RAFIRAFI 29.12.2011 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 (edytowane) Hmm, ja nie wyobrażam sobie spawanie bufora TIGiem. No chyba, że bufor jest z (w miarę) cienkiej nierdzewki, aluminium lub miedzi. A to niby dlaczego ? ja wypalałem otwory pod mufy 2" bez większego problemu jak dobrze pójdzie to w sobote poskładam wszystko i zaspawam zbiornik to wkleje kilka fotek TIGa stosuje się wszedzie gdzie wymagana jest wysoka jakość spoin,faktem jest jednak że to dosyć powolna metoda ale coś za coś Edytowane 29 Grudnia 2011 przez RAFI@RAFI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.12.2011 23:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Artyści wolframowej igiełki! Tysiąc razy widziałem jak "się to robi"... Wiem, że się DA! (chociaż sam nie umiem) Wiele zależy od sprzętu - na którym się nie znam... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAFIRAFI 29.12.2011 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Artyści wolframowej igiełki! Tysiąc razy widziałem jak "się to robi"... Wiem, że się DA! (chociaż sam nie umiem) Wiele zależy od sprzętu - na którym się nie znam... Adam M. TIG to taki palnik na prund:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.12.2011 23:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Dennice mają zwykle DENNE ceny!Pytasz - dostajesz odpowiedź - i Cię skręca...TAK!Są lepsze niż dna płaskie... Wyjaśniam dla innych potencjalnych chętnych!Pozornie i tanie i proste!Ale...WEŹ się za to! Logistyka tego przedsięwzięcia jest kosztowna...Nie każdy ma to na swoim podwórku...Czasem zorganizowanie, zebranie tego na jednym miejscu - pochłania 100% kosztu zakupu podzespołów!Wtedy już trzeba się zastanawiać... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.12.2011 23:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 RAFI@RAFI Jak Ci się popsuje - to Ci naprawię! (umiem od zawsze!) Spawać musisz sam... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 30.12.2011 00:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 A co myślicie o lutowaniu tym: Muszę Wam polecić materiał do lutu twardego stal/mosiądz. Mianowicie w sklepie spawalniczym kupiłem materiał do spawania w otulinie. Jest to laska 1m 3,2mm i nazywa się Brox as. I co najważniejsze kosztuje 6zł Według mnie tym materiałem stal z mosiądzem lutuje się lepiej aniżeli tym drogim ag45. Mało tego, polutowanie nawet stali nierdzewnej nie stanowi problemu. Oczywiście to moja opinia, a Ci co nie wierzą niech najpierw kupią ag45 za 50zł/0,5m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 30.12.2011 00:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Możesz podesłać próbkę? Fantasmagoria... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Locost 30.12.2011 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Michał Jak będę pamiętał , to zadzwonię i zapytam ile takie denko z fi 800. A jak coś będziesz chciał dołożyć??... lub coś.... odpukać Teraz jak sobie przypomnę walkę z conexami , to chyba też bym poszedł do Adama na korepetycje z lutowania twardego i bym to zalutował i zaspawał ;P Kalio Rury nie kupowałem w I-H , zwijałem. Co do spawania TiGiem. Wszystko ładnie pięknie... ale z alu to już nie przesadzajcie Do alu trzeba Tiga hmm używkę powiedzmy za około 10tys. A chodzi generalnie o spawanie prądem zmiennym AC , tylko takim się spawa alu. Druga strona medalu jest taka, że spawanie alu to wyższa szkoła jazdy. O ile stal i nierdzewka to pikuś do pospawania TiGiem , to żeby alu spawać szczelnie i poprawnie przetapiać... to trzeba mieć dłuuugą praktykę. Czy ma ktoś z Was takie rozwiązanie: W dzień grzeją solarki ,a w nocy jak prund tani TĄ SAMĄ WĘŻOWNICĄ grzeje pompa ciepła powietrzna ? Chodzi mi o idee przełączania wężownicy jakimi zaworami 3D hmm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 30.12.2011 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 re: locost Ja stosuję te:http://www.dempan.pl/pl/zawory-serii-vc-t-107.html nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom Bor 30.12.2011 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 http://kartki4u.eu//kartki/271/3/d/3165.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grand72 30.12.2011 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 http://img706.imageshack.us/img706/2332/zdjcieqwy.jpg Taki lejek wyszedł -Kolega mi zrobił -solidna robota piękne łuki specjalna walcarka do stożków. Szkoda chować do beczki Trochę wysoki ale pasuje jak ulał. Roboty postępują ale widzę pewne zmiany w buforowych trędach. W najnowszym rysunku wężownica solarna jest w naczyniu u góry układu. W związku z tym pytam Was koledzy po co ja to wszystko robię? Może mnie ktoś oświecić czy ta sożkowa wężownica będzie tu potrzebna czy już nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 30.12.2011 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Dlaczego wężownica od solara ma być w kształcie lejka a nie może po prostu być ślimak podwieszony 1cm od dna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 30.12.2011 21:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Wróć tak ze 298 stronek i TAM zacznij czytać.Jest dokładnie opisane co i po co i czemu. Stożek trochę wysoki wyszedł, ale przeszkoda żadna to nie jest! Nie sugeruj się systemami BARDZO dedykowanymi.Jak TAKIEGO nie projektowałeś od samego początku - to robienie teraz zmian może być nieoptymalne. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 30.12.2011 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Wróć tak ze 298 stronek i TAM zacznij czytać. Jest dokładnie opisane co i po co i czemu. Adam M. Więc doczytałem: "jest trudny do poprawnego wykonania", często rurka wężownicy solara jest pod/nad inną rurką i powoduje turbulencje, trzeba te rurki spiąć (polutować) co by se nie "opadły". Adamie ja nie neguję stożka z blachy nad rurkami solara ale stożek uformowany z rurek pod stożkiem z blachy;) To taki małe przemyślenia po tym jak sobie posiedziałem w buforku jak się termik z MIGa zapalił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 30.12.2011 22:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Ja to robię na zewnątrz! Wstawiam "gotowca" i mocuję. Tak łatwiej jest. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały Mariusz 30.12.2011 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 (edytowane) Spawanie alu metodą TIG nie musi być trudne , prosze mi uwierzyć bo spawam na codzien . jeden podstawowy warunek musi być zawsze spełniony czystość materialu przed spawaniem .Usuwamy tlenek z powierzchni styku. Wystarczy szczotka druciana. Alu czyścimy przed samym spawaniem , pamietajmy również o czystości elektrody wolframowej i przy jej zabrudzeniu zawsze szlifujemy ją na szlifierce. (chyba że mamy specialną ostrzałkę. Kolor elektrody do spawania alu to zielony. Przy grubszych materiałach możemy ułatwić sobie podgrzewajac alu palnikiem . Spawamy pradem zmiennym i tylko czystym argonem lub z domieszką helu. Ostatnio z kawalka blachy alu wyspawałem sobie kociolek szturmowy kelly ketlle polecam Edytowane 30 Grudnia 2011 przez Mały Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAFIRAFI 30.12.2011 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 To taki małe przemyślenia po tym jak sobie posiedziałem w buforku jak się termik z MIGa zapalił. witam w klubie ja też cały dzionek w buforku posiadywałem , termik to faktycznie wkurzająca sprawa:lol::lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 30.12.2011 22:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Znaczy - przerwę Wam w pracy robi jak "zaczyna nareszcie coś z tego wychodzić"? Upierdliwe urządzenie... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAFIRAFI 30.12.2011 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Ja to robię na zewnątrz! Wstawiam "gotowca" i mocuję. Tak łatwiej jest. Adam M. Na zewnątrz to każdy potrafi :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 30.12.2011 22:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Jakby Ci to tak delikatnie.... TY masochista jesteś? Wielu zrobiło na zewnątrz i im działa! Nie umartwiaj się bez potrzeby! :lol: Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts