mxxxx 26.09.2012 03:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 Nie wiem jakiej grubości jest ścianka od przodu widać 2 wgniecenia od jakiegoś uderzenia, czyli tam musi być jakaś cieniutka blaszka, albo ten zbiornik przeżył zderzenie z tirem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawiarz 26.09.2012 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 cihy07, sprawdź czy uda się go postawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 26.09.2012 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 czy ktoś może stawia bufor w łodzi bądz okolicach na dniach , miesiącach ?ma sprawdzonych spawaczy , spawacza?byłbym wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 26.09.2012 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 wiem że to temat o samorobach ,ale ...ile płaciliście za spawanie bufora (jeśli zlecaliście wykonanie ). nie chciałbym zostać orżnięty.?klockii do bufora ,-miedź, przejścia itd to ceny których rozbieżności nie bedą tak wielkie .Ale robocizna to już inna bajka.Piczman postawił swój bufor za prawie 2000 zł. Wydaje mi się że to cena niesamowicie niska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.09.2012 10:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 Piczman tworzył go "tymi ręcami". Koszt klocków jest zależny od źródełka. Zlecasz - szukają - kupują - przywożą - i dają sporą fakturkę... Sam robisz logistykę szukając głównie po złomach - wychodzi po około 1,2zł/kg (czyli - grosze). Przejścia przez ściankę: Robisz dziurę pod kształtkę mosiężną, typową, z gwintem wewnętrznym (dla bezpieczeństwa - żeby gwintu nie uszkodzić przy robocie). Dziura nieco "luźna". Kątówką czyścisz brzegi. Palnik, lut srebrowy Ag45 w otulinie i POBIELASZ NIM BRZEGI tej dziury. Wyciągasz koniec rury (podpierając wężownicę wewnątrz baniaka klockiem) tak, aby twardym lutem przylutować rurę do kształtki. Usuwasz podpórkę i cofasz rurę z kształtką do wewnątrz baniaka. Brzeg kształtki opiera się o pobielony brzeg dziury w baniaku. Lutujesz lutem twardym kształtkę do baniaka. Wszystko. Dlaczego twardy? Tam mogą być ciśnienia rzędu 8-9bar (jak kto spier... instalację wody pitnej wodociagowej) w środku nocy!!! Tam mogą być temperatury bliskie 100stC (90-kilka się zdarza). Luty miękkie maja tę właściwość, ze "płyną" jak są tylko ciepłe a mocno rozciągane... Postaw latem świecę na nasłonecznionym oknie na kilka dni. Zobaczysz, że się SAMA wygnie w dość obsceniczną figurę... SAMA pod własnym ciężarem to zrobi, tylko jej czasu potrzeba... O TYM tu piszę. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 26.09.2012 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 ten jest ok?http://www.nokaut.pl/akcesoria-spawalnicze/lut-twardy-4937-2mm-70g-nr5-ag-45-4570290-kp-unipak-wysylka-24h-zamow-teraz-535663737-8-18.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawiarz 26.09.2012 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 Jaki zawór mieszający kupic Womix czy Afriso - róznica w cenie 50 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 26.09.2012 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 czy ktoś ma namiar na tańszy sklep z lutem twardym niż około 65 zł za sztukę bo trochę to drogie. Ile sztuk będę potrzebował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.09.2012 15:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 Jak w otulinie - to jest dobry!Cena w normie... (niestety)Ale...To ma 2mm średnicy, więc góra 3 laski potrzebne.Przy wprawie - dwie.Tych co mają 1mm to ja na baniak zużywam około 5.Zostaje jakie 1/3 z ostatniej. Nierdzewkę też tym polutujesz, ale trzeba ciut potrenować.Jest naprawdę dobry! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 26.09.2012 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 Jaki zawór mieszający kupic Womix czy Afriso - róznica w cenie 50 zł. Ja stawiam na ESBE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawiarz 26.09.2012 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 Michal A jaką średnicę dajesz tego ESBE-ka, Słyszałem że te ESBE-ki i Afriso to jeden grzyb (jeśli mowimy o zaworach z siłownikiem) bo sprężynowe to rzeczywiście esbe lepsze. Różnica w cenie jest dość duża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 26.09.2012 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 też mam esbe, calowy na podłogówce (z bufora idzie cal przez zawór 3d, filtr pompę zawory i przechodzi na miedź 28 która to pomyka do rozdzialacza pierwszego, za nim redukując się na 22 dla drugiego) i 3/4 na c.w.u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 27.09.2012 04:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Doradzono mi żeby dać 3/4. Niby 1cal, że będzie za duży. Jeszcze nie zamówiłem Jakieś sugestie? Wydaje mi się, że różnica w cenie minimalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawiarz 27.09.2012 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Ja bardziej oscylowałem w 5/4 czy 6/4 aby zminimalizowac opory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 27.09.2012 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Zależy do czego ten zawór ma służyć...., Do podłogówki w zależności od ilości rozdzielaczy i zastosowanej średnicy rur może być różny, ale dwa rozdzielacze to 1" max wystarczy. Jeśli zabezpieczenie kotła to 5/4 lub 6/4 " EDIT:Jeszcze dodał bym, że 1" to króćce przyłączeniowe a faktyczny kanał przepływu jest o mniejszej średnicy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawiarz 27.09.2012 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Michal, Ja zamówiłem zawór 5/4" więc jak zamówisz 3/4 to średnią będziemy miec dobrą A jaką pompę dajesz? Mi wywalił instalator jedna pętle 107m więc nie wiem czy 60-tka będzie ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 27.09.2012 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Zawór będzie sterował podłogówką. 2 rozdzielacze, ok 600mb rury fi17, pętle do max 70-80mb, rury doprowadzające do rozdzielacze to fi 22 miedź. Info bardzo przydatne. Jutro chciałbym zamówić towar kawiarz Pompę kupiłem LFP 25POr40C. Nie odpowiem Ci na twoje pytanie bo nie mam zielonego pojęcia o tym czy starczy 60-tka Pewnie zależy to jeszcze ile ogólnie masz tej rury w podłodze no i jakie przekroje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 27.09.2012 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Mam pytanie z innej beczki co zrobić jak mam duży zbiornik i mało miejsca w kotłowni zbiornik ma około 85 cm szerokości i mam jeden róg kotłowni przeznaczony na bufor ale od ściany do drzwi mam 85 cm zbiornik jako zbiornik sie zmieści ale bez ocieplenia , ile i jakie ocieplenie dać ??Brat mnie namawia żeby wykopać dziurę w ziemi obok fundamentu i wymurować takie jak by zbiornik na szambo i tam schować bufor i dać ocieplenia tyle ile chce lub w kotłowni wykuć dziurę i obniżyć tak do ław i w tą dziurę włożyć bufor bedzie akurat obniżony o 1m i 1m bedzie wystawał i sie zmieści pod okno z drugiej strony kotłowni co sądzicie o takich rozwiązaniach ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 27.09.2012 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Jeszcze jedno pytanie:zabezpieczacie swoje kotły jakimś zaworem (3d, 4d) jest to konieczne do grzania bufora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawiarz 27.09.2012 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Mam pytanie z innej beczki co zrobić jak mam duży zbiornik i mało miejsca w kotłowni zbiornik ma około 85 cm szerokości i mam jeden róg kotłowni przeznaczony na bufor ale od ściany do drzwi mam 85 cm zbiornik jako zbiornik sie zmieści ale bez ocieplenia , ile i jakie ocieplenie dać ??Brat mnie namawia żeby wykopać dziurę w ziemi obok fundamentu i wymurować takie jak by zbiornik na szambo i tam schować bufor i dać ocieplenia tyle ile chce lub w kotłowni wykuć dziurę i obniżyć tak do ław i w tą dziurę włożyć bufor bedzie akurat obniżony o 1m i 1m bedzie wystawał i sie zmieści pod okno z drugiej strony kotłowni co sądzicie o takich rozwiązaniach ?? Możesz od strony ściany zastosować areogel 10mm i owinąć to z resztą izolacji streczem, zresztą tak cienko będziesz miał tylko na styku więc wiele Ci tego nie wyjdzie, cena tego ustrojstwa to ok 220 zł/m2, ale to i tak taniej niż reszta twoich pomysłów. 10mm areogelu odpowiada ok 15cm wełny więc zakładając że tak mało izolacji będziesz miał tylko w tym miejscu to powinno być ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts