Piczman 04.11.2011 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 bajcik napisał: Zależy gdzie ci blisko, Kolega z podkarpacia to pewnie do rzeszowa blisko ma, a mają bardzo duży wybór. Sam u nich kupowałem ! Nawet mi w gratisie dekle z blachy wycięli . Polecam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szaryb 04.11.2011 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 (edytowane) W ramach relaxu pokombinowałem ze zb. wyrównawczym (wcześniej zaczepiałem temat) w roli zbiornika także do solarów pędzonych wodą kotłową (z paneli grzejnikowych). http://migrol.pl/dom/bufor/zb_wyr_pomysl1.jpg Trochę godzina już niemrawa i może coś palnąłem,wybaczcie. W zasadzie sens tego nie jest duży tzn. zamiast osobnego naczynia wzb. do bufora ale .. może zrobić jeden zbiornik ze 200L (spawana kostka z blachy) i użyć go od razu do "solara". Proporcje nie są zachowane jak widać (ma być 150L wody na stałe i 50-60L na zm.obj. wody z bufora. RB-rura bezp. od pieca (przed zaworem) ZB - zasil bufora (mozna odcinać zaworem) ZW - zimna woda (autouzupełnianie, może może) ZP - he,he , mam manię natleniania wody (instalacja otwarta), kombinuję duuży worek foliowy i max. zmniejszenie lustra wody w kontakcie z powietrzem (co widac po rurze przelewowej "RP"), efekt uboczny. A no, zasada działania? Jak termometr wykryje sensowna temp to rusza pompa i dolewa wody a nadmiar wraca do bufora). Solary chodzą na grawitacji. [edit] Delikatna modyfikacja - wykorzystanie pompy pieca do napędu solara. http://migrol.pl/dom/bufor/zb_wyr_pomysl1v2.jpg Edytowane 6 Listopada 2011 przez szaryb nowy obrazek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.11.2011 08:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 Bardzo dziwna ta konstrukcja....Jak to ma działać? Czemu chcesz mieć stale zagotowane solarki?Jak często chcesz czyścić rurę wznośną? Czym? Jak? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szaryb 06.11.2011 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 (edytowane) adam_mk napisał: Jak często chcesz czyścić rurę wznośną? Czym? Jak?Adam M. Z czego? (dolewanej wody bo solarki gotują się?) Edytowane 6 Listopada 2011 przez szaryb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamut 74 06.11.2011 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 jaką grubą blachę dawaliście na dolną pokrywę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 06.11.2011 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 mamut 74 napisał: jaką grubą blachę dawaliście na dolną pokrywę? 6mm i solidny ceownik (chyba 50x100mm) w poprzek na wzmocnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamut 74 06.11.2011 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 ceownik spawany do dekla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 07.11.2011 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 (edytowane) tak, ceownik i taki ceownik bo taki miałem (pozostał po odcięciu oryginalnych długich nóg zbiornika), przyspawany centralnie przez środek, szerokim bokiem do dekla, od strony zewnętrznej oczywiście, bez niego przy próbie ciśnieniowej (może trochę przesadzonej bo chyba 5-6bar ) sam dekiel uwypuklał się i "ciągnął" śruby i uszczelkę (bo to dekiel przykręcany u dołu bufora) Edytowane 7 Listopada 2011 przez edde Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrTomo 07.11.2011 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 mamut 74 napisał: jaką grubą blachę dawaliście na dolną pokrywę? U mnie układ otwarty, blacha 5mm bez żadnych wzmocnień. Pokrywa wciśnięta w korpus i obspawana. Ciśnienie 0,5 bar. (sprawdzane do 2 bar). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.11.2011 10:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 szarybPrzypomnij sobie zasadę naczyń połączonych...Chlaśnij poziomą kreskę i zobacz, gdzie na rurze wznośnej stworzy się błyskawicznie korek, który ją zaczopuje lub - w zależności od tego gdzie mieszkasz (jaka tam woda) zostanie ona "obgryziona". Czemu chcesz, aby to naczynie wzbiorcze zawsze było najgorętszym miejscem systemu?Solarki nie oddadzą tam za wiele, jak nie będą miały same stale blisko 100stC....Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szaryb 07.11.2011 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 (edytowane) -- Edytowane 8 Listopada 2011 przez szaryb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamut 74 12.11.2011 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 edde napisał: tak, ceownik i taki ceownik bo taki miałem (pozostał po odcięciu oryginalnych długich nóg zbiornika), przyspawany centralnie przez środek, szerokim bokiem do dekla, od strony zewnętrznej oczywiście, bez niego przy próbie ciśnieniowej (może trochę przesadzonej bo chyba 5-6bar ) sam dekiel uwypuklał się i "ciągnął" śruby i uszczelkę (bo to dekiel przykręcany u dołu bufora) a od wewnątrz nie można wstawić (wspawać) tej ceówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 12.11.2011 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 u mnie nie bo kształt dekla i kołnierza mi na to nie pozwala, ale wydaje się ze wspawany na zewnątrz po całej średnicy lepiej spełnia swoje zadanie, i niczemu nie przeszkadza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szk 13.11.2011 04:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 czy takie rzeczy nadają się na buforek?beczka 600 L (ścianka +-2mm)aluminiowy 4500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.11.2011 08:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 ten pierwszy - wątły... nie brałbym go pod uwagę.ten drugi - ładny, wygląda solidnie, ale technologicznie tak trudny, że raczej też bym go odpuścił.bo?Bo z aluminium trudno się pracuje. Jak tam cokolwiek wspawać?A spawania byłoby sporo... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Antonio77 13.11.2011 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Witam!!! JESTEM POSIADACZEM BUFORA 1000 LITRÓW I PIECA CICHEWICZ LOGIKA 27KW GÓRNEGO SPALANIA Z STEROWNIKIEM I DMUCHAWĄ .MAM TAKIE PYTANIE JAK PALIĆ W TYM PIECU ŻEBY NAŁADOWAĆ BUFOR NA 80 90 STOPNI.INSTALATOR TO POSKRĘCAŁ SKASOWAŁ KASA I TYLE .MAM PODŁOGOWE OGRZEWANIE .PROBLEM JEST TAKI SEROWNIK PIECA WIDZI BUFOR JAKO ZASOBNIK CIEPLEJ WODY I GDY JEST ZAŁADOWANY NA PRZYKŁAD NA 60 STOPNI TO POMPA SIĘ WYŁĄCZY W PIECU ŻARU DUŻO TEMPERATURA ROŚNIE DO 90 STOPNI CO JEST NIE TAK PROSZĘ O POMOC . BUFOR JEST Z WĘŻOWNICĄ DO CIEPŁEJ WODY . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 13.11.2011 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 @Antonio77.Nie piszesz jaki masz model sterownika,ale najprościej zwiększ temperaturę zadaną CWU i powinno być OK.Jeśli pompa wyłącza się teraz przy 60C to dlatego nie ładuje bufora przy wyższych temperaturach,a pewnie nie chodzi na grawitacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 13.11.2011 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Podejrzewam że tej temperatury nie da się podnieść u mnie cwu jest60max a czy sterownik ma sterowanie dwoma pompami jeśli tak to wystarczy przepiąć do drugiego gniazda (co) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Antonio77 13.11.2011 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Temperaturę mogę podnieść do 85 stopni tylko wtedy wentylator szaleje i piec bardzo się rozgrzewa aż farbę czuć trochę obawiam się tak ostro palić . Moje założenia były takie że zasypie piec od góry ustawie na 65stopni i będzie się palić przez kilka godzin a że mam podłogówkę to nadwyżki ciepła zmagazynuje bufor ale teraz widzę że to nie tak . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Antonio77 13.11.2011 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Sterownik pieca to ST-2001W2 był wysyłany do firmy Cichewicz i zwiększyli temperaturę cwu do 85 stopni. Sterować może pompą (co) też ale pompa pracuje wtedy aż bufor wychłodzi się do 30 C I straty ciepełka na piecu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts