jkr80 28.05.2012 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Witam oto kilka fotek mojego bufora (fi=1020mm, h=2850 mm, g=10mm, wężownice po 25mb fi 18 (na cwu) i fi 15 (solar)) http://img189.imageshack.us/img189/5298/img5259q.th.jpghttp://img819.imageshack.us/img819/9898/img5269h.th.jpghttp://img706.imageshack.us/img706/9206/img5271x.th.jpghttp://img18.imageshack.us/img18/4983/img5289h.th.jpghttp://img196.imageshack.us/img196/7110/img5295ui.th.jpghttp://img831.imageshack.us/img831/4523/img5315e.th.jpg Niestety wężownica cwu 25m fi 18 traciła 0,2 bara na 15 minut (jest już zamontowana) Zobaczymy jak będzie rano Ciśnienie jakimi wężownice są testowane to 6 bar. Martwi mnie tylko co będzie jak okaże się, że z tej wężownicy jest za duży ubytek ciśnienia (nieszczelność) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 28.05.2012 22:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Kładłeś do niej sprężarą koło 6 bar.Nie ma cudów - gorące powietrze!Stygło - to ciśnienie nieco spadało.(Oby to było to!)Znam ten efekt z testów szczelności, które ja prowadzę.Napchasz, poczekasz, ciśnienie przysiada a potem "staje" i "trzyma".Dekli nie masz..."Psik do szyb" w łapę i polać mydlinami jakimi wszystkie złączki. Adam M. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkr80 29.05.2012 04:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Zobaczymy dziś rano Ok 8 zadzwonię do kolesia u którego stoi buforek Z tymi mydlinami to wiem tylko jak jest juz wężownice i lejek zamontowane to trochę już gorzej tam dotrzeć. Zwłaszcza jeżeli chodzi o złącza tuż nad lejkiem (zasilanie cwu) i w środku (recyrkulacja cwu). No ale zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkr80 29.05.2012 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Pomiar z 8-ej rano wężownica solar - 6 bar,wężownica CWU - 2,5 baraładowane wczoraj o 20:30 - 6 barMoże jakieś pomysły jak sobie poradzić z tą wężownicą nie demontując jej?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.05.2012 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Napchać ze 6 bar i popsikać.Wylezie gdzieś piana.Potem pokiwać się - jak tam z palnikiem dojść.Nie powinno być sporych problemów.Lutować, oczywiście, na odprężonym. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkr80 29.05.2012 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Dzięki Adam Jutro będę z tym walczył. A w ostateczności to bebechy wyciągnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.05.2012 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Weźmiesz lut srebrowy, otulony, zagrzejesz chore miejsce, dotkniesz lutem - i naprawa skończona!Nie przewiduję problemów! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carinus 29.05.2012 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 W sobotę wspawałem dno do swojego bufora i zdążyłem przerobić stary bojler na grzanie wody w wężownicy zamiast wężownicą.Tempo ogrzania zładu po przerobieniu jest nieporównywalne.Bojler ma pojemność 160l i 16m.b. wężownicy z rury stalowej 3/4".Próba wypadła dobrze więc nie będę wstawiał miedzi.Woda z bufora będzie sukcesywnie pompowana do bojlera i tak zwiekszę latem pojemność cieplną bojlera,a zimą moge opróżniać bufor do końca bez utraty ciepłej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.05.2012 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Ocet sobie gdzieś zamów...(do corocznego odkamieniania instalacji stalowej) Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek68 29.05.2012 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Witam Co sądzicie o moim "projekcie"?http://img823.imageshack.us/img823/753/schematkotowni001.jpg Witek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
REKINRW 30.05.2012 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 witek68, masz tu chyba wszystko co się da. dla mnie trochę przerost formy . 3 zbiorniki na wodę , cztery źródła zasilania... Uprościłbym cały układ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek68 30.05.2012 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 No tak, pełno jest. Część urządzeń już mam - np bojler 80 l. był pierwszy , kiedyś grzałem tylko kominkami. Później dołączyłem piec z podajnikiem i bojler 140 l. - grzany tylko piecem, czyli jak w piecu się nie pali tak, jak teraz, to grzeję tylko 80 l, prądem. Przedtem, gdy w lecie pracował piec z podajnikiem, na CWU wydawałem dziennie od 6 do 10 zł, teraz - przy grzaniu prądem - 1 do 2,5 zł. Jednak wody z tych dwóch bojlerów czasami brakowało, dlatego to przepływowe grzanie w buforze. Na razie do bojlera 140 l. wsadzę grzałkę 2 kW i zobaczę co z kosztami i ilością wody. Jednak już teraz widać, że grzanie CWU w lecie piecem na ekogroszek zupełnie się nie opłaca! Poza tym mały bojler robił za "uśredniacz" temperatury wody w łazience - czasami w dużym potrafi mieć nawet nieco ponad 60 st. C, w małym to się fajnie miesza, a w kuchni jest w sam raz. Co do źródeł ciepła. Faktycznie, pompa ciepła chyba jest niepotrzebna - mają być kolektory słoneczne i to dużo - tak z 10, 15 sztuk, ale zacznę od 2, 4. Z programu "Kolektorek" wyszło mi, że przy 20 mam CWU za darmo cały rok, i dogrzewa mi CO przez 4 miesiące w sezonie grzewczym Kolektory płaskie Hewalex po 1100 zł sztuka, czy coś koło tego - robić samemu się nie opłaca Ale PC jest tania (3500 zł z Hewalexu) - nie wiem, może faktycznie jest niepotrzebna? Pompa powietrze - woda, dolne źródło w zimie albo pod kalenicą, gdzie będą wyloty wentylacji z pokojów - kominek będzie grzał również przez DGP, albo przez GWC rurowy, pod posadzką garażu - pow. dla rur 6 x 10 m. Kominek mam z dawnych czasów, teraz stoi na klatce schodowej i przeszkadza. Wsadzę go do piwnicy i podłączę do bufora. Schemat wysłałem forum, bo liczę na kostruktywną krytykę Witek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teves 30.05.2012 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 No tak, pełno jest. Witek Ale kombinat!!!! To się kiedykolwiek zwróci ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qter 30.05.2012 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 No tak, pełno jest. Część urządzeń już mam - np bojler 80 l. był pierwszy , kiedyś grzałem tylko kominkami. Witek to jest składanie bateryjek zamiast postawienie jednego optymalnego systemu... dorzuć jeszcze kilka innyc wynalazków dających po garści enrgii.. aby krytyka była napisz lepiej do jakich źródeł energii masz dostęp (gaz, prąd, opał) jaki masz budynek, co chcesz uzyskać (ile CWU i ile CO - jak teraz masz rozwiązane orzewanie - podłogówka, grzejniki, piece akumulacyjne itp.) i wtedy łatwiej będzie doradzić... PZDR Qter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek68 30.05.2012 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Witam Wszystko jest opisane w moim poście. Gazu nie mam, mam prąd i opał (cokolwiek to znaczy) - jest to opisane. Nie pytam ile energii wymaga mój budynek, bo to wiem. Chciałby tylko poznać Waszą opinię na temat schematu, który zamieściłem. Co do bateryjek - tak, składam system, nie każdego stać na wynajęcie profesjonalnego projektanta i kupno najlepszych urządzeń. Chciałbym na początek mieć plan, który będę realizował. Plan jest po to, żeby wiedzieć na przykład gdzie co ma stać w piwnicy, lub gdzie dać rurkę - do wykorzystania w przyszłości. Komentarze typu "ale kombinat, kiedy to się zwróci" nic nie wnoszą do tematu - fajnie byłoby, gdyby w dalszej części pojawiło się na przykład coś takiego: "weź wywal tę pompę ciepła - jest niepotrzebna, jak masz solary" albo "dlaczego ograniczasz temperaturę wody kotłowej podawane z bufora do pieca CO" albo "dlaczego piec nie ogrzewa bufora najpierw tylko kaloryfery i CWU a nie na odwrót" itp Na razie grzeję piecem z podajnikiem, CWU prąd w lecie, ale dom jest w remoncie, więc mogę zaplanować wszystko, a czy to zrealizuję to inna sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qter 30.05.2012 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Witam Wszystko jest opisane w moim poście. Gazu nie mam, mam prąd i opał (cokolwiek to znaczy) - jest to opisane. Nie pytam ile energii wymaga mój budynek, bo to wiem. Chciałby tylko poznać Waszą opinię na temat schematu, który zamieściłem. Co do bateryjek - tak, składam system, nie każdego stać na wynajęcie profesjonalnego projektanta i kupno najlepszych urządzeń. Chciałbym na początek mieć plan, który będę realizował. Plan jest po to, żeby wiedzieć na przykład gdzie co ma stać w piwnicy, lub gdzie dać rurkę - do wykorzystania w przyszłości. CUT! QUOTE] a gdzie jest info na temat ilosci m2 do ogrzania i tego czy masz grzejniki czy podłogówkę czy np. DGP? Mamy zgdaywać? Inaczej się robi dla kaloryferów a inaczej dla podłogówki... takich baboli jest wiecej.. jak wiesz ile twoja chata potrzebuje energii tez napisz - po co składać na wyrost? co Ty myslisz? że tu sami wróżbici siedzą? joda jest jeden PZDR Qter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek68 30.05.2012 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 właśnie liczyłem, że Yoda się odezwie na razie grzeję 100 m kw kaloryferami, docelowo ma być 250 - planowałem w każdym pomieszczeniu kaloryfery, chyba, że się nie da - to same kaloryfery - wyliczone wg zapotrzebowana 110 W/m2 i na powrocie mini podłogówkę - aby wykorzystać niską temperaturę w buforze, kominek ma stać w piwnicy (kino domowe) i grzać bufor oraz poprzez DGP dom (kanały już mam zrobione) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 30.05.2012 17:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Jestem...Dochodzę do siebie po tym, co wyczytałem... Chyba zabrałeś się za problem nie z tej strony!110W/m2 to horror!Nad tym trzeba by popracować ostro.Wtedy cała reszta fabryki będzie nadmiarowa.Fabryka bardzo rozbudowana, ale zasadniczych błędów nie widzę.(nie dyskutuję ze stanowiskiem - czemu akurat tak!). Przewiduję co najmniej trzy turnusy akcji szkoleniowej dla rodziny.Powinni wiedzieć który kurek jest od czego i czego JEDNOCZEŚNIE nie zakręcać! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 30.05.2012 17:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Rozumiem, ze masz ograniczenia.Nie wszystko da się zrobić bez poważnej rujnacji tego, co tam masz...NAPRAWDĘ nie da się tych kaloryferów (poza piwnicą - przyziemiem) wyeliminować?W połączeniu z solidnym opatuleniem ścian zyskałbyś najwięcej.Kładzenie pionów (nowych rozprowadzeń) to nie tragedia!Wsadzisz kasę (po kawałku) i sporo dłubania i powstanie niezły system do energożernego domu...Popracuj nad sposobem zmniejszenia zapotrzebowania na energię to ogólnie - wyjdzie lepiej cały ten remont. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 30.05.2012 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Witam Co sądzicie o moim "projekcie"?http://img823.imageshack.us/img823/753/schematkotowni001.jpg Witek Sory za szczerość, ale masakra!!! Nie jest sztuką zrobić skomplikowany układ, sztuką jest go uprościć. Zrób 2 rysunki, jeden zasilanie bufora ciepłem, a drugi odprowadzanie ciepła. A tak ode mnie polecam solar grawitacyjny, zaleta jest taka, że działa SAM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts