cruz 25.06.2012 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 Dla podłogówki dT jest 5C a dla kaloryferów dT jest 15C. Dla każdej podłogówki i dla każdych kaloryferów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebanseban 25.06.2012 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 (edytowane) Hmm...robienie kolejnej osobnej wezownicy dla podłogówki (niezależnej od "kaloryferowej") całkowicie mi sie nie uśmiecha i chyba się nie opłaca. Czy takie coś jak na poniższym rysunku ma szanse efektywnie działać? Założenia: głównie gazówka,(Auraton A na parterze steruje piecem i podłogówką, Auraton B na piętrze włącza tylko piec) Jak przyciśnie mróz/bieda/ochota do działania/chęć zaimponowania gościom - palimy w kominku i wtedy: Jak na buforze conajmniej 60 stopni przy deklu górnym, stop gazówka. Jeśli parter chce cieplej (Auraton A = ON) włącza sie pompa od wężownicy, i grzeje grzejniki, jeśli piętro chce cieplej (Auraton B) włącza się pompa od wężownicy i podłogówki. duzy tu: http://img59.imageshack.us/img59/4439/sebancocwu.png Uwagi mile widziane. Edytowane 25 Czerwca 2012 przez sebanseban Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teves 25.06.2012 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 Dla każdej podłogówki i dla każdych kaloryferów? Nie dla każdej, możesz zaprojektować zupełnie odwrotnie i pewnie też będzie grzało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qter 25.06.2012 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 Hmm...robienie kolejnej osobnej wezownicy dla podłogówki (niezależnej od "kaloryferowej") całkowicie mi sie nie uśmiecha i chyba się nie opłaca. Czy takie coś jak na poniższym rysunku ma szanse efektywnie działać? Założenia: głównie gazówka,(Auraton A na parterze steruje piecem i podłogówką, Auraton B na piętrze włącza tylko piec) Jak przyciśnie mróz/bieda/ochota do działania/chęć zaimponowania gościom - palimy w kominku i wtedy: Jak na buforze conajmniej 60 stopni przy deklu górnym, stop gazówka. Jeśli parter chce cieplej (Auraton A = ON) włącza sie pompa od wężownicy, i grzeje grzejniki, jeśli piętro chce cieplej (Auraton B) włącza się pompa od wężownicy i podłogówki. [ATTACH=CONFIG]122308[/ATTACH] Uwagi mile widziane. strasznie rozrośnięty ten układ - tak jak w tym dowcipie: - widzisz las? - nie, drzewa mi zasłaniają Napisz co chcesz uzyskać a forum doradzi... W tym układzie na gazowcu nie widze sensu bufora za bardzo... np. ile m2, osób, łazienek, m2 do ogrzania podłogówką, dlaczego kaloryfery, czy masz juz gaz itp... PZDR Qter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebanseban 25.06.2012 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 (edytowane) Ok: 140 mkw plus garaz 35mkw4 osoby Stan deweloperski:Piec DieDietrich MCR24 IIgaraz : grzejnikparter : podłogówka ok. 65mkw +jeden pokój grzejnikowo plus w łazience drabinkapiętro 70 m grzejnikowo, łazienka podłogówka na RTLu plus drabinka Na ten moment wszystko gazówką (na rysunku bez bufora). Kominek z płaszczem do otwartego kupiony i czeka na zainstalowanie. Dla rozjaśnienia sytuacji wklejam tylko część CO na której głównie mi zależy:http://img21.imageshack.us/img21/2829/sebanco.png Edytowane 25 Czerwca 2012 przez sebanseban Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 26.06.2012 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Do czego ci tutaj bufor potrzebny? Za dużo kasy masz? Solar podepnij do zbiornika CWU, Kominek powietrzny dla klimatu i jaki prosty układ... Co do podłogówki na RTL-u to nawet się nie wypowiem.... I nadal nie wiem czemu ciągle jest pęd, że grzejniki w domu muszą być, a one wręcz całość psują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebanseban 26.06.2012 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 robdk, może niezbyt dobitnie to wyraziłem:grzejniki już są i działają....w zimieRTL już jest...i różnie z nim bywa - bedzie ciężko to przerobić, chyba że ktoś ma pomysłkominek z płaszczem już jest...nie działa bo nie jest podłaczonybufor chcę miec dla spokoju duszy zeby sobie palić do woli bez nerwów, że znów wygotowałem wodę w wyrównawczym...solar chce przy okazji mieć w opcji choć to (o ile w ogóle) śpiew przyszłościMoje zagadnienie bardziej dotyczy : Jak to spiąć, niż jak to zrobić od początku.NO CHYBA ŻE SIĘ NIE DA! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efka3 28.06.2012 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 Grzałki w buforze mam pytanie odnoście sposobu umieszczenia grzałek w buforze. Zanim zapytałam chciałam sama poszukać odpowiedzi, ale się nie udało. Jak powinno być to zrobione bo u nas jest tak Teść spawacz stwierdził, że nie wspawa ich bezpośrednio w ściankę bufora, bo istnieje ryzyko, że uszkodzi grzałki. Ścianka jest 12 mm... Zakupili więc mufy, niestety ocynkowane i wspawał je w bufor, żeby potem wkręcić grzałki oczywiście z uszczelnieniem pakułą i pastą. Jest spawaczem, więc wiedział, że te ocynkowane mufy kiepsko będą się spawać... ale ponoć czarnej rury o odpowiedniej średnicy i gwincie nie udał się kupić. Wspawał te mufy, wkręcił te grzałki i miało być super, ale niestety po napełnieniu zbiornika wodą, właśnie tam zaczęła sączyć się woda. Teraz szlifierką robi rowki dokoła wejść na grzałki i zalewa spawem rurę ocynkowaną. ma być dobrze. Dzisiaj się okaże. Pozostałe wejścia i wyjścia są mega szczelne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 28.06.2012 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 Są mufy czarne spawalne 6/4" właśnie pasujące pod grzałki. Dostępne w każdym hydraulicznym.Dodam, że na podstawie własnych doświadczeń grzałki umieszczone w dolnej części zbiornika służące tylko wyłącznie do celów CWU w okresie letnim to nie najlepsze rozwiązanie. A to dlatego, że grzejemy cały zład (pomimo lejka). A to się przenosi na wysokie koszty CWU. Jeśli by to miało być tylko dla CWU lepiej wstawić w 1/3 od góry w ściance bufora oraz mufkę na kapilarę czujnika temperatury do sterowania grzałką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 28.06.2012 12:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 Kolejny posiadacz wieeeelkiego bufora, któremu bardzo przeszkadza, że jest wieeelki? Po co było taki wielki budować? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efka3 28.06.2012 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 Dzięki robdk, a więc nie chciało im się poszukać.... to teraz się męczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 28.06.2012 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 Nooo, przeszkadza, no w lato przeszkadza bo tylko CWU idzie... za 230 zł miesięcznie a wody normalnie się zużywa, (rodzina 2+1). A że przepływowo się grzeje to i troszkę trzeba zagrzać. Mówię tu o grzaniu tylko i wyłącznie na cele CWU..., a powinienem się zmieścić w 50-80 zł m-c, więc duży teraz przeszkadza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 28.06.2012 12:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 Po co pozwoliłeś, aby ostygł po zimie?Nie wiesz JAK to działa?Spal czasem jakie remanenty po sprzątaniu ogródka!Chyba, że masz totalnie niepraktyczny ekogroszkowiec... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 28.06.2012 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 robodk, jakie masz ocieplenie bufora że ci 3/4 ciepła ucieka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 28.06.2012 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 Teść spawacz stwierdził, że nie wspawa ich bezpośrednio w ściankę bufora, bo istnieje ryzyko, że uszkodzi grzałki. Ścianka jest 12 mm... Zakupili więc mufy, niestety ocynkowane i wspawał je w bufor, żeliwo _jakoś_ można pospawać do stali żeliwo ocynkowane też _jakoś_ można pospawać do stali ( po wyszlifowaniu) Ale pytanie po co sobie utrudniać życie. Trzeba przeczytać ten wątek. Trzeba było kupić te mufki do spawania ze stali w sklepie albo na necie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 28.06.2012 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 O takie coś chodzi :http://infosant.pl/top-produkt/Mufki-stalowe-do-wspawania-COCEK,173 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efka3 29.06.2012 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 Cruz, wiem (teraz), że można kupić mufki na necie. Wątek... możesz mi nie uwierzyć ale czytałam (od stycznie po kawałku) ale mocowanie grzałek mi umknęło. Wszystkie mufki na wyjścia i wejścia do bufora mamy spawalnicze. Ale o tych do grzałek nie pomyślałam, potrzebne były na już i M wziął grzałkę i udało mu się dokupić tylko te cynkowane:( stwierdzili, że się da.... chodziło o czas... Stan na dzień dzisiejszy... cieknie już tylko jedna... Ale wczoraj zakupiłam takowe - spawalnicze 6/4 " i co? 6/4" mają po zewnątrz i nie pasują.... Tak babie baba sprzedawała więc musiała wyjść z tego jakaś lipa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 29.06.2012 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 robodk, jakie masz ocieplenie bufora że ci 3/4 ciepła ucieka? No na razie to bardzo kiepskie bo tylko 5 cm ściśniętej wełny stretchem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 29.06.2012 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 ... Ale wczoraj zakupiłam takowe - spawalnicze 6/4 " i co? 6/4" mają po zewnątrz i nie pasują.... Tak babie baba sprzedawała więc musiała wyjść z tego jakaś lipa... bo może sprzedała 5/4" symbolika oznacza rodzaj średnicy gwintu a 5/4 od 6/4 niewiele się różni, szczególnie jak nie ma się obydwu obok siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efka3 29.06.2012 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 Sama jestem zła na siebie, że nie pojechałam tam z grzałką cóż człowiek uczy się na błędach, przy następnym buforze pójdzie z górki:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts