samir 17.02.2011 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 A gdyby jednak zrobić taką przegrodę coś na kształt talerza z odprowadzeniem na dno bufora jak to ma zrobione samir. Największą zaletą takiej przegrody jest odprowadzenie schłodzonej wody na dno zbiornika co zapobiega uśrednianiu temperatury tych najwyższych / najcieplejszych warstw. Gdy cały bufor jest nabity to takie uśrednianie nie będzie odczuwalne ale gdy będziemy mieli do dyspozycji tylko tę najcieplejszą warstwę powyżej rozbioru C.O. a poniżej będzie już znacznie chłodniej to, moim zdaniem, takie „uporządkowanie” ruchu tej schładzanej wody pozwoli na to, że nieco dłużej będzie się można cieszyć ciepłą wodą w kranie. Jak jeszcze ktoś pamięta tę konstrukcję to kanał środkowy w zbiorniku służył (w przypadku cwu) do wymuszenia cyrkulacji w obrębie wężownicy by zwiększyć efekt wymiany ciepła między zładem a wodą w ślimakach natomiast jeśli rezygnujemy z tej funkcji to najlepszym rozwiązaniem jest wężownica po obwodzie baniaka zagęszczona u góry. Oczywiście tu kompromis miedzy jej pojemnością/pow. wymiany a wydajnością (l/min), oraz początkowe założenia co chcemy osiągnąc. Dobrze, że coraz więcej kolegów o tym pisze bo to jeden z ważniejszych punktów całej zabawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 17.02.2011 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 (edytowane) Jani63 dokładnie tak mam zrobione i moim zdaniem działa to tak samo opcja z dwoma zbiornikami tylko zajmuje mniej miejsca. Bajcik żadna przegroda nie jest potrzebna nie bój się ciepło ci w dół nie ucieknie. Niby ciepło w dół nie ucieknie ale tam gdzie z połowy wysokości bufora jest wyjście na co to tamtędy jednk część tego ciepła ucieka (ktore powinno być stale zarezerwowane dla cwu) . Pompa od ogrzewania wyciąga za dużo i za mało zostaje na potrzeby cwu. pozdr adam i bajcik o tym pisał Edytowane 17 Lutego 2011 przez aadamuss24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 17.02.2011 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 (edytowane) Porównaj to, co narysowałeś z tym: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?74235-Jak-quot-to-quot-si%C4%99-robi-czyli-bufor-ciep%C5%82a&p=4562755&viewfull=1#post4562755 Ten bojlerek mógłby być "dwupłaszczowy". Poprawiłoby to pracę układu. Adam M. Mistrzu przeglądnołem ten schemat i nie za bardzo kumam co niby ma dać ten dwupłaszczowiec spróbowałem sobie wyobrazić ten układ u mnie w domu gdy w piecu się nie pali bo w większości czasu nie będzie się paliło u mnie w lecie może raz na tydzien Przyjmijmy ze w takim buforze1000l jest 50stopni zapas wody do mycia spory a i straty postojowe mniejsze u mnie przy 40stopniach w buforze po 15 godzinach temperatura jest ta sama ale już przy 50jest strata 1 stopnia w całym buforze. Nadeszła sobota cała moja na razie 5osobowa rodzina zaczyna się kąpać w buforze 50 stopni w zbiorniku też pierwsza osoba odkręca kran i spuszcza do wanny powiedzmy 100l w miejsce tej wody w chodzi nowa i dobrze by było żeby miała co najmniej te 45 stopni bo jeśli wejdzie mniej to następne osoby się już nie wykąpią czyli krótko mówiąc wężownica w buforze i tak musi mieć odpowiednia dłukość i sprawność czyli po co ten dwupłaszczowiec chyba jedynie podczas pracy pieca może być potrzebny bo płaszcz troche jeszcze dogrzeje wodę W moim przypadku ten układ by się nie sprawdził a raczej działał by gorzej od mojego obecnego bo dłużej bym czekał na cwu po rozpaleniu w piecu teraz ją mam zaraz po załączeniu się pompki . Przyjmijmy jeszcze że mamy w zbiorniku 1000l 40 stopni na górze 35 na dole, przyjechałem wieczorem z pracy zmęczony, dlaczego mam leciec do kotłowni i palić w piecu skoro z mamki jeszcze można by sporo wydoić Ai dodam jeszcze że wcale nie planuje grzać bufora nisko nastawiam się tylko na węgiel chodzi mi tylko o sprawność przy skrajnie niskich temperaturach chyba lepiej palić w lecie w piecu raz na tydzień niż dwa razy w tygodniu Pozdrawiam Edytowane 17 Lutego 2011 przez romano78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 17.02.2011 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 Niby ciepło w dół nie ucieknie ale tam gdzie z połowy wysokości bufora jest wyjście na co to tamtędy jednk część tego ciepła ucieka (ktore powinno być stale zarezerwowane dla cwu) . Pompa od ogrzewania wyciąga za dużo i za mało zostaje na potrzeby cwu. pozdr adam i bajcik o tym pisał No to pewnie w mojej piwnicy jakieś inne zjawiska występują włąśnie dlatego dorobiłem zasilanie również na górze bo stale miałem górę bufora gorącą powiedzmy 60stopni a centymetr niżej już 30stopni a z cwu na razie nie korzystam, ale może się mylę jutro sprawdzę i puszczę zasilanie z połowy zbiornika .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djcezar 18.02.2011 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Witam wszystkich.Mam pytanie dotyczące doboru wielkości bufora.Mam możliwość kupna rury o średnicy 1000mm wys.2,1-2,2mb (1,6-1,7m3) lub 813mm wys.max.2,5mb(1,2m3).Biorąc pod uwagę sprawność działania takiego bufora, który byłby lepszy?Zasilanie będzie piecem węglowym 20kw, a w przyszłości solarami, odbiór CWU i tylko podłogówka niskotemperaturowo (35c) Proszę o poradę.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r7m8 18.02.2011 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Witam wszystkich. Mam pytanie dotyczące doboru wielkości bufora. Mam możliwość kupna rury o średnicy 1000mm wys.2,1-2,2mb (1,6-1,7m3) lub 813mm wys.max.2,5mb(1,2m3). Biorąc pod uwagę sprawność działania takiego bufora, który byłby lepszy? Zasilanie będzie piecem węglowym 20kw, a w przyszłości solarami, odbiór CWU i tylko podłogówka niskotemperaturowo (35c) Proszę o poradę. Pozdrawiam Ten pierwszy może być kłopotliwy ze względu na średnicę, nie przejdzie przez otwór drzwiowy a ten drugi to jedynie przez drzwi 90-tki. Generalnie im większy (pojemność) tym lepszy. Nawet taki 3m3 nie jest za duży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.02.2011 07:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Łatwiejszy jest ten 813mm.Ma mniejsze dno.Jest wyższy, a tu im wyższy tym łatwiej.A który sprawniejszy?Zależy od wykonania i można zrobić tak, że oba będą tak samo sprawne...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 18.02.2011 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Mam możliwość kupna rury o średnicy 1000mm wys.2,1-2,2mb (1,6-1,7m3) lub 813mm wys.max.2,5mb(1,2m3). Biorąc pod uwagę sprawność działania takiego bufora, który byłby lepszy? Zasilanie będzie piecem węglowym 20kw, a w przyszłości solarami, odbiór CWU i tylko podłogówka niskotemperaturowo (35c) Do kotła 20 KW to ten 813mm . Do tego "metrowego" przydał by się dużo większy. A jakie zapotrzebowanie dobowe przy -20 C będziesz miał? Liczyłeś ? Ja bym do tego dopasował . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 18.02.2011 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 U mnie bufor 813 ale 3m wysokości (1500l) ładuję kotłem 20KW w 4 godziny od temp. 23stC do 80 stC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 18.02.2011 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 No to Ja podobnie tyle że bufor 1000 L.Coś mi tu nie pasuje !? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djcezar 18.02.2011 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Do kotła 20 KW to ten 813mm . Do tego "metrowego" przydał by się dużo większy. A jakie zapotrzebowanie dobowe przy -20 C będziesz miał? Liczyłeś ? Ja bym do tego dopasował . Dzięki za szybkie odpowiedzi a zapotrzebowanie mam ok. 6000kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.02.2011 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Jesteś pewien? Kupiłeś Malbork!? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 18.02.2011 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Może źle zapytałem, ile energii będziesz potrzebował na ogrzanie domu przez 24 godziny w obliczeniowe -20 C za oknem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 18.02.2011 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 U mnie bufor 813 ale 3m wysokości (1500l) ładuję kotłem 20KW w 4 godziny od temp. 23stC do 80 stC czym go ładujesz i jak? ile zużywasz do tego opału? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 18.02.2011 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Te 4 godziny to chyba idzie na załadowanie góry bufora ,a 30 cm niżej będzie max 40*C, a na samym dole 30*C. Po co pisać takie bzdury jak przy tej mocy kotła jest to nierealne. Przy ładowaniu bufora powinno się podawać temperaturę na górze i na dole. Jeden bufor będzie miał 80*C na górze i 60*C na dole, a inny może mieć 80*C na górze i 30*C na dole. Jeden i drugi będzie naładowany, ale ten pierwszy zgromadzi więcej energii i dłużej będzie się nagrzewał i tym samym dłużej oddawał ciepło, a długo szybciej się naładuje ale i szybciej się rozładuje. . Wiec pisanie kto w jakim czasie nagrzewa bufor bez podania temperatury na wejściu i na wyjściu nie ma sensu bo u każdego bufor nagrzeje się w innym czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 18.02.2011 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 (edytowane) Te 4 godziny to chyba idzie na załadowanie góry bufora ,a 30 cm niżej będzie max 40*C, a na samym dole 30*C. Po co pisać takie bzdury jak przy tej mocy kotła jest to nierealne. Przy ładowaniu bufora powinno się podawać temperaturę na górze i na dole. Jeden bufor będzie miał 80*C na górze i 60*C na dole, a inny może mieć 80*C na górze i 30*C na dole. Jeden i drugi będzie naładowany, ale ten pierwszy zgromadzi więcej energii i dłużej będzie się nagrzewał i tym samym dłużej oddawał ciepło, a długo szybciej się naładuje ale i szybciej się rozładuje. . Wiec pisanie kto w jakim czasie nagrzewa bufor bez podania temperatury na wejściu i na wyjściu nie ma sensu bo u każdego bufor nagrzeje się w innym czasie. Nie piszę wcale bzur. Bufor załadowany: 79 - góra 78 - 3/4 76 - 1/2 70 - dół Wsad cały spalony - 3 wiaderka 20l węgla groszek. PS. po 40 min palenia mam 50 stC góra i 30 stC w 3/4. Dodam że palę metodą od góry z dmuchawą na 40% mocy. Kocioł DEFRO Optima Komfort 20kW Acha, jeszcze jedna sprawa - pompę mam 8m bo mi gotowało na półce nad paleniskiem i musiałem wymusić większy przepływ przez kocioł. Edytowane 18 Lutego 2011 przez robdk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 18.02.2011 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 ktoś może ma pojecie jaką masę maja 3 wiaderka 20l węgla? wtedy byśmy coś porównali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 18.02.2011 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Nie ważyłem ale coś koło 40 kg węgla. Producent pisze, że wsad to około 48 kg. Sypię prawie cały zasyp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r7m8 18.02.2011 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 (edytowane) No to policzmy:79*C – góra i 70*C dół czyli średnio 74,5 zatem delta dla 23*C to ok. 51*C1500 l x 4200 x 51 = 321,3MJ : 3,6 = 89,25 kWh89,25 kWh : 4h = 22,31 kWPonad 111 % sprawności kotła. EDIT Sorki, to nie sprawność kotła tylko jego rzeczywista moc. Edytowane 18 Lutego 2011 przez r7m8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 18.02.2011 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 jaki to kocioł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts