WiolaB 07.04.2012 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 hm co do kanciastych buforów, sprawdziłem swój na 8 bar,z lekka ścianki się rozdęły, po spuszczeniu ciśnienia wróciły na swoje miejsce, spawy i łączenia nitowe sprawdziliśmy wodą z mydłem i ok. Narożniki zaginane fabrycznie a łączenie blach z tyłu nitami i spawem. Wszystkie nity trzeba było spawać. Taki jest mój buforek, bez wężownicy... ale z wyjściami na wymiennik.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macin a 07.04.2012 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 8 bar??????co ty w kosmos chcesz tym lecieć??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grand72 07.04.2012 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 He he jak wytrzymało to będzie dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon2000 07.04.2012 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 jkr80 Rure kupilem tam http://www.wtormet.kkf.plJakbys byl zainteresowny dennicami czy lukami, uszczelkami to od zlomu blisko jest firma co tym sie zajmuje: http://www.tawol.com.pl/ Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.04.2012 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 "Mosiądz-baniak też na twardo? "DOKŁADNIE - TAK! "Może ktoś dokończy tę część wątku ,czyli jak najlepiej przejść z miękkiej CU na dalszą instalację ? "Normalnie...W tym mosiądzu jest gwint rurowy 3/4".Bierzesz rurkę 3/4, gwintujesz, okręcasz konopiem i wkręcasz w mosiądz...Choćby tak... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 07.04.2012 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 W kosmos to raptem 1 bar... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamut 74 08.04.2012 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Panowie, spokojnych świąt i końskiego zdrowia aby móc cieszyć się zasłużoną emeryturą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamut 74 09.04.2012 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 i po świętach, od jutra znowu zapierdzielamy na emeryturkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkr80 09.04.2012 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 (edytowane) Witam Ponieważ nadszedł czas na skonstruowanie mojego bufora proszę o komentarze i w miarę możliwości o uwagi i odpowiedzi do wypunktowanych poniżej zagadnień i załączonego rysunku. Założenia ogólne: Rura fi 1000 x 2650 gr8mm V = 2,081m3 Wężownica CWU - fi 22x25mb Wężownica solara - fi 18x25mb dennice płaskie gr 6-8 mm obie przykręcane Obieg grawitacyjny z zaworem zwrotnym klapkowym (wychładzanie) Piec na paliwo stałe - miał być z dolnym spalaniem ale po przeczytaniu wątku okazuje się że z powodzeniem może być z górnym, więc będzie z górnym spalaniem (tańszy) Naczynie wzbiorcze V=100-150l Spust zładu 3/4 " -20mm n.p. dna bufora i jednocześnie napełnianie bufora Podłogówka na całości domu Uwagi i pytania 1. Czy króćce zasilanie bufora i podłogówki mogą być na jednym poziomie (jak najbliżej dennicy górnej) (Wymiar 100, 200) - przesunięcie o kąt 2. Średnica rury lejka i odległość jej końca od dennicy górnej (wymiar 200, 100) (także wymiary 60 i 75mm) - Czy odpowiednie, Jaka perforacja rury lejka? 3. Wężownica CWU - czy może być wysokość króćca zasilania - a może z miejsca gdzie kończy się wężownica dać pionową rurę do dna zbiornika i tam wejść z zasilaniem? 4. Ze względu na to, że chcę posadowić bufor na styrodurze wszystkie króćce u dołu bufora wchodziły by przez ścianę boczną (na rysunku jest trochę inaczej) 5. Wydaje mi się, że odpowietrzenie bufora i tak należy wykonać pomimo, że jest ono w naczyniu przelewowym 6. Adam MK Czy na tym składzie rur którego adres podałeś można zamówić - wypałkę kołnierzy i dennic? 7. W wątku wielokrotnie jest mowa o rozkładzie temperatur w pionie zładu - czy ma ktoś jakieś bardziej ścisłe informacje jak to wygląda - nie mogę znaleźć nic treściwego. Głównie chodzi o wysokość powrotu CO (temperatura czynnika powinna być zbliżona ). 8. Pojemność naczynia wzbiorczego liczona na 5-7% objętości ale mam wrażenie że wychodzi zbiornik trochę za duży. 9. Ze względu na Coriolisa wydaje mi się, że korzystniej jest skręcać wężownice CWU i solarną w prawo patrząc z góry bufora => większa sprawność wymiany ciepła chociaż tu pewnie pomijalnie mała (wymiennik przeciwprądowy) Egon 2000 dzięki http://img593.imageshack.us/img593/2962/bufor.jpg http://img718.imageshack.us/img718/1668/bufor2.jpg Edytowane 9 Kwietnia 2012 przez jkr80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 09.04.2012 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 (edytowane) Wężownica CWU - fi 22x25mb Mówią ze 2x15 będzie prawie tyle co 22mm, a łatwiej wygiąć. Wężownica solara - fi 18x25mb Mówią ze 2x15 będzie więcej niż 18mm, a łatwiej wygiąć. Obieg grawitacyjny z zaworem zwrotnym klapkowym (wychładzanie) Się zawsze zastanawiałem czy grawitacja zadziała wydajnie na takim zaworku. Piec na paliwo stałe - miał być z dolnym spalaniem ale po przeczytaniu wątku okazuje się że z powodzeniem może być z górnym, więc będzie z górnym spalaniem (tańszy) Oblicz czy załadujesz bufor na jednym załadunku tego kotła. W dolniaku dorzucasz opału. Naczynie wzbiorcze V=100-150l Podaj jakie delte T bufora, i pojemność instalacji. Spust zładu 3/4 " -20mm n.p. dna bufora i jednocześnie napełnianie bufora Ja bym dał z boku bufora. 5. Wydaje mi się, że odpowietrzenie bufora i tak należy wykonać pomimo, że jest ono w naczyniu przelewowym Ja dałem na środku bufora. Ale okazało się, że najwyższy poziom bufora jest w innym miejscu więc musiałem dodatkowo wspawać z jego boku. Podłączone jest do jednego odpowietrznika wyprowadzonego poza obręb bufora. Edit: Oczywiście dodatkowa mufa odpowietrzająca zład na górze bufora, ale na jego obrzeżu. Edytowane 9 Kwietnia 2012 przez cruz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkr80 09.04.2012 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 (edytowane) Odnośnie pieca z górnym spalaniem to mam wrażenie że się mylisz i jest dokładnie odwrotnie. Delta T 30,40-90C w buforze Pojemności instalacji co jeszcze nie znam Edytowane 9 Kwietnia 2012 przez jkr80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamut 74 09.04.2012 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 grawitacyjnie pójdzie na zworze klapkowym przy odpowiednich średnicach rur,zawór oczywiście na powrocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamut 74 09.04.2012 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 Odnośnie pieca z górnym spalaniem to mam wrażenie że się mylisz i jest dokładnie odwrotnie. Delta T 30,40-90C w buforze Pojemności instalacji co jeszcze nie znam piec dobierasz do wielkości bufora,znasz pojemność bufora powinieneś znać pojemność komory zasypowej w piecu aby policzyć jaką ilość energii dostarczy dostarczy Ci jednorazowy wsad opału,górne spalanie - dobry wybór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkr80 09.04.2012 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 (edytowane) grawitacyjnie pójdzie na zworze klapkowym przy odpowiednich średnicach rur,zawór oczywiście na powrocie Czy rura 5/4" będzie odpowiednia? A może wystarczy już 1" Zawór oczywiście na powrocie Edytowane 9 Kwietnia 2012 przez jkr80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 09.04.2012 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 Odnośnie pieca z górnym spalaniem to mam wrażenie że się mylisz i jest dokładnie odwrotnie. Delta T 30,40-90C w buforze Pojemności instalacji co jeszcze nie znam Ja mam mały kocioł (15kW) i mały bufor (2,7 t). I w sobotę od 15 do 21 pracowałem jako palacz, mam kocioł DS i nie wyobrażam sobie że czekam aż się opał w kotle wypali by naładować kolejny wsad opału. Kocioł mam jaki mam i na razie nie zmienię. Ty masz bufor 2,1t więc przy 90-30=60 oC, zgromadzisz w nim 147,42. Przy kotle 22 kW będziesz go ładować 6,7h, a przy 30kW - 4,9h. Więc musisz poszukać kotłów o takiej stałopalności. Możesz też wyjść z załadunku komory i kaloryczności węgla w niej zgromadzonego. Naczynie dla bufora 81,5 l. BTW piecem wody nie zagrzejesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkr80 09.04.2012 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 Naczynie dla bufora 81,5 l. Skąd masz tą liczbę? BTW piecem wody nie zagrzejesz Co to jest BTW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 09.04.2012 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 Skąd masz tą liczbę? Co to jest BTW? Vu = 1,1 x V x Ro x dV 81,459363216=1,1 x 2,081 x 999,6 x 0,0356 By The Way Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.04.2012 21:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 (edytowane) Szybsi byli! Swoją drogą... ależ się znawców tematu narobiło! :lol: Osobiście - bardzo się cieszę, że ta, nie tajemnicza przecież, wiedza jest upowszechniona, zrozumiała i jest stosowana z powodzeniem i korzyścią! I jak tu często piszą - DOBRZE to działa! Do grawitacyjnych obiegów rurka 1" jest ciut mała... Dałbym coś od 5/4 do 2" Uwagi i pytania 1. Czy króćce zasilanie bufora i podłogówki mogą być na jednym poziomie (jak najbliżej dennicy górnej) (Wymiar 100, 200) - przesunięcie o kąt TAK! W niczym nie przeszkadza takie ustawienie. 2. Średnica rury lejka i odległość jej końca od dennicy górnej (wymiar 200, 100) (także wymiary 60 i 75mm) - Czy odpowiednie, Jaka perforacja rury lejka? Daj taką rurę, jaką kupisz pomiędzy fi 100 a fi 150. Odległość od górnego dekla z 10cm. (około, ile dasz tyle będzie i będzie dobrze). Perforacja to pionowe nacięcia tarczą kątówki "na mijankę" po obwodzie na całej długości rury lejka. 3. Wężownica CWU - czy może być wysokość króćca zasilania - a może z miejsca gdzie kończy się wężownica dać pionową rurę do dna zbiornika i tam wejść z zasilaniem? Zrób jak wygodnie. Znakomita większość zwojów pod górnym deklem a zejście w dół to ze dwa - trzy zwoje, wtedy gdy planujesz cyrkulację. (jej powrót w 1/2 wysokości). Jak nie planujesz cyrkulacji możesz dać całość pod szczytem baniaka. 4. Ze względu na to, że chcę posadowić bufor na styrodurze wszystkie króćce u dołu bufora wchodziły by przez ścianę boczną (na rysunku jest trochę inaczej) Bardzo słusznie i bardzo wygodnie. 5. Wydaje mi się, że odpowietrzenie bufora i tak należy wykonać pomimo, że jest ono w naczyniu przelewowym Słusznie! Z samego brzegu. POCHYL baniak o jakie 0,00nic to będzie to "najwyższy " punkt baniaka. 6. Adam MK Czy na tym składzie rur którego adres podałeś można zamówić - wypałkę kołnierzy i dennic? Palnikiem je tam tną więc... chyba da się dogadać, jak będą mieli z czego upalić... Blachy miewają sporadycznie... Rury - stale. 7. W wątku wielokrotnie jest mowa o rozkładzie temperatur w pionie zładu - czy ma ktoś jakieś bardziej ścisłe informacje jak to wygląda - nie mogę znaleźć nic treściwego. Głównie chodzi o wysokość powrotu CO (temperatura czynnika powinna być zbliżona ). To zależy od tego JAK grzejesz dom! Podłogówka wraca mocno chłodna. Dałbym na 1/4 do 1/5 od dołu baniaka. (Raczej 1/5. Stróżka ślizgając się po ściance SAMA sobie znajdzie swój poziom). 8. Pojemność naczynia wzbiorczego liczona na 5-7% objętości ale mam wrażenie że wychodzi zbiornik trochę za duży. MOŻNA dać coś mniejszego, bo z założenia ZAWSZE ten baniak będzie ciepły! 9. Ze względu na Coriolisa wydaje mi się, że korzystniej jest skręcać wężownice CWU i solarną w prawo patrząc z góry bufora => większa sprawność wymiany ciepła chociaż tu pewnie pomijalnie mała (wymiennik przeciwprądowy) Sama prawda! BTW = swoją drogą, przy okazji... (By The Way) Adam M. Edytowane 9 Kwietnia 2012 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 09.04.2012 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 Do grawitacyjnych obiegów rurka 1" jest ciut mała... Dałbym coś od 5/4 do 2" Ja mam: kocioł ->2''->6/4''->5/4''->28mm bufor 28mm ->5/4''->6/4''->2''. 28mm CU to ca 5/4'' a nawet 6/4'' Grawitacja startuje, ale przy pełnej mocy przekroje rurek za małe, a mam kocioł ledwo 15kW. 5. Wydaje mi się, że odpowietrzenie bufora i tak należy wykonać pomimo, że jest ono w naczyniu przelewowym Słusznie! Z samego brzegu. POCHYL baniak o jakie 0,00nic to będzie to "najwyższy " punkt baniaka. Wyprowadź mnie Adamie z błędu: Zład wiruje, mądra (cięższa) woda sobie krąży i stara się być jak najbliżej ścianek bufora (siła odśrodkowa), a głupie (lżejsze) powietrze zostaje na środku. Więc mądry odpowietrznik pozwala się temu powietrzu z baniaka wydostać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.04.2012 22:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 Różnica gęstości wody i powietrza jest gigantyczna.Baniak pochylony "ledwo, ledwo" pracuje jak ustawiony do pionu.A powietrze gromadzi się akurat tam, gdzie jest ten odpowietrznik.Ja tu myślę o pochyleniu rzędu ćwierć stopnia!Takim ledwie widocznym na poziomicy.Ta woda wiruje wolniutko... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts