bajcik 08.02.2012 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Najlepiej jak dół bufora wyżej niż góra pieca, wtedy bufor można grawitacyjnie napełnić do samego dna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalio 08.02.2012 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Najlepiej jak dół bufora wyżej niż góra pieca, wtedy bufor można grawitacyjnie napełnić do samego dna. czyli albo mamy piwnice albo bufor na poddaszu ew pod sufitem lub piec jest z dziurze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grand72 08.02.2012 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 No tego jeszcze nie było -hahaha. Znowu się zacznie wykraplanie, czy wytrzyma itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madric 08.02.2012 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Pamiętam:) fajne były czasy, gotowane zboże dość smaczne i cieszyło jak się go podkradało:)Z tych kartofli w tym to można było robić dużo dużo rzeczy, zwłaszcza w nocy:D:D:D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 08.02.2012 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 mpoplaw/nilsan - kotły stropuva to identyczny pomysł do czego?? Bo ja nie widzę żadnych podobieństw ani do łaźni rzymskich, ani do parnika do kartofli ani do bufora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teves 08.02.2012 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 http://www.wallnoefer.it/webdata/images/WALLNOEFER_WSS_SP_M005004001001_SDCGIGROSS.JPG Ciekawie rozwiązany wymiennik zewnętrzny, dla tych co zapomnieli zanotować dolnej wężownicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grand72 08.02.2012 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Wczoraj miałem wizytę kamery termowizyjnej. Ciekawy to ekspryment. Ten Adam to jasnowidz jaki czy co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teves 08.02.2012 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Gdzie ucieka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlodo 08.02.2012 23:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Wczoraj miałem wizytę kamery termowizyjnej. Ciekawy to ekspryment. Ten Adam to jasnowidz jaki czy co? Zawsze jak widzę takie wypowiedzi to się zastanawiam,jaki mają powód ludzie je piszący.Chcą czytających wk...ić czy tęż podnieść swą samoocenę."Nie powiem im wszystkiego,niech się zastanawiają,niech się pytają-tak ze dwie strony-a JAAAA PANNN I WŁADCAA tej wiedzy albo im powiem albo zaczekam jeszcze ze dwie strony"Forum,to czy inne,z założenia jest platformą do wymiany informacji na dany temat,od zagadek są inne miejsca.Szanujmy czas własny i innych.Pozdrawiam Włodek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madric 09.02.2012 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Włodo: Chyba zły dzień miałeś. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 09.02.2012 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Zły dzień, czy nie - rację MA. Piwa mu dać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamut 74 09.02.2012 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grand72 09.02.2012 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Oj Wlodo napisałem że Adam miał rację. Mamy chałupy przykryte durszlakiem. Moja podobno super jak na "standardy". Ale my tu nie o takich wykonaniach mówimy. Z tego badania to najbardziej wyszło gdzie wchodzi zimno niż gdzie zwiewa ciepło ale i tak pouczające. Czekam na opracowane wyniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.02.2012 08:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 (edytowane) "Wczoraj miałem wizytę kamery termowizyjnej. Ciekawy to ekspryment. Ten Adam to jasnowidz jaki czy co? " "Gdzie ucieka ? " Nigdzie nie uciekam! Za zimno na bieganie! Wlodo Daj się chłopakowi pozbierać. Ma mieszane uczucia po tym eksperymencie.... (każdy zwykle ma) Pora na zabawy w termowizję jest idealna. Ale... Można też sporo "zobaczyć" pirometrem. Dobry także czas na solidne zrobienie "obrzędu gromnicznego". Wszelkie zjawiska termodynamiczne w domu są bardzo zintensyfikowane. Wyłażą wszystkie niedoróby, których suma zwykle uwidacznia się w odczycie licznika gazu czy prądu czy pustoszeniu składu drewna/węgla/pelletu... Wiosny już się doczekać nie mogę... Też mam już dość walki o to, aby zaś jaka rura nie zamarzła... (raz zamarzła mi nawet rura wydechowa !) Listę tego, co BEZWZGLĘDNIE MUSZĘ zrobić do przyszłej zimy już mam. Długa jak nogawki moich portek... Potestowałem sobie "przy okazji" różne "kozy", piecyki, ogrzewacze... I różne paliwa... Stwierdzam, że kogeneracja ma bardzo wiele sensu. Adam M. Edytowane 9 Lutego 2012 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomku 09.02.2012 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Zły dzień, czy nie - rację MA. Piwa mu dać! Rację ma, dać mu zupy! a'propos poprzednich postów, przypomniała mi się pieśń niegdyś zasłyszana, teraz odkopana: na melodię "Prząśniczki" Przy parniku siedzą niewinne owieczki, Pędza sobie, ciągną, z miedzianej rureczki. Kap kap po kropelce, wij się rurko wij, A kto piśnie słówko, ten dostanie w ryj! Za okienkiem nocka i prószy już śnieżek, A tu tak zacisznie przy naszym zacierze. Żeby nie złapali, kryj się dobrze, kryj, A kto piśnie słówko, ten dostanie w ryj! Warto by spróbować, bo zapach tak kusi, A tu trza, choroba, choć flaszkę wydusić. Nie kap po kropelce, lij się ciurkiem, lij. A kto piśnie słówko, ten dostanie w ryj! Ciężko już wytrzymać, aż trzęsą się ręce. Ze sześćdziesiąt procent, a może i więcej! Lej po całym siostro, ty wątrobo gnij, A kto piśnie słówko, ten dostanie w ryj! Szumi już w kociołku i szumi pod czaszka, Ty nam sił dodawaj, ty prowadź nas flaszko! Nikt nam nie zaszura i ty chłopie drżyj, A kto piśnie słówko, ten dostanie w ryj! Podłóż no do ognia, bo jakoś nie kapie! Ta ma mgłę na oczach, a tamta już chrapie. A my cyk, po jednym, pij, sąsiadko, pij! Kocioł wysadziło, poparzyło ryj! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 09.02.2012 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Taką najprostszą kamęrę termowizyjną mamy we własnym oku. Wystarczy popatrzeć na dachy i zobaczyć, gdzie leży śnieg, a gdzie nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grand72 09.02.2012 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 No cieniutka ta pierzyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 09.02.2012 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 mpoplaw/nilsan - kotły stropuva to identyczny pomysł do czego?? Bo ja nie widzę żadnych podobieństw ani do łaźni rzymskich, ani do parnika do kartofli ani do bufora. Kolega mpoplaw jak zwykle pisze co wie, ale nie wie co pisze. Nie znam żadnego litewskiego producenta kotłów Supurtuwa. Pewnie dlatego, że parnikami na kartofle zawodowo się nie zajmuję. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grand72 09.02.2012 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Odpuśćmy te parniki, bo zaczyna zgrzytać w wątku. 320 stron było miło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamut 74 09.02.2012 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Grand, wrzuć jakieś foty z termowizji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts