marko222 24.10.2011 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Dzieki cruz za wsparcie 14mm wooow (to musiało majątek kosztować). Z tym, że ja będę robił w grawitacji i planuję dać 1,1/2 cala ale jeszcze mi się dzisiaj lampka zapala, czy by nie dać 2 cale? Czyli w tym momencie taka wiertnica podejrzewam koszty nie małe. Ale faktycznie takim palnikiem poszło by moment, to jest dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 24.10.2011 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Z tym, że ja będę robił w grawitacji i planuję dać 1,1/2 cala ale jeszcze mi się dzisiaj lampka zapala, czy by nie dać 2 cale? Ja mam na wejściu do bufora 6/4'' a na wyjściu 2'' wejścia i wyjścia na mufach do spawania (łatwiej pospawać niż rurkę). Wejście 6/4 daje bo tak (i tak zaraz za kulowym redukuje na 28mm CU), wyjście 2'' bo jak bym chciał podłączyć jeszcze kolejne 2,7t. wody + jakiś buforek na CWU (ok 0,8t.). Czyli w tym momencie taka wiertnica podejrzewam koszty nie małe. http://allegro.pl/otwornica-bimetalowa-yt-3329-yato-i1842707613.html do tego tylko trzeba adapter ( w castoramie masz to samo tylko żółte i pewnie w trochę wyższej cenie) ja za 24mm płaciłem 14zł. Nie wiem jak się wierci takie większe otwory ale te na 1/2 cala to bez problemu w 14mm, problemem jest dopiero wiercenie w 30mm ale to mam już za sobą. Ale faktycznie takim palnikiem poszło by moment, to jest dobre. Ja mam te większe otworki wypalane palnikiem. Jak masz spawacza pod ręka to to jest najlepsze wyjście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 25.10.2011 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Ja mam ściankę bufora 1 cm. Otwory robiłem 3/4" i 6/4". A posługiwałem się spawarką inwerterową. Wypalenie dziury 6/4 to około 3 min Dawałem prąd 170A i elektrodą wytapiałem otworek a później już jak wycinarką, idzie jak nóż w masło. Nad zasilaniem grawitacyjnym radzę się mocno zastanowić. Z zalet jej zastosowania wychodzą także i wady. A dotyczy to wychładzania bufora poprzez kocioł i całą instalację zewnętrzną. Są to dość znaczne straty. W momencie gdy palimy (ok 4 godz.) można się wspomagać pompką. Reszta czasu wszystko siedzi w buforze. Przy grawitacji woda cały czas sobie niestety wędruje. Sprawdzone organoleptycznie na własnej skórze. Musiałem zrobić syfon by proces zatrzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qter 25.10.2011 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Hej, Szukam do bufora regulatora pogodowego/pokojowego który obsłuży mi dwa siłowniki mieszaczy 3D (mieszacze mam już zainstalowane Honeywell) - najlepiej bezprzewodowy. Czy ktoś ćwiczył coś takiego? Do bufora mam podłączone dwa obiegi podłogówki - jeden to pokoje, drugi - łazienki i kuchnia. Temperatura ma być mierzona tylko w jednym miejscu - (nie chodzi mi o sytuację, że chce mieć w pokojach +20 a w łazienkach +24). PZDR Qter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 25.10.2011 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Raczej nic takiego nie znajdziesz gdy pomiar jest w jednym miejscu. Mierzy się temperaturę za zaworem 3D by ją kontrolować i przy dwóch układach o różnej choć podobnej dynamice będzie to niedokładne na obwodzie bez pomiaru. Ale jak tak chcesz to podłącz równolegle oba zawory 3D. W innym przypadku albo pogodówka dwukanałowa albo dwa sterowniki oddzielne dla każdego obwodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qter 25.10.2011 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Hej, Dzięki robdk. A możecie coś polecić gdyby miały być dwa miejsca pomiaru? Co rozumiesz przez "pogodówka dwukanałowa" ? PZDR Qter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 25.10.2011 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 "pogodówka dwukanałowa" to właśnie pomiar w dwóch punktach z oddzielnym sterowaniem każdym zaworem 3D i różną temperaturą dla obu obwodów. Niestety ale nie znam dedykowanego sprzętu bo takiego nie szukałem i mi nie był potrzebny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marko222 25.10.2011 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Nad zasilaniem grawitacyjnym radzę się mocno zastanowić. Z zalet jej zastosowania wychodzą także i wady. A dotyczy to wychładzania bufora poprzez kocioł i całą instalację zewnętrzną. Są to dość znaczne straty. W momencie gdy palimy (ok 4 godz.) można się wspomagać pompką. Reszta czasu wszystko siedzi w buforze. Przy grawitacji woda cały czas sobie niestety wędruje. Sprawdzone organoleptycznie na własnej skórze. Musiałem zrobić syfon by proces zatrzymać. Możesz opisać lub przypomnieć swój post ewentualnie o tym syfonie? Na zasilaniu rozumiem to robiłeś, ale głęboki? Z góry dziękuję PS. jutro jadę z buforkiem do gościa z plazmą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAFIRAFI 25.10.2011 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 TU MASZ COŚ CO POWINNO ZASPOKOIĆ TWOJE OCZEKIWANIAhttp://allegro.pl/sterownik-kotla-kominka-euroster-uni2-i1885850579.htmlMOŻNA DOKUPIĆ PANEL LCD DO MONTAŻU W DOMU , NIESTETY WERSJA PRZEWODOWA ALE ZATO STABILNA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qter 25.10.2011 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 dzięki, znalazłem w ciągu dnia i się nad tym zastanawiam... PZDR Qter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mattdl 25.10.2011 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 adam_mk zerkniesz na priv i maila? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 26.10.2011 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 Możesz opisać lub przypomnieć swój post ewentualnie o tym syfonie? Na zasilaniu rozumiem to robiłeś, ale głęboki? Z góry dziękuję PS. jutro jadę z buforkiem do gościa z plazmą U mnie bufor ma wysokości 3 m i jest zagłębiony na jakieś 30 cm w stosunku do poziomu kotła. Musiałem zrobić syfon 2,5m od góry wejścia bufora poniżej wyjścia z kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szaryb 26.10.2011 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 Będę miał przybudówkę (BK 12cm na ścianie fundamentowej 12/24(?)) na bufor, spiżarkę i ciut miejsca na opał (kotlownia 4m2).Chciałem zabudować k-g i zasypać wełną/styro/perlit.Czy w tym układzie (ściany zew. ocieplone 20cm) byście zwiększyli/zmniejszyli/zostawili ocieplenie bufora 40cm od strony ścian? Walczę o max miejsca na spiżarkę.http://migrol.pl/dom/bufor/rozplan1.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 26.10.2011 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 Możesz spokojnie zmniejszyć tę odległość do 15 cm !!! Policz średnią grubość warstwy ocieplenia, powinna wynieść ok. 25 cm a to już bardzo dobrze PS. Ja mam u siebie 10 cm i nie ma kompletnie żadnych strat do kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 26.10.2011 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 PS. Ja mam u siebie 10 cm i nie ma kompletnie żadnych strat do kotłowni. Nie przesadzasz aby? Bufor nagrzany do 70 stopni nie ma strat do kotłowni o temperaturze 20 stopni przy 10cm ocieplenia? To by oznaczało, że "fabryczne" izolacje zbiorników są wystarczająco dobre, a jednak zwykle dają one dość znaczne straty dobowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 26.10.2011 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 10 cm to tak z 1 cm x 4 boki, potem już więcej i ta grubość zwiększa się dość szybko przy 80 cm średnicy bufora . W upały mam w kotłowni chłodno ( max 23 C) nawet przy nabiciu go do 90 C !!!Zamykam wtedy 1 zawór aby nie było obiegu grawitacyjnego między kotłem a baniakiem, ale to oczywiste . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 26.10.2011 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 No tak, Ty masz przecież "kwadraturę koła"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szaryb 26.10.2011 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 Możesz spokojnie zmniejszyć tę odległość do 15 cm !!! Super! To odpowiedź warta 1800zł! [0.9m2 x ~2000zł/m2] , ee tam, perlitu/waty nie doliczyłem! A Adamowi to w zasadzie też trzeba by choć flaszkę postawić, nie? (może na PW się zgadymy? tzn. zainteresowani) Akurat może reku w te 0.5 x 1.8m wcisnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 26.10.2011 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 Nie dawno liczyłem sobie teoretyczne straty bufora dla ocieplenia 20cm wełny.Dla braku poboru wyszło podejrzanie optymistyczniehttp://drozd.uni.lodz.pl/~bajcik/foto/domek/schematy/stygniecie-bufora.png Jak wytłumaczyć taki wynik? Błąd w rachunkach? Nieuwzględnienie strat na rurkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.10.2011 23:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 (edytowane) Matematyka to szalbierstwo pozwalające na udowodnienie wszystkiego, przy odpowiednio dobranych założeniach... Obliczenia wydają się być poprawne. A założenia? Model, który liczysz? Praktyka potwierdza te obliczenia? -to model jest dobry! Wiem z praktyki, ze jak weźmiesz pudełko i dobrze je zagrzejesz a potem otulisz naprawdę dobrą "kołderką" to sobie tak po prostu trwa w tym stanie... Długo bardzo trwa... Nie ma w tym cudów... Realia są takie, że wełna jest przewiewna. W niej JEST konwekcja! (czyli straty). Wziąłeś jaj parametry "w poziomie". Tabelaryczne. "W pionie" ma nieco inaczej... Adam M. Edytowane 26 Października 2011 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts