Teves 05.02.2012 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Macie jakieś sposoby na przetrasportowanie takeigo kloca 400/500kg w domu???? Bo to mnie męczy. Może paleciak? To wygląda straszniej niż jest w rzeczywistości, z samą rurę bez króćców we dwóch "nie górników" robisz co chcesz. Potem przydają się jakieś "kółka" ja używałem żurawia do wyciągania silników z samochodów. Muszę jednak przyznać, iż tylko dzięki uporowi mojego kolegi obyło się bez rozkuwania ściany bo manewrowanie było na centymetry . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madric 06.02.2012 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Zastanawia mnie jedno. Dlaczego w takim obiegu grzejnik - bufor - odbiór nie wystarcza jedna pompka co? Czy faktycznie ona nie da rady podołać temu 1000litrów + odbioru 100l? Pytam się, bo:1. zamierzam podłogówke na parterze 110m22. 4 małe grzjniki na poddaszu uzytkowym ad1.tutaj bedzie pompka dodatkowa bo zamierzam sterowac nia podlogówke itd.ad2.Zastanawiam się czy te grzejniczki nie pociagna z jednej pompki. tej miedzy piecem a buforem? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 06.02.2012 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Zastanawiam się czy te grzejniczki nie pociagna z jednej pompki. tej miedzy piecem a buforem? A jak to sobie wyobrażasz? O ile jeszcze grzanie grzejników w trakcie pracy pieca rozumiem, o tyle grzanie (wygaszonego) pieca w trakcie zasilania grzejników z bufora "lekko" mija się z celem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madric 06.02.2012 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 (edytowane) heh kuźwa nie pomyślałem. Faktycznie będzie oziębiał bufor...Czaje czaje ... Powiedzcie mi jakie zawory 3drogowe macie zamontowane. Czy np. http://www.e-heat.pl/zawor-termostatyczny-afriso-atm-363-3560-p-1182.html nadawałby się? Czy on działa na zasadzie że kiedy z powrotu powróci ustawiona temp na termostacie np. 60st. to zamyka podmieszanie?? Edytowane 6 Lutego 2012 przez madric Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Locost 06.02.2012 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 heh kuźwa nie pomyślałem. Faktycznie będzie oziębiał bufor... Czaje czaje ... Powiedzcie mi jakie zawory 3drogowe macie zamontowane. Czy np. http://www.e-heat.pl/zawor-termostatyczny-afriso-atm-363-3560-p-1182.html nadawałby się? Czy on działa na zasadzie że kiedy z powrotu powróci ustawiona temp na termostacie np. 60st. to zamyka podmieszanie?? Ja mam takie. zawór do 43st c w rzeczywistości da się rozkręcić do 53 zawór do 60st C do 67 Sprawują się bardzo dobrze. Ustawiasz temperaturę zasilania! Z powrotu bierze na "podmieszanie" do temp zadanej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madric 06.02.2012 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 (edytowane) W opisie napisane że mają właśnie około 10st. różnicy do tej nominalnej, czyli by się zgadzało, co mówisz. Dziękuję Lacost - nie pamiętam abyś podawał wcześniej średnicę rur dochodzących do tego zaworu między buforem a piecem oraz jaka średnica jest twojego zaworu. pozdr. Edytowane 6 Lutego 2012 przez madric Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 06.02.2012 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Powiedzcie mi jakie zawory 3drogowe macie zamontowane. Czy np. http://www.e-heat.pl/zawor-termostatyczny-afriso-atm-363-3560-p-1182.html nadawałby się? Ja daje 3D WOMiXa z ich siłownikiem http://womix.pl/pl/oferta/zawory_mieszajace/xxxxxx/20.html A sterować tym będzie jakiś sterownik (chyba na LPC1769). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madric 06.02.2012 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 (edytowane) Cruz jest sens pakować tam tyle kasy. Mówimy cały czas o miejscu między piecem a kotłem. Po co tam sterownik? Na baniak ma iść maks a na piec min 50st.C, wystarczy to co wyżej. Zastanawiam się też nad pomkami Wilo http://allegro.pl/wilo-stratos-pico-25-1-6-pompa-energooszczedna-i2080549544.html. Zastanawiam się na ile ten biznes opłacalny. Generalnie to zwykłe pompki te min. 0,03kwh pociągnie? Między piec/bufor kompletnie nie opłacalne, ale już przy podłogówce/grzejnikach gdzie chodzi trochę dłużej te dodatkowe 300pln w ciągu 4lat by się zwróciło. Macie jakieś zdanie na ten temat. Sorki za małą dygresję Edytowane 6 Lutego 2012 przez madric Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 06.02.2012 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Cruz jest sens pakować tam tyle kasy. Mówimy cały czas o miejscu między piecem a kotłem. Po co tam sterownik? Na baniak ma iść maks a na piec min 50st.C, wystarczy to co wyżej. Zastanawiam się też nad pomkami Wilo http://allegro.pl/wilo-stratos-pico-25-1-6-pompa-energooszczedna-i2080549544.html. Zastanawiam się na ile ten biznes opłacalny. Generalnie to zwykłe pompki te min. 0,03kwh pociągnie? Między piec/bufor kompletnie nie opłacalne, ale już przy podłogówce/grzejnikach gdzie chodzi trochę dłużej te dodatkowe 300pln w ciągu 4lat by się zwróciło. Macie jakieś zdanie na ten temat. Sorki za małą dygresję Pewnie chodziło o miejsce między kotłem a buforem - tam rzeczywiście nie ma sensu. Ja tam daję 2 zawory grzejnikowe z kapilarą (ale 1''). A co do pompki to między buforem a odbiornikami daję leszno efekta, ładna czarna i wykonana dużymi rękami polskiego robotnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 06.02.2012 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Witam Zajęło mi to 2tyg. Przeczytanie wątku od początku. Z perspektywy tego okresu dochodzę do wniosku, że jeżeli inni by tak zrobili, to byłoby może z 100stron ważnych rzeczy. :/. W najbliższych tygodniach zabieram się za buforek, będzie relacja:) pozdrawiam. aha jest pytanie ktorego raczej nie było. Macie jakieś sposoby na przetrasportowanie takeigo kloca 400/500kg w domu???? Bo to mnie męczy. Może paleciak? pokazywałem już to zdjęcie: http://drozd.uni.lodz.pl/~bajcik/foto/domek/2011.03.26-bufor/.lowres/IMG_1153.JPG działa super, pod warunkiem że stropu jeszcze niema Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Locost 07.02.2012 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 W opisie napisane że mają właśnie około 10st. różnicy do tej nominalnej, czyli by się zgadzało, co mówisz. Dziękuję Lacost - nie pamiętam abyś podawał wcześniej średnicę rur dochodzących do tego zaworu między buforem a piecem oraz jaka średnica jest twojego zaworu. pozdr. Chyba nie zrozumiałem. Pisałem o zaworach na rozładowaniu bufora, a Tobie chyba chodzi o zawór na ładowaniu pieca, podmieszanie powrotu - u mnie nie ma i żadna kałuża w piecu się nie robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madric 07.02.2012 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Lacoste. tak chodziło mi o powrót do pieca. Panowie a może zamiast miedzy do cwu zastosować coś takiego, http://www.e-heat.pl/rura-karbowana-gebo-vario-34-30mb-p-1172.html przypadkiem trafiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Locost 07.02.2012 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Lacoste. tak chodziło mi o powrót do pieca. Panowie a może zamiast miedzy do cwu zastosować coś takiego, http://www.e-heat.pl/rura-karbowana-gebo-vario-34-30mb-p-1172.html przypadkiem trafiłem A to kolega słabo czyta widzę ( 2 powody ) było chyba z pare stron na temat kwasówki w tym wątku, nawet jest co naj mniej jeden bufor z zastosowaną taką rurką. Uważam ,że podmieszanie jest zbędne. Owszem wykraplało się coś ,ale tylko na początku jak zaczynałem grzać ( temperatura wody około 2 st C) , wtedy a i owszem nawet się lało w piecu! Teraz jak pali się od 10-15 st żadne skropliny się nie pojawiają. Mnie Adam zbił z tropu z tym zaworem za co jestem wdzięczny :].Na spokojnie przemyślając temat podejrzewam ,że przy agresywnym paleniu , z powodu dławienia przepływu na zaworze woda w okolicy płaszcza będzie się non stop gotowała.Chyba ,że jakie 2" zawory są i mają dużą przepustowość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 07.02.2012 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 (edytowane) Ja daje 3D WOMiXa z ich siłownikiem http://womix.pl/pl/oferta/zawory_mieszajace/xxxxxx/20.html A sterować tym będzie jakiś sterownik (chyba na LPC1769). Też to mam EDIT: ale do podłogówki Edytowane 7 Lutego 2012 przez robdk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajty 07.02.2012 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Witam, Bardzo zainteresował mnie temat bufora i jestem już na 285 stronie wątku. Jestem pełen podziwu dla założyciela wątku i jego naśladowców, sam jestem zdecydowany na budowę. Większość niejasności i pytań związanych z budową i eksploatacją mam wyjaśnione, lecz jak na razie nikt nie wypowiedział się na temat układu solarnego. Proszę więc znawców i użytkowników buforów samoróbek o parę słów na ten temat (jak się sprawdzają miedziane wężownice solarne, z jakimi solarami najlepiej współpracują, jak z wydajnością CWU w tym układzie?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madric 07.02.2012 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 (edytowane) A to kolega słabo czyta widzę ( 2 powody ) Możliwe z racji czytania kilku wątków... Z tym podmieszaniem... Większość trąbi o ochronie pieca etc. i dlatego o tym myślałem. Czy inni użytkownicy też mają połączenie piec-bufor bez podmieszania???? Lacoste. o jakim zaworze mówisz, że Adam .... o klapowym/różnicowym?? Ja generalnie z góry zakładam że będzie tam pracować pompka, ma szybko nabić bufor w ciągu kilku godz. i koniec - gaszę ognisko i idę na piwo:). Kajty - Piczman jest zadowolony, ma z tego co pamiętam ok 20mb fi18 a inny użytkownik 50mb fi 15 albo 18 i też jest w końcu zadowolony. Adam M. twierdzi że i kilka zwojów już wystarczy a 25mb fi 22 to aż nad to. Zastanawiające są takie rozbieżności i chyba zależne od naszych "widzi mi się". Dla jednego dużo to 100pln a dla drugiego dużo to 10000pln.. Edytowane 7 Lutego 2012 przez madric Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 07.02.2012 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 madric: pomka nie jest do szybkiego naładowania bufora, tylko do wymuszenia obiegu (tam gdzie grawitacja nie daje rady). Jak chcesz szybciej ładować bufor, to kup kocioł o większej mocy. PS. Nie dziwię się Adamowi, że wkurza się widząc kolejny raz zadawane te same pytania, choć odpowiedzi na nie padały na forum już wielokrotnie... :-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madric 07.02.2012 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 (edytowane) madric: pomka nie jest do szybkiego naładowania bufora, tylko do wymuszenia obiegu (tam gdzie grawitacja nie daje rady). Jak chcesz szybciej ładować bufor, to kup kocioł o większej mocy. ravbc: Zwał jak zwał. Masz rację, pompka nie ładuje a powoduje wymuszenie obiegu, IMHO przez to przyśpiesza ładowanie bufora. Przecie ktoś wcześniej pisał, że przy grawitacji dość wolno to trwa a nawet nie jest się w stanie załadować do 90stC bez pompki. PS. Szczerze mówiąc jeśli coś było na pierwszych 20stronach to sorrki ale przy 320stronie najczęściej juz się o tym nie pamięta:). Chyba najlepiej ważne rzeczy kopiować do DOC.a. Pozdr. Edytowane 7 Lutego 2012 przez madric Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.02.2012 17:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 W całym tym wątku w kółeczko przeplatają się różne problemy cząstkowe. Pierwszy - sposób GENEROWANIA strumienia ciepła.Drugi - sposób DOPASOWANIA Wygenerowanej porcji energii do systemu jej dystrybucj.Trzeci - sposób gaszenia pików mocy, akumulowania energii i przenoszenie energii "tanich godzin" na potrzebną porę doby.Czwarty - problem dystrybucji pozyskanej/uwalnianej/zgromadzonej energii. Dopiero RAZEM rozwiązane poprawnie tworzą wygodny i tani w utrzymaniu dom.Może warto je porozdzielać, bo tu są wymieszane i wielu osobom ich rozplątanie robi kłopot? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sewerynslowi 08.02.2012 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 na jakich różnicach wysokości musi znajdować się kocioł oraz bufor, aby działało to grawitacyjnie - tzn. bufor ładował się bez pompy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts