tarasow 16.08.2011 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 U mnie 1kg nierdzewki na złomie od 8 do 10 zł Dzięki! Cholera nie wiem co począć - co przerobić przyłącza z kotła na 2" czy przyłącza buforów na 1 1/2"? Chyba przerobię przyłącza kotła ale nie wiem, czy dobrze zrobię? Przecież są redukcje (mufy, nyple, zwężki) różniste, do wyboru do koloru! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlodo 16.08.2011 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 krzys507-Wróć do początku wątku tam są nawet zdjęcia.Pozdrawiam Włodek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrTomo 16.08.2011 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 Przecież są redukcje (mufy, nyple, zwężki) różniste, do wyboru do koloru! Owszem, tylko mam dylemat w którą stronę zwężać/rozszerzać? Wydaje mi się, że trochę bez sensu przerabiać 1 i 1/2" na 2" ale z drugiej strony, może kiedyś zmienię kocioł... bo innego uzasadnienia za bardzo nie widzę, poza tym może, że jak mi zalezie rura 2" to i tak zrobi się z niej 1 i 1/2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 16.08.2011 22:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 W tym obiegu nie zalezie...Wsadź redukcję w baniak i zrób 1 1/2".Tak będzie prościej a jakby co, to "drogi sobie nie zamykasz".Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzy_mor 17.08.2011 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 Nadal szukam. Odbyłem już 2 konsultacje z lokalnymi fachowcami.Jutro umówiłem się z kolejnym. Na pewno nie zgadniecie, co mi radzą...Jutro wieczór napiszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adoratek 17.08.2011 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 Dzięki za wszystkie wpisy. Wiem,że ta rura wznośna powinna być z zasilania kotła,ale może w moim przypadku (bufor mam na parterze a kocioł pod nim w piwnicy) dać ją z powrotu z bufora?adoratek:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.08.2011 00:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 (edytowane) Mniemanologia i chciejstwa?TO JEST TWOJE!!!RÓB CO CHCESZ!!!!Ale...Tam będą jakieś zawory, rurki z piwnicy nad strop do parteru....Dałbym wprost z kociołka, nawet jak jest trudniej!A jak se kto co zamknie "bo mu chwilowo tak wygodniej/potrzeba/ ma kaprys..."Rodzina w sprawach techniki bywa nieobliczalna.... Masz idealne warunki do grawitacyjnego napełniania bufora!Homeostat jak szlag jasny! Samograj!ZERO samorozładowania.Nie spapraj tego!Mało kto tak ma... Adam M. Edytowane 18 Sierpnia 2011 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adoratek 18.08.2011 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Dzieki Adam na tą rurę mam calówkę tyle, żę ocynk nada się? Czy może warto dać stal czarną od kotła bo w buforze są jednak wężownice z miedzi. Jeszcze jeden mam problem wylałem na stropie stopę wysokości 15cm jest ona podparta solidnie w piwnicy. Myślę jak dobrze zaizolować spód bufora,który ma wspawane poziomo profile 4x4 cm jako nogi.Boki i góra będzie zasypana warstwą perlitu 20 cm myslę ,żę to wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 18.08.2011 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Dzieki Adam na tą rurę mam calówkę tyle, żę ocynk nada się? Czy może warto dać stal czarną od kotła bo w buforze są jednak wężownice z miedzi. Ja bym dał miedź 22mm łatwiej zrobisz ale cenowo wyjdzie drożej. A jak już stalowa to raczej czarna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrTomo 19.08.2011 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Adamie,Nie mogę dostać nigdzie takiego trójnika 45st!Bo jak rozumiem z rysunku powinien wyglądać tak: 2"<-1"(45st)->2" lub jak w moim przypadku 6/4"<-1"(45st)->6/4" ??! Nie ma tego w żadnym ze sklepów w których byłem.Czy może trzeba pod kątem 45st wspawać króciec 1" w rurę?Jak to robiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.08.2011 06:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Montuj co masz!Ten zład tylko RAZ zrzuci kamień i odda gazy...Potem stanie się niereaktywny, bierny.Takie ilości jakie w sobie niesie dla ocynku nie są zagrożeniem. Nic tam nie zarośnie.MOŻNA zastosować deszczówkę (destylatka bez kamienia), bo ten rok wyjątkowo obficie nas nią obdarza!Termoizolacja spodu bufora nie jest bardzo istotna. Woda ciepła nie przewodzi "w dół".Co dasz to się sprawdzi. Dno i tak zawsze będzie ledwo letnie, nawet jak 10cm wyżej będzie już z 60stC.No, chyba, że turbulencje tam będą takie, że wszystko się tam będzie mieszało jak w kotle czarownic (brak łuków kierujących strugi).Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.08.2011 06:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Można sobie potrzebny element (trójnik) wyspawać, bo to proste.Kiedyś były, ale technika montażu w stali i na złączkach powoli odeszła w niebyt (prawie odeszła) to wybór złączek jest ograniczony.Ech!Kiedyś to były CZASY!!!!(znaczy - dobrze - to już było!)Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adoratek 19.08.2011 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Myślę ,żę miedz 22mm to trochę mała średnica do kotła defro 30kW.Naczynie będzie na strychu ok 6m nad kotłem.Czy dobrze myślę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzys507 19.08.2011 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Czy możecie mi obliczyć ile mój dom pobiera W/m2 mając powierzchnię i znając ilość spalanego węgla. Powierzchnia 120m2 i zużywam 2,5t ekogroszku przez 6miesięcy w domu jest 20C. Dzięki Krzys507 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 19.08.2011 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Powierzchnia 120m2 i zużywam 2,5t ekogroszku przez 6miesięcy w domu jest 20C. nie podałeś sprawności kotła, ale przyjmując 0,8 wypada 14000kWh, czyli 117kWh/m2, polecam mój kalkulator https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?authkey=CPfu-_8B&key=0AmIvzeh1jpYadFFBbXNqUk5pQjJQNjF1STgxNkVRd2c&authkey=CPfu-_8B#gid=14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.08.2011 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Porównaj cenę rury 1" z byle złomu za 1,5zł/kg z rurą miedzianą fi 28...Potem rób co chcesz...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzys507 19.08.2011 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 kbab Aż tyle. Dom mam w jednej bryle 12cm styropianu na ścianach 35 cm wełny na poddaszu. Wentylacja grawitacyjna ( rekuperator dopiero w przyszłym roku)Krzys507 Ps: Teraz żałuje, że nie dałem 20cm styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 20.08.2011 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2011 Aż tyle. Jeśli w tym systemie masz cwu i ogrzewanie to można rozdzielić, ale trzeba podać przybliżone zużycie lub chociaż ilość mieszkańców, czy masz kominek, jeśli tak to ile drewna zużyłeś. To nie jest zły wynik, u mnie dla 3 osób prąd, gaz, drewno wypada od 6 lat ok 160kWh/m2 rocznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 20.08.2011 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2011 Porównaj cenę rury 1" z byle złomu za 1,5zł/kg z rurą miedzianą fi 28... Potem rób co chcesz... Adam M. Tylko że stal 1'' odpowiada CU 22mm i to zupełnie inaczej cenowo wychodzi jak CU 28mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.08.2011 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2011 Zazwyczaj 1" to było 2,54cm...No, w przeliczaniu było...TUTAJ jak zamieniać to raczej "w górę" niż "w dół" bo bezpieczniej.WIEM, że nie taniej!!! Przy baniaku małe szanse na zagotowanie i generowanie chmurek, ale...ILE kosztuje Twoja śliczna buźka i zdrowie?A generalny remont pomieszczenia z kotłem i okolic?(Bo jakby się zagotowało - to raczej lecisz do kociołka niż oddalasz się szybko za horyzont.... Ale mogę się mylić!) Zwyczajowy cal jest "na styk" bo powinno być 1 1/2 cala (takie zwykle są przyłącza kociołka). Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts