chris_w 17.08.2010 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2010 http://img230.imageshack.us/img230/4568/podlbuf1.jpg Dla ścisłości, bo czytałem że są problemy ze zdefiniowaniem typu połączenia. Jest to połączenie kaskodowe. http://www.kmg.ps.pl/to/czworniki/laczenie.html (analogia z elektrotechniki ale do zastosowania uniwersalnie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 19.08.2010 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2010 konkretne pytanie jest: - czy rura spustowa od rynien galeco fi 87mm stalowa powlekana (i gdzieś tam w przekroju ocynkowana) nadaje się na rurę lejka w buforze o średnicy 80 cm? - co - jaka blacha - nadaje się na talerz lejka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pioos 19.08.2010 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2010 Mój bufor już podłączony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salatar 19.08.2010 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2010 co to ta kwadratowa skrzynka na suficie ? naczynie wzbiorcze ????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pioos 19.08.2010 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2010 Zgadza sięto dom w parterze więc miejsce na naczynie to tylko 15 cmA bufor musi być jak najwyższy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 19.08.2010 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2010 hmm, a jaka jest pojemność bufora i naczynka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 20.08.2010 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2010 Piękny buforek, i sporo miejsca na izolację.Myślałeś o zasypaniu tego wełną w granulacie tak jak Ja to zrobiłem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pioos 20.08.2010 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2010 Podczas napełniania do instalacj weszło 980 litrów ale to razem z podłogówką i ściennym 650 metrów węża w naczyniu tylko 1/3 pojemności Buforek zostanie teraz ocieplony i zabudowany ścianką tak że będzie miał bardzo ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 20.08.2010 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2010 pozwolę sobie ponowić pytanie: : konkretne pytanie jest: - czy rura spustowa od rynien galeco fi 87mm stalowa powlekana (i gdzieś tam w przekroju ocynkowana) nadaje się na rurę lejka w buforze o średnicy 80 cm? - co - jaka blacha - nadaje się na talerz lejka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salatar 20.08.2010 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2010 Witam Czytałem ten temat od początku (znaczy zaczynałem kilka razy ) ale jakoś do końca nie mogę dotrzeć ciągle coś mi pzreszkadza Mam już mętlik w głowie !!! A potrzebuję konkretnej porady Mam dom – 220 metrów , nowy, w miarę dobrze ocieplony na razie mieszka w nim 2+1, (w planach 2+2) Co myślicie o takim rozwiązaniu : Piec ATOMOS Dc 25s + bufor ok. 1000 l + CWU ok. 200-300 l lub (Bardziej mi polecane przez kilka osób – nie z tutejszego forum ) ATMOS DC 32s + bufor ok. 1500L + CWU 200-300 l Co wy na to ? możecie mi podpowiedzieć – po prostu nie znam się na obliczeniach, a czasu mam ostatnio bardzo mało a czas mnie goni - piec musze kupić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 20.08.2010 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2010 Tak z praktyki,to wymienia się piece,a bufory zostają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.08.2010 06:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2010 eddeSpawałeś coś powlekanego?Jak było?Na lejek każda blacha dobra...Najlepsza - otrzymana w prezencie....To kierownica strugi. Mechanicznie nie pracuje. Podgrzany zład jest całkowicie bierny, bo odgazowany i odkamieniony. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salatar 21.08.2010 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2010 wiec większy bufor do takiego pieca 25kW ? niech mi to ktos policzy - proszę mnie zastanawia po co ci bardzo drogi kocioł z pełną automatyką jeśli z założenia dostawiasz do tego bufor który sam z siebie będzie robił za dawkowanie mocy w stosunku do potrzeb przykład: DEFRO OPTIMA 30KW o komorze zasypowej na 60kg węgla czyli jakieś 300kWh ciepła da ci możliwość jednym podejściem zagotować bufor 1500L + 300L CWU i jeszcze starczy mocy żeby podnieść temperaturę w domku z +18 na +22 a to wszystko za za połowę ceny atmosa PS ten kociołek ma też większa komorę spalania więc łatwiej mu będzie spalać drewno w dużych kawałkach, pełne załadowanie powinno dać przynajmniej 150kWh czyli tez wystarczy na zagotowanie bufora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 21.08.2010 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2010 edde Spawałeś coś powlekanego? Jak było? Na lejek każda blacha dobra... Najlepsza - otrzymana w prezencie.... To kierownica strugi. Mechanicznie nie pracuje. Podgrzany zład jest całkowicie bierny, bo odgazowany i odkamieniony. Adam M. no, spawać nie spawałem ale też myślałem nie o spawaniu a o nitowaniu jakimś, rurę spustową od rynien niepotrzebną w blaszaku mam (darmowa ), tylko czy 87 mm to dobry wymiar? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salatar 21.08.2010 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2010 bufor 1000L może mniej więcej zmagazynować 75kWh przy różnicy temperatur +30 na +95, bufor 1500L w tych samych warunkach 114kWh, podłogówka wodna + masa akumulacyjna ścian i stropów w okolicach 60 kWh, teoretycznie twój domek będzie gubił od 6,5KW do 11KW przy długotrwałych mrozach -20 czyli 158-264kWh na dobę, a to dla węgla oznacza kociołek z komorą zasypową 30kg czyli jakiś zwykły 20KW za 2 tyś, z kolei dla drewna potrzeba będzie znacznie większa komora zasypowa w okolicach takiego 30KW węglowca jak podałem wyżej, albo chodzenie do kotła w duże mrozy 2 razy na dobę, lub w duże mrozy przejście na węgiel, a drewno tylko na jesień-wiosnę i to sie nazywa pomoc jestem nastawiony na piec na drewno - były wahania odnośnie ekogroszku - ale mi przeszło wolę drewno znając jego wady i zalety wiec rozumiem ze bardziej korzystny będzie piec 32 kW i do tego dobrać odpowiedni bufor - 1500 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 22.08.2010 06:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2010 Nitowanie żelaza żelazem ma sens.Nitowanie nitami zrywalnymi to zrobienie elektroogniwa...To będzie zalane wodą...Alu nie jest trwałe w takich warunkach.87mm to trochę mało, ale zadziała. Rura od piecyka, w każdym markecie dostępna, taka 120-130mm kosztuje dychę...Jak za krótka, to brać dwie.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 22.08.2010 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2010 myślałem o nitach stalowych, choć pewnie skręcenie na śruby np. M4 czy M5 byłoby prostsze i szybsze niż klepanie z tą rurą od "kozy" - fakt, nawet do głowy mi nie przyszła, tylko ona taka wiotka, 0,5mm, nie za cienka ? i skoro tak, to czy lej z 0,5mm nie będzie zbyt "papierowy"?nada się? no i blacha ocynk też chyba odpada? a buforowcy-użytkownicy-wykonawcy może się pochwalą z czego mają ten element ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 22.08.2010 09:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2010 Celujesz w pancerną konstrukcję...To tylko kierownica strugi!Tam kartka papieru byłaby dobra.Tylko jak ją tam trwale umieścić...Klej biurowy, biały - odpada... To ma być na tyle sztywne, żeby przeżyło transport i szarpaninę z ustawianiem.To z blachy od 0,5 do 1mm spokojnie sobie radzi.Dobrze jest, jak się ten lejek jako podeprze (jak jest jak). Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terenia Maciek 22.08.2010 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2010 WitamPytanie odnośnie tego obrazkaChodzi mi o kierunek wirowania wody w zbiorniku http://img299.imageshack.us/img299/2917/bufor1ix8.jpg To jest widok od góry ??? tak mi wychodzi z prawa coriolisa. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 22.08.2010 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2010 Nalać wody do wanny. Trochę....Wyciągnąć korek...Zweryfikować!To widok od dołu.Od góry patrząc, powinno się kręcić przeciwnie do ruchu wskazówek zegara.Z Coriolisa... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts