r7m8 10.05.2012 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Czy zgromadzona energia i zapotrzebowanie bufora etc była zawsze liczona tylko dla wody. Co z stalą w buforze (ścianki, rury)? u mnie to aż 600kg. Stal generalnie będzie też potrzebować energii a także ją odda. Czyli 1m3 to nie jest tylko 60kwh... jak to obliczyć? Tak jak kolega wyżej napisał, 600 kg stali przy delcie 60 wynosi dokładnie 5 kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.05.2012 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Od zawsze na tym świecie istniały:METALENIEMETALEPÓŁMETALEInaczej PRZEWODNIKINIEPRZEWODNIKIPÓŁPRZEWODNIKI(ciepła i prądu) Stale posługujemy się nimi.Zwykle jest tak, ze przewodniki prawie "nie mają" ciepła właściwego.Ich wkład w bilans ciepła w TAKIEJ skali jest marginalny...Chyba, ze ktoś zrobi sobie baniak o masie własnej 10 ton dla pojemności 1 tony wody...WTEDY trzeba by to uwzględniać! "Panowie czy wężownica dla CWU fi22 25mb nie będzie za słaba dla 5 os rodziny w tym cztery kobiety ??? "Przyjmij wyrazy technicznego współczucia!Cztery TAKIE istoty z całą pewnością zadręczą te 25mb miedzi...No, może jakby je JEDNOCZEŚNIE do tej wanny pchać to.... (ale kto to umie zrobić?).Rób 2 x 25mb fi 22. Pośpisz spokojnie, bo IM starczy zawsze... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 10.05.2012 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 No, może jakby je JEDNOCZEŚNIE do tej wanny pchać to.... (ale kto to umie zrobić?). No jest jeszcze opcja zrobić w domu tylko natrysk, sztuk jeden. Ale chyba te 25m miedzi nie jest warte wysłuchiwania potem do końca życia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalio 11.05.2012 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 No jest jeszcze opcja zrobić w domu tylko natrysk, sztuk jeden. Ale chyba te 25m miedzi nie jest warte wysłuchiwania potem do końca życia... Hahhaaaa czyli co można się iść umyć albo przed 5 albo po 24 dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.05.2012 07:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 To nie tak! Chodzi o to, żeby te istoty podpinać pod baniak PO KOLEI... Tyle, że wtedy NIGDY nie dotrzesz na żadną imprezę, jak zaczną PO KOLEI "robić się piękne"... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carinus 11.05.2012 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 Pojawił się problem z naczyniem wzbiorczym.Całkowita pojemnośc wodna ukladu wyniesie ok. 1600l i mam problem z umieszczeniem sporego naczynia na poddaszu.Dodatkowo nie mam dogodnego rozwiązania poprowadzenia rur do tegoż naczynia.W samej piwnicy mam dosyć sporo wolnej przestrzeni i chyba jedyne co mi przyjdzie zrobi, to zamontowac zbiornik wyrównawczy dla pieca i bufora w piwnicy w układzie otwartym,pozostała część instalacji bedzie musiała być zasilana poprzez wymiennik płytowy.Nie chciałem komplikować układu dodatkową pompa i wymiennikiem ,ale chyba nie będe miał innego wyjscia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r7m8 12.05.2012 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2012 ... mam problem z umieszczeniem sporego naczynia na poddaszu.Dodatkowo nie mam dogodnego rozwiązania poprowadzenia rur do tegoż... Podaj szczegóły, może da się coś wymyślić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renata_i_piotr 12.05.2012 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2012 Witam Jaki bufor ciepła - pojemność i jaki piec - moc do domu 180 m2 z ytonga + ocieplenie 15 cm styropian ściany + 20 cm styropian podłoga + 25 cm poddasze w wełnie. Założenie: 1. Ogrzewanie cwu przepływowo2. piec dolnego spalania na paliwa stałe najlepiej węgiel, drewno itp3. po załadowaniu bufor powinien zapewnić temperaturę ok 23C w domu przez minimum 48H4. W lecie zasilanie przez kolektory słoneczne Na parterze ogrzewanie podłogowe, poddasze grzejniki przewymiarowane na wodę zasilającą 40C dodatkowo w domu przewidywana rekuperacja oczywiście kominek z rozprowadzeniem ciepłego powietrza - raczej do doraźnego grzania Pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carinus 13.05.2012 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 Podaj szczegóły, może da się coś wymyślić. Zbiornik ze wzgledu na rozmiar moge umiescić jedynie na stryszku domu (stare budownictwo,dach dwuspadowy) i tam grozi mu zamarzniecie.Doprowadzenie rury możliwe jest jedynie kanałem wentylacyjnym komina i wyjście z niego możliwe jest na poziomie piętra i prowadzenie przez sufit na stryszek.Głowiłem sie nad rozwiązaniem z wykorzystaniem rozdzielenia ukladów na otwarty kotłowy i zbiornik w piwnicy.Jest dla mnie prosty do wykonania i daje możliwość rozbudowania o kolejny,dodatkowy bufor i mniejsze ciśnienie parcia na zbiornik(niższy słup wody).Problem to zastosowanie dodatkowych elementów w postaci wymiennika i pompy, czyli nastepne elementy które podnoszą koszty instalacji i mogą zaszwankować.Psychicznie nastawiłem się na takie właśnie rozwiązanie i szukam odpowiedniego wymiennika płytowego do pieca 15-20kW.Myślę też czy warto wlac w tym przypadku jakiś inhibitor korozji do układu kotła i bufora dla lepszej ochrony układu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r7m8 13.05.2012 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 Proste rozwiązania są zwykle tańsze i przede wszystkim bardziej niezawodne.Dlatego na Twoim miejscu starałbym się umieścić naczynie ma strychu. Z zamarzaniem naczynia jest problem w większości domków więc to raczej słaby argument na nie.Naczynie najlepiej jest „przytulić” do komina lub ściany ogrzewanego pomieszczenia i ocieplić z pozostałych 5 stron. Gorzej gdy takiej możliwości nie ma bo wtedy przy braku źródła ciepła w postaci właśnie komina lub „ciepłej” ściany naczynie dużo bardziej narażone jest na zamarznięcie mimo dokładnego ocieplenia.Tych szczegółów trochę poskąpiłeś dlatego nie jestem w stanie nic konkretnego wymyślić niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 13.05.2012 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 Cruz a ty jak to rozwiązałeś? Wsteczny obieg z bufora do kotła _myślałem_ że rozwiązałem za pomocą syfonu. Ale (jednak) po zakończeniu palenia muszę zakręcać zawór pomiędzy buforem a kotłem. Jako, że nie przewidziałem tego zakręcania jak robiłem instalację to rzeczony zaworek (2'') jest w najgorszym miejscu z możliwych - na dole bufora a buforek ocieplony więc mało miejsca na manewry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalio 13.05.2012 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 Problem wałkowany ale czy piec z zasobnikiem opału warto łączyć z buforem niby jest regulowana moc kotła ale, pewnie przy duszeniu kotła spada jego sprawność, ale znowu większość kotłów ma prace do 80*C, a na bufor warto ładować i 95 tak mi się wydaje. Podpowiedzcie coś, szczególnie ci którzy użytkują taki tandem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 14.05.2012 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 chyba tylko krzy27 ma taką kombinacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalio 14.05.2012 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 Bajcik jak tam leierowskie pustaki pekają ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madric 15.05.2012 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 Panowie krótko:D wku.... się dzisiaj nie przeciętnie. Nie wiem czy ktoś wcześniej pisał, ale teraz wiem i radzę nie próbujcie przyspawać mufek ocynkowych, czarnych do baniaka zwłaszcza takiego jak mój z ścianką 12mm.Generalnie nei da rady tego zrobić chyba że zasmarka się ją na całą jej wysokość spawem, wówczas naprężenia nie będą powodować pęknięć z przeciwnej strony (dzieje się tak zwłaszcza na mufach małych średnic 1" i w dół). Dzisiaj po 3godzinnych mękach uszczelniania tych pęknięć, wyciąłem to w pień i wstawiam rurę do której wkręcę mufę itd. Kuźwa można było to zrobić wcześniej, nawet o tym myślałem, ale miałem już kupione mufy. Później fachowiec powiedział mi po fakcie że takich muf się nie spawa bo pękają. Odpowiedziałem że już po ptakach i jakoś dam radę.... nie dałem:DPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 15.05.2012 14:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 Są specjalne mufy...Nazywa się "to" MUFA SPAWALNA.Ohydny kawałek nagwintowanej rury.Ale wspawuje się go dobrze. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madric 15.05.2012 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 Powinno być jakieś miejsce w tym wątku przyklejone z instrukcją krok po kroku włącznie z różnymi kombinacjami technicznymi (mówię m.in właśnie o stos. danego materiału itd itd) nie którzy tutaj tacy jak ja chcą go zrobić samemu i kuźwa uczą się niestety na swoich błędach. Nie pytają się czasem, bo nie uważają tego za problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 15.05.2012 16:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 Ale jak zauważą, że coś im źle idzie to pytają. Wtedy wątek się wydłuża a kolejni już "nie mają siły" go czytać dokładnie. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbynek001 16.05.2012 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 Czy ktoś używa bufora z grzałką jako jedyne źródło zasilania ogrzewania podłogowego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 16.05.2012 22:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 O ile mi wiadomo - TAK!Na razie o tym "jak idzie" bliższych danych nie mam... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts