mrTomo 19.04.2012 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 czy na bufor nadaje się zbiornik aluminiowy? np taki: http://allegro.pl/zbiornik-zbiorniki-1500-l-na-wode-aluminiowy-i2284268498.html dziękuję za pomoc Daj sobie spokój z aluminium. Problemy z montażem i z procesami chemicznymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.04.2012 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Zajrzałbym do "szeregu elektrochemicznego"...Baniak fajny ale technologicznie - co najmniej "trudny" CO Was tak "kręci" w układzie zamkniętym, że żyć i mieszkać bez niego nie umiecie? WY BUDUJECIE swoje domy i instalacje w nich czy też realizujecie jakieś DTRki? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 19.04.2012 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Rozmyślam nad Akumulatorem już dość długo. Poruszany jakiś czas temu w tym wątku temat. Myślę o tym, żeby zamiast pod podłogą sypać piach, stawić Beczki z wodą(takie 200l) z jakimś syfem żeby nie uciekło. Nie łączyć beczek z wodą z instalacji niech sobie tam stoją odseparowane. Zalać je betonem, naokoło ocieplić porządnie. Pojawia się pierwszy ciekawy problem, ano jak to ciepełko tam dostarczyć i jak je ztamtąd zabrać. No i orurowałbym to czymś, porządnie! bA ale CZYM? Miedzią? DROGO! AluPEX, ale na chemii w średniej liczyłem volty i się boję, że się rozpuści, bo resztę instalacji chcę mieć z miedzi. A może taka niebieska do wody, ale czy ona mi nie popęka, chciałbym, żeby to podziałało. Pomysły mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 19.04.2012 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 CO Was tak "kręci" w układzie zamkniętym, że żyć i mieszkać bez niego nie umiecie? Bary ich kręcą. Im więcej tym lepiej. Jakość bez znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawiarz 19.04.2012 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 (edytowane) Szereg elektrochemiczny brzmi mądrze:) Jeżeli mówisz o bateriach to stal 1H18N10 RADZI SOBIE CAŁKIEM NIEŹLE Z MIEDZIĄ. A co do układu zamkniętego to jeśli mam po jednej stronie tabelki jeden problem po stronie układu otwartego i brak tego problemu przy zamkniętym to rachunek jest na chwilę obecną po stronie zamkniętego Edytowane 19 Kwietnia 2012 przez kawiarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 19.04.2012 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 A co do układu zamkniętego to jeśli mam po jednej stronie tabelki jeden problem po stronie układu otwartego i brak tego problemu przy zamkniętym to rachunek jest na chwilę obecną po stronie zamkniętego Jaki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.04.2012 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 (edytowane) Im większe "bary" tym lepszy "facet"? Adam M. kawierzwsadź do jednego układu miedź, alu i stal...A potem to podgrzej...(nie polecam) A.M. Edytowane 19 Kwietnia 2012 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrTomo 19.04.2012 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Szereg elektrochemiczny brzmi mądrze:) Jeżeli mówisz o bateriach to stal 1H18N10 RADZI SOBIE CAŁKIEM NIEŹLE Z MIEDZIĄ. A co do układu zamkniętego to jeśli mam po jednej stronie tabelki jeden problem po stronie układu otwartego i brak tego problemu przy zamkniętym to rachunek jest na chwilę obecną po stronie zamkniętego Bardzo filozoficznie. A konkretnie? Bo mnie się wydaje, że przepisy w tej sprawie są jasne - nie wolno w układzie stałopalnym stosować układu zamkniętego. Zresztą wszystko to już było wcześniej kilka razy wałkowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawiarz 19.04.2012 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Kocioł gazowy musi mieć co najmniej 0,5 bar i układ zamknięty. A koledzy argumenty merytoryczne mają prawie jak nasi politycy - pełen szacunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawiarz 19.04.2012 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Adam, Gdzie się doszukałeś alu? Tego dziadowstwa bronię się jak ognia choć chciało mnie skusić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrTomo 19.04.2012 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Kocioł gazowy musi mieć co najmniej 0,5 bar i układ zamknięty. A koledzy argumenty merytoryczne mają prawie jak nasi politycy - pełen szacunek. Nie doczytałem, że łączysz stałopalny z gazem. W takim wypadku mógłbyś zastosować układ schładzający. W przypadku kotłów przepisy już na to zdaje się zezwalają. Tylko kocioł stałopalny musi mieć odpowiednie atesty i świadectwa. Nie wiem niestety jak z kominkami. Możesz też oddzielić te układy wymiennikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawiarz 19.04.2012 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Są kominki do układów zamkniętych. Ale jakie są wady układów zamkniętych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 19.04.2012 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Zaplanowałem bufor: fi1016 #10 h=2700 => V=2,078m3 145,8756 kwh Mogę także kupić i zmieścić taki: fi1120 #10 h=2700 => V=2,566m3 180,1332 kwh Przy założeniu że delta t 60 stC. Masz OZC to już wiesz, nie masz to rzeczone OZC sobie policz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrTomo 19.04.2012 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 (edytowane) Ja wiem o jednej wadzie - zaczyna się na "b" a kończy na "m"... bum (mam na myśli kotły stałopalne w układach zamkniętych) Edytowane 19 Kwietnia 2012 przez mrTomo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawiarz 19.04.2012 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 W jakim wypadku miało by to nastąpić? Zawór bezpieczeństwa nie zadziała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 19.04.2012 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 To było tak: BUM http://bit.ly/ITkKxd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawiarz 20.04.2012 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 No spoko tylko wygooglowane przypadki miały miejsce w układach otwartych (przyblokowanych), a to kolego nie to samo co układ zamknięty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qter 20.04.2012 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Kawiarz, Istnieją kotły gazowe pracujące w układzie otwartym. Jak chcesz zamkniety to zrób zamkniety i koniec. Są na FM ludzie, którzy takich buforów używają. Da się i TAK i TAK. Mi się wydaje, że ty już tak naprawdę zdecydowałeś a pytasz tylko po to aby się utwierdzić w swojej decyzji. Ja czasem też tak mam PZDR Qter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawiarz 20.04.2012 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Ja pytam jakie sa zagrożenia. Układ będzie zabezpieczony zaworem bezp. oraz zamknięciem przepustnicy na dolocie powietrza.Decyzji jeszcze nie podjąłem ale na razie bardziej mnie przekonuje układ zamknięty, kominek jest dopuszczony do pracy w ukladach zamkniętych do 3 bar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.04.2012 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Skoro, jak piszesz, OTWARTE układy się mogły przyblokować to zamknięty prędzej czy później - musi!KAŻDY należy czasem dobrze obejrzeć.Bezobsługowe urządzenia nie istnieją! Chciałeś o zagrożeniach... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts