Jani_63 08.03.2011 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 To na skutek świętowania tego święta Miłe Panie, wszystkiego najlepszego ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r7m8 08.03.2011 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Jani_63, przecież do tego wątku żadna kobieta nie zagląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.03.2011 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Poświętował, to się rozpędził... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marko222 08.03.2011 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Czyli rozumie, że stożek by Adam M. może być wykorzystany zarówno do solarów gdy pracują na glikol-u LUB do pompy ciepła która będzie pracowała na gazie powiedzmy chłodniczym. Czy koniecznym jest jednak lutowanie nie dosyć twardym lutem to jeszcze wpuszczając azot do środka? To już nie jest taka prosta sprawa... A miało być tak łatwo. Czy ilość tej miedzi powiedzmy 2x12 metrów fi 15 wystarczy jako skraplacz do PCI? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.03.2011 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Jak zaczniesz PRODUKCJĘ, to nie lutowanie w azocie położy Cię na serwisie gwarancyjnym!Finansowo!Jak kleisz sztukę dla siebie - to obroni Cię filtr cząstek stałych wstawiony przed sprężarką.Lutuj jak umiesz i czym możesz!(żebyś Ty wiedział jaki "fajans" uprawiają "znafcy" problemu)2 x fi 15 x 12mb zanurzone w wodzie starczyć powinno.Spore moce da się tak przerzucić.Liczone w KW.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andstach1 08.03.2011 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 (edytowane) Hmmmm .... z tym skraplaczem ... to dopiero ciekawe pytanie .... Najlepiej byłoby dobrać go doświadczalnie do PC .... ale jak ? Problem polega na tym, że jak nie będzie wystarczającego odbioru ciepła .... to presostat wyrzuci .... i PC stoi .... pozdrawiam. P.S. I znów wciąłem się Adamowi .... Mr. Adam ... tu chodzi, żeby je wystarczająco szybko wychłodzić .... (te 2 x 12mb) ... ale sądzę, że jest Pan jedyną osobą tu, żeby na to pytanie odpowiedzieć .... Edytowane 8 Marca 2011 przez andstach1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAFIRAFI 08.03.2011 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Panowieznalazłem na aledrogo coś takiego:http://allegro.pl/grzejnik-kanalowy-miedziany-aluminiowy-i1491662037.htmlzastanawiam się czy nadało by się na wężownice do solarów i PC, oczywiście po drobnych przeróbkach co by się w buforku zmieściło ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marko222 08.03.2011 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Adamie, jak możesz wyjaśnij jakie zadanie spełnia filtr cząstek stałych? Wujek google na szybko nie chce mi rozjaśnić ciemnych komórek Nasuwa mi się kolejne pytanie Mianowicie kilka stron wstecz był poruszany temat zaworu zwrotnego "piłeczkowego". Nic takiego nie mogę znaleźć. Zawór zwrotny kulowy wiem jak działa, ale tam jest metalowa kula, która dosyć mocno hałasuje, gdy zaczyna balansować na granicy przepuszczalności. Czy to to samo "piłeczkowy" a kulowy? Ja umieszczam bufor centralnie NAD piecem na olej. Czy w takim przypadku potrzebuję zawór zwrotny piłeczkowy, czy inny zawór. Planowałem połączyć bezpośrednio dużymi średnicami tzn. ok. 2" buforek z piecem bez żadnej automatyki ani pompy. Jak myślicie będzie w porządku? Czy nie będzie to robiło zbyt dużych ruchów w buforze? Dzięki za podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 08.03.2011 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Panowie znalazłem na aledrogo coś takiego: http://allegro.pl/grzejnik-kanalowy-miedziany-aluminiowy-i1491662037.html zastanawiam się czy nadało by się na wężownice do solarów i PC, oczywiście po drobnych przeróbkach co by się w buforku zmieściło ? pchanie aluminium do bufora jest raczej kiepawym pomysłem, a bez aluminium to z tego grzejnika kawałem zagiętej rurki miedzianej zostaje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAFIRAFI 08.03.2011 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Szukaj "zawór różnicowy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andstach1 08.03.2011 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 ... a czemu aluminium nie? ... pytam bo nie wiem .... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAFIRAFI 08.03.2011 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 pchanie aluminium do bufora jest raczej kiepawym pomysłem, a bez aluminium to z tego grzejnika kawałem zagiętej rurki miedzianej zostaje... a taki miałem dobry pomysł a co z tym aluminium nie tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.03.2011 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Na parownik do malutkiej PC P-W dobre.Można by się tym pobawić...Na butanie bym to zapuścił. Te 2 x 12mb to naprawdę spory wymiennik!Wyrobi się do sporych mocy.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAFIRAFI 08.03.2011 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Adamieczy aluminium w buforze to zły pomysł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.03.2011 21:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Dziś już trochę "padam"Chyba trzeba odgrzebać wątek o PC "tymi ręcami" robionej...Poszukać?Dopisać tam co i jak?Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.03.2011 21:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Alu i miedź i trochę wody to elekroogniwo.Zaczyna się wydzielać wodór.Jony przechodzą do roztworu a mniej szlachetny metal "znika"I kiedyś zostanie goła rura...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andstach1 08.03.2011 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 ... pozostawmy więc bufor "wodorowy" w spokoju .... :) za parę ładnych lat może się udać ... tylko po co jak kotłownia będzie wielkości zegarka .... i to kilka MW ... ale przynajmniej wiem o co chodzi i dziękuję ... pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAFIRAFI 08.03.2011 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 No trzeba wrócić do gięcia wężownicy a taki był dobry plan:D:D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moni1719501434 10.03.2011 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Jani_63, przecież do tego wątku żadna kobieta nie zagląda Zagląda, zagląda, tylko się nie udziela . Nie bądźcie Panowie tacy samolubni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marko222 10.03.2011 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Panowie ponowię swoje pytanie, które mi spędza sen z oczu. Ja umieszczam bufor centralnie NAD piecem na olej. Czy w takim przypadku potrzebuję zawór zwrotny kulowy tzw. różnicowy. Planowałem połączyć bezpośrednio dużymi średnicami tzn. ok. 2" buforek z piecem bez żadnej automatyki ani pompy.Jak myślicie będzie w porządku? Czy nie będzie to robiło zbyt dużych ruchów w buforze?Dzięki wielkie za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts