Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sebusk: możesz zrobić rozwiązanie połowiczne, które zabezpieczy kocioł, kosztem dodatkowych strat (czy też nie-efektywności) w trakcie normalnej pracy. Potrzebowałbyś "tylko" sporej pojemności sprzęgło hydrauliczne działające w grawitacji po stronie kotła i z wymuszeniem po stronie bufora. Aczkolwiek, żeby realnie rozwiązać większość problemów z brakiem prądu pojemność tego sprzęgła musiała by być na prawdę spora (a kociołek nie za duży).

do kotła dać rurę do góry tak z 1,5m tam będzie działac grawitacja. A para była napedem w elektrowni, w domu bym tez nie ryzykował, ale woda wznosząca się w rurze mogła by napedzać pompe ciągnąca ja na dół (turbina na rurze ze strumieniem do góry > kolanko 90 > kolanko 90 > rura> pompa) i obieg ma napęd, pewnie nie tak wydajny jak pompa elektryczna ale za to niezawodny.

turbina.JPG

Edytowane przez kawiarz

Też się nad kotłem zastanawiam jaki najlepszy.

* Po pierwsze, musi się zmieścić tyle węgla (tu: 24MJ/kg) aby spalony (sprawnością 65%) podgrzał całą wodę (od 30st do 95st) w buforze (1000l)

(1000*4200*(95-30)/1000) / (24000 * 0.65) = 17.5kg

Objętość komory zasypowej w tym wypadku to jakieś 25litrów

Chyba że pali się czymś innym, np węglem brunatnym, drewnem - to wtedy przyda się więcej.

* moc raczej bez znaczenia, przy niemałej komorze spalania powinna być wystarczająca.

* po drugie - automatyka zbędna. Niech chodzi z mocą nominalną.

* górniak czy dolny - nie wiem. W tym wątku sugerowano parokrotnie górniak, ale bez uzasadnienia.

* czy palenie "metodą LastRico" ma tutaj zastosowanie? Nie wiem.

* reszta moich wymagań: niech ma dużą sprawność, łatwo się czyści, jest raczej wysoki niż długi i do tego jest trwały i tani :D

* górniak czy dolny - nie wiem. W tym wątku sugerowano parokrotnie górniak, ale bez uzasadnienia.

* czy palenie "metodą LastRico" ma tutaj zastosowanie? Nie wiem.

Mi się wydaje, że tak samo często sugerowano dolniaka jak i nieadekwatnego do tej metody górniaka.

Jeżeli górniak to LastRico

Czyżby nowy wątek?

Śmieciuch "tymi ręcami" zbudowany?

:lol:

Adam M.

Ja tak myślę, że trzeba by najpierw podzielić ten kocioł na piec gdzie palimy i odbiornik gdzie uzyskujemy ciepło. Piec dolniak z ceramiki a odbiornik to jakaś rurka fi 400mm dł. 700 - 800mm nafaszerowana rurami 3/4 na całej długości.

A wątki to znam tu co najmniej dwa jeden z toną szamotu a drugi rakietowy gdzie by można myśli kotłowe do buforów rozwijać