji to tego nie zapuścisz i pompka konieczna. (także zaworek zwrotny, dodałbym pompce termostat). Powrót z samego dołu bufora (cały, mam nadzieję, chcesz wykorzystywać...). Podkowa żeliwna sporo znosi. Lepsza od stali. Adam M. dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 13.05.2010 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 Njerzy ma podłogówkę na drewnianym stropie, i jakoś do tej pory nic nie pisał że mu się nie sprawdza ale on chyba nie ma desek grubych 32 mm na legarach tylko jakieś klejone do podłoża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 13.05.2010 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 Njerzy na deski wsparte na legarach wylewał beton tworząc strop drewniano - betonowy.http://forum.muratordom.pl/showthread.php?55860-NJerzy-buduje-sobie-klocek.&p=2423549&viewfull=1#post2423549http://forum.muratordom.pl/showthread.php?55860-NJerzy-buduje-sobie-klocek.&p=2747670&viewfull=1#post2747670 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts