djcezar 05.05.2012 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2012 Witam wszystkichMam pytanie odnośnie łączenia rury CWU, czy mogę złączyć 2 kawałki miedzi miękkiej 18 złączką i potraktować zwykłym lutem twardym czy to tylko do rurek twardych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.05.2012 22:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2012 Lut jest do miedzi...Lut jest TWARDY! (płynie powyżej 630stC).Rodzaj miedzi znaczenia nie ma. Lutuj, a nic go do 50 bar nie rozwali!!! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djcezar 05.05.2012 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2012 Dzięki za szybką odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djcezar 06.05.2012 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 Adam_mk napisz ile się zużyje lutu Ag44, będę miał do wlutowania w baniak o ściance 8mm - 5 złączek 3/4", bo nie wiem ile mam zamówić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.05.2012 11:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 Na taką ilość mnie idzie około 5-6 lasek 1,5mm otulonych.Odrobinka zwykle zostaje... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djcezar 06.05.2012 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 Na taką ilość mnie idzie około 5-6 lasek 1,5mm otulonych. Odrobinka zwykle zostaje... Adam M. A jakiej długości bo w sprzedaży są 350 i 500mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madric 07.05.2012 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 włożyłem wężownice i jest git. Pytanie moje: Czy zdarza się Adam żeby zlutowana miedz mogła być nie szczelna? (fajnie się lut rozpływa podczas lutowania więc wydaje się raczej wątpliwe). Pytam się, bo srednica wezownicy CWU jest 10cm mniejsza od zbiornika i wówczas praktycznie nie możliwe jest włożenie jej z zlutowanymi twardymi kawałkami rur do conexów. Musiałem lutować wewnątrz zbiornika:D (niezłe wrażenia) i teraz pozostaje w razie czego ostre naginanie albo cięcie:d. Próba dla zbiornika to max 2.5 atm a dla wężownic ile dać? 5-6 atm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.05.2012 13:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 Ja w wężownice pchałem sprężarką od starej lodówki jakieś 10 bar. (at) Zabawa z Conexami jest spora, dlatego ja robię jak robię... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 07.05.2012 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 JA do wężownicy solarnej napchałem 8 atm. na tyle pozwolił kompresor. Sprawdziłem jeszcze dla pewności wodą z mydłem i było ok. Trochę uciekało tylko z połączenia manometru. Odnośnie przejść. To chyba sposób Adama wygra z conexami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 07.05.2012 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 Ciekawe czy tu prawdę pisząhttp://www.rynekinstalacyjny.pl/artykul/id1712,lutowanie-instalacji-miedzianych "Dlaczego nie można łączyć przewodów miedzianych c.o. i c.w.u. lutem twardym? Jest to przecież pewniejsze połączenie..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.05.2012 18:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 Z technicznego punktu - nie ma takiego ograniczenia.Ale...Jak zwykle - diabeł tkwi w szczegółach.Są luty twarde, które bardzo poprawnie "pracują" już powyżej 550stC a znacznie poniżej magicznych 700stC.Nie są tanie i nie leżą na każdym rogu ulicy.Ludzie mają dość brzydkie przyzwyczajenia, gdy lutują na twardo miedziowce.Po prostu - są one "głupie" i zupełnie inaczej się zachowują pod palnikiem jak inne metale.Realnie to "tam" napisali samą prawdę - jak chodzi o instalacje rozległe i łączone w dziesiątkach miejsc. Praca przy CO i CWU lutami miękkimi, bezołowiowymi, to sama przyjemność.Idzie szybko i jest wystarczająco solidnie. Te luty przy buforach mają nieco inne reżimy pracy. Tu naprawdę liczy się trwałość i solidność połączenia wielu różnych metali - liczona w dziesięcioleciach.Tego w tym miejscu lutem miękkim się nie osiągnie. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teves 08.05.2012 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Odnośnie przejść. To chyba sposób Adama wygra z conexami "Wymyśliłem" przejścia na conexach bo nie opanowałem lutu twardego bo nie maiłem AG44. Ale gdybym jeszcze raz budował to przećwiczyłbym luty twarde. A tak przynajmniej jest alternatywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 08.05.2012 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 "Wymyśliłem" przejścia na conexach bo nie opanowałem lutu twardego bo nie maiłem AG44. Ale gdybym jeszcze raz budował to przećwiczyłbym luty twarde. A tak przynajmniej jest alternatywa U mnie lut twardy w miarę opanowany. Tak mi się wydaję. Adam pokazał, trochę potrenowałem na mufkach i udało się sklecić wężownicę do solara. Luty z małą zawartością srebra 2%. Nie wiem jak pójdą połączenia mosiądzu z ścianką 8mm bufora. Ale to już luty AG45. Kosztowne i trochę czuje się tremę Jak nie wyjdzie to wtedy alternatywa zostaje:) Jestem dobrej myśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.05.2012 06:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Lut Ag45 "sam" lutuje.Stres niepotrzebny. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madric 10.05.2012 04:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 (edytowane) Ostatnio widziałem zadziwiającą dla mnie rzecz. Przychodzi kolega pokazuje i pyta sie jak to zrobione tulejka aluminiowa przymocowana do czpienia miedzianego. Po czasie kiedy pewnymi środkami zpsuliśmy połączenie:D wychodzi na to że to lut srebny (wnioskuję po tym że do miedzi przylutowałem stal) Pytanie jest jak zlutować aluminium z miedzią takim lutem, kurcze aluminium momentalnie pęcznieje. Pewno nie tigiem za 1000zł... ps. Zrobione próby. miałem przeciek na wężownicy CWU. Przypuszczam że to przez to że jedną złączkę chciałem zlutować palnikiem na propan butan i było posmarkane nie zbyt dokładnie. Tam gdzie tigiem łapałem, to 100% szczelne.Dzisiaj zamykamy to cholerstwo - 2/3 tyg. po kilka godzin zabawy za mną, ale dość fajnie się człowiek czuje jak coś takiego zrobi... Edytowane 10 Maja 2012 przez madric Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.05.2012 08:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Połączenie aluminium z miedzią jest znane i stosowane w technice.Popularnie nazywa się to CUPAL.Nie jest łatwe do wykonania w warunkach domowych!Ale...Jak się MUSI - to wykonać się da...Problem tkwi w tym, ze aluminium tak szybko pokrywa się tlenkami, że nie chce się dać "zwilżyć" żadnym lutem... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalio 10.05.2012 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Panowie czy wężownica dla CWU fi22 25mb nie będzie za słaba dla 5 os rodziny w tym cztery kobiety ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madric 10.05.2012 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Czy zgromadzona energia i zapotrzebowanie bufora etc była zawsze liczona tylko dla wody. Co z stalą w buforze (ścianki, rury)? u mnie to aż 600kg. Stal generalnie będzie też potrzebować energii a także ją odda. Czyli 1m3 to nie jest tylko 60kwh... jak to obliczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 10.05.2012 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 http://pl.wikipedia.org/wiki/Ciep%C5%82o_w%C5%82a%C5%9Bciwe#Ciep.C5.82a_w.C5.82a.C5.9Bciwe_cia.C5.82_sta.C5.82ych_i_cieczyżelaza nie podali ale na oko będzie to 20 razy mniej niż woda o tej samej masie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 10.05.2012 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 1 l wody gromadzi tyle ciepła co 10 kg metalu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts