efka3 15.06.2012 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 .... no tak o tym nie pomyślałam dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzieci 16.06.2012 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2012 Witam serdecznie wszystkich Mam pytanie planuję wykonać bufor 1600 l ogrzewany kotłem na paliwo stałe. Czy do niego wystarczy wężownica do CWU 25 mb fi 18 oraz do solarów 25 fi 15. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzieci 16.06.2012 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2012 Mam do was jeszcze pytanie czy lejek będzie potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 16.06.2012 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2012 To już było... ze dwadzieścia razy. Wysil się i przeczytaj choć 10 pierwszych (albo ostatnich, albo nawet prawie dowolnych ) stron wątku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 16.06.2012 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2012 A jaki masz mocny piec?Ja do pieca 25kW mam fi28, głównie by w razie braku zasilania laddomatu jako tako odbierało grawitacyjnie jak już się klapka od pieca zamknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mattdl 17.06.2012 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2012 1000l bufor mam jeszcze nie ocieplony. Naładowałem go wczoraj do góra: 80st, dół: 55st po 3 godzinach palenia.Kocioł wygasł. Na buforze mam czujki temp i w kotle na płaszczu też. Zauważyłem że w miarę upływu czasu temp na kotle i w buforze (góra) wyrównała się i po 6 godzinach od skończenia palenia wynosiła 50st. Na zasilaniu pomiędzy buforem a kotłem mam pompkę i różnicowy, nie mam zaworu odcinającego. Zawór odcinający mam na powrocie zasilania i mimo zamknięcia tego zaworu sytuacja nie poprawiła się. Czy można na zasilaniu wstawić zawór odcinający? Bo hydraulik twierdzi, że to niezgodne z przepisami i że nie wolno. Chodzi mi o to, że w przyszłości chcę też podłączyć o bufora solary a wygląda na to, że mimo zamknięcia zaworu na powrocie mam jakiś tam przepływ pomiędzy buforem a kotłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 17.06.2012 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2012 mattdl - jeżeli rura bezpieczeństwa zacznie się przed tym zaworem, to przepis nie byłby łamany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 19.06.2012 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 Uwierz mi każdy ma w domu saunę jak ma kominek i bufor. I teraz trudno niektórym nawet to napisać ze bufor przy kominku to nieporozumienie, bo sami się tu udzielali i pisali jakich to zalet nie ma zbiornik akumulacyjny, dopóki go nie zamontowali to byli nim podekscytowani, a gdy już go zamontowali przyszło rozczarowanie i wola się nie odzywać. Wystarczy zmienić kocioł na bardziej wydajny z ocieplonymi drzwiczkami zamiast szyby. W salonie się zmieści bez problemu jakieś 30 kW dolnego spalania. Wydajność lepsza a klimat podobny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 19.06.2012 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 Cieplny marzy mi się o pojemności 2325kWh. Znalazłem baniaczek z kompozytu epoksydowego i zaczynam łazić koło niego jak pies koło jatki... Ile to ma mieć litrów i czy to na wodę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 19.06.2012 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 Zauważyłem że w miarę upływu czasu temp na kotle i w buforze (góra) wyrównała się i po 6 godzinach od skończenia palenia wynosiła 50st. Na zasilaniu pomiędzy buforem a kotłem mam pompkę i różnicowy, nie mam zaworu odcinającego. Zawór odcinający mam na powrocie zasilania i mimo zamknięcia tego zaworu sytuacja nie poprawiła się. Schemat instalacji jakiś masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 19.06.2012 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 Bufor nie jest jakimś cudownym rozwiązaniem dla każdego domu.Jeżeli dom jest energooszczędny,to wystarczy przepalić raz dziennie w kominku i dla CO wystarczy i dla CWU.W silne mrozy dwa razy.Dla leniwych pozostaje konwencjonalne dostarczanie energii,gazem lub prądem.Ale nawet dla tych drugich sezon grzewczy to 3,max 4-ry miesiące.Słyszałem gdzieś o ciekawym rozwiązaniu kominka,gdzie szyba jest od strony salonu,a załadunek drewna odbywa się w pomieszczeniu pomocniczym.I syfu w salonie nie ma i nastrój jest.A opinie o saunie jeśli ktoś ma kominek i bufor dotyczą domów energochłonnych,tylko po co im bufor i kominek jako źródło ciepła.Rozpalić, lampeczkę wypić to tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.06.2012 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 " Cytat Napisał adam_mk Cieplny marzy mi się o pojemności 2325kWh. Znalazłem baniaczek z kompozytu epoksydowego i zaczynam łazić koło niego jak pies koło jatki... Ile to ma mieć litrów i czy to na wodę? " 30 000 literków ma...Może nieco więcej.Szkłoepoksyd...Dla mnie - na wodę by był. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.06.2012 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 Znowu odkrywane są stare prawdy i wyważane z trzaskiem otwarte drzwi?! Przecież budowa domu, jakiegokolwiek, się zupełnie NIE OPŁACA!!! Dziś już kompletnie trudno być księciem z bajki, który wszelkie dobra pozyskuje jednym paluszkiem - pokazując je... Albo wyrażeniem życzenia... Przyjdą jakieś parszywce, krwiopijce, fahofce i zrobią, ale FAKTURĘ zaraz wręczą i na KASĘ czekają!!!! No, to się NIC NIE OPŁACA!!! (a do tego wszystko się pieprzy nienaprawialnie w trzy dni po upływie gwarancji!!! ) Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szaryb 19.06.2012 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 Witam serdecznie wszystkich Mam pytanie planuję wykonać bufor 1600 l ogrzewany kotłem na paliwo stałe. Czy do niego wystarczy wężownica do CWU 25 mb fi 18 oraz do solarów 25 fi 15. @ravbc - tak,to już było, chyba coś koło #3006 jak pamiętam swoje notatki, powodzenia w szukaniu. @Dzieci - Ktoś tu dał 50m fi 18 (nie napisał czy w jednym kawałku i jak umieszczona, bufor bodaj 1000L był) - chwalił się, że mu b.dobrze działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 19.06.2012 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 adam mk.Nie bądź taki emocjonalny bo może żyłka pęknąć. Mam buforek 1500L i kominek co go napędza w grawitacji i kolektorek co to wszystko wspomaga i dwie grzałki na leniwe dni.A to co napisałem to wynik przemyśleń przy lampeczce i rozpalonym kominku.Może i niezbyt twórcze ,ale własne.A że przeżyłem w zeszłym sezonie grzewczym również ciężkie mrozy ,to wiem ile energii i kiedy potrzebuję.A typowej kotłowni z kominem nie mam, bo i po co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.06.2012 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 "A typowej kotłowni z kominem nie mam, bo i po co. ".... Nie masz to Ci nic nie pęknie! LEPSZY JESTEŚ! (Co nie od dziś pokazujesz...) Przeżywasz to, co my wszyscy! Bardzo, jak czytam, to przeżywasz.... Popraw co potrzeba, zmniejsz zapotrzebowanie na energię, przemyśl raz jeszcze co da się zoptymalizować. Może mniej dynamicznie trzeba będzie kominek pędzić i lampek mniej będzie potrzeba? Zima coraz bliżej! WSZYSCY mamy to samo! (W tym zakresie - nie jesteś oryginalny...) Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madric 20.06.2012 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 Na zasilaniu pomiędzy buforem a kotłem mam pompkę i różnicowy, nie mam zaworu odcinającego. Zawór odcinający mam na powrocie zasilania i mimo zamknięcia tego zaworu sytuacja nie poprawiła się. Czy można na zasilaniu wstawić zawór odcinający? Bo hydraulik twierdzi, że to niezgodne z przepisami i że nie wolno. Chodzi mi o to, że w przyszłości chcę też podłączyć o bufora solary a wygląda na to, że mimo zamknięcia zaworu na powrocie mam jakiś tam przepływ pomiędzy buforem a kotłem. Jeszcze swojego nie testowalem buforka, ale swego czasu rozmyślaliśmy o takim zaworze. Moim zdaniem. Jeśli wstawisz coś takiego to 1. na 10000000% twoja żona/dziewczyna itd. narobi bałaganu przy rozpalaniu kiedy ciebie nie będzie. niby jest rura bezpieczeństwa, ale po co narażać instalacje na takie warunki. 2. mozna byłoby zastosowac elektrozawor z insbudu. Wydatek 250pln ale pewne i podlaczone do termostatu pompki ladujacej bufor. Pompa pracuje - zawór otwarty. Gorzej z grawitacją gdy nie będzie zasilania no ale najwyżej jakiś ups etc... lub drugi termostat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szaryb 20.06.2012 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 Dopiero w tym roku (bo ciągle czekam na PNB, 3 rok :/) zabrałem się za buforek i przypadkiem odkryłem, że kupiłem na alledrogo podrabiane conex-y (chciałem się dopytać na PW @Locost jak lutował ale na razie nie odpisał).Conex to jest to: http://www.ibpgroup.com.pl/produkt.php?menu_id=32&lang=plA te z alledrogo co sprzedaje pswhydraulika to najwyraźniej podróbki (a obok na bannerze umieszczone logo firmy oryginalnej!).I teraz się zastanawiam czy ciekną bo ten typ połączenia tak już ma czy ciekną bo to nie jest conex - tylko produkt czekoladopodobny.@Locost - jakie masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 20.06.2012 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 ...Słyszałem gdzieś o ciekawym rozwiązaniu kominka,gdzie szyba jest od strony salonu,a załadunek drewna odbywa się w pomieszczeniu pomocniczym.I syfu w salonie nie ma i nastrój jest.A opinie o saunie jeśli ktoś ma kominek i bufor dotyczą domów energochłonnych,tylko po co im bufor i kominek jako źródło ciepła.Rozpalić, lampeczkę wypić to tak. A ja slyszałem o szybie w kominku, do której po rozpaleniu w kominku, można nawet przyłożyć goły tylek i nic nie poparzy. Zapomniałeś też, że mając ocieplony budynek i bufor, można wyjechać w zimę na tydzień z domu, a po powrocie będzie przytulnie ciepło. Chyba, że lubimy jak jest odwrotnie: zimno i grzybowe powietrze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 20.06.2012 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 Ja mam takie pytanko. Czy kominka to się przypadkiem nie ociepla jakąś wełną(tego z płaszczem)? No bo jak jest dobrze jakaś izolacja zrobiona, to ciepła tyle co przez szybę ucieknie i żadnej sauny nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts