Sebusk 06.10.2012 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 (edytowane) Witam Przeczytałem większość stron wątku, informacji jest cała masa, dużo różnych rozwiązań. Czytając temat narysowałem sobie schemat instalacji jaka mam nadzieje będzie działać poprawnie. Ogólnie rzecz biorąc dom -ek (bo zaledwie 60m^2) grzane podłogówką, planuję bufor 900 l ponieważ kociołek zaledwie 8 KW. Dom to stary mikołajek budowany dla nauczycieli starsi fachowcy z forum mogą znać ten domek. Częściowo podpiwniczony. Zapotrzebowania nie znam ogrzewanie robione będzie przeze mnie mam nadzieję że podołam. Schemat jaki sobie narysowałem tylko nie wiem czy dobrze. Oczywiście podłączenie CWU przez zawór mieszający. I teraz zbiornik będzie w piwnicy, a kociołek na parterze wiem że o grawitacji mogę zapomnieć dlatego ups jako zabezpieczenie przed zanikiem prądu do zasilania pomp. http://obrazki.elektroda.pl/7813855800_1349547540_thumb.jpg Jeszcze fotka zbiornika http://obrazki.elektroda.pl/5676008900_1349548020_thumb.jpg Zbiornik już pocięty i wybebeszony czeka na pokrywę skręcana i miedź do środka + Ag45. Pozdrawiam i proszę o opinie. Edytowane 6 Października 2012 przez Sebusk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.10.2012 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 Układ poprawny, ale bez extra zabezpieczenia UPSem ryzykowny!To już wiesz...Zawór zwrotny, klapowy bym w zasilanie baniaka gdzieś wstawił...Tak, aby uniknąć samowychładzania przez kocioł. Powodzenia! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebusk 07.10.2012 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 Układ poprawny, ale bez extra zabezpieczenia UPSem ryzykowny! To już wiesz... Zawór zwrotny, klapowy bym w zasilanie baniaka gdzieś wstawił... Tak, aby uniknąć samowychładzania przez kocioł. Powodzenia! Adam M. Tak Panie Adamie to jest właśnie to że ryzyko istnieje, w przyszłości jak doprowadzę domek do stanu użytkowego. Planuję dobudowanie kotłowni więc zbiornik będzie można nabić grawitacyjnie teraz przez te kilka lat będziemy musieli się pomęczyć z ups-em. Na szczęście zaniki prądu nie są zbyt częste, ale się zdarzają. Zawór gdzieś tam mam wpakowany ale zapewne źle oznaczony. Dzięki za odpisanie i pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 07.10.2012 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 co wy z tymi upsami... a jak pompa się spali? Może by tak obok tej pompy co jest dać taką ręczną i jak nie ma prądu to jechane na ręcznej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebusk 07.10.2012 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 Tak Panie herakles, a co gdy ani mnie ani małżonki nie będzie? Kto wajcha pomacha? Nie biorę tego poważnie oczywiście Myślę że pompy w dzisiejszych czasach nie są tak awaryjne? Zresztą para i tak pujdzie w kanalize. Innej opcji nie mam na chwilę obecną. Też nie jestem najszczęśliwszym człowiekiem pod słońcem że rozwiązanie będzie takie jakie będzie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawiarz 07.10.2012 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 Można zainstalować dwie małe pompy sterowane od temperatury pierwsza włączała by się po przekroczeniu np. 60 C a druga przy 75 C można je okresowo przełączać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 07.10.2012 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 (edytowane) co wy z tymi upsami... a jak pompa się spali? Może by tak obok tej pompy co jest dać taką ręczną i jak nie ma prądu to jechane na ręcznej! W ogóle przydałby się prosty mechanizm pompowania wody który napędzany jest wprost z tego samego źródła ciepła. Jakieś pomysły? Edytowane 7 Października 2012 przez bajcik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebusk 07.10.2012 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 ale już jest ... grawitacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 07.10.2012 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 To z tą ręczną pompą, to taki żarcik był Jaki tam ze mnie Pan...... Wracając do grawitacji, nie ma takiej cieczy(taniej) co by się w zakresie temperatur 20-90 zachowywała tak jak woda w zakresie 0-4 ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 08.10.2012 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Tak Panie herakles, a co gdy ani mnie ani małżonki nie będzie? Kto wajcha pomacha? Nie biorę tego poważnie oczywiście Myślę że pompy w dzisiejszych czasach nie są tak awaryjne? Zresztą para i tak pujdzie w kanalize. Innej opcji nie mam na chwilę obecną. Też nie jestem najszczęśliwszym człowiekiem pod słońcem że rozwiązanie będzie takie jakie będzie. Pozdrawiam Jeśli powietrze do spalania będzie podawane prądem, to przy jego braku, piec bedzie wygasał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.10.2012 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 czołem ...mam pytanko dla znawców tematu ...czy taki bufor jest OK ?? http://allegro.pl/kombi-bufor-ksp1000-w-v1-plus-izolacja-i2628310302.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebusk 08.10.2012 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Jeśli powietrze do spalania będzie podawane prądem, to przy jego braku, piec bedzie wygasał. Tak to by było zabezpieczenie bezawaryjne tylko... jest jeden mały minus, może być trochę w tyłek zimno jak w zimę przez śnieżycę zanik prądu będzie tygodniowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 08.10.2012 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 To odkręcisz urządzenie i zastąpisz "klapką" jesli instalacja pozwoli na taką pracę pieca. Chyba się droczysz.Miałem centralne pozwalające na prace bez prądu. Z jednej strony duża wygoda a z drugiej "mało sterowny muł". Centralne najlepiej jak najbardziej sterowne wg potrzeb i dodatkowy piec w domu lub kominek na wypadek braku prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.10.2012 07:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 jasiek71Bufor jak bufor...Sporo bełkotu marketingowego w tym linku.Zwłaszcza o zakamianianiu i "legionowo" (taka bakteria - według nich). Dla mnie - konstrukcja mało doskonała.Ale swoje zadanie spełni, jak go poprawnie wpiąć. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.10.2012 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Dla mnie - konstrukcja mało doskonała. Ale swoje zadanie spełni, jak go poprawnie wpiąć. Adam M. patrząc na wasze stożki i lejki to na pewno ... dolna wężownica raczej mnie nie interesuje ... myślę podłączyć go do śmieciucha i dodatkowo do wymiennika ciecz-powietrze pod połacią dachu który będzie grzał bezpośrednio wodę znajdującą się w zbiorniku... i teraz dobre pytanie... gdzie wpiąć się z tym wymiennikiem ...? zasilanie na samym dole a powrót w połowie ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.10.2012 08:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Odwrotnie!Ciepłe wprowadź w połowie a oziębione zabierz przy dnie.W taki sam sposób (od góry) ładujesz go ze śmieciucha.On działa na zasadzie rozdziału warstwowego (termicznego).Burzysz to podpinając tak, jak proponujesz. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.10.2012 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Odwrotnie! Ciepłe wprowadź w połowie a oziębione zabierz przy dnie. W taki sam sposób (od góry) ładujesz go ze śmieciucha. On działa na zasadzie rozdziału warstwowego (termicznego). Burzysz to podpinając tak, jak proponujesz. Adam M. ja o tym samym tylko inaczej ... mówiąc o zasilaniu to chodziło mi o wymiennik a nie bufor... pobieram przy dnie, przepuszczam przez "chłodnicę" i wpuszczam w połowie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawiarz 08.10.2012 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Można by wykombinować układ turbina pompa na jednym wałku tak aby woda wznosząca się w rurze grawitacyjnie napędzała pompę która ciagneła by ją w dół. Podobny układ funkcjonował w fukuszimie ale po zaniku napięcia sterowniczego zawory przeszły w pozycję normalnie zamkniętą. tylko tam pracowało to na parze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.10.2012 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Można by wykombinować układ turbina pompa na jednym wałku tak aby woda wznosząca się w rurze grawitacyjnie napędzała pompę która ciagneła by ją w dół. Podobny układ funkcjonował w fukuszimie ale po zaniku napięcia sterowniczego zawory przeszły w pozycję normalnie zamkniętą. tylko tam pracowało to na parze. może jako pompę wykorzystać turbosprężarkę od samochodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 08.10.2012 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 para hmmmm...... troszkę to niebezpieczne. Jeden błąd i BUM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts