Jani_63 10.01.2011 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 Nie wszystkie linki w dzienniku działają, ale można sobie poradzić. Robię kawę i biorę się za przeglądanie tych PDF-ów bo nie pamiętam czy już akurat to czytałem. Widzę że jeden z tych buforów ma "kolumnę solarną" To Twój? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 10.01.2011 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 jak patrzę na Waszą "wydajnościową" polemikę to aż mnie kusi sprawdzenie tego u siebie, tylko nie mam pod ręką żadnego cyfrowego (bo tu widzę sporą dokładność pomiaru) termometru do pomiaru temperatury cieczy czy pirometru do pomiaru temp. bufora, no i jak na zwykłym kranie "złapać" (i utrzymać) te konkretne 13l/min? przy buforze załadowanym na 50st. mieszający zawór termostatyczny (jest jako mieszacz centralny na wyjściu z bufora, bez opcji obejścia, wyłaczenia) wystarczy ustawić na 45st czy wyżej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 10.01.2011 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 Jeden z tych buforów jest bardziej warstwowy drugi mniej. Ja mam ten mniej warstwowy czyli bez tej beczki w środku. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teves 10.01.2011 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 "wymiennik ciepła cwu, powierzchnia grzewcza ............................... 5,7m^2" Chwilowo nie mam pytań cokolwiek Samir by nie napisał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 10.01.2011 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 edde ustaw na 45 stopni i jakiś kran zmierz na max otwarty jaki masz tam przepływ na minutę. Pomiar temperatury robiłem lejąc wodę do kubka gdzie był zanurzony termometr. Pomiar w miarę dokładny bo różnice minimalne już są istotne. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 10.01.2011 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 z termometrem na razie ni zaszaleję, bo do cieczy mam tylko coś takiego: http://kotly.com/images/img_sr/termometr_pinowy_sr.JPG no i jak przeczytałem post Tevesa że takie wyniki masz przy 5,7m2 to przy swoich tylko 2,7m2 aż się boję testować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samir 11.01.2011 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 z termometrem na razie ni zaszaleję, bo do cieczy mam tylko coś takiego: http://kotly.com/images/img_sr/termometr_pinowy_sr.JPG no i jak przeczytałem post Tevesa że takie wyniki masz przy 5,7m2 to przy swoich tylko 2,7m2 aż się boję testować Edde odwagi ja mam przecież tylko 1,2m2 Teraz wiemy o czym dyskutujemy (Jani_63 miałeś rację). Wymiennik duży, powierzchnia duża, osiągi duże. Jako, że komercyjny więc przygotowany dla różnych sytuacji (mały pensjonat też, tak kilka pokoi). Na tych pdf`ach są tabelki z przepływami krótkotrwałymi (10min) oraz moce wymiennika w zależności od temp. zbiornika ale optymalny test podał chyba S***4. Aby jakoś odnieść się do danych tego zbiornika musiałbym zrobić kolejny test przy temp. 70st.C ale takich wydajności przepływu nie ustawię bo max. co mogę to 12 l/min (przekroje rur, zawory odcinające itp). Poza tym tręd jest w kierunku oszczędzania wody. Nie zapominajmy jednak, że powstające tu bufory są pod konkretne wymogi. Budując swój stawiałem na szybki dostęp do cwu (solar/kocioł), cena, stabilizacja pracy kotła, magazyn energii przy braku solarów. Jeśli na pierwszy miejscu ma być duża wydajność cwu. to trzeba obrać (wykonać/kupić) inną niż moja konstrukcję. Mam to co mam za 2,5 tyś. + własna robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 11.01.2011 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Cały czas się zastanawiam o co tu to bicie piany z tą ciepłą wodą. 12l/min? A kto tyle bierze na raz? I jaki jest tego sens? Obecnie mieszkam w domu gdzie są przepływowe podgrzewacze wody typ DAFI gdzie maksymalny przepływ wody to 2,5l/min w mniejszym i 4l/min w większym gdzie biorę pod nim prysznic i napełniam wannę. Przeważnie na kranach ma się różnego rodzaju perlatory które zmniejszają przepływ (a co za tym idzie i zużycie wody szczególnie w gospodarstwach domowych z szambem ) jednocześnie zwiększając komfort użytkowania. Prysznic z deszczownicy przy takim wydatku jest jak najbardziej komfortowy. Napełnienie wanny? Chwilkę można poczekać.Zapewniam, że takie przepływy o jakich rozmawiacie to dla jakiś pensjonatów gdzie jest kilka punktów poboru. W mniejszym przepływie dodatkowo bardziej wykorzystamy zasoby bufora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samir 11.01.2011 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Są tacy co się upierają, ja do nich nie należę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 11.01.2011 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Edde odwagi ja mam przecież tylko 1,2m2 Nie zapominajmy jednak, że powstające tu bufory są pod konkretne wymogi. I to jest najważniejsze w tym wszystkim. Nie ma idealnych rozwiązań dla wszystkich. Każda kotłownia powinna być rozpatrywana indywidualnie pod kątem potrzeb i finansów jakie ktoś chce/może przeznaczyć na kotłownie. Dyskusja na temat przepływów, który lepszy też jest bez sensu, podałem taki przepływ bo akurat dla mnie jest to istotne i taki łatwo było mi ustawić do porównań. robdk czy jesteś pewny tych 4l/min pod prysznicem ? pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 11.01.2011 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Jestem pewien, choć dafi ma specjalny do tego celu perlator (słuchawkę prysznicową dokładniej). Zresztą sprawdzałem teraz przepływy w dokumentacji dafika i okazuje się, że taki 5,5kW to ma max przepływ 2,9l/min. Niestety nie zawsze przy tym przepływie miałem ciepłą wodę do prysznica, bo ja lubię taką mocno cieplejszą i muszę jeszcze zmniejszać przepływ. Mam tak już 15 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 11.01.2011 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 To żeby dopełnić dyskusję o wydajności grzania CWU przepływowo, zobaczcie wykonanie wężownicy w tym buforze na rynek niemiecki. Wychodzi na to że nie tylko samochody robią dobre. http://www.viessmann.com/web/poland/PDF-90.nsf/d11f2c49cc3ec42dc12571c00001f964/cb35f87b9cce5f7ac1257448002b6025/$FILE/DT%20Vitocell%20333%20SVK,%20353%20SVS%20%2803,2006%29__DE.pdf Link może nie działać, trzeba go skopiować i wkleić bezpośrednio. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 11.01.2011 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 (edytowane) Szacunek za te 15 lat Jani link nie chce wejść. Na niemieckim pdf jest 33 litry ? coś mi się już miesza Nawet nie wiedziałem, że jest inna wersja w PDF. Sądzac po wyjściach na schematach to mam wersję niemiecką. Edytowane 11 Stycznia 2011 przez aadamuss24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 11.01.2011 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Szacunek za te 15 lat .... he he nie narzekam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 11.01.2011 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Rzeczywiście coś dziwnego dzieje się z tym linkiem. Ze strony nie otwiera, a z edycji tekstu po skopiowaniu nagle działa. Spróbujmy może jeszcze raz. Bufor Teraz powinno być OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 11.01.2011 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Jani może wiesz jak działa cyrkulacja CWU po dłuższej przerwie np. po nocy w układzie SS-mana. Przecież nie pobiera ciepła z bufora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 11.01.2011 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Jestem trochę zmęczony i nie kojarzę o kogo Ci chodzi. I o co Ci chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orzechot 11.01.2011 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Jestem trochę zmęczony i nie kojarzę o kogo Ci chodzi. I o co Ci chodzi. 1. Viessmanna przezwał SS-manem. 2. W tej dokumentacji cyrkulacja jest namalowana tak, że pompa kręci wodą w kółko po rurach bez przejścia przez źródło ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zientas 11.01.2011 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 (edytowane) Czy jest ktoś w okolicy 200km od gdańska, kto ma działający bufor i chciałby pokazać jak to wszystko działa.Dzisiaj rozmawiałem z firmą która potencjalnie ma robić hydraulikę i podłączenia.Chcą kominek podłączyć w systemie zamkniętym a do bufora wpiąć się wężownicą i przez wymiennik płytowy. czy to dobre rozwiązanie czy wodę z kominka wpiąć bezpośrednio w złóg wody w buforze? Edytowane 11 Stycznia 2011 przez zientas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 11.01.2011 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 (edytowane) no to stało się wykorzystując to co pod ręką (komórka i przedstawiony wcześniej termometr) z grubsza dokonałem pomiaru i tak: bufor ~850l wys. 185cm,gorna dennica oryginalna półokragła, wężownica miedziana fi18mm dł. ~45m, pow. ~2,65m2, sprężynka przez wysokość zbiornika zakończona u góry ślimakiem stożkowym (prosta konstrukcja -proste wykonanie, fotki wężownicy wklejałem kilka stron wcześniej) od bufora do umywalki jakieś 11-12m rury, w tym nieocieplone 1,5m w kotłowni gdzie temp. ~14st, umywalka w garażu (temp. 4-5st - z umywalki "para buch" ) przepływ ~13l/min (doświadczalnie wycyrklowane) temp bufora: góra 56st (h-180cm od dołu), 42st (155cm), 34(85cm), 23(15cm) - niestety termometry nie są rewelacyjne i mogą być niejakie odchyłki od normy start - 46 po 1min - 45 2- 37 3- 36 4- 36 5- 35,5 6- 35 7- 34,5 8- 34 9- 34 10- 33,5 11- 33 12- 32 i tu sobie przerwałem, myślę, letnia woda, koniec mego ciepła, zresztą z niewysokich parametrów bufora zaczynałem to i się skończyło, przypomniało mi się że nie wyłaczyłem podłogówki (16m2 zasilanych na tę chwilę 19/14st, poboru ciepła trochę jest bo od 2-3 dni ciągnę ją w górę tak aby w domu przybywało 1-2st dziennie), bujam się do kotłowni, patrzę na zawór termostatyczny i przy nim termometry i oto co widzę: http://img684.imageshack.us/img684/4241/esbetzm.jpg zbaraniałem, bo zawór ustawiony był na maksa czyli dla niego 60st, on dostaje 42 a mi wypuszcza 30, normalnie świnia jakaś, tylko dlaczego?? oblukałem jeszcze termometry na buforze: 53/42/34/23 czyli coś tam jeszcze tego miodu było tylko zawór nie zechciał podać po 15 min zrobiłem 5-cio minutówkę jeszcze: bufor 52/41/33/23 1- 34 2- 32 3- 30 4- 30 5- 30 bufor 50/38/31/23, na wejściu mieszacza 42st nie podoba mi się ten zawór, a miał być taki dobry, ten lepszy, droższy, wydajniejszy, szybciej reagujący i w ogóle (esbe VTA332), potem jeszcze puściłem wodę małym strumieniem, pokręciłem w tę i spowrotem i udało mi się złapać 38st na wyjściu przy 40 na wejściu i ustawieniu bodajże na "4" w skali 1-6, może niepotrzebnie do próby ustawiłem to na "6", na max? no i skoro taka tendencja to powiem czego oczekiwałem po układzie: otóż głównie tego aby ciągle była ciepła woda, do większych, częstszych kąpieli jestem w stanie temperaturowo "podciągnąć" wyżej bufor, normalnie ma być tak, ze palę latem co kilka dni (im rzadziej tym lepiej) i rano czy wieczorem mam w kranie ciepłą (niekoniecznie gorącą) wodę no użycia, jak na to wszystko patrzę to chyba jest szansa aby to osiagnąć, jak myślicie? Edytowane 11 Stycznia 2011 przez edde Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts