Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

Bajcik

Właśnie o To mi chodziło : Connex 22/cal roztoczony.

Szanowni Panowie czy prace związane z lutowaniem miedzi mogę wykonać lutem miękkim? Podkreślam,że przejścia przez bufor będą na conexach.Jak się uporam z wywożeniem ton ziemi z kotłowni ( wys 2.1 m , bufor ma 2.4 m bez izolacji i nóg)to wrzucę fotki.

Locost napisał:
Szanowni Panowie czy prace związane z lutowaniem miedzi mogę wykonać lutem miękkim?

Chyba było ale jakby coś warto poczytać:

http://www.instalator.pl/_TekstyPosz/Miedz.html

p.s. mam go chyba z tego wątku: lutowanie-twarde-miedz

Edytowane przez szaryb
ps

Czy taki układ ma prawo zadziałać. Do tej pory omawiane były tego typu zabezpieczenia na zaw. 3D, ale bez cyrkulacji. Co proponujecie w takim przypadku. Zimna woda stoi, w momencie poboru z kranu bedzie mieszała się z gorącą z wężownicy. natomiast w pętli cyrkulacji będzie krążyć do momentu przestygnięcia, wtedy zawór się lekko przymknie i część wody popłynie przez wężownicę do ponownego nagrzania.

Nie potrafię tego zgrabnie opisać -jestem w tych sprawach amatorem, ale wydaje mi się, że ten schemat powinien jakoś tak wyglądać. Proszę pomóżcie.

http://images41.fotosik.pl/1091/7ba0e55e2a7926a4m.jpg

Teflon wytrzyma prawie do 600°C. Tak robiłem w starych baniaczkach zładowych. W buforze zespawałem brązem krzemowym. Wolę solidniejsze rozwiązania. To co adam_mk proponuje jest prościejsze. U mnie trudność dla lutowania twardego to brak butli i palnika gazowego oraz może chora czasami ambicja wykonywania czegoś samemu. Nie mniej rekomenduje zabrać się do roboty solidniej.

Grand72: Przed czym chcesz się w ten sposób obronić? Ten zawór 3D, który wcześniej proponowano nie przepuści wody o zbyt wysokiej temperaturze. W najgorszym wypadku część wody "cyrkulacyjnej" poleci "pod prąd", czyli wężownicą w dół i zasili zawór 3D od strony zimnej. Bo chyba nie planujesz wsadzać "w wężownicę" zaworów zwrotnych?

Adamie i koledzy

Po drodze tu i tam starałem się opisać co mnie "stopuje" z dalszymi pracami.

Postarałem się zebrać to w jeden rysunek, mam nadzieję czytelny.

W skrócie - chcę podgrzewać wodę CWU OD RAZU po starcie grzania - bez czekania na nagrzanie się wody w buforze A2.

mam na to pomysł ale nie wiem, czy ZADZIAŁA czy bardziej popsuje układ?

--

Gdzie kupujecie perlit?

Z wcześniejszych postów wywnioskowałem, że cenowo wychodzi podobnie do styropianu

a u mnie perlit ekspandowany EP-180 kosztuje 36zł za worek. 8 worków daje 1m3. 8x36=288zł?!

co5.pdfPobieranie informacji ...

Edytowane przez mrTomo

Grand72 napisał:
No właśnie nie bardzo mogę zrozumieć jak w 3d nastąpi podmieszanie z wodą z cyrkulacji, bo z zimną nie ma sensu, poza tym jak nie będzie poboru to i tak nie poleci.

Tak na szybcika rys 2 i 3 masz instalacje zaworu trójdrożnego z cyrkulacją.

http://www.kotly.com/sklep/tf/honeywell_instrukcja_montazu_tm200.pdf