mrTomo 02.12.2011 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 O co chodzi z tym zamykaniem zawora - ktoś może mi wytłumaczyć?Bo zamykanie czopucha po skończeniu palenia jest jak dla mnie bezsensowne. Chyba jeszcze śpię - bo nie rozumiem o czym piszecie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur11 02.12.2011 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 .... Adam w sprawie tego zaworu, ten zawór to lekkie ryzyko jak mi zona zapomni o nim , bufor idzie kilka cm wyżej od powrotu kotła może jakiś inny bezpieczniejszy sposób zastosować ? Cos wcześniej pisaliście o zamykaniu czopucha jak pamiętam, czopuch zamknąć to już lepiej bo się przypomni przy rozpalaniu ze zamknięty;)... Czopuch tak , trzeba zamknąć po paleniu, kocioł tak szybko się nie wychładza. Jest coś takiego jak zawór klapowy - taki zawór zwrotny ale bez sprężynki, ja nie dałem i trochę żałuje, mam zwykły zawór przy buforze ale go JUŻ nie zamykam jak kiedyś zapomniałem otworzyć .....było gorąco !! Nie zapomnij o rurze bezpieczeństwa z kotła (w tedy mi się przydała), przelewowa to co innego. mrTomo jest coś takiego jak mikrocyrkulacja, woda krąży w rurze - tej ciepłej, gónej do bufora i się wychładza, rura jest izolowana np 2c a woda ma np85C. Do grawitacyjnego obiegu są potrzebne grube rury.... więc się kręci.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 02.12.2011 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Też nie raz zamknąłem zawór i zapomniałem otworzyć Poza tym już mi 3 przeciekają, masakra jakaś !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teves 02.12.2011 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 (edytowane) Też nie raz zamknąłem zawór i zapomniałem otworzyć Poza tym już mi 3 przeciekają, masakra jakaś !!! Ja dałem klapowy na zasileniu kotła, sprawdza się w tym sensie, że kominek nie robi za kaloryfer ale na górze mam mikrocyrkulacje. Te zawory kulowe to jakieś straszne głano, u mnie cieknie jeden przy kotle gazowym a był zamykany dwa razy. Chyba trzeba się przeprosić ze zwykłymi grzybkami jak cieknie to lekko kryzę skręcić i jest o.k. mam taki jeden na pomieszaniu. Edytowane 2 Grudnia 2011 przez Teves Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szaryb 02.12.2011 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 -- wróć, pomyłka w nazwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 02.12.2011 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Jakie macie te cieknące zawory? Czytałem na forum że Ferro są niezłe a Valvex lubią się zapiekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 02.12.2011 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Witam.O buforach to tu cala encyklopedia, ale nie znalazłem taiej informacji (może źle szukam). Otóż proszę wyjaśnijcie mi czy zdanie tak napisane:"Piece na paliwo stałe wymagają dużych buforów, poprawia się wtedy ich jakość spalania."jest prawdziwe czy nie?pozdrawiam.Witold Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 02.12.2011 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Może to być prawdą - kocioł podłączony do bufora nie musi być regulowany (duszony). Duży kocioł przy małej mocy ma chyba mniejszą sprawność.Z drugiej zaś strony, Piczman udowodnił że i tak ta sprawność nie jest jakaś super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.12.2011 11:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 NIE! NIE! NIE!!!Jakość spalania w kotle to sprawa konstrukcji samego kotła.Jak jest bufor - to DA SIĘ BEZKARNIE puścić taki kocioł na optymalnych parametrach!Zrobi tyle, ile będzie umiał (zależnie od swej konstrukcji), ale zrobi bez strat na "zduszaniu" sztucznym.Co zrobiłbyś z wodą z kotła o temperaturze 80-90stC?JAK jej użyjesz w podłogówce, gdy nie masz bufora? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 02.12.2011 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 (edytowane) Co zrobiłbyś z wodą z kotła o temperaturze 80-90stC? JAK jej użyjesz w podłogówce, gdy nie masz bufora? Adam M. No to się chyba da załatwić podmieszając wodę powrotną z podłogówki (zimną ) z ciepłą z kotła ( 80 stC) uzyskując jakąś wypadkową np. 38 stC. Zakupując kocioł, który nazywa się ATMOS producent przewidział taką sytuację a wręcz uzależnił gwarancję od niej ( 80 stC na powrocie) zalecając stosowanie takiego mieszacza ( LODOMAT) Ale ja pytałem czy posiadanie bufora jest warunkiem koniecznym dla prawidłowej pracy kotła. Witold Edytowane 2 Grudnia 2011 przez kolektor1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 02.12.2011 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Kompletnie nie zrozumieliście się z Adamem ale wystarczy abyś jeszcze raz przeczytał i zrozumiesz . Zadaj sobie pytanie co miałby robić u Ciebie bufor ? Jeśli zapewnisz całkowicie odbiór energii i będziesz palił w kotle według ogólnie stosowanych i uznawanych za prawidłowe zasad to posiadanie bufora nie jest warunkiem koniecznym dla prawidłowej pracy kotła ! Samo zastosowanie urządzenia typu Laddomat 21 to komplikacja bardzo prostego układu jaki jest u mnie.Możesz go zastosować ale nie musisz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teves 02.12.2011 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Ale ja pytałem czy posiadanie bufora jest warunkiem koniecznym dla prawidłowej pracy kotła. Witold Pytałeś lekko inaczej ale na tak postawione pytanie jak wyżej odpowiedz brzmi: Tak - warunkiem koniecznym dla pracy kotła zgazowującego ATMOS ( czy też innego ) jest połączenie go z buforem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 02.12.2011 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Samo zastosowanie urządzenia typu Laddomat 21 to komplikacja bardzo prostego układu jaki jest u mnie. Możesz go zastosować ale nie musisz . A jak jest u Ciebie? Pytałeś lekko inaczej ale na tak postawione pytanie jak wyżej odpowiedz brzmi: Tak - warunkiem koniecznym dla pracy kotła zgazowującego ATMOS ( czy też innego ) jest połączenie go z buforem. A dla czego? pozdrawiam. Witold Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 02.12.2011 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 U mnie kocioł zasila TYLKO bufor !Na tym kończy się jedna z niezależnych części układu CO .CWU jest z bufora przepływowo a podłogówka z mieszaczem za buforem !Żadne z tych rozwiązań nie jest od siebie zależne i doskonale ze sobą współgrają . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jendrulakowalski 02.12.2011 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 cruzA tak żeby zaoszczędzić czas to: jak Adam pisze, że coś ma być TAK to należy uznać to za pewnik, lub zgłębić temat i dojść do wniosku że te TAK to jednak było właściwe No mi to sie by już w głowie przewróciło od takiech tekstów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 02.12.2011 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Poza tym już mi 3 przeciekają, masakra jakaś !!! Bo zaworki kupuje się z dławicami, które gdy ciekną się dokręca. Ja od jakiegoś czasu kupuje KFA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 02.12.2011 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Przy następnym buforze będę pamiętał ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r7m8 02.12.2011 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Tak - warunkiem koniecznym dla pracy kotła zgazowującego ATMOS ( czy też innego ) jest połączenie go z buforem. A dla czego? pozdrawiam. Witold Dlatego, że sam proces zgazowywania jest najefektywniejszy gdy kocioł pracuje swą pełną mocą. Proces spalania (i zgazowywania) przebiega wtedy w odpowiednio wysokiej temperaturze co jest nie tylko korzystne z ekonomicznego punktu widzenia czyli dokładne spalanie = oszczędność paliwa, lecz jest korzystne dla samego kotła i ma wpływ na jego żywotność. W spalinach o wysokiej temperaturze jest mniej pary wodnej, która chętnie wykrapla się na stosunkowo chłodnych ściankach kotła powodując korozję. Producent zaleca stosowanie Laddomatu bo, między innymi, pilnuje on aby chłodna woda z powrotu instalacji nie spadała poniżej 60 – 65 st.C co wydatnie ogranicza wykraplanie się pary ze spalin. Skoro kocioł ma pracować na 100 % mocy musi gdzieś przekazywać nadwyżki wyprodukowanego ciepła – po to jest właśnie bufor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.12.2011 17:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 DOBRZE zrobiona podłogówka pracuje tak, że temperatura podłogi/wody w obiegu jest ze 2stC wyższa jak temperatura żądana we wnętrzach.. Wpuścisz sobie te (że wspominałeś) 38 lub nieco więcej i Ci rodzina z majtek powyskakuje! TAK chcesz mieć STALE? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 02.12.2011 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Dlatego, że sam proces zgazowywania jest najefektywniejszy gdy kocioł pracuje swą pełną mocą. Proces spalania (i zgazowywania) przebiega wtedy w odpowiednio wysokiej temperaturze co jest nie tylko korzystne z ekonomicznego punktu widzenia czyli dokładne spalanie = oszczędność paliwa, lecz jest korzystne dla samego kotła i ma wpływ na jego żywotność. W spalinach o wysokiej temperaturze jest mniej pary wodnej, która chętnie wykrapla się na stosunkowo chłodnych ściankach kotła powodując korozję. Producent zaleca stosowanie Laddomatu bo, między innymi, pilnuje on aby chłodna woda z powrotu instalacji nie spadała poniżej 60 – 65 st.C co wydatnie ogranicza wykraplanie się pary ze spalin. Skoro kocioł ma pracować na 100 % mocy musi gdzieś przekazywać nadwyżki wyprodukowanego ciepła – po to jest właśnie bufor. Jest tez inny powód nie techniczny, producent kotłow Atmos wymaga aby Laddomat był stosowany i od tego uzaleznia gwarancje na swoj wyrób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts