pga 14.11.2010 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 (edytowane) Wlasnie popatrzylem na normy (PN-91/B-02413), i sa tam okreslone minimalne srednice rur.Wewnetrzna srednica rury odpowietrzajacej to fi15mm,Dla rur bezpieczenstwa i przelewowej te srednice sa wieksze i wynosza juz 25mm.Poza tym (cytat): "Na rurach: bezpieczeństwa, wzbiorczej, przelewowej i odpowietrzającej nie można umieszczać armatury umożliwiającej całkowite lub częściowe zamknięcie przepływu, ani urządzeń i armatury zmniejszających pole ich przekroju wewnętrznego". Czyli na pewno nie sa to 2mm i jest przez co parowac. Tak wiec panowie - ile tej wody na sezon do takiej instalacji z duzym buforem trzeba dolewac? Edytowane 14 Listopada 2010 przez pga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 14.11.2010 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 Zjawisko raczej pomijalne. Jak wyparuje z 5 litrów na sezon to wszystko. Przy naczyniu 50-100 litrów to można sobie wyobrazić ile czasu to zajmie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 14.11.2010 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 jak patrzę na swoje naczynie z rurą przelewową, która jest calowa stalowa (czyli 25-27mm wewnątrz) o długości 6,5m, idzie sobie te 6,5 metra w dól o jakoś słabo widzę to parowanie do dołu... no chyba, ze wyobraźnia mi szwankuje 15-tka na odpowietrzeniu też powinna być zagięta w fajkę, czyli tu tez przeciągów bym się nie spodziewał no ale konkretnie na pytanie ile wody może wyparować z układu ~2000tys. litrów będę mógł odpowiedzieć dopiero na wiosnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 15.11.2010 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 (edytowane) Mam naczynie wzbiorcze na poddaszu z "pietnastki" wygiętej w fajkę.Na tą fajkę włożyłem rurę "z byle czego" i pusciłem obok krokwi w dół na zewnątrz.Jak chcem sprawdzić stan naczynia wzbiorczego ,to odkręcam kran napełniający i kiedy już "pada deszcz",to zakręcam. Edytowane 15 Listopada 2010 przez Bogusław_58 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 15.11.2010 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Powinieneś mieć rurę przelewową do tego celu. Rurka odpowietrzająca powinna być w najwyższym miejscu i zapewniać ciśnienie atmosferyczne w naczyniu. Przelew powinien być niżej i to on ustala poziom wody w naczyniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 15.11.2010 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Uprościłem sobie z tym naczyniem, ponieważ nie lubię zbędnej roboty.Otwieram kran napełniający na zimnej instalacji i patrzę przez okno kiedu zacznie kapać z pod okapu i wtedy zakręcam .Gdy woda w instalacji się nagrzeje,to sama wypchnie zbędną ilość.Proste jak obręcz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 15.11.2010 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 tak samo działa poprawnie podłączona rura przelewowa, tyle, ze przeważnie sprowadzona jest do jakiejś umywalki, odpływu zamiast za okno jednak jest minus twojego rozwiązania: przyjdzie Dzied Maroz, zamrozi rurkę z byle czego i nici z przelewu i odpowietrzania również (no chyba, ze na fajce luźno to "byle co"nałożone jest, to może odpowietrzanie zostanie), zagotujesz układ a tu z góry zatkane lodem i... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 15.11.2010 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Regulacja wody w naczyniu wzbiorczym u mnie jest raz do roku i nigdy nic nie zamarzło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 15.11.2010 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 nigdy nie mów nigdy albo zawsze musi być ten pierwszy raz ja olałem zrobić jak Bozia (czytaj PN) przykazała i mieć spokój na lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur11 15.11.2010 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 U mnie wszystko z ostatnim etapem podłączenia bufora było do du... Chyba już było... no uszczelka jest super kupiłem arkusz 150cm x 150 cm 3mm i jest ok.1 wężownica nieszczelna, 2-ga to samo, a na dodatek wyciskało przez kołnierz..... Dzisiaj pospawali jeszcze kilka razy posprawdzali i zobaczymy jutro czy będzie trzymał. Próby ciśnieniowe robię na 8atm, taki mam kompresor. Trzymajcie kciuki. A naczynie przelewowe robię ze zbiornika hydroforowego 200l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 15.11.2010 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Mieszkam w nazimniejszym regionie Polski i na razie nie było problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 16.11.2010 10:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 Rozumiem, że te 8 at to w wężownice pchasz...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 17.11.2010 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 pewnie tak, bo by ze zbiornika już niezła bańka się zrobiła. Ja swój testowałem ciśnieniem sieci wodociągowej 5 atm i już dekle lekko wyprofilowało. A wężownice ładowałem do 10 atm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur11 17.11.2010 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Tak 8 atm do do wężownic, Trochę strach by było pakować 8 do bufora, testowałem go 3,5 atm i tez się zrobiła "wypukła" dennica - przyspawaliśmy jako wzmocnienie 2-teownik na całej szerokości bufora. Może jutro pierwsze odpalenie układu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 17.11.2010 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 ja swoje bufory ładowałem 5 atm. tez z dwoma oryginalnymi wypukłymi dennicami tego nie poczuł, ten z deklem z blachy płaskiej 6mm brzucha w tym miejscu dostawał no to dostał ceownik 5x10cm i jest teraz ok za to fajnie się spuszcza powietrze z takiego baniaczka 900l na 5 atm - na końcówce nyplowej szybkozłączki powietrznej co chwile lód się robił zatykając otwór i strzelając grudkami wężownice za to sprawdzałem 8 atm bo tyle kompresor zapodawał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur11 17.11.2010 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Moja dennica ma 12 mm ale ciśnienie umie zrobić swoje .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 18.11.2010 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 12mm ale średnica 1,2 m, moje 6mm to dla 0,8m średnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAFIRAFI 18.11.2010 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Witam mam takie pytanko ,robię sobie grzałki do bufora w osobnym zbiorniku ok 10l stojącym koło bufora ,całkowita długość rury łączącej to 2,7 m moc grzałek to 6kw bufor 1600l,jaką dać rurę żeby ruszyło grawitacyjnie ,czy 1" wystarczy ? I czy zawór różnicowy zda egzamin co by się ciepełko nie cofało a może lepszy zwrotny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur11 20.11.2010 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 Pięknie wszystko ruszyło, piec grzeje, buforek się ładuje, aż miło popatrzyć. Najważniejsze, że wszystko działa bez prądu, przetestowane grawitacyjnie, rurociąg z rur 2' i jest go jakieś 10 metrów w jedną stronę, dolna rura w zasadzie idzie w poziomie a górna ma spadki (przez 4m idzie w poziomie). Baniaczek pięknie się uwarstwia. Przy piecu zainstalowałem Laddomat z czujnikiem temperatury spalin, włącza pompę kiedy rura spalinowa ma 50C, wyłącza też przy 50. Teraz czeka mnie izolacja, podłączenie termometrów przylgowych, no i najważniejsze wpięcie cwu i podłogówki. Jak ktoś ma pomysł na zasilanie podłogi temp w zakresie 30-40 to niech się pochwali. Eurostera już mam. Rafi@RAfi ja bym dał zawór zwrotny klapkowy, jak porobisz odpowiednie spadki to 1' wg. mnie powinien wystarczyć. Ja mam 2' ale prawie 20m rurociągu no i moc pieca jakies 23-24KW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 20.11.2010 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 ........ Jak ktoś ma pomysł na zasilanie podłogi temp w zakresie 30-40 to niech się pochwali. Eurostera już mam. ....... mój pomysł(juz zakupiony i częściowo zainstalowany) to zawór esbe vrg131 z siłownikiem esbe ara661 http://allegro.pl/zawor-3-drogowy-1-dn25-silownik-afriso-esbe-i1257689037.html sterowany regulatorem pogodowym, który jeszcze muszę wybrać z kilku, które mam na oku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts