Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

Witam. Udało mi się kupić niedrogo "samorobiony" bufor. Zbiornik był używany przez dwa sezony, właściciel chce mieć teraz mniejszy i ten sprzedał. Zbiornik ma 3 wężownice: 1 solarna w dolnej części i 2 w górnej części zbiornika (wykorzystywane do odbioru ciepła). Wężownice fi 18 po 25 mb długie.

DSC09658.JPG

DSC09655.JPG

DSC09654.JPG

Do tej pory zbiornik był grzany dużym kominkiem, ale ja chce ogrzewać go za pomocą grzałek elektrycznych.

W związku z tym mam pytania:

Jakie grzałki kupić? jednofazowe czy 3-fazowe?

Jeśli chcę wykorzystać wężownice do podgrzewania wody ciepłej użytkowej to czy zmostkować wszystkie 3 wężownice i przepuścić przez nie wodę? Czy może wystarczy tylko przez dwie górne wężownice?

Jak rozwiązać problem sterowania? Grzanie ma być w drugiej taryfie i chciałbym, aby proces ten zaczynał się w określonym czasie i kończył samoczynnie po osiągnięciu zadanej temperatury?

W dolnej części chce dać 3 grzałki 4,5 kW a pod górnymi wężownicami dwie grzałki 4,5 kW.

Chciałbym zastosować sterowanie, które pozwoliłoby na 3 programy grzania: tylko dolne grzałki; tylko górne grzałki, dwie dolne i jedna górna.

Czy czyjniku P1000 można zastosować jako przylgowe? Przykleić je do zbiornika, czy też może trzeba montować w kapilarach?

Mam do zbiornika doprowadzone po dwa oddzielne przewody 5x4 i 3x2,5, czy te przekroje wystarczą dla grzałek o podanej mocy? A co z zabezpieczeniem głównym czy 25A nie jest za małe, aby naraz uruchomić grzałki o mocy 13,5 kW?

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

przewód 4mm2 potrafi wytrzymać do 40A, więc 25A bezpiecznik będzie dobry

co do mocy 25Ax230Vx3fazy=17KW tyle wytrzyma twój bezpiecznik

co do sterowania, kupujesz zegar sterujący + stycznik 3 fazowy + termostat główny i zapasowy na wszelki wypadek i po problemie, sterowanie róznicowe kilkoma grzałkami bez sensu, woda i tak sie zawsze uśredni

co do wężownic, ja bym solarną zostawił w spokoju bo do niczego nie przyda, ewentualnie można ją podłączyć szeregowo jako pierwszą i dopiero po niej te górne, a najlepiej to do solarnej wężownicy podłączyć małą tania powietrzną pompę ciepła, będziesz miał przez 10 miesięcy 3x tańsze grzanie

Ok. Pomysł z timerem i termostatami jest dobry. Dzięki. Ale taki prosty układ będzie powodował, że niezależnie od temperatury zewnętrznej zbiornik będzie codziennie ładowany wysoko (do 90 stopni), a to spowodujne większe straty. Co prawda straty będą w obrębie bilansu budynku (pomieszczenie techniczne jest w części ogrzewanej i jest w nim wyciąg WM (mam nadzieje, że rekuperator rozprowadzi ciepło z technicznego po całym budynku).

Czy wiecie może czy istnieje jakiś sterownik podłogowy, który mógłby sterować zaworem trójdrogowym i równocześnie nastawą termostatu?

niezależnie od temperatury zewnętrznej zbiornik będzie codziennie ładowany wysoko (do 90 stopni), a to spowodujne większe straty

a nie myślałeś o ociepleniu bufora warstwą termoizolacji która ogranicza straty postojowe do minimum ??

PS przecież nikt ci nie broni dodać sterownika pogodowego który w zależności od temperatury zewnętrznej będzie bufor podgrzewał do coraz wyższej temperatury

czy mógłbyś doradzić konkretny model "termostatu głównego"?

użyj wersji bez-prądowej

Po głowie chodzi mi jeszcze inne rozwiązanie: zamontowanie grzałek z własnym termostatem takich jak oferowana na aukcji http://allegro.pl/biawar-grzalka-me-2000bojlera-elektryczna-2kw-i2473244852.html.

Odejdzie problem regulacji załączania grzałek. Czy to wystarczy?

Wyłączy się gdy?

Będziesz chciał pokręcić termostatem z tej grzałki. Jak to zrobisz?

Moi Drodzy!

Chciałbym się trochę pochwalić moim buforkiem i jednocześnie poprosić Was o krytyczne uwagi. Udało mi się zmontować cały środek, a na wtorek planuję "final assembly" czyli spawanie dennicy, więc w razie czego mogę jeszcze dokonać poprawek. Potem zostanie mi już tylko niewielka rewizja przez którą wolałbym się nie wciskać...

Wężownica solarna to 15 metrów karbowanej nierdzewki 16mm upakowana w dość ciasny stożek, a CWU to 2x25 metrów 16mm nierdzewki

20120802531.jpg

W środku oczywiście gęsto ponacinany lejek na razie niewidoczny.

Wspawane mufy mają kolanka hamburskie kierujące wodę w odpowiednim kierunki w zależności od wejścia/wyjścia. pomiędzy ścianką zbiornika a wężownicą jest ok 10 cm luzu, a sama wężownica powyginana, żeby zapewnić max powierzchnię wymiany.

20120802534.jpg

Do dennicy przyspawany jest nierdzewny pojemnik na 20 litrów CWU (czyt. bańka po mleku) który zostanie połączony z wężownicą.

Cały bufor ma 2000l pojemności...

cruz,

z pokrętłem grzałek jest problem, rzeczywiście nie będzie łatwo do nich się dostać (ocieplenie). Mój bufor ma dole dospawany dospawany kołnierz z otworem rewizyjnym, odstający od cylindra bufora, przez co możliwa będzie ich regulacja. Właściwie nie będzie czego regulować, bo grzałki będą pracować na full. Wyłączą się same (za pomocą wbudowanego termostatu, lub dzięki sterownikowi takiemu jak ten http://allegro.pl/sterownik-termometr-regulator-termostat-50-99-i2531927406.htm

l

Czy ktoś ma pomysł gdzie zamocować czujnik temperatury prezentowanego sterownika? Przykleić? A może wprowadzić do wnętrza bufora? Tylko jak uszczelnić przejście tak cienkiego kabelka? W buforze są wolne cztery króćce, dwa 1'' i dwa 1/2''

cruz,

Czy ktoś ma pomysł gdzie zamocować czujnik temperatury prezentowanego sterownika? Przykleić? A może wprowadzić do wnętrza bufora? Tylko jak uszczelnić przejście tak cienkiego kabelka? W buforze są wolne cztery króćce, dwa 1'' i dwa 1/2''

Ja mam czujnik termostatu przyklejony srebną taśma od kominków na górze bufora. Tak samo mam poprzyklejane termopary od termometrów (2 szt w sumie). Działa.

PZDR

Qter

Witam wszystkich..

.

i od razu do rzeczy bo czas ucieka.

Z ciepłą wodą poradziłem sobie nieco inaczej niż koledzy tu opisują bo zaprzęgnałem do pracy ceramikę, która stanowi dla mnie bufor ciepła którą tez trzeba nałądować ,a sam zbioirnik z niedrzewki wsadziłem taki jaki miałem (140l)i jest super.Jestem niezależny od prądów,pompek itp.(opisałem poglądowo to w temacie rocket stove) a pytanie na dzisiaj mam takie

============

- prosze mi wytłumaczyć ,ale tylko praktyków pytam, działanie sprzegła hydraulicznego w kotłach CO, mam układ otwarty i po unowocześnieniu układu musiałem założyć pompę obiegową bo domek dosyć rozległy ---z czego nie jestem do końca zadowolony(wymiana na cienkie rurki miedziane,zmaina grzejników itp itp,,,) wczesniej smigało na grawitacji..

Prosze nie cytowac wiadomości z netu bo wszystko wyczytałem, wiem o co biega, intersuje mnie tylko opinia użytkowników tego ustrojstwa, a nie chciałby zakładać osobnego tematu bo uwazam ,ze te sprawy sa powiązane bo sprzęgło dopasowuje nam układy,

Czy warto je stosować ???, kiedy warto ??? bo to dla mnie ciekawa sprawa i BEZ PRĄDU

pozdrawiam i liczę na wasze opinie

andrzej

Pytanko: czy do regulacji temperatury CWU ogrzewanej w wężownicach bufora wystarczy zwykły zawór 3-drogowy mieszający termostatyczny, np. ESBE, Honeywell?

Czy taki zawór ustawiony np. na 45 stopni będzie reagował na zmienną temperaturę gorącej wody (czasami będzie blisko 90 st. a po pewnym czasie blisko 45st)?

Czy też może potrzebny będzie zawór z siłownikiem i sterownik?

• 2 weeks później...

Witam, właśnie kończę przeróbkę mojego bufora. Została mi jeszcze izolacja/obudowa, założenie siłownika i sterownika do podłogówki, opomiarowanie bufora i instalacja będzie kompletna.

Bufor ma ok 1200l. Ścianka z blachy 3mm. Dennice wypukłe przykręcane na kołnierzach. Całość malowana proszkowo. Uszczelka z gumy grubości 4 czy 5 mm trzyma pewnie. Po otwarciu ścianki bufora i kolumna solarna były umazane na szaro/biało, czymś takim jak mokra kreda. Trochę tlenku żelaza pojawiło się tylko w dolnej części bufora przy dennicy (zaczęło się w miejscu pod powrotem wody do pieca). Tak to wygląda po jednym sezonie grzewczym.

Po przeróbce mam ok 75mb wężownicy miedzianej ułożonej w taki sposób: (od dołu) około 5m fi 18; ok 22m fi 22; ok 24m fi 18 podzielone na dwie równoległe; ok 24m fi 22 podzielone na dwie równoległe; ok 1m fi 18 wyjście ze zbiornika. około 50m miedzi mam w górnej połowie bufora, reszta schodzi do dołu.

Na razie mogę powiedzieć, że taka wężownica działa bez zarzutu :) jak w buforze jest około 38`C w górnej części bufora to można brać prysznic :)

koszt takiej wężownicy to około 2000zł (1500 za trzy kręgi miedzi 2x25m fi 22, 1x25m fi 18 oraz kilka dodatkowych metrów fi 18; reszta to kształtki miedziane do łączenia wężownicy, złączki mosiężne do przejścia przez ścianki bufora, robocizna)

Bufor ładuję piecem żeliwnym 5 żeberek 26kW, działa grawitacyjnie na rurach miedzianych fi 28. Żeby zagrzać połowę bufora do ok 70`C muszę załadować dosyć dokładnie komorę pieca brzozą i palić około 2-3h przy nieocieplonym buforze. Mam z tego ciepłą wodę na dwa dni. Mam pompę na powrocie, przy ładowaniu bufora z pompą woda jest bardziej uśredniona w całej wysokości bufora. Nie mam podmieszania powrotu.

Do bufora mam podłączony (pexem fi 16) grzejnik drabinkowy w łazience nad kotłownią - działa grawitacyjnie.

To na razie tyle jak ocieplę bufor i zacznie się sezon grzewczy to zdam relację z tego co i jak działa.

Mam jeszcze pytanie do ludzi ocieplających perlitem:

Ile tego poszło, za ile i gdzie kupowane i jak się sprawuje??

Hej,

Jeśli chodzi o perlit to ja kupowałem w zębcu - fabryka kotłów. Co do ilości to wszystko zależy jak dużą obudowę zrobisz - 10 cm od ścianki bufora do ścianki obudowy to wydajes się aż nadto (jak stawiasz ściankę z GK to w środek wpakuj wełnę - ja to przeoczyłem i będę poprawiał kiedyś). Pamietaj również o ociepleniu wszystkich rur - a zwłaszacz od pieca do bufora - bo tu masz największe straty. Mój bufor ma podobną pojemność i przy 2 osobach dorosłych i 2-ce dzieci (2 prysznice i 2 wanny wody dziennie) na chwile obecną po naładowaniu do połowy do około 70C starcza na 2-3 dni). (aby zapewnieć komfort psychiczny sobie to pale jak temp. na górze bufor spada do około 50C)

PZDR

Qter

PZDR

Qter

Edytowane przez Qter
dodatkowe info