Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

Mam pytanie:

1 Ile energii kWh można zgromadzić w 1m3 wody przy różnicy 50°C (grzeję do ponad 90°C korzystam do poniżej 40°C) w cyklu 24h

1000kg*50K*4200J/(K*kg)/3600000J = 58.3kWh

2 Mam, nazbierałem 100kg wosku pszczelego (cena w skupie 10-15zł/kg) jakie będzie ciepło przemiany kWh/100kg, czy ktoś budował bufor wykorzystujący ciepło przemiany fazowej. Temperatura topnienia wosku wynosi ok. 62-72°C

Adam_mk coś eksperymentował, ale chyba z parafiną

http://forum.budujemydom.pl/Akumulator-ciepla-cieplo-and8222na-potemand8221-t11396.html&st=50#entry104459

W sumie to ciekawe jak by tak uszyć kołderkę wypełnioną woskiem pszczelim i opatulić nim bufor (pod izolacją) - czy gra warta świeczki. Sama kołderka musiałaby być dosyć cienka ze względu na małą przewodność.

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

bajcik:

Bez obrazy, ale na pierwszym miejscu w twoim równaniu powinna być gęstość wody, która dla średniej temperatury (90+40)/2=65*C wynosi 978,8kg/m3

Natomiast na ostatnim czas = 3600s.

Bez urazy, ale czepiasz się:

- tak, gęstość wody jest ciut inna

- ciepło właściwe też jest ciut inne

- deltaT u pytającego była "na oko"

- 1kWh = 3600000J więc tam akurat było OK :)

Zawór bezpieczeństwa w układzie otwartym powinien jednak być zamontowany, koszt niewielki

Pewnej srogiej zimy zamarzła mi woda w naczyniu wzbiorczym. Mam manometr do 2kg/cm2. Przy porannym rozpalaniu wskazówka wskazywała 0 tylko z drugiej strony kołka. Szybkie wygaszenie i nic się nie stało, może kocioł nieco powiększył swą pojemność wodną.

A jak się ten zawór bezpieczeństwa zawiesi to lepiej założyć drugi taki sam, ale ja by się okazało że mają wadę fabryczną to lepiej dać jeszcze trzeci ale innego producenta.

Przyczyna: brak ocieplenia naczynia bezpieczeństwa układu otwartego. (pryszcz)

Leczenie: zamontowanie zaworu bezpieczeństwa. (puder)

(leczenie pryszcza pudrem) jak by ktoś nie doczytał.

Prawidłowe leczenie: ocieplenie naczynia i rury bezpieczeństwa.

Wosk, parafina, ja tam policzyłem, drogo i wcale nie lepiej od wody do tego ta szalona rozszerzalność. Było w tym wątku parę razy.

Octan sodu, drogie cholerstwo, ale do naszych zastosowań buforowych idealne. Jedynie problem rozprowadzenia w tym ciepła pozostawiam otwary. Jak kto czyta uważnie, to jest w tym wątku kilka linków do ciekawych pdfów na ten temat.

Cruz dobrze powiedziane! :)

Dzisiaj paliłem do 85 st bez pompki, wstało samo.Jak bym na 85 zamknął drzwiczki popielnika to by się pewnie dogrzało samo :).

hmm ta pompka to jednorazówka? ;)

Adamie

Miałem mieć dach z pochyleniem 18 st ,ale będzie 30 .Coby sobie odpowiedni poligon naszykować. (ściana od południa 13,5 m ) :D

Adamie masz SZEROKI światopogląd ;)

Najpierw wykończyć,(nie tylko siebie) ,solarki,odpalić wentyla mech, solarki . O taka kolejność.

Dzisiaj zastanawiałem się gdzie by tu zostawić w kotłowni przepust w fundamencie.jaką płytę by zalał tak na 3 m w ziemi , i szczelnie obłożył jakim poliestrem extrudowanym (z izolacją przeciwwodną ,niby wody nie puszcza...) a tak z 7-8 K litrów by obudował -tak w ogródku rozumisz :) .Tylko kurcze trzeba to nisko wpompować.

zapomniałem dopisać przed drugimi solarkami izolacja chałupy :D

....hmm ale ja nastawiam się,że jak wiatr owieje rury solarne ze śniegu to przy słońcu i w grudniu i we styczniu pogrzeje :>... tylko tu by pasowało zaczerpnąć opinii experta-praktykanta. Bo tylko z teorii znam, że i w grudniu pogoni pogrzeje. :) Edytowane przez Locost

Nawet w najmroźniejsze dni lutego, gdy za oknem jest -30stc, nasze Słoneczko dosyła na każdy 1m2 po 1000W w dzień słoneczny!

Dzień krótki jeszcze, to krótko może się wykazać, ale nie w tym tajemnica!

Weź sobie rozrysuj to na jakiej kartce!

Zakumasz!

Adam M.