Terenia Maciek 26.09.2010 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2010 Już problem rozwiązałem. Przynajmniej narazie.Pomogła zmiana parametru czasu pracy siłownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 27.09.2010 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 Miałem podobnie, zbyt krótki odstęp czasu między pomiarami czyli impulsami do siłownika. Teraz mam na 2 minuty chyba ustawione i nie będę zmieniał. Gratuluję uruchomienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 27.09.2010 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 Witam Ja także pochwalę się wykonanymi pracami. Zdjęcia przedstawiają moje wężownice, dla ciepłej wody z rury fi 22 (pierwsze dwa zdjęcia) zwinięte podwójnie i lutowane lutem twardym połączenia i testowane na 10 atmosferach. Ta wężownica trochę źle mi się zwijała ze względu, że miedz otrzymałem już w stanie pół twardym ale ważne, że szczelna. Założyłem by całość wężownicy była w warstwach najcieplejszych bufora, a będę miał go wysokiego na 3m o średnicy wew. 800mm by wężownica jak najdłużej mogła działać poprawnie zważywszy na dość niewielką wymianę powierzchni. Druga wężownica w kształcie stożka fi 15 oczywiście do solarów, połączenia także na lut twardy i także szczelność testowana na 10 Atm. Przyznam się szczerze, że po raz pierwszy w życiu lutowałem na lut miękki i twardy i okazało się, że to nie takie straszne jedynie dobry palnik by dogrzać do odpowiedniej temperatury. Później może jeszcze pokażę postępy prac przy samym buforze. Obecnie jestem na etapie zaspawywania niepotrzebnych dziur i przygotowywania powierzchni bocznych pod dekle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.09.2010 12:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 Śliczne fotki!!! Rozumiem, że wesprzecie jakoś te wężownice?Nie podparte jakim usztywniającym prętem prędzej czy później "klapną" na dno baniaka... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalwdowski 27.09.2010 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 Witajcie. Moje wężownice to ok 42mb fi15 w dwóch odcinkach. CWU to też ok 42mb fi 18 w jednym odcinku. Wysokość wężownicy 120cm. zagęszczenie u góry, trójnik do cyrkulacji na ok1/4 wysokości. Przekładki pomiędzy zwoje z fi 15 Wszystkie łączenia wykonane lutem twardym, tylko do przekładek lutowane na miękko. Czy wystarczy próba ciśnieniowa na 4 bary? Taki akurat mam manometr Dziś wykonywaliśmy próbę na wężownicy solarnej i walczyliśmy z wężownicą CWU. Oto wyniki: http://images47.fotosik.pl/346/f8ae5ec1f93ec6b1med.jpg Bufor w tle http://images44.fotosik.pl/317/9d3e19feca4dd490med.jpg http://images39.fotosik.pl/342/f3ae57eb259774f0med.jpg http://images45.fotosik.pl/347/0d4958442bcb1af7med.jpg Adamie czy wężownicę solarną też izolować termoskurczem od pręta podpierającego? Pomiędzy talerzami mam przekładki z fi18 polutowane po końcach i na środku cała konstrukcja jest więc dość stabilna. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.09.2010 17:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 (edytowane) Ten termokurcz to tak na wszelki wypadek.Za jakie 20 lat może się przyda, jak coś pójdzie nie tak.Kwestia jakości wody i tego co się z nią przez te lata będzie działo (ilość wymian na "nową")Konstrukcja bardzo stabilna.Będzie dobrze!Adam M. Te 4 bary...Wszelka miedź sprzedawana jest z atestem 50bar.Jak lutowanie w miarę dobre - to te 50 bar spokojnie wytrzymuje.NIGDY w realu nie widzi więcej jak 3-4bar.Te 4 to jak coś się pochrzani...Adam M. Edytowane 27 Września 2010 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pga 27.09.2010 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 (edytowane) I jak - czy nikt mi nie pomoze rozwiac moje watpliwosci, ktorymi sie dziele w poście tutaj ?? W zasadzie kluczowe sa dla mnie 2 pierwsze pytania polaczone z krytycznym spojrzeniem na rysunek.Reszta to pikuś... Edytowane 27 Września 2010 przez pga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 27.09.2010 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 Śliczne fotki!!! Rozumiem, że wesprzecie jakoś te wężownice? Nie podparte jakim usztywniającym prętem prędzej czy później "klapną" na dno baniaka... Adam M. No jasne... Ogólnie już cała wężownica ma szkielet i jest do niego przylutowana. Dodatkowo haki będą w buforze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.09.2010 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 Dużo postów i wątków...Takie mi się wyświetla i nie wiem jak się odnieść..."Adres URL jest nieprawidłowy i nie może zostać wczytany."Przypomnij problem...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terenia Maciek 27.09.2010 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 Witam Dzisiaj uruchomiłem ciepłą wodę.Długość wężownicy 50 m fi 18 . Zdaje egzamin doskonale.Wanna gorącej wody (jakieś 45-49 st. C. ) i dalej leciała gorąc. Bufor nabity do jakieś 52-55 st..Zostało jeszcze docieplenie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pga 27.09.2010 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 Dużo postów i wątków... Takie mi się wyświetla i nie wiem jak się odnieść... "Adres URL jest nieprawidłowy i nie może zostać wczytany." Przypomnij problem... Adam M. Jest to post #2969 na stronie 75, gdzies w 1/3 strony. Bogusław_58 zaraz po nim napisal o skrzynce z grzalkami. Licze ze znajdziesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sewerynslowi 28.09.2010 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 jeszcze jedno pytanie: czy na potrzeby tylko i wyłącznie centralnego ogrzewania należy bufor wyposażyć w wężownicę? co CWU mam osobny zbiornik, który jest ogrzewany z kotła, oraz ma grzałkę elektryczną.nie planuję solarów, ani pompy ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 28.09.2010 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 Jeśli kocioł stałopalny to żadna wężownica Ci nie jest potrzebna.Bo też do czego by miała służyć. Chyba tylko i wyłącznie na "przyszłość w razie czego" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sewerynslowi 28.09.2010 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 (edytowane) dzięki za odpowiedź, tak myslałem, ale wolałem się upewnić może ktoś podrzucić schemat podłączenia bufora z kotłem na paliwa stałe, osobnym zbiornikiem CWU, podłogówką i CO ? (ten w załączeniu znalazłem w necie, ale chciałbym się upewnić czy jest dobry - nie ma podłogówki) bardzo będę wdzięczny Edytowane 28 Września 2010 przez sewerynslowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 01.10.2010 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2010 ma ktoś wiedzę jakimi śrubami i w jakim rozstawie należałoby przykręcić dekiel dolny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiktorg 01.10.2010 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2010 (edytowane) W jaki sposób rozwiązać problem długiego oczekiwania na pełną wydajność obiegu ogrzewania (wysoką temperaturę) przy wystudzonym buforze? Może termostaty trójdrożne i powrót na środek lub dół bufora w zależności od jego nagrzania?Jak je prawidłowo podłączyć? Edytowane 1 Października 2010 przez wiktorg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 01.10.2010 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2010 W jaki sposób rozwiązać problem długiego oczekiwania na pełną wydajność obiegu ogrzewania (wysoką temperaturę) przy wystudzonym buforze? ... wystarczy na właściwie umieścić króćce zasilania i nie trzeba na nic czekać (no może kilka-kilkanaście minut), było o tym kilka razy w tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 01.10.2010 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2010 ma ktoś wiedzę jakimi śrubami i w jakim rozstawie należałoby przykręcić dekiel dolny? no to już zapunktowałem 32 sztuki (co 11,25st czyli ~7cm rozstawu), teraz tylko pytanie czy śruba M12 wystarczy? (blacha 6mm, uszczelka z płyty gumowej 5mm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAFIRAFI 02.10.2010 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2010 ma ktoś wiedzę jakimi śrubami i w jakim rozstawie należałoby przykręcić dekiel dolny? ja mam oryginalny dekiel w buforku (po zbiorniku przeponowym) 1600l średnica dekla ok 50 cm i 13 śrub M12 może to Ci pomożę tylko sie zastanawiam poco zrobili ten deliel z blachy 23mm:confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAFIRAFI 02.10.2010 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2010 Witam Dzisiaj uruchomiłem ciepłą wodę. Długość wężownicy 50 m fi 18 . Zdaje egzamin doskonale. Wanna gorącej wody (jakieś 45-49 st. C. ) i dalej leciała gorąc. Bufor nabity do jakieś 52-55 st.. Zostało jeszcze docieplenie. Pozdrawiam napisz jeszcz jaki masz duży ten baniaczek bo też planuje fi 18 na CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts