nilsan 16.01.2011 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 Rozumiem, że temperatura zamknięcia zaworu regulowana jest głowicą termostatyczną z czujnikiem przylgowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
72foxa 16.01.2011 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 Rozumiem, że temperatura zamknięcia zaworu regulowana jest głowicą termostatyczną z czujnikiem przylgowym. Nie. Tak jak pisałem wcześniej - to zwykły zawór - ręczny. Na początku palenia jest ustawiony w pozycji półotwartej. W tym położeniu po pierwszym załączeniu pompy przy 60st temp nie spada poniżej tego progu. Jak już się troche rozgrzeje (15 min) zamykam bypass i wszystko idzie już w wężownicę. to tylko taki mały myk aby na początku nie puszczać zbyt chłodnej wody na powrót do płaszcza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 16.01.2011 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 (edytowane) Kolega bladyy78 ma rację olej to co piszą producenci kotłów. Uruchom kominek bez tego bypass'u. Pojemność wodna wężownicy w buforze jest znacznie mniejsza od PW w kominku, więc działa to trochę inaczej niż w przypadku bezpośredniego zasilania bufora. Spadek temperatury na wężownicy w buforze w fazie rozruchu nie będzie większy niż 20-25*C przy prawidłowo ustawionym przepływie. Kominek niech pracuje na pełnym ciągu kominowym. Reszta jak napisał kolega bladyy78. Edytowane 16 Stycznia 2011 przez nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samir 16.01.2011 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 2) to układ oparty na dallasach DS18B20, to czujniki, ktore mogą być łączone po jednej magistrali, jednym kablu, czujniki cyfrowe, ponoć bez potrzeby kalibracji czyli nieomylne we wskazaniach, można by je podpiąć do takiego termometru: http://allegro.pl/termometr-cyfrowy-48-kanalowy-matronik-f-vat-i1411247274.html , tu jest do 48 kanałow. czujników , tu bym mógł sobei podpiąć też temperatury zasilania i powrotu kotła, temp. zewn., zasilania i powrotu podłogówki, jakiegos pomieszczenia itp, fajnie, ze nazwy mozna zmieniać i ustalać kolejność odczytu czujników, nawet z gościem trochę korespondowałem, czy da sie zrobić taki termometr ale na większym wyświetlaczu np. 4x20 i wyświetlać 4 lub 8 wskazań jednocześnie, do tego pasowałby mi drugi wyświetlacz (jeden bym wsadził w kotłowni drugi na parterze, żeby nie biegać), rozmowy były konkretne ale się urwały bo gosć nie ma teraz czasu, ponoć projektuje termometr z wiekszą możliwością konfiguracji i na wyświetlaczu graficznym, na razie wiec kontakt się urwał, poczekam jeszcze tydzień lub dwa i zdecyduję co robić, mam też analogowe termometry z kapilarą takie jak ma bodajże Piczman , ale nie są to urządzenia zbyt solidne ani dokładne, mam ich 8szt, po 4 dla bufora i też je zamontuję w obudowie GK buforów (które nie stoją w kotłowni ale w pomieszczeniu obok) Na dallas`y jest prosty i tani sposób. Masz stary komp to robisz prostą przejściówkę za kilka zł do tego termometry tyle ile potrzebujesz nawet kilkadziesiąt i .....już resztę załatwia mały programik. Pomiary możesz robić nawet w cylkach dwumiesięcznych (z wykresami jednego lub wybranej grupy). Temperatury śledzisz "on line" a jak nie masz czasu to włączasz wykres i widzisz co było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 16.01.2011 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 ma to swoje zalety, ale też chyba wolę mały panelik na ścianie i rzut okiem, bez włączania kompa, jego zasilania itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 16.01.2011 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 Panowie, skoro jest ładny wątek http://forum.muratordom.pl/showthread.php?111634-opomiarowanie-domu to po cóz go przenosić tu do buforów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 16.01.2011 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 ma to swoje zalety, ale też chyba wolę mały panelik na ścianie i rzut okiem, bez włączania kompa, jego zasilania itp Dokładnie właśnie o cos takiego mi chodzi.ma byc prosto i działac niezawodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 16.01.2011 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 Panowie, skoro jest ładny wątek http://forum.muratordom.pl/showthread.php?111634-opomiarowanie-domu to po cóz go przenosić tu do buforów? bo ja np. szukam prostego termometru do buforów (a przy okazji z możliwością podpięcia innych odczytów) a nie rozbudowanego systemu pomiarowo-sterowniczego, o czym jest zaproponowany w linku wątek, ja nie chcę stawiać pcta bo uważam to za zbędne w tym przypadku, nie po to np. kupuję energooszczędna pompę alpha2 żeby zaoszczedzone kwh zużyć (i jeszcze z licznika dołozyć) na starego kompa mierzącego jedynie temperatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 16.01.2011 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 W przyszłym tygodniu chcę juz dokonczyc moja kotłownie na zicher i zastanawiam się nad ociepleniem bufora myśle o styrodurze ursa 12cm bo na tyle mam miejsca współczynnik przewodzenia ma na poziomie 0,036 a na niego chcę położyc płaszczyk z alufoxa czy to dobry pomysł czy może jest jakies lepsze rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 16.01.2011 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 też bym chętnie zakończył ocieplenie, bo teraz to 10cm prowizorka, ale przedtem muszę te czujniki wkleić, ja ocieplam wełną rockwoola, 17-30cm grubości, potem ścianka i płyty GK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 17.01.2011 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 edde też pisałem z kimś w sprawie wykonania tego termometru na dużym wyświetlaczu, nawet już go zamówiłem u gościa ale kontakt się urwał. Nadal szukam czegoś prostego do wyświetlania temperatur. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samir 17.01.2011 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Na przykład taki na 4 dallas`ach. Trzy na zbiorniku, czwarty temp. zasilania c.o (sorry za wyświetlacz wiele doświadczył) http://img80.imageshack.us/img80/1656/p1010352c.jpghttp://img521.imageshack.us/img521/5174/p1010353r.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 17.01.2011 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Ktoś ocieplał może bufor alufoxem ,ja chyba zakupie 10m2 gdyby miał rzeczywiście takie wspaniałe właściwości jak piszą na swojej stronie 1m3 alufoxa=0k. 18m3 wełny lub styro to za tą kasę warto by było ,ale ja w cuda nie wierzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 17.01.2011 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Zdaje się że był to k62. Zresztą na zdjęciach samira też widać jakiś rodzaj izolacji refleksyjnej. Chyba Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samir 18.01.2011 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Zresztą na zdjęciach samira też widać jakiś rodzaj izolacji refleksyjnej. Chyba Zbiornik jest owinięty tzw. kocem ratowniczym odbijającym podczerwień, następnie jest warstwa piany izolacyjnej a jako wykończenie to co widać na zdjęciach to cienka (10mm) pianka z Thermaflexu. Czas mija, pojawiają się nowe materiały izolacyjne, trzeba próbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 18.01.2011 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Samir jak się sprawuje Thermaflex ? Lepiej tym czy wełną z alu na zewnątrz ? Czym zasilasz wyświetlacz ? pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 18.01.2011 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Na przykład taki na 4 dallas`ach. Trzy na zbiorniku, czwarty temp. zasilania c.o (sorry za wyświetlacz wiele doświadczył) http://img80.imageshack.us/img80/1656/p1010352c.jpg http://img521.imageshack.us/img521/5174/p1010353r.jpg zna ktoś może kogoś, kto robi w przystępnej cenie tego typu termometry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samir 18.01.2011 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Samir jak się sprawuje Thermaflex ? Lepiej tym czy wełną z alu na zewnątrz ? Czym zasilasz wyświetlacz ? pozdr adam Wiesz samym Thermaflex`em to trochę za mało, ja miedzy nim a zbiornikiem mam jeszcze ok. 12 cm piany izolacyjnej. Taka "kanapka" raczej dobrze izoluje, organoleptycznie to przykładając dłoń do powierzchni izolacji czuje się ciepło jej samej (a w zbiorniku 60 st.C). Jednak dokładniejszą relację zdałaby kamera termowizyjna. Wyświetlacz to integralna część układu mikroprocesorowego z niego jest zasilany (+5V) a całość z zewnętrznego zasilacza +8V. Muszę tu dodać mały drobiazg mianowicie termometry są na zbiorniku (przylgowo) i w zasadzie pokazują temperaturę blachy a przy większej dynamice zładu np. start kotła, koniec ciepłej wody-kocioł nie pracuje obserwuję histerezę w odczytach temp. nawet kilkuminutowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.01.2011 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Też mam ten problem.Stawiam LM35 co 10cm w pionie i systemem komparatorów tworzę linijkę świetlną.Pełna dowolność programowania punktu odniesienia dla sterowania czymkolwiek.A co do ocieplenia...Połóż sobie styropian na gorącej płycie kuchenki elektrycznej i zobacz co się dzieje...Zdycha powyżej 70stC a bufor grzejemy i do 90stC.... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 19.01.2011 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Styrodur 12cm będę dawał na centymetrową warstwę wełny z folią aluminiowa lub na alufoxa , tak więc nie sądze żeby mu się coś działo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts