byry007 27.09.2012 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 A gdzie to kupić ??no ja bym potrzebował dokładnie tylko na jedną stronę od ściany 1 m na 2 m długie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawiarz 27.09.2012 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Zawór będzie sterował podłogówką. 2 rozdzielacze, ok 600mb rury fi17, pętle do max 70-80mb, rury doprowadzające do rozdzielacze to fi 22 miedź.. Tak się robi jak się ma czas myśleć podczas wykonywania instalacji i dodatkowo instalator przyjmuje do wiadomości że niektórzy moga wiedzieć więcej niż panowie ze szkolenia w Vissmanie, bo oni mu powiedzieli że pętle to spokojnie można robić 150m a pompa do podłogówki to musi mieć conajmniej 200 W bo inaczej jest kijowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawiarz 27.09.2012 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Jest kilku dystrybutorów w polsce, ja kupowałem w Toruniu bo akurat mieli na stanie Cryogel (do -200C) ale zwykły porogel poszukaj bliżej Ciebie lub tam gdzie będzie taniej. Wygoogluj areogel lub porogel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 27.09.2012 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Jeszcze jedno pytanie: zabezpieczacie swoje kotły jakimś zaworem (3d, 4d) jest to konieczne do grzania bufora? grawitacyjnie chodzi to bez potrzeby zabezpieczania, a na wymuszonym laddomat mi o to dba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 28.09.2012 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 http://aerogel.pl/?page_id=14 dzwoniłem to 1cm odpowiada 3 cm wełny i 1m2 kosztuje 200zł myślałem że 1cm ma tyle co 10 cm wełny , 10 cm to zmieszczę ocieplenia to wyjdzie taniej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawiarz 28.09.2012 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 My zastąpiliśmy 30 cm wełny (która była permanentnie oblodzona - temperatura w rurociągi -187C) 30 mm cryogelu i od 3 lat jest ok. Temperatura na powierzchni cryogelu jest ok 2C nizsza niz temperatura otoczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 28.09.2012 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Czyli dobrze by było dać nawet 1cm aerogel i będzie lepiej niż wełna? tylko wyjdzie gdzieś tys zł za takie ocieplenie całego zbiornika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawiarz 28.09.2012 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 nie uważam że ocieplenie całego zbiornika areogelem to dobry pomysł. Areogele stosuje sie jedynie tam gdzie jest problem z miejscem na konwencjonalną izolację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 28.09.2012 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 A co jest najlepszym rozwiązaniem odnośnie ocieplenia baniaka ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 28.09.2012 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Powietrze w absolutnym bezruchu!Dla mnie - zasypanie perlitem.Warstwa na ściance im grubsza - tym lepsza. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 28.09.2012 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Może zasypać perlitem. Wejdzie wszędzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 28.09.2012 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Mam pytanko: chciałbym połączyć bufor z "siecią" za pomocą elastycznych węży. Bufor będzie zasłaniał rozdzielacz do wody użytkowej i chciałbym w razie awarii mieć możliwość przesunięcia bufora (oczywiście bez zładu), bez konieczności skomplikowanych prac hydraulicznych. Czego mam szukać i gdzie? Na razie znalazłem tylko węże do nagrzewnic, ale też nic konkretnego. Myślałem o czymś takim jak zwykły wężyk do wody (jak do podłączenia baterii umywalkowych), ale dostosowany do wysokich temperatur 80-110 C i odpowiedniego ciśnienia. Wiecie coś na ten temat? Możecie pomóc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.09.2012 04:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2012 Są elastyczne węże zbrojone siatką (w oplocie).Zajrzyj do jakiej hurtowni.Są nawet spore średnice... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 29.09.2012 05:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2012 (edytowane) Czego mam szukać i gdzie? szukaj Śrubunek dwuzłączka żeby go rozkręcić wystarczy parę obrotów nakrętki i całość jest uwolniona, identyczne się go montuje, dostawiasz bufor parę obrotów i całość skręcona PS w węże gumowe nie ma co inwestować, po kilku latach parcieją i pękają od gorąca, taka ich uroda, jedyne dopuszczalne to są całostalowe z karbowanej blachy, niestety są horrendalnie drogie (ostatnie zdjęcie) Edytowane 29 Września 2012 przez mxxxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 29.09.2012 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2012 Mam pytanko: chciałbym połączyć bufor z "siecią" za pomocą elastycznych węży. Bufor będzie zasłaniał rozdzielacz do wody użytkowej i chciałbym w razie awarii mieć możliwość przesunięcia bufora (oczywiście bez zładu), bez konieczności skomplikowanych prac hydraulicznych. Czego mam szukać i gdzie? Na razie znalazłem tylko węże do nagrzewnic, ale też nic konkretnego. Myślałem o czymś takim jak zwykły wężyk do wody (jak do podłączenia baterii umywalkowych), ale dostosowany do wysokich temperatur 80-110 C i odpowiedniego ciśnienia. Wiecie coś na ten temat? Możecie pomóc? Pryszcz - bufor zasłaniający rozdzielacz do wody użytkowej Puder - opróżnianie bufora by przekręcić zawór rozdzielacza Ja bym radził przemyśleć zmianę usytuowania rozdzielacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 29.09.2012 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2012 Witam schemat pożyczony od kolegi madric mam pytanie czy taki może być, jakie rozmiary zasilania i powrotu mają być będą odpowiednie do podłogówki ?ładowany bedzie z pieca stałopalnego plus awaryjnie grzałki 2 sztuki lub 3 , opcja prawdopodobnie bez wężownicy do solarów , czy 25mb fi 22 wystarczy mi do cwu bo ładowanie 2x 25mb to już w moim przypadku nie potrzebne chyba bo bedzie tylko jedna łazienka WC i kuchnia .Jak dokładnie obliczyć ile litrów może mieć zbiornik ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 30.09.2012 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2012 Jak dokładnie obliczyć ile litrów może mieć zbiornik ?? 1. Ze wzoru. 2. Za pomocą wodomierza. 4. Za pomocą wagi. Metoda pierwsza jest najłatwiejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki 11 30.09.2012 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2012 WitamMam kominek z p.w podpięty pod bufor 1000 litrów i piec gazowy Buderus gb072 . Instalacja robiona była w kwietniu i nie robiłem wtedy automatyki do rozładowania bufora ze względów finansowych. Wszystkim obecnie steruje sterownik Tatarek RT08P, który nie ma oprogramowania do Bufora i po wygaszeniu kominka wyłącza pompę CO. Bufor zostaje nie rozładowany. Palę w kominku od godziny 18 do 23. Mogą zmienić oprogramowanie w Tatarku, ale z tego co czytałem instrukcję pompa CO od razu rozładuje Bufor nie patrząc na zapotrzebowanie ciepła w domu. To rozwiązanie wydaje mi się mało ekonomiczne. Szukam jakiegoś innego sposobu. Jak macie rozwiązane u siebie rozładowanie bufora i jakich sterowników używacie? Proszę o jakieś podpowiedzi. Z góry dziękuję za odpowiedź. PozdrawiamJarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalio 01.10.2012 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Powietrze w absolutnym bezruchu! Dla mnie - zasypanie perlitem. Warstwa na ściance im grubsza - tym lepsza. Adam M. A co z wełną i streczem ??? - najłatwiej do wykonania Pianą PUR - tak jak i przy perlicie trzeba mieć odpowiednią obudowę czy formę. Czy jest jakiś okres lato-zima w którym bufor się poci ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.10.2012 07:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Ten baniaczek ma być ciepły, to takie zjawisko jak pocenie się nie występuje.Jak nie lubisz/nie masz perlitu zrób tak, jak robili w socjalizmie.Działało bardzo dobrze!Mumię zrób!Wełna (najlepiej skalna, bazaltowa a nie szklana) owinięta bandażem (nadaje się stare prześcieradło) przesypanym bardzo gęsto gipsem.Potem to rosisz wodą i opylasz jeszcze kilka razy gipsem aż powstanie SZCZELNA skorupa!Jak wyschnie - malujesz (kilkukrotnie, bo chłonie jak gąbka) jaką farbą olejną. Gładko lub we wzorki - jak wola.Będzie prawie tak dobre, jak perlitowe, ale jednak nieco mniej termoizolujące.Wszelkie inne podejścia są tylko gorsze...(mniej sprawne) Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts