nommo 02.04.2012 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 (edytowane) No to jest nas trzech a czym odcinaliście dekiel? Edytowane 2 Kwietnia 2012 przez nommo literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madric 02.04.2012 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 Proszę: http://img585.imageshack.us/img585/2880/conexd.jpg Dorzucam od wewn. http://img337.imageshack.us/img337/5815/przejsc.jpg Barddzo dzięki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.04.2012 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 Z małych dziurek, spawając pod ciśnieniem, robią się te większe... W drugą stronę to nie działa... Dekle najwygodniej odciąć kątówką z cienką tarczą. Trochę trwa... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grand72 02.04.2012 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 (edytowane) Dekle wbijane wyciął mi pewien majster plasmą. Zrobił to na tyle dokładnie, że tylko zrobiłem ukosowanie i lekką korektę obwodu. Zaspawanie dziurki, z której dmucha - zły pomysł. Tym bardziej, że trochę mnie poniosło i przypaliłem gwint wewnętrzny spawanej tuleji. Teraz mam naprawę od zera albo nawet duużo na minus. Wyciąłem prostokąt w płaszczu i teraz muszę dorobić precyzjyną łatę z wspawanym króćcem Edytowane 3 Kwietnia 2012 przez Grand72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.04.2012 22:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 Plazmę (42") to ja sobie SAM (niechcący) rozwaliłem komórką! (dwa dni temu!) Właśnie zwlokłem kolejną do zamontowania... Z letka mnie szlag trafia na siebie samego, ale to jakby nieco inna bajka... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamut 74 03.04.2012 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 Drogi ale bardzo wygodny, uszczelnia szczeliny chyba do 1mm zamiast tego możesz użyć smaru grafitowego z pakułami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madric 05.04.2012 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 (edytowane) HejMam prośbę. Jeśli mnie pamięć nie myli to ktoś mówił że w conexach w środku jest blokada która nie pozwala przejść na wylot rurce. Czy tak było? Jeśli tak to czym to najlepiej usunąć? (ściąć nożem) Powiedzcie mi czy aby miedź zmiękczyć (krąg 25mb) wystarczy powiesić ją np. nad ogniskiem? jaka temperatura musi być i czas aby ją zmiękczyć? Mam możliwość użycia w robocie pieców o temp. od 200 do 250st. Tylko czy to wystarczy i jaki czas? Pozdrawiam Edytowane 5 Kwietnia 2012 przez madric Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 05.04.2012 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Ja dałem tokarzowi i mi to wyrównał. Ale można też pilnikiem okrągłym próbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.04.2012 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Conexy najlepiej przetoczyć na byle tokarce... A miedź w kręgu jest miękka!Nic nie trzeba z nią robić.Jak masz miedź twardą czy półtwardą to dla jej zmiękczenia grzejesz do blisko 500stC i BARDZO gwałtownie chłodzisz wrzucając np. do wody.Stal się tak utwardza a miedź - zmiękcza (glejuje).Trochę myli Ci się to z "odpuszczaniem" stali. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 05.04.2012 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 ja z braku tokarki pod ręką pogrzebałem się pilnikiem poł- i okrągłym w swoich czterech conexach (3/4' i 1') Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.04.2012 23:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Powolne, ale skuteczne.Współczuję... bo siłowe... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekoza 06.04.2012 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Witam serdecznie uczestników najciekawszego wątku w sieci.Swój bufor 1000l przerabiam z niemieckiego gotowca, już z wężownicą solarną. Lejka chyba nie wstawię, ponieważ solarna biegnie po obwodzie zbiornika, do połowy wysokości. Zasilanie z kolektorów 10 metrów, wymiennik na kominku, wymiennik pod płytą kuchenną, a jak będzie mało, to coś jeszcze wstawię. Wężownica CWU z calowej rury karbowanej 23m. Planowałem ją wstawić w ten sposób http://akumulacni-nadrz.cz/obrazky/3d-lmt-800-1v-akumulacni-nadrz.pngAle zauważyłem, że na forum chyba nikt tak nie wstawiał wężownicy. Czy to jest bardzo złe rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 06.04.2012 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 "wymiennik pod płytą kuchenną" - znaczy się podkowa?Napisz jak działa to zasilanie 10metrami kolektorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madric 06.04.2012 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Tak sobie pomyślałem. Czy faktycznie potrzebne jest ścinanie tej blokady? Przecież te conexy w zamiarze mają łączyć rury/redukcję z rurą cu itd. To czy nie wystarczyłoby: 1. Zmontować sobie conexa z dwoma kawałkami twardej CU. Na końcu jednej rurki można dać od razu złączkę CU z GZ, wszystko polutować nie martwiąc się o uszczelnienie (pakuły etc). 2. zmontowane ustrojstwo wkręcić w wspawaną mufę/redukcję OC w baniaku uprzednio odpowiednio uszczelniając połączenie. 3. Wcisnąć kolanko od wężownicy CWU na rurkę wystającą z conexa wewnątrz i zlutować Co o tym myślicie. Nie mam dostępu do tokarki i pozostaje w ostateczności pilnik:/, dlatego kombinuje jak koń pod górę. pozdrawiam i Wesołego Alleluja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 06.04.2012 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Tak sobie pomyślałem. Czy faktycznie potrzebne jest ścinanie tej blokady? Przecież te conexy w zamiarze mają łączyć rury/redukcję z rurą cu itd. Pomacaj takowego conexa w castoramie jakiejś. Jak nie zetniesz tej blokady to możesz go tylko dać od wewnątrz baniaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 06.04.2012 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Wężownica CWU z calowej rury karbowanej 23m. Planowałem ją wstawić w ten sposób http://akumulacni-nadrz.cz/obrazky/3d-lmt-800-1v-akumulacni-nadrz.png Tak jest wstawiona bo jest stalowa. A że jest stalowa to tak jest wstawiona. Podsumowując, jest stalowa więc co jakiś czas musi być wymieniana, wiec musi wyjść przez to rewizje i dla tego jest tak mało optymalnie wykonana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madric 06.04.2012 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 (edytowane) Miałem właśnie zamiar zamówić, ale właśnie załapałem po tym co napisałeś cruz. Lecz wydaje się że jest wyjście!http://img18.allegroimg.pl/photos/oryginal/22/15/43/62/2215436289 Co byś powiedział na to? W w/w złączkę, rurkę można włożyć z dwóch stron, tyle że w naszym wypadku jeden zacisk (nakrętkę) wyrzucamy (tam rurkę lutujemy) a gwint powinien pasować do redukcji/mufy w buforze? Edytowane 6 Kwietnia 2012 przez madric Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 06.04.2012 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 http://img18.allegroimg.pl/photos/oryginal/22/15/43/62/2215436289 Co byś powiedział na to? W w/w złączkę, rurkę można włożyć z dwóch stron, tyle że w naszym wypadku jeden zacisk (nakrętkę) wyrzucamy (tam rurkę lutujemy) a gwint powinien pasować do redukcji/mufy w buforze? I dalej masz złączkę w środku baniaka. Pomacają wetknij rurkę zobacz do czego możesz przykręcić i zobaczysz że jesteś w błędzie. Jedyne (prawidłowe) zastosowanie tej złączki w naszym przypadku masz na zdjęciach z tego forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekoza 06.04.2012 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Bajcik, tak, podkowa; z powodu bufora (ni ma jeszcze) kolektory są jedynie powietrzne; cruz, dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.04.2012 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Bardzo rzeźbicie... Kupcie trochę Ag45, choć drogie, i w prosty sposób wlutujcie w ścianę baniaka. Ja wlutowywałem już w ścianki o grubości 10mm. ekoza Pojemność tam jest, ale to smętna konstrukcja. Będzie bardzo mułowato chodził. Dlaczego - to masz na pierwszych stronach wątku... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts