Sebusk 08.10.2012 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Panie bogusławie jedynym problemem u mnie jest brak możliwości pracy na grawitacji reszta będzie się sama działa. Ale dzięki za pomysly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebusk 08.10.2012 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 chyba z ta turbina trochę fabryka. No bo jak ma byc napęd od wznoszacej się wody jak kocioł wyżej od odbiornika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 08.10.2012 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Teoretycznie jest to możliwe, wystarczy zamienić energię cieplną na mechaniczną i już jest napęd do pompy, która to przepompuje to ciepełko w dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 08.10.2012 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Sebusk: możesz zrobić rozwiązanie połowiczne, które zabezpieczy kocioł, kosztem dodatkowych strat (czy też nie-efektywności) w trakcie normalnej pracy. Potrzebowałbyś "tylko" sporej pojemności sprzęgło hydrauliczne działające w grawitacji po stronie kotła i z wymuszeniem po stronie bufora. Aczkolwiek, żeby realnie rozwiązać większość problemów z brakiem prądu pojemność tego sprzęgła musiała by być na prawdę spora (a kociołek nie za duży). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawiarz 08.10.2012 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 (edytowane) do kotła dać rurę do góry tak z 1,5m tam będzie działac grawitacja. A para była napedem w elektrowni, w domu bym tez nie ryzykował, ale woda wznosząca się w rurze mogła by napedzać pompe ciągnąca ja na dół (turbina na rurze ze strumieniem do góry > kolanko 90 > kolanko 90 > rura> pompa) i obieg ma napęd, pewnie nie tak wydajny jak pompa elektryczna ale za to niezawodny. Edytowane 8 Października 2012 przez kawiarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 08.10.2012 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Jeśli powietrze do spalania będzie podawane prądem, to przy jego braku, piec bedzie wygasał. Piec tak, ale kocioł zanim wygaśnie to podgrzeje sporo wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 08.10.2012 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Znasz takie powiedzenie: "Lepszy rydz jak nic" ? Poza tym to zależy od pieca, czyli ile tego opału jest w nim uruchomione . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzieci 08.10.2012 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Dzięki współpracy z Piczmanem powstał kolejny bufor. Wymiary szerokość 100 cm wysokość 210 cm. Wewnątrz wężownice miedziane 25m fi22 oraz 25m fi15. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.10.2012 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Robię właśnie taki sam, ale o 10cm niższy... Fajne są te baniaczki, nie? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 09.10.2012 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Macie już jakieś sprawdzone piece do buforów , mam standardowy 1000l wiem że czym większy tym lepszy , który lepszy górny zasyp czy dolny ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 10.10.2012 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Też się nad kotłem zastanawiam jaki najlepszy. * Po pierwsze, musi się zmieścić tyle węgla (tu: 24MJ/kg) aby spalony (sprawnością 65%) podgrzał całą wodę (od 30st do 95st) w buforze (1000l) (1000*4200*(95-30)/1000) / (24000 * 0.65) = 17.5kg Objętość komory zasypowej w tym wypadku to jakieś 25litrów Chyba że pali się czymś innym, np węglem brunatnym, drewnem - to wtedy przyda się więcej. * moc raczej bez znaczenia, przy niemałej komorze spalania powinna być wystarczająca. * po drugie - automatyka zbędna. Niech chodzi z mocą nominalną. * górniak czy dolny - nie wiem. W tym wątku sugerowano parokrotnie górniak, ale bez uzasadnienia. * czy palenie "metodą LastRico" ma tutaj zastosowanie? Nie wiem. * reszta moich wymagań: niech ma dużą sprawność, łatwo się czyści, jest raczej wysoki niż długi i do tego jest trwały i tani Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.10.2012 08:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 No, to by znaczyło, że znowu trzeba "tymi ręcami" problem rozwiązywać.... Last Rico zrobił kupę dobrej roboty w tej dziedzinie. Czyżby nowy wątek? Śmieciuch "tymi ręcami" zbudowany? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 10.10.2012 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 "śmieciuch" a "śmieciuch dedykowany do bufora" to nie koniecznie musi być to samo, takie mam przeczucie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 10.10.2012 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Miałem chęci na taki najprostrzy dolniak z sześcioma żeberkami od kaloryfera w środku i to wszystko w izolacji. Utknęło na tych chęciach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 10.10.2012 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Raz, z takiego śmieciucha można zrobić wyprowadzenia na gaz. Dwa, czemu ten śmieciuch ma nie działać z wydajnością 100%? Co sie stanie jak od spalin odprowadzimy całe ciepło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 10.10.2012 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Co sie stanie jak od spalin odprowadzimy całe ciepło? Będziesz musiał zorganizować utylizację kwasu siarkowego, a spaliny wiaderkiem do ogrodu wynosić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 10.10.2012 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Na sprawność składa się sprawność spalenia i sprawność odbioru. Im sprawność spalenia większa tym można chlodzic do niższych temperatur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 10.10.2012 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 * górniak czy dolny - nie wiem. W tym wątku sugerowano parokrotnie górniak, ale bez uzasadnienia. * czy palenie "metodą LastRico" ma tutaj zastosowanie? Nie wiem. Mi się wydaje, że tak samo często sugerowano dolniaka jak i nieadekwatnego do tej metody górniaka. Jeżeli górniak to LastRico Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 10.10.2012 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Czyżby nowy wątek? Śmieciuch "tymi ręcami" zbudowany? Adam M. Ja tak myślę, że trzeba by najpierw podzielić ten kocioł na piec gdzie palimy i odbiornik gdzie uzyskujemy ciepło. Piec dolniak z ceramiki a odbiornik to jakaś rurka fi 400mm dł. 700 - 800mm nafaszerowana rurami 3/4 na całej długości. A wątki to znam tu co najmniej dwa jeden z toną szamotu a drugi rakietowy gdzie by można myśli kotłowe do buforów rozwijać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 10.10.2012 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Dobry projekt wymaga testów i kilakrotnej przeróbki, więc raczej wszyscy wymiękną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts