adam_mk 26.12.2011 17:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2011 Można sobie wyobrazić TAKIE działanie tego układu... O tym jest właśnie te 295 stron! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 27.12.2011 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 (edytowane) Obawiam się, że natura tego nie pociągnie: http://img638.imageshack.us/img638/7516/herakles13praca.jpg Obawiam się, że herakles ma jednak rację, bez zaworu dwudrogowego przełączającego układ rozładowania nie zadziała. Należało by go wpiąć pomiędzy powrotem kominka i dołem bufora, jednocześnie przedłużając rurę zasilającą bufor z magazynu w okolice końca leja. Oczywiście potrzebna była by również jeszcze jedna klapówka nad pompą rozładowująca górny zbiornik solarny. Ale może czegoś nie widzę. nilsan Edytowane 27 Grudnia 2011 przez nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 27.12.2011 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Adamie skup się, bo mi się też wydaje że mam rację, a czuje ten temat:http://main.szel.pl/co9.gif Nie ma takich zaworów termostatycznych z dużym przepływem, bo w zasadzie ten zawór 3 drogowy to mógłby się przełączać pod wpływem temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 27.12.2011 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Nie ma takich zaworów termostatycznych z dużym przepływem, bo w zasadzie ten zawór 3 drogowy to mógłby się przełączać pod wpływem temperatury. Miałem na myśli zawór 2D z siłownikiem w konfiguracji NO (normalnie otwarty). Kvs=10m3/h. Zawór zamykał by się tylko wtedy gdy pracuje choć jedna pompa (kominkowa lub rozładowująca zasobnik solarny). nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 27.12.2011 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Oczywiście, ale to może zrobić się samo pod wpływem temperatury. Jeśli pompy zasysać będą wodę z bufora i będzie ona ciepła, to zawór się zamknie i będą zasysać z dolnych zbiorników. Eliminujemy w ten sposób trochę niepotrzebnej automatyki, stąd pytanko do znawców hydrauliki, czy można użyć zwykłego esbe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 27.12.2011 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 re: herakles Osobiście rozwiązanie z esbe nie polecał bym ze względu na stosunkowo długi czas reakcji (czas przełączenia).Pompy i tak jakimś termostatem musisz załączyć.Tym samym sygnałem przełączysz zawór 2D.Jednym słowem żadna automatyka. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 27.12.2011 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Przykładowo to esbe... Chyba czeka mnie większa sesja w dokumentacji danfosa, no chyba, że ktoś z forumowiczów podpowie..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur201 27.12.2011 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 (edytowane) http://profile.imageshack.us/user/artur201/jestem ciekaw jak to zdjęcie wyszło kupa wyszła .Najmniejsza rozdzielczość na moim aparacie A4 wychodzi mi 600 kb .Muszę porysować na kompie tać 30 lat temu miałem rysunek technicznyNa kompie też w plecy.Człowiek się uczy całe życie i tak pewnie głupi umrę. Edytowane 27 Grudnia 2011 przez Artur201 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 27.12.2011 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 http://profile.imageshack.us/user/artur201/ jestem ciekaw jak to zdjęcie wyszło ten link pomiędzy "IMG" to do całej stronki, nie do obrazka. Powinno być tak: http://img683.imageshack.us/img683/764/obraz003ft.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur201 27.12.2011 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Bajcik dzięki.Oszczędziłeś mi parę dni nauki i pracy.Tam zdjęcie a tutaj opis o co mi chodzi.Adam napisałeś że łamigłówka. Nic podobnego bufor twojego pomysłu tyle że w układzie zamkniętymtrochę rozbudowany odzysk ciepła z solarów, ładowany piecem multi olejowym zwiększy mi to histezę (Rozruch kosztowny,po drugie na pełnych obrotach chodzi super) i komin grzać też mi się nie chce cały czas.Wszystkie centralne i cwu z niegoi tutaj objętość wody ok 2-2.5 tyś litrów.Natomiast do tego chcę dorzucić akumulator ciepła ładowany przez śmieciucha ,to w układzie otwartym i tu pytanie pierwsze -gdzie podpiąć naczynie wyrównawcze (Od dołu zbiornika Żeby nie grzać 500 litrów wody niepotrzebnie)Ten akumulator ma wężownice do solarów i to bardzo dużą .Założenie jeżeli solary nabiją bufor to mają jeszcze co robić bo to ciepełko na potem.Ma on wymiennik ciepła z dwóch blach połączonych rurkami po skosie w kierunku wirowania zładu (te 300 stron i umiem ładnie nazwać)jeszcze rurki w dół po skosie połączone kołem zasilane z dołu bufora.Ten wymiennik i taki układ ładowania bufora to chyba mój pomysł. ZałożenieAkumulator ładuje bufor siłami natury -pytanieco można poprawić żeby lepiej działało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.12.2011 23:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Duży zład w układzie zamkniętym - trudne...Da się chyba...Poprzeczkę stawiasz wysoko!Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur201 28.12.2011 00:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Sam bufor planuję ok 1500 może mniej ,centralne rury 2 cale kaloryfery żeliwne i to mi się podoba do tego dojdzie podłogówka na trzech kondygnacjach może jeszcze garaż.300 metrów kw samej mieszkalnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 28.12.2011 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 No i rureczka jest: http://img839.imageshack.us/img839/3010/dscf2226kf.jpg Teraz to tylko ją wyciągnąć. Z braku miejsca w garażu rurkę zapakuję na przyczepkę (trzeba było od razu na przyczepę ) i tak zostanie aż do ukończenia. Będzie taki mobilny warsztat. Praca przy buforze=przyczepa do garażu. Garaż potrzebny=przyczepa na polko Kompletuję klocki i trzeba będzie to jako poskładać. Takie pytanko. Czym spawaliście bufory? Myślę nad spawarką inwertorową. Ktoś sam spawał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 28.12.2011 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 mój majster spawał migomagiem 3fazowymhttp://drozd.uni.lodz.pl/~bajcik/foto/domek/2011.03.26-bufor/.lowres/DSC00223.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 28.12.2011 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Takie pytanko. Czym spawaliście bufory? Myślę nad spawarką inwertorową. Ktoś sam spawał? Jeżeli masz kupić to kup MIGa inwertorowego, jeżeli Ci szkoda kasy to może być transformatorowy. A jak lubisz wyzwania to inwertorową MMA też pospawasz. Wszystkim tym co wymieniłem to zrobisz dobre spawy. Edit: nie kupuj przyłbicy samościemniającej - szkoda kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 28.12.2011 21:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Tu - JA nie pomogę!!! Wiele umiem, ale spawać - nie! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grand72 28.12.2011 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Michal jakie wymiary ma ta rurka? Ciekawe jak bedziesz uwijal wezownice. Ja troche malo miejsca zostawilem i teraz nie wiem jak to zawiesic w srodku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 28.12.2011 22:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Ale z MIĘKKIEJ miedzi to zrobiłeś? Wygnij co musisz! Jak dziurka ciasna to radość ze zmieszczenia większa - tak gadają! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur201 28.12.2011 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Adam na poprzedniej stronie bajt pomógł mi z wklejką.podpowiedz co zastosować żeby podczas grzania bufora akumulator nie rozładowywał mi go Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 28.12.2011 23:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Jaki akumulator?Wodny?Woskowy, solny? (fazowy)Ziemny?Może ten , któremu trzeba młotem przywalić, aby się "obudził" (wstrząsowy) Sorki...Trochę się opuściłem i niezbyt uważnie śledzę...Jaka temperatura "startu"? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts