Dzieci 17.07.2012 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 O ile bufor może być niżej od pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebanseban 17.07.2012 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Mam pytanie, sory za OTMożecie polecić jakies zawory mieszające 3D z siłownikiem i sterownikiem, które nie rujnują kieszeni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 17.07.2012 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Mam pytanie, sory za OT Możecie polecić jakies zawory mieszające 3D z siłownikiem i sterownikiem, które nie rujnują kieszeni? Womix, a co do sterownika to jest tego z parę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.07.2012 13:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 Obejrzyj sobie ESBE.Bez siłownika, sterownika, mieszkowe i samoczynnie działające tak, jak nastawisz. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebanseban 18.07.2012 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 A to zarówno do podłogówki jak kaloryferów się nada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.07.2012 14:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 MUSISZ mieć dwa.JEDNA nastawa dla kaloryferów DRUGA - dla podłogówki.Tylko...Po co Ci DWA systemy grzewcze?Nie lepiej jeden , a DOBRY?Taniej by było... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebanseban 18.07.2012 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 Adamie, Przeciez już o tym rozmawialiśmy... Sa dwa i na razie nie ma innej opcji... A precyzyjne i szybkie wystarczające to to? Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szaryb 18.07.2012 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 Niby czytałem wątek ale na pewne rzeczy na poczatku nie zwraca się uwagi (bardziej patrzyłem na techniczne wykonanie).Jak się właściwie ma uwarstwianie(konwekcja) do przewodzenia ciepła (w dół) w zładzie?Uśrednia się czy prawie nie występuje? Coś z praktycznych pomiarów możę, gdzies tu były podawane chyba ale jak trzeba to nie mogę znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.07.2012 16:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 A!... To ten układ...To jest tak szybkie, ze wykonywane jest też w układzie przeciwoparzeniowym! szarybWeź palnik i zagotuj szklankę wody od góry...Jak Ci się uda - masz NOBLA!!!(było) Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 18.07.2012 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 a jeśli szklanka będzie z grubej stali, jak nasze bufory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.07.2012 18:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 To przy robocie emerytura Cię dopadnie. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebanseban 18.07.2012 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 Piszą że ESBE te z mieszkami głównie do podłogówki ma się używać. Do grzejnikowych podmieszań piszą że VRG + ARA.Używał ktoś tych mieszkowych do podmieszania dla grzejników? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tofik482 18.07.2012 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 To może zamiast grzać wodę palnikiem od góry połączyć przyjemne z pożytecznym - wybrać się w weekend nad jakieś jeziorko i ponurkować troszkę. Albo nawet wystarczy się w nim pionowo ustawić - w rączki cieplutko, a nóżki marzną w 4 stopniach Celsjusza... Dla głębszego rozeznania można też z jakimś płytkim nurkiem pogadać, czy mu ciepło. A tak z innej beczki (dosłownie). Dziś przetransportowałem zbiorniczek do siebie, dobrałem się do środka, opukałem, i rozplanowałem robotę na weekend i przyszło mi na myśl jeszcze jedno pytanie - W środku są zamontowane anody. Wprawdzie już mocno zużyte, ale jeszcze kilka kg cynku (a może magnezu - jak to na oko odróżnić?) na nich jest. Jeżeli już są i nie przeszkadzają, to chyba lepiej zostawić. Przeszkadzać chyba nie będą? Czy może przy takiej ilości wody ich efekt będzie pomijalny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efka3 19.07.2012 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Wiem, że tak w Polsce "mają", na każdym kroku...Osobiście przyjąłem zasadę poprawiania tyle razy aż się nie da lepiej. Nauczyłem się niestety nie od swoich. Tylko na chwilkę... Udało nam się "wrzucić" bufor do domu. Cieknące ocynkowane mufy zostały wycięte i wstawiono mufy z rury spawalniczej. Tak więc "bubel" został usunięty. Krótka fotorelacja z wstawiania bufora do domu w moim dzienniku. Zapraszam http://forum.muratordom.pl/entry.php?121472-Bufor-wtaczamy-kolosa-do-domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MacG 19.07.2012 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 A propos bufora i solarów - czy coś stoi na przeszkodzie, żeby obieg solarów włączyć w bufor bezpośrednio, bez wężownicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 19.07.2012 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 MacG: jeśli chcemy mieć w solarach inny płyn niż buforze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MacG 19.07.2012 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Ok, czyli w takim układzie na zimę odcinamy obwód kolektorów i spuszczamy wodę. Ewentualnie latem pewnie może się woda zagotować jak stanie obieg.Są inne 'przeciw'? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 19.07.2012 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 A propos bufora i solarów - czy coś stoi na przeszkodzie, żeby obieg solarów włączyć w bufor bezpośrednio, bez wężownicy? Robi się takie instalacje. Kolektory podłączone są w technologii AquaSystem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzieci 19.07.2012 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Mam pytanie jakie grzałki zakupić do bufora 1500 l. Jaki je najlepiej zamontować oraz na jakiej wysokości. Z czego najlepiej wykonać lejek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MacG 20.07.2012 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 Grzałka - na przykład taka:http://allegro.pl/grzalka-wodna-3-x-4000-wat-a2365-3-x-400-v-i2505334763.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts