Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

To może większa średnica, żaden to problem tylko czy sam pomysł jest ok?

Po pierwsze taniej a po drugie od razu mamy odczyt,nie trzeba żadnego wskaźnika!

Jak dla mnie byłoby to kłopotliwe. To już lepiej weź gruby pręt metalowy i tak samo go wkręć w obudowę. Tak, aby na kilka cm w głąb Ci wchodził do bufora. On będzie lepiej przekazywać ciepło wzdłuż do termometru, czyli jego temperatura będzie mniej więcej jednakowa na całej długości.

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jest tego jak nas.., no naprał!

Wystarczy zajśc do jakiego sensownego sklepu.

Merazet, Meraserw czy coś podobnego.

Tylko nie należy podcierać szkłem!

Są termometry wyglądające jak manometr i z systemem kontaktowym do automatyki. Lanca pomiarowa od 3cm do 1,5m. Co 5cm. Są z kapilarą o długości 5mb zwiniętą w śliczne kółeczko. Sam zegarek masz tam, gdzie chcesz, byle nie dalej jak te 5, 8, czy 10m.

Jest wszystko!

Trzeba decydować: pomiar czy namiastka za 3zł...

Adam M.

A można tak?

Rurka 1/2' o długości 10 cm z gwintem wspawana w ściankę bufora a w to wkręcony zwykły termometr?

W tej rurce była by woda z bufora :roll:

Dlaczego nie bezpośrednio w buforze ten termometr?

Bo chciałbym aby to wychodziło przed izolację i płytę,którą chciałbym wszystko zabudować ,,,

Będzie wskazywać jakaś temperaturę, ale na pewno nie temperaturę wody w buforze :-(

Jak szukałem rury to przy średnicy 830 najcieńsza ścianka miała 8 mm, zdecydowałem się ostatecznie na 730 i 6 mm ścianka, wagowo duża różnica, cenowo też!

Tylko się zastanawiam czy blachę na denka kupić też 6 mm czy może być cieńsza ?

Układ otwarty!