Sebus504 12.01.2012 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Buty zjesz ze złości gnąc ciasno tę fi 18. Przejdź na fi 15. Zresztą... ten pomysł już tu omawiano... Adam M. Witam pana "GURU od buforów" czyli fi 15 w obie strony, a jak z CWU zrobić tak samo? Co z tymi kolanami od podłogówki też w obie strony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 12.01.2012 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 CWU fi 22 25mb (nie wiem czy tyle wystarczy biorąc pod uwagę solary - nie zawsze będzie gorąca woda w buforze). Gdzieś na początku tego wątku to liczyłem. Zależy to oczywiście od spodziewanego poboru, no i temperatury w buforze. Dla 20 l/min i 50 stopni w baniaku mi wyszło wtedy, że potrzeba ok. 50m wężownicy. Trochę później ktoś nawet te wyliczenia potwierdził doświadczalnie. Oczywiście dla mniejszego poboru i/lub wyższych temperatur w zasobniku wystarczy te 25m. Innymi słowy: ustal własne wymagania (parametry brzegowe), to będziesz w stanie to policzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 12.01.2012 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Wloty Y tylko do połączenia baniaków.Reszta to kolana w odpowiednią stronę. Nie chce Ci się liczyć - daj 2 x 25mb do CWU.Nigdy nie zabraknie ciepłej wody. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 12.01.2012 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 JA nie liczę i daje 25mb fi22. Może ryzyko. Jakby co to się dostosuję do tej wężownicy Butla z tlenem w aucie, sprzęt w piwnicy to może jutro coś polutuję, tak próbnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.01.2012 00:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Baniaczek trzymany stale jako cieplutki nawet tych 25mb nie potrzebuje.Ale czasem jest tylko letni a dziewczyny chcą się pluskać.Wszystkie i naraz.. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 13.01.2012 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Baniaczek trzymany stale jako cieplutki nawet tych 25mb nie potrzebuje. Ale czasem jest tylko letni a dziewczyny chcą się pluskać. Wszystkie i naraz.. Adam M. ...... i beze mnie. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebus504 13.01.2012 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Dzięki Panowie, w poniedziałek jadę odebrać baniaczek a dziś zamówię resztę. Powiedzcie mi czym robiliście otwory Czy te otwornice do metalu np dedry lub boscha dają rade czy palnikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Locost 13.01.2012 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Otwornice Yato komplet około 15 szt?! kosztują około 200zł - bardzo przydatna rzecz.Wyrzyna się bardzo dokładne otworki. Spawarką też idzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 13.01.2012 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Mój spawacz używał plazmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawiarz 13.01.2012 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 U mnie też juz najwyższy czas żeby zabrać się za bufor. Mam jedynie dylemat co do wielkości zbiornika mam dostępne rury DN1000 i DN800 max. wysokośc jaka mogę mieć to 2m. Bufor będzie zasilany przez kocioł gazowy, solary i kominek z PW- na razie zakładam że będę w nim palił ok 3-4 godziny na dobę planowana moc kominka to 15-18kW dla płaszcza, ale jak mnie nie będzie w domu to żonie nie będzie się chciało palić i tu mój dylemat czy dla kotła gazowego jest sens robić tak duży bufor, czy może te 1000l wystarczy (tyle wychodzi dla DN800). Nie będzie możliwości dostawienia drugiego - bo będzie na strychu i pewnie będzie problem z nośnością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 13.01.2012 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Większego jak 800-1000 L bym na Twoim miejscu nie robił . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawiarz 13.01.2012 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Też tak mi sie wydaje że wiecej niż 1000 nie ma sensu, bo w takim zbiorniku moge zmagazynowac ok 50kWh, a kominek palony od 18 do 22 da mi optymistycznie 60 w czasie największego rozbioru CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 13.01.2012 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Duży zbiornik ma sens jeśli masz dużą moc w krótkim czasie, kominek opalany drewnem da Ci zaledwie 10 KW mocy .Dla takich warunków 1 tyś to bardzo dużo . Ja dobierałem swój bufor pod zapotrzebowanie a dopiero do niego moc kotła .Teraz kupił bym większy, taki z 35 KW !Dla tych 1 tyś L był by super, tzn. skrócił bym czas ładowania co przydaje sie przy spalaniu drewna czy brykietu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawiarz 13.01.2012 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Ja chcę dac kominek http://kominki.owo.pl/kominki-wodne-nemo/44-unico-nemo-4-b.html . Teoretycznie powinien dać 18 kW dla obiegu wodnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 13.01.2012 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 kawiarz: ten "Twój" kominek ma podane: Moc grzewcza nominalna: 24 KW Moc grzewcza obiegu wodnego:*18 KW Czyli jak dobrze rozumiem pozostałe ok. 6KW emituje z grubsza do pomieszczenia, w którym stoi? Jesteś pewien, że dasz radę palić w nim przez 4h z pełną mocą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 13.01.2012 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Jak wrzucisz węgiel kamienny i dasz dużo powietrza to będzie prawie tyle .Paląc spokojnie polanami podziel na pół a jak będziesz ślęczał nad paleniskiem i skutecznie /bez opuźnień zapanujesz nad procesem spalania do 10 KW dociągniesz.Paląc tak jak planujesz wyprodukujesz ok. 40 kWh energii, daje Ci to pewność że nie przesadzisz z temp. nawet gdy podczas rozpalania kominka w buforze będzie ŚREDNIA temp. 50 C . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 13.01.2012 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Jesteś pewien, że dasz radę palić w nim przez 4h z pełną mocą? No tak, kolejny problem się pojawia. Ale do opanowania, Ci "ciepłolubni" z domu będą happy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawiarz 13.01.2012 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Dom będzie z silikatów więc powinien to łyknąć i nad salonem jest pustka więc równiez z dystrybucją nie opwinno byc problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 13.01.2012 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Ja kominka nie mam i wystarczy wizyta 4 osób, po 2 godzinach robi się za gorąco !Myślę że tu silka nie pomoże w sensie wysokiej temp. czy komfortu, miało by to sens jedynie przy dynamicznym ogrzewaniu z pokojówką . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 13.01.2012 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Też mam dom z silikatów i to nie jakoś drastycznie ocieplony. Prawie cały parter jest otwarty. Ale jak jest impreza, to nawet 500m3/h wentylacji nie pomaga. I to wszystko mimo braku kominka... Fakt: ja zbyt ciepłolubny nie jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts