edde 18.01.2012 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Tylko bombki zawiesić i piękna choinka, aż szkoda do zbiornika pakować. Śliczna w imieniu miedziowej choinki dziekuję za komplementy, niestety z bombkami już za późno od roku choinka w stalowym pudełeczku zamknięta a jedyne co się udało nad nią zawiesić to szary lejek http://img221.imageshack.us/img221/9671/lejzx.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominik19866 18.01.2012 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Panie Piczman przeczytałem cały dziennik z budowy domu:D gratuluje rozumiem tak małe zużycie ciepła kawał dobrej roboty! Mam pytanie ile wynosi całkowity koszt ogrzewania domu takiego jak ten na sezon łącznie z przygotowaniem cwu (węgiel,drewno czy co tam jeszcze + pąd zużyty na potrzeby ogrzewania) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamut 74 18.01.2012 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 czy istnieje jakaś zależność między pojemnością bufora a ilością wody w obiegu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamut 74 18.01.2012 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 w imieniu miedziowej choinki dziekuję za komplementy, niestety z bombkami już za późno od roku choinka w stalowym pudełeczku zamknięta a jedyne co się udało nad nią zawiesić to szary lejek http://img221.imageshack.us/img221/9671/lejzx.jpg poco te nacięcia w kolumnie nad lejkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamut 74 18.01.2012 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 jak mocujecie górną wężownice w buforze?, jakieś fotki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 18.01.2012 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Ja u siebie poprawiałem ten lejek bo nie zrobiłem nacięć. Jak rozebrałem baniaczek to z tego ocynku z lejka zrobiła się zastygła piana. Nie jest to chyba za rewelacyjne dla baniaczka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 18.01.2012 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Ile zostawiliście wolnego miejsca nad lejkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlodo 18.01.2012 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Czy takie wąskie nacięcia na rurze pionowej wystarczają do uwarstwienia zładu?Nie musiały by być szersze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grand72 18.01.2012 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 (edytowane) poco te nacięcia w kolumnie nad lejkiem? Było o nacięciach. Po to żeby ciepło z solarów nie zatkało sie w tej rurze tylko mogło trafić do odpowiedniej warstwy. Ktoś kiedyś pisał, ze jakby dzisiaj robił to z gęstej siatki nawet. Albo więcej tych otworów. Było też żeby porobić w tych nacięciach takie wygięcia jak w tarce do owoców, zgodne z kierunkiem wirowania zładu. Żeby woda wydostająca się z lejka też pomagała kręcić tym interesem Również ponawiam pytanie od wlodo: ile tych otworów w końcu ma być? Edde: w tej ramce u góry widzę, że dałeś stalową śrubkę. Nie wiem czy to dobrze że się styka z miedzią (ogniwo). Ja bym to zlutował. Krzy27 Po jakim czasie wymieniałeś zład? I co wypłynęło? Krzy27 napisał, że z ocynku zrobił się syf, który może też powstawać choćby przy montażu układu, spawaniu wierceniu, jakieś drobinki powstającej korozji i inne takie. Dlatego pomyślałem czy by nie dać tuż nad dnem jakiejś siatki żeby te paprochy sobie tam wpadały i nie unosiły się do układu. Taki odstojnik. Co myślicie? Edytowane 18 Stycznia 2012 przez Grand72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 18.01.2012 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Mam pytanie ile wynosi całkowity koszt ogrzewania domu takiego jak ten na sezon łącznie z przygotowaniem cwu (węgiel,drewno czy co tam jeszcze + pąd zużyty na potrzeby ogrzewania) Od 1000 zł do 1500 zł . Do dyskusji zapraszam do komentarzy dziennika. pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawiarz 18.01.2012 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Było też żeby porobić w tych nacięciach takie wygięcia jak w tarce do owoców, zgodne z kierunkiem wirowania zładu. Żeby woda wydostająca się z lejka też pomagała kręcić tym interesem Ja właśnie wywaliłem na złom ostatni kawałek siatki nierdzewnej z takimi właśnie nacięciami (oczka 5 cm długości, szczelina wygięta ok 3mm). Zastanawiałem wprawdzie sie nad zastosowaniem tego ustrojstwa ale bałem się że siła odśrodkowa będzie wyrzucała ciepłą wodę do zimnej warstwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 18.01.2012 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Panowie a jak z tą wysokością tego lejka? Ile od górnego dekla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grand72 18.01.2012 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 (edytowane) No tak, siła odśrodkowa. To w takim układzie można by ten patent zastosować odwrotnie i się ograniczy to zjawisko -jeśli ono faktycznie jest.Z nierdzewką w baniaku też z tego co pamiętam odradzali (wpływ na miedź). No właśnie ile od dekla ja tak szacuję ok. 15cm Co sądzicie? U góry tej rury to już chyba bez problemu można skierować strugę żeby wspierała wirowanie. Latem jak będzie tylko solar i CWU to co tym ma kręcić? Sam Coriolis? Edytowane 18 Stycznia 2012 przez Grand72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 18.01.2012 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Myślę że ta odległość powinna wynosić co najmniej 30 cm . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 18.01.2012 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 (edytowane) Myślałem nad 20cm, ale po zdjęciach wywnioskowałem, że chyba trochę więcej niektórzy dali:) Nawiasem mówiąc, jutro próba ciśnieniowa wężownicy solarnej. Ciekawe jak luty trzymają. Trzymać kciuki Edytowane 18 Stycznia 2012 przez michal_mlody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grand72 18.01.2012 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Albo większe otwory u góry. Biorąc pod uwagę że u góry zawsze musi trochę ciepła pozostać dla CWU to faktycznie nie trzeba tak wysoko prowadzić tej strugi. Też zrobię 30cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 18.01.2012 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Krzy27 Po jakim czasie wymieniałeś zład? I co wypłynęło? Zaledwie 2÷3 miesiące. Zrobiłem bufor ze szczelnym lejkiem ( bez nacięć). Efekt był taki że startujące solary na początek przepychały zimną wodę pod wierzch. W privach adam_mk polecił zrobić nacięcia. Stąd rozbieranie baniaka. Na resztkach ocynku lejka były beżowe zastygłe bąbelki i zdecydowanie intensywniejsze w górnej części gdzie również zład bywa gorący. Na stożkowej wężownicy i dnie była w podobnym kolorze maź, którą dało się opłukać wężem. Podejrzewam że to skutek rozpuszczenia ocynku. Krzy27 napisał, że z ocynku zrobił się syf, który może też powstawać choćby przy montażu układu, spawaniu wierceniu, jakieś drobinki powstającej korozji i inne takie. Dlatego pomyślałem czy by nie dać tuż nad dnem jakiejś siatki żeby te paprochy sobie tam wpadały i nie unosiły się do układu. Taki odstojnik. Co myślicie? Ten syf to sądzę że robota głównie ocynku w wyższej temperaturze. Przeżre, przereaguje i będzie chyba spokój. Lepiej, jak się da, do lejka użyć niepowlekanej czarnej. Co do sitka w baniaku to raczej bezcelowe. W porównaniu do rur jest to na tyle spowolniony przepływ że opadnie na dno. Myślę że lepiej było by pomiędzy najniższymi króćcami (wejście i wyjście) wpiąć serwisowo jakąś pompę z filtrem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawiarz 18.01.2012 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Nierdzewka robi z miedzia mniejsze ogniwo niż stal czarna, przypadkiem cały bufor będę miał z nierdzewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 18.01.2012 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 przypadkiem cały bufor będę miał z nierdzewki. Tylko po co. Stal czarna na bufor jest dobra i tania a kupiona z demobilu jest jeszcze tańsza, no i spawa się łatwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 18.01.2012 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Ja u siebie poprawiałem ten lejek bo nie zrobiłem nacięć. Jak rozebrałem baniaczek to z tego ocynku z lejka zrobiła się zastygła piana. Nie jest to chyba za rewelacyjne dla baniaczka. rura nad lejkiem to czarna goła blacha (rura dymowa od kozy), a sam lejek z blachy powlekanej - wg mędrców tego wątku jak najbardziej nadającej się do tego zastosowania Ile zostawiliście wolnego miejsca nad lejkiem? pomiędzy "choinką" a lejkiem? kilka cm czy góra komina od górnego dekla? tu nie pamiętam, może ze 20-40cm? ... Edde: w tej ramce u góry widzę, że dałeś stalową śrubkę. Nie wiem czy to dobrze że się styka z miedzią (ogniwo). Ja bym to zlutował. ... stalowa, czarna śruba, taka sama jak kilkaset innej czarnej stali w buforze i układzie, nie powinno jej się raczej nic stać, a jeśli nawet to całość i tak żyje swoim życiem i brak tu wiązania nic nie zmieni (trójnóg oblutowany dwuzwojową choinką) ... Krzy27 napisał, że z ocynku zrobił się syf, który może też powstawać choćby przy montażu układu, spawaniu wierceniu, jakieś drobinki powstającej korozji i inne takie. Dlatego pomyślałem czy by nie dać tuż nad dnem jakiejś siatki żeby te paprochy sobie tam wpadały i nie unosiły się do układu. Taki odstojnik. Co myślicie? też się obawiałem syfu "poprodukcyjnego", rok temu niedługo po uruchomieniu instalacji postanowiłem zajrzeć w filtr siatkowy 5/4' przed laddomatem (z pompą) - i nic, moze ze dwa jakieś milimetrowe paproszki, woda czysta niemal jak kranówka, no to zaglądam do filtra-odstojnika w laddomacie, myślę pewnie tam co zalega a tu zonk: czysto w tym roku w listopadzie też myślę: nie zaszkodzi zajrzeć, tyle, ze zajrzałem bo potrzeby żadnej nie było: czysto jak rok temu, tak samo na filtrze skośnym siatkowym 1' przed pompą podłogówki, takze problem syfu pomijalny, być może jakis syf i jest w buforze ale nalezy pamiętać, ze chyba w większości pzrypadków najniższe wyprowadzenie z bufora jest przynajmniej 1cm powyzej dna (przy płaskim dnie, przy wypukłym więcej) a to ze wzgledu na miejsce do położenia ładnego spawu, i ta przestrzeń zapewne poradzi sobie z odkałdaniem się zanieczyszczeń, żeby to potwierdzić nalezałoby spuścić wodę z bufora zaworem spustowym, który mam pośrodku dennicy, od dołu czyli powinien zassać syf, jeżeli on tam bedzie, ale taka operacja mi szykuje się (w związku z drobną przeróbką, korektą) raczej nie wcześniej niż na wiosnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts