bajcik 05.01.2012 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 Mam pytanie: 1 Ile energii kWh można zgromadzić w 1m3 wody przy różnicy 50°C (grzeję do ponad 90°C korzystam do poniżej 40°C) w cyklu 24h 1000kg*50K*4200J/(K*kg)/3600000J = 58.3kWh 2 Mam, nazbierałem 100kg wosku pszczelego (cena w skupie 10-15zł/kg) jakie będzie ciepło przemiany kWh/100kg, czy ktoś budował bufor wykorzystujący ciepło przemiany fazowej. Temperatura topnienia wosku wynosi ok. 62-72°C Adam_mk coś eksperymentował, ale chyba z parafiną http://forum.budujemydom.pl/Akumulator-ciepla-cieplo-and8222na-potemand8221-t11396.html&st=50#entry104459 W sumie to ciekawe jak by tak uszyć kołderkę wypełnioną woskiem pszczelim i opatulić nim bufor (pod izolacją) - czy gra warta świeczki. Sama kołderka musiałaby być dosyć cienka ze względu na małą przewodność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 05.01.2012 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 Odp. 1m3 wody o 50*C dla 90/40*C nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 05.01.2012 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 bajcik: Bez obrazy, ale na pierwszym miejscu w twoim równaniu powinna być gęstość wody, która dla średniej temperatury (90+40)/2=65*C wynosi 978,8kg/m3Natomiast na ostatnim czas = 3600s. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 05.01.2012 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 ansu: Ta odpowiedź pokazuje, że magazynowanie energii w kilku buforach ma ograniczony sens.I w związku z tym ograniczony sens ma również technika solarna w takim wydaniu.Choć zawsze są to jakieś wymierne oszczędności. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 05.01.2012 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 bajcik: Bez obrazy, ale na pierwszym miejscu w twoim równaniu powinna być gęstość wody, która dla średniej temperatury (90+40)/2=65*C wynosi 978,8kg/m3 Natomiast na ostatnim czas = 3600s. Bez urazy, ale czepiasz się: - tak, gęstość wody jest ciut inna - ciepło właściwe też jest ciut inne - deltaT u pytającego była "na oko" - 1kWh = 3600000J więc tam akurat było OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 05.01.2012 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 bajcik: Jak by nie liczył wynik podobny. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ansu 05.01.2012 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 Ciepło właściwe wosku to około 2 kJ/kg, ciepło przemiany podają różne 150 czy 200 kJ/kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 05.01.2012 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 (edytowane) ansu: Wygląda pięknie w stosunku do cw wody, tylko ile kosztowałby 1m3 takiego wosku i jak szybko to ciepło przemiany by uwalniał? PSNie wiem też jak by działał wymiennik ciepła gdyby wosk zmienił fazę z płynnej na stałą. nilsan Edytowane 5 Stycznia 2012 przez nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Locost 05.01.2012 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 Nilsan spokojnie! Temperatura na piecu nie jest w prost proporcjonalna do ilości "kratek" . Te 120 to musiało przy górnym płaszczu tylko łapać,bo widziałem/słyszałem piec gotujący się przy 100 st i uważam,że groźniej to wyglądało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ansu 05.01.2012 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 Jednak chyba gra nie warta woskowej świeczki. Sprzedam wosk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 05.01.2012 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 Zawór bezpieczeństwa w układzie otwartym powinien jednak być zamontowany, koszt niewielki Pewnej srogiej zimy zamarzła mi woda w naczyniu wzbiorczym. Mam manometr do 2kg/cm2. Przy porannym rozpalaniu wskazówka wskazywała 0 tylko z drugiej strony kołka. Szybkie wygaszenie i nic się nie stało, może kocioł nieco powiększył swą pojemność wodną. A jak się ten zawór bezpieczeństwa zawiesi to lepiej założyć drugi taki sam, ale ja by się okazało że mają wadę fabryczną to lepiej dać jeszcze trzeci ale innego producenta. Przyczyna: brak ocieplenia naczynia bezpieczeństwa układu otwartego. (pryszcz) Leczenie: zamontowanie zaworu bezpieczeństwa. (puder) (leczenie pryszcza pudrem) jak by ktoś nie doczytał. Prawidłowe leczenie: ocieplenie naczynia i rury bezpieczeństwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.01.2012 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 Też jestem za budowaniem poprawnie.Wszystko jedno - czego! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 05.01.2012 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 Wosk, parafina, ja tam policzyłem, drogo i wcale nie lepiej od wody do tego ta szalona rozszerzalność. Było w tym wątku parę razy.Octan sodu, drogie cholerstwo, ale do naszych zastosowań buforowych idealne. Jedynie problem rozprowadzenia w tym ciepła pozostawiam otwary. Jak kto czyta uważnie, to jest w tym wątku kilka linków do ciekawych pdfów na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Locost 05.01.2012 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 Cruz dobrze powiedziane! Dzisiaj paliłem do 85 st bez pompki, wstało samo.Jak bym na 85 zamknął drzwiczki popielnika to by się pewnie dogrzało samo . hmm ta pompka to jednorazówka? Adamie Miałem mieć dach z pochyleniem 18 st ,ale będzie 30 .Coby sobie odpowiedni poligon naszykować. (ściana od południa 13,5 m ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.01.2012 23:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 Są zalety...Punkt przemiany fazowej jest STAŁY.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.01.2012 23:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 Locost E ti Brute contra me?TYLKO lipiec?CZEMU nie od marca do października? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Locost 05.01.2012 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 Adamie masz SZEROKI światopogląd Najpierw wykończyć,(nie tylko siebie) ,solarki,odpalić wentyla mech, solarki . O taka kolejność. Dzisiaj zastanawiałem się gdzie by tu zostawić w kotłowni przepust w fundamencie.jaką płytę by zalał tak na 3 m w ziemi , i szczelnie obłożył jakim poliestrem extrudowanym (z izolacją przeciwwodną ,niby wody nie puszcza...) a tak z 7-8 K litrów by obudował -tak w ogródku rozumisz .Tylko kurcze trzeba to nisko wpompować. zapomniałem dopisać przed drugimi solarkami izolacja chałupy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Locost 05.01.2012 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 (edytowane) ....hmm ale ja nastawiam się,że jak wiatr owieje rury solarne ze śniegu to przy słońcu i w grudniu i we styczniu pogrzeje :>... tylko tu by pasowało zaczerpnąć opinii experta-praktykanta. Bo tylko z teorii znam, że i w grudniu pogoni pogrzeje. Edytowane 5 Stycznia 2012 przez Locost Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.01.2012 00:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 Zjawisko całkowitego odbicia wewnętrznego....Kąt graniczny...Stożek akceptacji...Absorbcja i emisja, selektywność...W końcu - lustro (jako zjawisko fizyczne). Na takim dachu to porażka. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.01.2012 00:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 Nawet w najmroźniejsze dni lutego, gdy za oknem jest -30stc, nasze Słoneczko dosyła na każdy 1m2 po 1000W w dzień słoneczny!Dzień krótki jeszcze, to krótko może się wykazać, ale nie w tym tajemnica!Weź sobie rozrysuj to na jakiej kartce!Zakumasz! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts