Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam na forum!

śledzę od dłuzszego czasu wypowiedzi na temat buforu ciepła. Niby wszystko jasne ale mam jeden problem, z którym nie mogę sobie poradzić (na razie w wyobraźni). otóż, jak to zrobić, żeby bufor był ładowany wtedy, gdy nie ma zapotrzebowania na ciepło w obiegu grzewczym. Chodzi o to, aby ładowana do bufora goraca woda siłą grawitacji nie dostawała się do tego obiegu nawet, gdy pompa nie chodzi. Czy mozna jakos zamknąć (automatycznie) wyjście z bufora albo powrót do niego?

pozdrowienia dla wszystkich

Witam

Nieśmiało chcę zasugerować zastosowanie zaworu zwrotnego

Pozdrawiam

Sam właśnie przygotowuje się do wykonania bufora, materiały kupuje w przyszłym tygodniu ( jest firma w Rzeszowie gdzie kupisz każdą rurę ) a dziś jestem umówiony z gościem co ma mi to poskładać :wink:

Możesz podać więcej szczegółów i jakieś namiary na tego gościa?

Dzięki i pozdrawiam!

Witam na forum!

śledzę od dłuzszego czasu wypowiedzi na temat buforu ciepła. Niby wszystko jasne ale mam jeden problem, z którym nie mogę sobie poradzić (na razie w wyobraźni). otóż, jak to zrobić, żeby bufor był ładowany wtedy, gdy nie ma zapotrzebowania na ciepło w obiegu grzewczym. Chodzi o to, aby ładowana do bufora goraca woda siłą grawitacji nie dostawała się do tego obiegu nawet, gdy pompa nie chodzi. Czy mozna jakos zamknąć (automatycznie) wyjście z bufora albo powrót do niego?

pozdrowienia dla wszystkich

Są elektromagnetyczne zawory strefowe

http://img24.imageshack.us/img24/2677/ventily21lt3.jpg

ale to drogie zabawki np. http://sklep.pgi.com.pl/afriso-eurodynamika-m-153.html

i potrzebne sterowanie

• 2 weeks później...

Przeczytałem wątek i przyszedł mi do głowy taki pomysł. Mam mały bojler 80L i chciałbym go zastąpic czymś większym , tak ze 120L. Mam rurę stalowa a po zaspawaniu będzie taka pojemność. I teraz mój wynalazek : jako że miedź jest droga a mam kilka grzejników ( takie glaszaki po 5 żeberek na jedną sekcje) to wstawić taką sekcje na spód (zbiornik pionowy) i to nakryć lejkiem takim jak w buforze na pierwszej stronie. Wiem że mało to profesjonalne ale może będzie działać?

Co o tym sadzicie?

Mam pytanie odnośnie kontroli temp. w buforze, chciałbym umieścić 3 takie czujniki zanurzeniowe:

http://img132.imageshack.us/img132/6938/t2001wr4.jpg

w takich osłonach :

http://img252.imageshack.us/img252/7921/og3rb6.jpg

Koszt to ok. 75 zł za komplet!

Razem wyjdzie 225 zł :-?

Dobre to to będzie czy kombinować inaczej/taniej ? :roll:

Taniej to się chyba nie da.

To będzie pomiar trójpunktowy.

Ja zaplanowałem linijkę diodową wskazującą temperaturę "na zapytanie".

Jest to rząd czujników LM35 wpiętych w komparatory. Obciążeniem tej drabinki komparatorów są diody led.

Pokręcając potencjometrem "odniesienia" otrzymujemy odpowiedź na pytanie "ile jest wody o temperaturze X"

Da się to wpiąć w jakieś sterowanie typu "jak zabraknie to załącz np. grzałki"

Wrzucić tu jaki schemat?

Adam M.

Ja to bardziej tak dla ciekawości te czujniki niż sterowania więc zostanę przy tym trójpunktowym :oops:

Zastanawia mnie tylko "czym" to można odczytać :roll:

Może jakiś propozycje? Ale wolałbym coś gotowego,dostępnego na rynku bo nie umiem sobie tego "polutować" :wink:

PS. Ten schemat też daj,może innym się przyda :p

A gdzie to można dostać? Chodzi mi głównie o te gniazda... bo sam czujnik to tańszy jest LM35/pt100/pt1000/DS1820 w obudowach plastikowych dla elektroniki. Wystarczy podlutować dwa przeowdy/trzy przewody, wrzucić do gniazdka, zalać klejem i już.

A do wizualizacji polecam Ci KIT AVT5041. Conieco trzeba polutować ale to robota na poziomie przedszkolaka... Nie jest to wspaniałe rozwiązanie bo termometry trzeba przełączać mechanicznie (jeśli chcesz mieć trzy) ale myślę, że do podglądania wystarczy. Możesz przeszukać zasoby kitowe AVT czy Vellemana bo termometrów jest tam od groma.

Mam pytanie odnośnie kontroli temp. w buforze, chciałbym umieścić 3 takie czujniki zanurzeniowe:

http://img132.imageshack.us/img132/6938/t2001wr4.jpg

w takich osłonach :

http://img252.imageshack.us/img252/7921/og3rb6.jpg

Dobre to to będzie czy kombinować inaczej/taniej ? :roll:

Mnie to wyszło jakieś dziesięć razy taniej :-(

No, chyba że te czujniki to termopary a nie termistory czy LM35.

A można tak?

Rurka 1/2' o długości 10 cm z gwintem wspawana w ściankę bufora a w to wkręcony zwykły termometr?

W tej rurce była by woda z bufora :roll:

Dlaczego nie bezpośrednio w buforze ten termometr?

Bo chciałbym aby to wychodziło przed izolację i płytę,którą chciałbym wszystko zabudować ,,,

A można tak?

Rurka 1/2' o długości 10 cm z gwintem wspawana w ściankę bufora a w to wkręcony zwykły termometr?

W tej rurce była by woda z bufora :roll:

Nie wiem czy przy takiej średnicy rurki będziesz miał w jej wnętrzu dostateczną cyrkulację wody, by przy końcu miała ona taką temperaturę, jak w buforze.