herakles 29.02.2012 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Też mnie to męczyło troche. Kolega kbab podał gdzieś linka do takiego sprytnego arkusza: https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?authkey=CPfu-_8B&key=0AmIvzeh1jpYadFFBbXNqUk5pQjJQNjF1STgxNkVRd2c&authkey=CPfu-_8B#gid=10 pobaw się sprawnosciami PC, ceną prądu i gazu oraz zużyciem (pamiętaj o opłatach stałych typu np. serwis lub tzw. "przestłowe"). Mozna naprawdę dojść do dość ciekawych wniosków. PZDR Qter Wynika z tego, że m gazu kosztuje około 2,15 czyli 0,26 gr/ kWh. Koszt prądu z GRZAŁKI w drugiej taryfie wynosi 0,35 gr / kWh z GRZAŁKI!!!! A jeszcze wchodzą koszty abonamentowe, piec co kilka lat trzeba gazowy kupić. To się ten GAZ nie opłaca! Tam w tym excelku jest troszkę porypane i mnie się kilka rzeczy wydaje bez sensu, ale ceny chyba dobrze zczytałem?! To jest pierwszy mój wniosek tak na gorąco i bez głębszych przemyśleń.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmati 29.02.2012 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Na zdjęciu widać po prawej dwie rury, które idą pod podłogę. Doprecyzuj jak zasilany jest bufor. Bardzo mnie to ciekawi na jakim jest poziomie jak daleko jest od kominka, jaka pompa itd. Grand 72 rury z prawej wchodzą bezpośrednio do piwnicy , praktycznie dokładnie pod kominkiem tylko piętro niżej stoi bufor .Plus minus od góry kominka do dna bufora jest 4m.Pompa to GRUNDFOS ALPHA 2 (25-40) w czasie kiedy pracuje zużywa od 18 do 22 wat .Sama dobiera sobie moc jaką potrzebuje.W czasie około 6 godzin kiedy ładowany był bufor do 90 stopni , pompa pracowała zaledwie 2,5 godziny.To duża zasługa sterownika. Tak jak już napisałem bufor jest zasilany od góry ciepłą wodą z kominka a powrót do kominka jest podłączony na samym dole bufora. Zdjęcie poniżej to sposób podłączenia samej pompy .W sumie to jest bardzo prosty układ .W trakcie ładowania bufora od góry ładnie uwarstwia się temp. zładu wewnątrz. cruz rury ocynk dlatego że były dużo tańsze od miedzianych albo nierdzewki :lol: http://img31.imageshack.us/img31/1845/dsc0042wd.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grand72 29.02.2012 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 W naszych buforach wystarczy czarna rura. Twój bufor jest poniżej a mój będzie na tym samym pziomie. Tym lepiej. Jak u Ciebie hula to u mnie też ruszy. Czujnik tej pompy gdzie umieściłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zdzicho48 01.03.2012 00:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 (edytowane) proszę o pomoc z góry dziękuję czy ktoś może wspomóc mnie schematem, jak połączyć bufor z dwiema wężownicami, z solarami, z kotłem na paliwo stałe, z podłogówką, z instalacją C.O. oraz instalacją CWU? Zobacz na cos takiego Edytowane 1 Marca 2012 przez zdzicho48 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 01.03.2012 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Zobacz na cos takiego Raczej na to nie patrz a patrz na to: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?74235-Jak-quot-to-quot-si%C4%99-robi-czyli-bufor-ciep%C5%82a&p=2005697&viewfull=1#post2005697 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zdzicho48 01.03.2012 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Raczej na to nie patrz a patrz na to: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?74235-Jak-quot-to-quot-si%C4%99-robi-czyli-bufor-ciep%C5%82a&p=2005697&viewfull=1#post2005697 Nie wiem czy jak na to popatrzy to bedzie szczesliwszy? Zadnej wielkiej roznicy nie widze.Tylko ze tamto to stare pomysly a to to nowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.03.2012 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Które uważasz za nowe?Wszystkie mają już z pół wieku... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sewerynslowi 02.03.2012 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 w sumie chyba już zadnych zdjęć wstawiać nie muszę schematy wyjaśniły mi wszystko, no może prawie wszystko. W razie wątpliwości na pewno się odezwę. bardzo dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmati 04.03.2012 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 BajcikPoniżej zdjęcia przejść przez mój zbiornik . Robiłem aparatem z tel. bo normalnego zapomniałem zabrać na budowę . Jak będziesz chciał zdjęcia lepszej jakości to daj znać , zrobię normalnym.http://img196.imageshack.us/img196/6990/dsc0108snw.jpghttp://img571.imageshack.us/img571/7364/dsc0109za.jpghttp://img824.imageshack.us/img824/6794/dsc0111df.jpg grand 72Czujniki mam umieszczone w kapilarach 10 cm. długości , pierwszy od góry około 30 cm. drugi na dole też około 30 cm. Cały zbiornik ma około 210cm.Dla wszystkich którzy zastanawiają się nad podłączeniem kominka pod bufor , jako ciekawostkę robiłem zdjęcia równo co godzinę , od momentu rozpalenia. Pokazują jak rozkłada się tem. w trakcie ładowania bufora .Przypominam wlot zasilania od kominka około 35 cm od góry powrót do kominka około 35 cm ale od dołu .Widzę jak ważne są te kierownice strug o których wiele razy pisał Pan adam_mk .Dbają o prawidłowe uwarstwienie zładu .Zdjęcia przedstawiają mój sterownik , po lewej stronie sterownika aktualna temperatura kominka , po prawej od góry tem. czujnik górny bufora ,niżej tem. czujnik dolny bufora , ostatnia na dole godzina.POZDROWIENIAhttp://img853.imageshack.us/img853/8314/sterownik1.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmati 04.03.2012 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Zapomniałem napisać , że na ten czas palenia który widzicie na zdjęciach , poszły dwie takie kasty drewna, paliłem drewnem bukowym i dębowym o wilgotność około 15%.http://img585.imageshack.us/img585/5505/dsc0107hw.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr_Mabram 05.03.2012 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Dobra robota "piotrmati" A swoją drogą, trafiłem przypadkiem na filmiki z youtube na temat PCMX i bufor ciepłą - ciepło utajone. Chodzi o to że jest to niby bufor wypełniony substancja - roztworem soli czy cos takiego i niby jakaś przemiana zachodzi w temp. ok. 58 st i moze to zgromadzic ponad 3 razy więcej energii. Czy wie ktoś może o co kaman? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 05.03.2012 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Octan sodu, trójwody. Jak poszukasz to znajdziesz w tym wątku dość ciekawe informacje na ten temat. Ogólnie drogie, no i problematyczne może być jeśli chodzi o rozprowadzenie tego ciepła wewnątrz bufora, bo woda się uwarstwia, ciepła leci do góry, zimna na dół, ciepły lód nie bo jest ciałem stałym, tu jest problem. Są w tym wątku linki do kilku bardzo ciekawych pdfów na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.03.2012 21:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Wspomniałeś AKUMULATOR ciepła.Tu jest o BUFORACH (rodzaj sprężyny tłumiącej piki mocy kotła) z możliwością akumulacji.Konstrukcje podobne ale NIE TOŻSAME. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sewerynslowi 06.03.2012 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 Adamie, prosze pomóź. Stoję przed dylematem, czy zainwestować w (mam wybór, solary dofinansowane z urzędu gminy): 1. bufor o pojemności 1000 litrów bez zadnych wężownic do ogrzewania, dodatkowo zbiornik buforowy do solarów o pojemności 300 litrów z dwiema wężownicami do CWU. 2. bufor o pojemności 1000 litrów z wężownicą solarną, bojler do CWU zostawiam ten który mam (poziomy, 3-letni, wiszący na ścianie). Bufor 1000 litrowy musiałbym kupić (bardzo mocno chcę go w tym roku zainstalować). Do tego doszła w tym roku możliwość zainstalowania solarów (w skład tego wchodzi zbiornik 300 litrowy z podwójną wężownicą), z którego nie mogę zrezygnować, ewentualnie po realizacji projektu mogę go sprzedać we własnym zakresie. Obecnie do CWU mam bojler poziomy, wiszący na ścianie o pojemności 180 litrów. No i nie wiem, czy lepiej zainwestować w bufor 1000 litrowy z wężownicą i połączyć go z solarami, czy 1000 litrowy bez weżownicy, a solary podłączyć z tym zbiornikiem 300 litrowym. Nie znam się na tym, a chciałbym korzystać z plusów bufora ciepła jak i solarów. dziękuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grand72 06.03.2012 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 (edytowane) Jak się "korzysta plusów bufora i solarów" to Ci już Adam na 1 stronie napisał. Najlepiej do jednej beczki bez stopniowania. Piszesz, że nie możesz zrezygnować z tej 300l -dajesz się w konia robić. Dofinansowanie jest do solarów i można ale nie trzeba kupować zbiornika. Wszystko zależy od projektu jaki Ci firma wciśnie. Jestem zainteresowany zakupem paneli słonecznych. Odwiedziłem salon techn. grzewcz. firmy Wi... Potraktowali mnie jak idiotę, który nie chce beczki do tego sam ją buduje. "przecież tam może być nawet 300 stopni C !!!" wykrzykiwał do mnie właściciel salonu. To nie jest w jego interesie więc próbował mi wmówić, że mi może wybuchnąć (tłumaczylem -układ otw.) i on się do takiego goowna wpinał nie będzie. Poczułem się wyrzucony (!!!) Przed decyzją o pseudodofinansowaniu z NFOŚ dobrze policz na czym ta fikcja polega. Ile zje bank, ile projekt, ile firma, która wciśnie Ci co tylko wcisnąć się da np. niepotrzebny Tobie zbiornik itd. Pamiętaj, że Ty za to wszystko płacisz podatek i broń Boże nie zapomnij tego w PIT uwzględnić bo opłacalność tej "pomocy" będzie bardzo ujemna. Zapytaj nawet w tej samej firmie ile zapłacisz "na dofinansowanie"(drogie bo certfikowane i audytowane) i bez, za rzeczy faktycznie potrzebne. Edytowane 6 Marca 2012 przez Grand72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grand72 06.03.2012 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 (edytowane) cyt. Opłacalność korzystania z dotacji Z dotacji warto skorzystać zwłaszcza wtedy, gdy koszty kwalifikowane (2500 zł/m2 powierzchni całkowitej kolektora słonecznego), od których liczony jest zwrot (45%), są większe bądź równe kosztom zakupu oraz montażu brutto kompletnej instalacji słonecznej do podgrzewu ciepłej wody użytkowej.Gdy zaś koszty kwalifikowane są mniejsze, to *dotacja nie jest aż tak bardzo opłacalna. Dlatego warto wcześniej dokonac kalkulacji u wykonawcy, by dowiedzieć się, czy wysokość dotacji warta jest całej biurokracji z tym związanej. Dotacje, opłacalne czy nie, pełnią bardzo ważną rolę w rozwoju rynku kolektorów słonecznych. Dzięki nim, rośnie świadomość *wykorzystania energii promieniowania słonecznego na cele produkcji ciepłej wody użytkowej, a co za tym idzie korzystania z odnawialnych źródeł energii.* dzwoniłem i pytałem jak uzyskać obiecane 45% -nie ma szans, trzeba się podzielić z bankiem i fiskusem. W zeszłym roku zrealizowano ok. 16tyś wniosków -tfuu- haraczy na ponad 100 000 000zł -bez komentarza Edytowane 6 Marca 2012 przez Grand72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.03.2012 07:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 Podobny problem tu gdzieś już był rozważany.Jeżeli problem CWU masz rozwiązany i modyfikować go nie będziesz to...Potraktowałbym bufor 1000 litrów jako bufor do kotła stałopalnego.Dołączenie do niego zbiornika solarnego niewiele zwiększy jego pojemność, ale pozwoli na solarne wsparcie całego układu.Wady są takie, że zabierasz sobie więcej miejsca, jak funkcje, które są realizowane w opisywanych tutaj konstrukcjach realizujesz w oddzielnych baniaczkach.Funkcjonalnie - masz to samo.Fizycznie - miejsca zajmie więcej, bo można i kociołek elektryczny do tego podłączyć tak jak ten 300 litrowy baniaczek solarny. Nie będzie obojętne jak to razem podłączysz.Warto przemyśleć przestrzenne rozłożenie tej "fabryki" tak, aby ciepełko z solara grzało ten istniejący bojler. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.03.2012 08:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 O logice dotowania takich przedsięwzięć napisał już Grand72. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grand72 06.03.2012 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 (edytowane) Piotrmati:Z tych zdjęć wynika, że dość długo na kotle masz dość niską temp. Jak pisałeś wcześniej, wykrapla się wtedy sporo. Temp. pomiędzy górą a dołem nie różnią się dużo prawie przez cały czas palenia. Nie mam jescze żadnych doświadczeń ale moje wyobrażenie o uwarstwieniu mówi mi, że coś jest nie tak. Piszesz, że kierownice są ważne, ale czy Ty je masz? Bo z tego zdania nie wynika. Może zwolnienie pompki pozwoliłoby na podniesienie temp na kotle.Rozumiem, że w trakcie ładowania był jednocześnie rozbiór dla CO Zimno było to odpuściłem roboty, ale zachęciłeś mnie ponownie Edytowane 6 Marca 2012 przez Grand72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 06.03.2012 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 Grand72: dotacja z NFOŚ to nie koniecznie to samo co wspomniana przez sewerynslowi dotacja z gminy - tam może być tak, że to gmina ma podpisaną umową z jednym dostawcą, na jeden konkretny "zestaw solarny". No i to że dotacja z NFOŚ nie sięgnie tych magicznych 45% wcale nie znaczy, że nie warto po pozostałe 25% się schylić (o ile oczywiście chce się mieć solary - bo instalowanie ich "z powodu" dotacji, to zwykle faktycznie nieporozumienie). PS. Sorry za off-topic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts