adam_mk 17.04.2012 06:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 Dokładnie w tym stylu! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cony1 17.04.2012 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 Jak sugeruje tytuł będą zwierzenia.. Bo to mój pierwszy raz. Dotychczas jedynie czytałem, a że udało mi się właśnie proceder ten doprowadzić do końca ośmielam się napisać (nie chciałem zanadto głupotą a ignorancją błysnąć i skłaniać do linczu oraz pisania czegoś po raz wtóry).To teraz chwila wazeliny.. Pod wrażeniem jestem Waszej wiedzy, doświadczenia i umiejętności, oczywiście, ze szczególnym uwzględnieniem Guru Sekty Wielkiego Bufora Adama. Jak Ty znajdujesz czas, żeby udzielać się tak intensywnie i w tak wielu tematach? Choć oczywiście dla mnie to super, bo mogę się dużo dowiedzieć.Od pewnego czsu gromadzę stuff - mam 4 grzejniki panelowe, już przespawane po przekątnej i zbiornik hydroforowy, klasyczny 300 l. Nie udało mi się teścia namówić na centralną przypiecową Wielką Rurę, więc planuję ten zbiornik wrzucić na strych i jedynie solarnym (hm, może kiedyś i wiatrakowym) uczynić. Obsługiwałby tylko cwu i podłączony poniżej był do już istniejącego 40 l. bojlera (ustawionego zwykle na 40 oC) coby nie przerabiać za dużo i ewentualnie dogrzać wodę, gdyby była taka potrzeba. Wewnątrz baniaka klasycznie.. 2 wężownice, lejek. Swoją drogą ceny miedzi są... niemiłe. Nie wiem jeszcze, czy solary rzucić nieoptymalnie na ścianę, czy głównie letnio na dach garażu na wprost domu (wówczas nad podwórkiem musiałbym przerzucić rurstwo).Z reszty dylematów zierzę się później.Konrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 18.04.2012 04:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 Mam pytanko. Czy podpinając do bufora płaszcz wodny kominka można wpiąć go bezpośrednio (rys. 1) i utworzyć z całości instalacji układ otwarty. Czy w takim wypadku potrzebne jest naczynie wzbiorcze przeponowe podpięte do bufora? Czy może lepiej kupić bufor z dodatkową wężownicą i oddzielić układ kominka do reszty układu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 18.04.2012 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 Bufor ma być w układzie zamkniętym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 18.04.2012 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 Myśle, że tak. Przynajmniej w 2 przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qter 18.04.2012 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 Hej, Ja bym podłączył bezpośrednio do bufora i zrobił jeden układ otwarty, bo czym tak naprawdę różni się kominek z płaszczem od pieca? Zresztą po co sobie komplikować wszystko. PZDR Qter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 18.04.2012 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 Jak układ otwarty to chyba osobno rury od bufora i kominka do wspólnego naczynia na górze? Tak sobie kombinowałem jak jesze planowałem płaszcz wodny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qter 18.04.2012 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 Bajcik, Ja bym dał tak jak mam przy piecu - jedno naczynie z góry bufora i tyle (byc może będzie potrzebna pompka pomiędzy kominkiem a buforem). Jeśli się myle to mnie naprostujcie. Aha, pamietajcie też o izolowaniu właściwym rur. PZDR Qter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 18.04.2012 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 To mam pytanie poboczne związane: jeżeli bufor ma grzały, to musi mieć swoją rurę bezpieczeństwa? Tak na wypadek jakby się termostat/automatyka zawiesiła i nastąpiła masowa produkcja pary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qter 18.04.2012 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 Oj, to chyba by musiała sie na długo zawiesić... albo robisz układ otwarty z naczyniem albo robisz układ zamkniety z naczyniem przeponowym. Grunt to albo upuścic ciśnienie albo je znieść/przeczekac. PZDR Qter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 18.04.2012 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 No tak, ale układ otwarty do tlen i większa korozja. Tak więc oddzielenie układu OP jako zamkniętego zwiększy jego żywotność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qter 18.04.2012 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 nie zgadzam się ponieważ zładu nie wymieniasz a wodę CWU grzejesz przepływowo poprzez wężownicę... poszukaj - było dyskutowane w tym temacie.. PZDR Qter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.04.2012 22:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 "No tak, ale układ otwarty do tlen i większa korozja."TAK!!!OTWARTY NA ATMOSFERĘ DZIURĄ WIELKOŚCI 2mm2.PRZEMYŚL problem raz jeszcze... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 19.04.2012 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 OTWARTY NA ATMOSFERĘ DZIURĄ WIELKOŚCI 2mm2. Lustro wody w naczyniu ma ciut większą powierzchnię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sewerynslowi 19.04.2012 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 czy na bufor nadaje się zbiornik aluminiowy? np taki:http://allegro.pl/zbiornik-zbiorniki-1500-l-na-wode-aluminiowy-i2284268498.html dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawiarz 19.04.2012 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 No to zabrałem się za bufor, jutro wkleje fotki. I teraz mam dylemat natury gwarancyjno technicznej odnosnie ukladu zamkniętego. Źródła zasilania :1) Kominek PW; 2) Kocioł gazowy (ten nie moze pracowac w układzie otwartym i potrzebuje 0,5 bar min); 3) Solary Baniak ma 1200 litrów pojemnosci (fi83x230) cisnienie max 6 bar wykonany z nierdzewki.Chcę puścić to w układzie zamknietym na cisnieniu ok 0,5 bar na zimno + naczynie przeponowe 100l czyli na gorąco będe miał max 1,2 bar, zawór bezp. na 1,5 bar. Pytanie brzmi jakich zagrożeń nie przewidziałem, zwłaszcza tych związanych z układem zamkniętym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 19.04.2012 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Chcę puścić to w układzie zamknietym Tylko po co, daj jeszcze naczynie bezpieczeństwa/zbiorcze z nierdzewki i nie będziesz miał grama rdzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r7m8 19.04.2012 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 To mam pytanie poboczne związane: jeżeli bufor ma grzały, to musi mieć swoją rurę bezpieczeństwa? Tak na wypadek jakby się termostat/automatyka zawiesiła i nastąpiła masowa produkcja pary. Gdyby nawet doszło do "produkcji pary" to przynajmniej jej część powinna być odprowadzona przez odpowietrznik (odpowietrzniki) w buforze. Natomiast jeżeli mimo to wzrosło by ciśnienie to nadmiar wody powinien się przelać z naczynia wzbiorczego. Lustro wody w naczyniu ma ciut większą powierzchnię Dokładnie o tym samym pomyślałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawiarz 19.04.2012 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Tylko po co, daj jeszcze naczynie bezpieczeństwa/zbiorcze z nierdzewki i nie będziesz miał grama rdzy. kocioł gazowy musi być w układzie zamkniętym:( bo inaczej z gwarancji nici. Tylko czego się tak panicznie bać w układzie zamkniętym zwłaszcza, że zakładam zawór bezp na 1,5 bar a baniak może pracować do 6. poza tym podnosząc ciśnienie w baniaku przesuwamy punkt wrzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkr80 19.04.2012 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 (edytowane) "Czy na bufor nadaje się zbiornik aluminiowy? np taki:http://allegro.pl/zbiornik-zbiorniki...284268498.html dziękuję za pomoc " Myślę, że będziesz miał problemy technologiczne z zespawaniem alu po rozcięciu w celu włożenia "bebechów". Nie wiem też jak z lutowaniem alu-miedź alu-mosiądz. Co myślicie o takiej możliwości? Zaplanowałem bufor: fi1016 #10 h=2700 => V=2,078m3 Mogę także kupić i zmieścić taki:fi1120 #10 h=2700 => V=2,566m3 Różnica w cenie 300zł Dom (trumna)- ściany max 30cm +20cm styropian, skosy 8cm+ 35cm isover, strop 25cm styropian, po podłogach 200m2 kubatura 463m3 Na który bufor się zdecydować? Myślę, że ciepło zgromadzone w buforze 1 powinno zapewnić dobę pracy podłogówki - ale czy bufor 2500 zapewni 2 doby? Może wypowie się ktoś bardziej doświadczony Edytowane 19 Kwietnia 2012 przez jkr80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts