r7m8 22.09.2012 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 Ile KW dać grzałki do bufora 1000l ??ile sztuk i w jakiej części bufora ??i ile czasu bym potrzebował nagrzania bufora 2 sztukami z 30 C do 80 np ?? Potrzeba ok 58 kWh czyli np. 2 grzałki po 3 kW będą grzały niecałe 10 godzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 22.09.2012 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 To nawet w II taryfie nie starczy czasu bo chyba nocna zaczyna się od 23 do 6 rano a ile wychodzi finansowo w normalnej taryfie i II ??takie jedno naładowanie baniaka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 22.09.2012 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 U którego sprzedawcy są takie godziny II taryfy? W Tauronie dla przykładu taryfa G12 to 22-6 oraz 13-15, taryfa G12e 21-7 oraz 13-15, taryfa G12w 22-6 oraz 13-15 oraz cała sobota i niedziela II taryfa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r7m8 22.09.2012 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 To nawet w II taryfie nie starczy czasu bo chyba nocna zaczyna się od 23 do 6 rano a ile wychodzi finansowo w normalnej taryfie i II ??takie jedno naładowanie baniaka ? Jak dołożysz jeszcze jedną 3 kW to będziesz grzał ok. 6 i pół godz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carinus 22.09.2012 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 Interesował się już ktoś perlitem używanym w ogrodnictwie do ocieplenia bufora?Instalacja już chodzi,pozostało tylko ocieplic baniaczek.Jako że zbiornik stoi częściowo w niszy podłogi piwnicy,mogę zasypać prawie 0,5m dolnego odcinka czymś sypkim.Ten ogrodniczy chyba nie powinien się różnić włąściwościami termoizolacyjnymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tofik482 22.09.2012 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 Witaj ProMyst Widzę, że ładny baniaczek wyszukałeś - Jaka on ma pojemność? Bo mój ma 107 cm średnicy i w sumie 2000 litrów. Więc chyba podobny rząd wielkości... 1. Czy jest sens go piaskować? Ja bym nie piaskował - prościej młotkiem z grubsza obstukać, a później "z cieńsza" szczotką na fleksie wygładzić. I tak malował będziesz pewnie farbą typu "bezpośrednio na rdzę" więc to spokojnie wystarczy. Tyle że o BHP pamiętaj - maska na twarz i gogle to mus - szczególnie przy robocie w środku. 2. Średnica buforu to 100cm. Myślę teraz jak zrobić te 2 wężownice do CWU aby w środku zmieścić jeszcze komin od lejka. Jeśli dobrze rozumiem ma on się znaleźć w przestrzeni wspólnej obu wężownic? Myślę, że sobie to rozrysuje i coś z tego wyjdzie. Zależy z czego chcesz je robić - ja z cienkich prętów zbrojeniowych zrobiłem prostopadłościan i na niego nawinąłem rurki z nierdzewki, w środek wstawiłem piramidkę z nawiniętą wężownicą od solarka, domontowałem lejek i dopiero całość wstawiłem do zbiornika. 3. O jeszcze jedno bufor będzie stał w rogu kotłowni. Czy wszelkie podejścia i przejścia mogę zrobić w 2 kolumnach rozstawionych np. 15 cm od siebie? Wtedy wszelkie rurki biegły by w miarę blisko ściany i bez załamań. wg mnie nie powinno być problemu - tylko rozplanuj wejścia/wyjścia po właściwych stronach tak żeby wyjście nie brało wody od razu z wejścia. 4. Czy wyjścia dla CWU i podłogówki mogą wychodzić z tej obłej górnej części bufora? Uważam, że muszą, ze względu na pełne wykorzystanie temp. wody. U mnie CWU wychodzi górą, ale podłogówka już na szczycie ścianki - wolałem zostawić parę cm tylko na grzanie CWU, żeby w razie co ogrzewanie nie rozładowało bufora do zera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 23.09.2012 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 A gdzie naj lepiej umieścić te grzałki? na dole bufora jedną drugą w połowie trzecią w górnej części ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 23.09.2012 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 Witaj ProMyst Widzę, że ładny baniaczek wyszukałeś - Jaka on ma pojemność? Bo mój ma 107 cm średnicy i w sumie 2000 litrów. Więc chyba podobny rząd wielkości... Ja bym nie piaskował - prościej młotkiem z grubsza obstukać, a później "z cieńsza" szczotką na fleksie wygładzić. I tak malował będziesz pewnie farbą typu "bezpośrednio na rdzę" więc to spokojnie wystarczy. Tyle że o BHP pamiętaj - maska na twarz i gogle to mus - szczególnie przy robocie w środku. 2. Zależy z czego chcesz je robić - ja z cienkich prętów zbrojeniowych zrobiłem prostopadłościan i na niego nawinąłem rurki z nierdzewki, w środek wstawiłem piramidkę z nawiniętą wężownicą od solarka, domontowałem lejek i dopiero całość wstawiłem do zbiornika. 3. wg mnie nie powinno być problemu - tylko rozplanuj wejścia/wyjścia po właściwych stronach tak żeby wyjście nie brało wody od razu z wejścia. 4. U mnie CWU wychodzi górą, ale podłogówka już na szczycie ścianki - wolałem zostawić parę cm tylko na grzanie CWU, żeby w razie co ogrzewanie nie rozładowało bufora do zera Dzięki za odpowiedź. Buforek ma 1600l Malować go też w środku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 23.09.2012 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 Malować go też w środku? Było nie raz, pomaluj a potem tą farbę będziesz przez kolejne 5 lat wyjmował z filtra przed pompką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 23.09.2012 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 Też jestem na kupnie grzałek. Takie będą ok do takiej wielkości bufora jak napisano powyżej?http://allegro.pl/grzalka-do-bojlera-grbk-3x1400w-typ-u-6-4-i2641734395.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carinus 23.09.2012 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 Jak skończę bufor,to czeka mnie wymiana wężownicy w bojlerze ze stalowej na miedzianą,wtedy też wstawię grzałkę elektryczną jako awaryjne zasilanie w przypadku przeglądu lub awarii kociołka.Pomyslałem też aby zimną wode do bojlera w sezonie letnim puścić poprzez mały,czarny zbiornik umieszczony na dachu.Zawsze to bedzie jakaś różnica w temperaturze wody dopływającej do bojlera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 23.09.2012 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 W Turcji na prawie każdy dachu jest zbiornik tak i niektóre takie jak nasze bufory . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawiarz 23.09.2012 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 Odnośnie grzałek to ja wstawiam 3x3kW do bufora 1200 litrów, założyłem że grzałka musi być przynajmniej 2x mocniejsza niż godzinowe zapotrzebowanie na ciepło (12h drugiej taryfy) + 1kW do CWU (12kW na dobę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawiarz 23.09.2012 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 MlodyMichal:Czym się kierowałeś przy wyborze UMS 4P. O ile czytałem ze zrozumieniem to w tym sterowniku nie można nawet ustawić zakresów czasowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 24.09.2012 04:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 MlodyMichal: Czym się kierowałeś przy wyborze UMS 4P. O ile czytałem ze zrozumieniem to w tym sterowniku nie można nawet ustawić zakresów czasowych. O co chodzi z tymi zakresami? Możesz wyjaśnić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawiarz 24.09.2012 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 O co chodzi z tymi zakresami? Możesz wyjaśnić? np. w jakich godzinach ma pracować na nizszych temp. (np w nocy lub jak jesteśmy w pracy). Bufor pozwala nam kozystać z taniego ciepła wtedy kiedy chcemy a nie kiedy musimy (tak się grzeje kablami) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.09.2012 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 Bufor pozwala nam kozystać z taniego ciepła wtedy kiedy chcemy a nie kiedy musimy (tak się grzeje kablami) e tam, e tam ... nie przesadzaj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawiarz 24.09.2012 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 jasiek, czyli wg. Ciebie czasowe obnizenie temperatury nie ma sensu? bo grzejąc w II taryfie jesteśmy skazani na godziny takie jakie chce Tauron czy inny dostawca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 24.09.2012 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 Przy ogrzewaniu podłogowym w energooszczędnym domu jakiekolwiek zauważalne chwilowe (kilkugodzinne) obniżenie tempeatury jest IMHO nierealne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 24.09.2012 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 jasiek, czyli wg. Ciebie czasowe obnizenie temperatury nie ma sensu? bo grzejąc w II taryfie jesteśmy skazani na godziny takie jakie chce Tauron czy inny dostawca. sterownik jest pogodowy wiec obniżanie czasowe (tym bardziej przy podłogówce) jest raczej bez sensu, a od tego żeby wykorzystać tańsza taryfę jest idea bufora, ładujesz intensywniej w taniej taryfie, żeby potem spokojnie starczyło ci na stałą pracę podłogówki, wiec co ma tu brak pracy czasowej ja nie rozumiem albo nie załapałem po prostu twego toku rozumowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts